Η ακροδεξιά στέλνει τη Σουηδία στο χείλος του πολιτικού γκρεμού
04/12/2014 11:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ακροδεξιά στέλνει τη Σουηδία στο χείλος του πολιτικού γκρεμού

Στο χείλος του πολιτικού χάους βρίσκεται η Σουηδία, μετά την δήλωση της ακροδεξιάς ότι θα εκμεταλλευτεί τον πολιτικό ρόλο της στο κοινοβούλιο για να εμποδίσει την ψήφιση του προϋπολογισμού από τον κεντροαριστερό συνασπισμό, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση σε παραίτηση. Οι χειρότεροι φόβοι των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη το βράδυ, όταν το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει μαζί με το κεντροδεξιό μπλοκ τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης την Τετάρτη.

Ακόμη και με τις ψήφους του κόμματος της Αριστεράς, ο συνασπισμός Κόκκινων-Πράσινων δεν έχει την πλειοψηφία στη βουλή, καθιστώντας την ευάλωτη στις διαθέσεις της ακροδεξιάς. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, για τον Μάρτιο του 2015.

Το μπλοκ της Συμμαχίας των τεσσάρων κεντροδεξιών κομμάτων απέρριψε συχνά τα ανοίγματα του Λεβέν για επίτευξη συμμαχίας με την κυβέρνηση. Πολλοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να καταστρέψουν την συμμαχία Κόκκινων-Πράσινων. Μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και μόνο θα ήταν ακόμη πιο αδύναμη από τον σημερινό συνασπισμό και θα αναγκαζόταν να διαπραγματευτεί με την κεντροδεξιά.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες αντιμετωπίζονται ως παρίες από τα παραδοσιακά κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά υπερδιπλασίασαν τα ποσοστά τους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου σε σχεδόν 13%, βασιζόμενοι σε μια αντιμεταναστευτική ρητορική. «Οι Σουηδοί Δημοκράτες θα κάνουν κάθε ενέργεια για να σταματήσουν κάθε κυβέρνηση που ακολουθεί πολιτική αύξησης της μετανάστευσης και για να μην δώσουν στο Πράσινο κόμμα αποφασιστική επιρροή στη σουηδική μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε ο Ματίας Κάρλσον, ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για Τετάρτη. «Είναι λογικό να μας μιλήσουν και να ακούσουν τι σκέφτονται οι περισσότεροι από 800.000 ψηφοφόροι μας».

Οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια διέκοψαν τη ζωντανή μετάδοση της συνέντευξης Τύπου των Σουηδών Δημοκρατών, έπειτα από την επικρατούσα κατακραυγή για το αίτημα της ακροδεξιάς να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να μειώσει την μετανάστευση κατά 90% από τα σημερινά υψηλά επίπεδα των προσφύγων από τη Συρία, τη Σομαλία και το Ιράκ. Ένα ταμπλόιντ το χαρακτήρισε «πραξικόπημα δημοσίων σχέσεων».

Η Σουηδία έχει μια μακρά ιστορία κυβερνήσεων μειοψηφίας, επειδή η αντιπολίτευση έχει παραδοσιακά επιλέξει να μην ενώνεται για έναν κοινό εναλλακτικό προϋπολογισμό, επιτρέποντας στους Σοσιαλδημοκράτες για μεγάλο χρονικό διάστημα να κυριαρχούν στη μειονότητα. «Μια κυβέρνηση χωρίς προϋπολογισμό δεν είναι κυβέρνηση και ο Στέφαν Λεβέν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί παρά να κυβερνήσει με την Συμμαχία», έγραψε ο σχολιαστής Γκόραν Έρικσον στην καθημερινή δεξιά εφημερίδα Svenska Dagbladet.

http://www.theguardian.com/world/2014/dec/03/sweden-coalition-far-right-threatens-block-budget-immigration

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.