#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/07/2011 07:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία εξετάζει τα οφέλη από μια στρατιωτική εισβολή στη Συρία!Οι σχέσεις Τουρκίας – Συρίας άρχισαν να ξεδιπλώνονται. Έχοντας διατελέσει στενός σύμμαχος του Ασσάντ, η Άγκυρα άρχισε τώρα να ανησυχεί για τις συριακές συγκρούσεις. Μάλιστα τοποθετήθηκε σθεναρά, χαρακτηρίζοντας ως θηριωδία τη καταστολή των διαδηλώσεων από πλευράς του συριακού καθεστώτος. Πρόσφατα, ένας Τούρκος στρατιωτικός διοικητής προειδοποίησε τη Συρία, στη διάρκεια επίσκεψής του στα μεταξύ των δυο χωρών σύνορα. Εν τω μεταξύ, η Δαμασκός έχει τοποθετήσει άρματα μάχης κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.

Αντιδρώντας στις αναταραχές της Συρίας, το ένστικτο του κυβερνώντος ΑΚΡ στην Άγκυρα, είναι να αποφύγει τη διαμάχη, και να επιδιώξει τη δημιουργία μιας ζώνης «μαξιλάρι»μέσα στη Συρία, ώστε να ελεγχθεί το κύμα προσφύγων.

Αν αυτό δεν πετύχει, τότε ίσως η Τουρκία αναλάβει τη πρωτοβουλία αποστέλλοντας στρατεύματα μέσα σε συριακό έδαφος. Μια τέτοια κίνηση, όσο ανθρωπιστικά και αν είναι τα κίνητρά της, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.

Αν η συριακή κρίση επεκταθεί στη Τουρκία, η πολιτική αποφυγής ρήξεων του ΑΚΡ θα κινδυνέψει. Αν το καθεστώς Ασσάντ προχωρήσει σε σφαγές στις πόλεις, το ΑΚΡ μπορεί να θελήσει να επέμβει, λαμβάνοντας υπόψη τη δυστυχία των αδελφών Μουσουλμάνων. Σφαγές, σε συνδυασμό με τη κατάρρευση του νόμου και της τάξης στη Συρία, θα κάνουν μια τουρκική εισβολή αναπόφευκτη.

Μια τέτοια τουρκική παρέμβαση θα αλλάξει τα πάντα γύρω από τη Τουρκία που γνωρίζουμε σήμερα. Για παράδειγμα στην εσωτερική πολιτική. Αν και το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο μεταξύ των οπαδών του ΑΚΡ και των αντιπάλων του, ένας πόλεμος θα ένωνε τον λαό πίσω από το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Παράλληλα θα ενισχύονταν ο ρόλος του κοσμικού στρατού, που έχει χάσει σε επιρροή τα τελευταία χρόνια με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα  εναντίον της κυβέρνησης. Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, μια τουρκική επέμβαση στη Συρία θα άλλαζε ριζικά την πολιτική ατζέντα του ΑΚΡ για ολόκληρη τη περιοχή.

Οι στενοί δεσμοί που το ΑΚΡ καλλιέργησε με τη Συρία από το 2002, θα καταρρεύσουν σε περίπτωση εισβολής. Το 1998, η Δαμασκός απαγόρευσε στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα να χρησιμοποιεί τα εδάφη της προκειμένου να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, επειδή η Άγκυρα την απείλησε με εισβολή. Από τότε, οι Τούρκοι άρχισαν να αποδέχονται ότι η Συρία δεν αποτελεί πηγή αστάθειας, ούτε απειλή, και το μόνο πρόβλημα στη περιοχή είναι το Ισραήλ.

Αυτή η άποψη θα αλλάξει αν η Τουρκία επέμβει στρατιωτικά. Όπως θα αλλάξουν και οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, επανερχόμενες στη δεκαετία του 1990, όταν οι δυο χώρες ενώθηκαν εναντίον της Συρίας που πρόσφερε καταφύγιο σε τρομοκράτες.

Η απόφαση του ΑΚΡ να πιέσει τις τουρκικές ΜΚΟ ώστε να αποστασιοποιηθούν από τη φετινή δραστηριότητα του στολίσκου της Γάζας, σηματοδοτεί την εκ νέου αναγνώριση από πλευράς Άγκυρας, ότι το Ισραήλ μπορεί να αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο σε μια ασταθή περιοχή.

Εκτός από τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας-Ισραήλ, μια επέμβαση της Τουρκίας θα δημιουργούσε απόσταση μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης, τερματίζοντας τον μήνα του μέλιτος. Η Άγκυρα στηρίζει το Ιράν από την εποχή του πολέμου του Ιράκ, όταν οι δυο χώρες συμμάχησαν αντιδρώντας εναντίον της αμερικανοκίνητης εκστρατείας. Σήμερα είναι σε κόντρα. Οι πολιτικές τους σε σχέση με τη Συρία είναι διαμετρικά αντίθετες. Σε περίπτωση τουρκικής επέμβασης, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο χωρών για επιρροή στο Ιράκ θα δυσχεράνει περαιτέρω τις αντιθέσεις τους. Μια τέτοια κίνηση θα χειροτερέψει κατά πολύ τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δυο κρατών. Παράλληλα, θα αναπτερώσει τις σχέσεις με την Αμερική, που ακόμη δεν επανήλθαν από την εποχή του ιρακινού πολέμου.

Από το 2003, πολλοί είναι οι Τούρκοι που θεωρούν ότι η Αμερική δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη χώρα τους, και πως οι δυο χώρες έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Τώρα όμως βρίσκονται σε κοινή γραμμή. Και οι δυο χώρες αντιδρούν στη καταστολή των Σύριων  διαδηλωτών, και φοβούνται για ένα νέο κύμα προσφύγων. Έτσι, η συριακή κρίση οδηγεί τις ΗΠΑ και την Τουρκία στο να συντονίσουν από κοινού τη πολιτική τους στη Μέση Ανατολή, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και δέκα χρόνια.

Μια τουρκική επέμβαση στη Συρία, υποστηριζόμενη από την Αμερική, ώστε να τηρηθεί το δόγμα της «ευθύνης να προστατεύουμε», θα αναθέρμαινε τις σχέσεις της με την Αμερική πέραν κάθε προσδοκίας.

S.A.-Hurriyet

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anetos avatar
  anetos 14/07/2011 07:39:36

  Τουρκία η χώρα της κωλοτουμπας !

 2. ΠΕΤΡΟΣ Μ. avatar
  ΠΕΤΡΟΣ Μ. 14/07/2011 08:01:49

  Και τότε τo Ισραήλ θα καλωσορίσει την επάνοδο της Τουρκίας στο στρατόπεδο κατά της τρομοκρατίας και μάλιστα σε ρόλο στρατηγού.

  Νομίζω το άρθρο βοηθά ιδιαίτερα τους εραστές της θέσης περί στρατηγικής απόκλισης - σύγκρουσης Ισραήλ Τουρκίας ,να είναι στο μέλλον πιο προσεκτικοί όταν συμπλέουν σε ασκήσεις επικινδύνων γεωπολιτικών ακροβατισμών με την ''εθνοσωτήρια'' κυβέρνηση Jeffrey Mineiko – Papandreou

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ ΠΕΤΡΟΣ Μ. 14/07/2011 10:46:41

   καλή η σκέψη σου!

   Αλλά το άρθρο της ΧΟΥΡΙΕΤ αποδεικνύει έστω και στο ιδεολογικό επίπεδο την εδραίωση της αντίλιψης του νεοθωμανισμού. "Παμε να σώσουμε τους αδελφούς μουσουλμανους". Σε αυτη την αντίληψη δεν χωρά εύκολα Ισραήλ..

 3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 14/07/2011 12:51:43

  ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΟΥΣ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ.ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΕΕ ΜΟΥ.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 14/07/2011 14:24:39

   Μόνο να συμφωνήσω μπορώ!

   Εδώ που τα λέμε, οι Τούρκοι έχουνε απείρως σοβαρότερη εξωτερική πολιτική από εμάς και μάλιστα μακράς πνοής. Άμα συνυπολογίσει κανείς το ότι έχουνε καταφέρει να ελαφρώσουνε κάπως τα εσωτερικά τους προβλήματα (τουλάχιστο ως προς την εικόνα που δίνουν προς τα έξω), θα πρέπει να παραδεχτεί οτι βρίσκονται σε επεκτατική τροχιά.

   Μια εισβολή στη Συρία θα ξεκαθάριζε υπερθετικά την εικόνα της Τουρκίας στον Αραβικό κόσμο και θα την υποχρέωνε σε χοντρή αναθεώρηση συμμαχιών. Εμείς μόνο να τα βλέπουμε, πριν ξανοιχτούμε κι άλλο...

   Προσοχή: ΔΕ λέω να μην ξανοιχτούμε, λέω να το κάνουμε προσεκτικά.

   • DUSTOFROAD avatar
    DUSTOFROAD @ Ανώνυμος 14/07/2011 15:42:26

    .."οι Τούρκοι έχουνε απείρως σοβαρότερη εξωτερική πολιτική από εμάς και μάλιστα μακράς πνοής".

    Με τον διαμελισμό της Τουρκίας προ των πυλών, είναι λίγο άκαιρη η τοποθέτησή σου. Εξωτερική πολιτική με την αβάντα μέχρι πρότινος των ΗΠΑ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων, μου θυμίζει το άγαλμα του Μπους στην Αλβανία.
    Επι το λαϊκότερον, 2 γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα.

 4. ηλιας avatar
  ηλιας 14/07/2011 15:16:22

  Nomizω οτι δεν θα μας συνεφερε μια τουρκικη εισβολη στην συρια...
  Διοτι η τουρκια θα τσακισει την συρια με την βοηθεια των συμμαχων στα γρηγορα...
  Το Ιραν δε δεν θα τολμησει να επεμβει...
  Και οι πορτες θα ανοιξουν διαπλατα για την θρακη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.