#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/08/2011 11:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Συρία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμουΗ επίθεση των κυβερνητικών αρμάτων εναντίον των πολιτών της Hama ανήμερα του Ramadan, σηματοδοτεί τη κορύφωση των ταραχών της Συρίας, και της αραβικής άνοιξης γενικότερα.

Όπως όλα δείχνουν, μετά τις γενικευμένες επιθέσεις του καθεστώτος, η δημοκρατική αντιπολίτευση θα καταφύγει και αυτή στα όπλα. Η Συρία οδεύει ολοταχώς προς μια αιματηρή εμφύλια σύρραξη, την οποία η αλαβιτική μειοψηφία της κλίκας του Ασσάντ δεν μπορεί να κερδίσει.

Η σημαντική δύναμη πυρός που χρησιμοποιεί το καθεστώς, προδίδει και την αδυναμία του. Μοιάζει με μια απεγνωσμένη προσπάθεια, ενός καταδικασμένου καθεστώτος, χωρίς ιδέα του τι πρέπει να κάνει. Έτσι, με τη συμμετοχή των στρατιωτικών διοικητών, όπως είναι και ο αδελφός του προέδρου, διοικητής της 4ης μεραρχίας, το καθεστώς μετατράπηκε σε μια δολοφονική μηχανή.

Η κατάρρευση της Συρίας που ήδη ξεκίνησε, θα προκαλέσει πολλαπλές συνέπειες σε όλους μας. Για τη Μ. Ανατολή και τη περιοχή του Περσικού Κόλπου είναι κλειδί. Το να διαλυθεί η Συρία, είναι σαν να απασφαλίζεται μια γεωπολιτική χειροβομβίδα.

Θα επηρεαστεί το κίνημα της Χεζμπολάχ που έχει τη Δαμασκό ως αποκούμπι. Στη συνέχεια θα επηρεαστεί το Ιράν, που αποτελεί τον βασικότερο σύμμαχο της Συρίας. Η επίδραση επί της Χεζμπολάχ, θα επηρεάσει τον Λίβανο, και θα δηλητηριάσει τις σχέσεις Ισραήλ- Παλαιστινίων.Ο έξω κόσμος (ΕΕ, Αραβικός Σύνδεσμος, ΟΗΕ, κλπ) παρακολουθεί ανήμπορος να κάνει το οτιδήποτε. Ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε τη κατάσταση τρομακτική, και τόνισε πως αποδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο του συριακού καθεστώτος, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν σκοπεύει να κάνει κάτι. Δεν ζήτησε ούτε καν τη παραίτηση του Ασσάντ.

Ακόμη πιο αδιάφορη ήταν η στάση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών William Hague που μίλησε το πρωί  στο BBC.

Κανένας δεν μιλάει για μια επέμβαση στη Συρία. Από στρατιωτικής πλευράς, η Συρία είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Και δεν υπάρχει σήμερα ούτε ο Henry Kissinger, ούτε ο Andrei Gromyko για να ξετυλίξουν την κρίση. Μια κρίση που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της διπλωματίας των υπερδυνάμεων. Την εποχή του ψυχρού πολέμου, οι ανάλογες κρίσεις επιλύονταν με τη δραστική παρέμβαση των Kissinger, Gromyko, και  Primakov, που έβαζαν τους θερμοκέφαλους στη θέση τους. Σήμερα όμως, καμία χώρα δεν έχει την ανάλογη δύναμη, θάρρος, ή εξουσία να κάνει κάτι τέτοιο.

Η πόλη Hama έχει μια ιστορική συμβολική σημασία. Το 1982, ο πατέρας του σημερινού προέδρου κατέπνιξε με βία μια εξέγερση από πλευράς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι απώλειες τότε ήταν πάνω από 10.000 νεκροί, και μια από τις μυθικές πόλεις της Μέσης Ανατολής ισοπεδώθηκε. Ο υπόλοιπος κόσμος αδιαφόρησε, αφού ήταν το καλοκαίρι του πολέμου στα νησιά Falklands, και της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο και στη Βηρυτό.

Σήμερα είναι πολύ πιθανό πως ο πρόεδρος Ασσάντ να νομίζει ότι μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο. Αυτό όμως δεν φαίνεται δυνατό. Οι διαμαρτυρίες και οι ταραχές είναι πολύ πιο διαδεδομένες αυτή τη φορά, έχουν κρατήσει πάρα πολύ, και είναι πολύ γνωστές στον έξω κόσμο (ειδικά στους Άραβες) χάρη στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα.

Η αντιπολίτευση αγριεύει, και άρχισε να εξοπλίζεται. Μέχρι στιγμής η κρυφή βοήθεια από τις ΗΠΑ, ή από άλλες δυτικές χώρες είναι σχεδόν ανύπαρκτη, όμως ότι χρειάζονται μπορούν να το προμηθευτούν πολύ εύκολα στην ελεύθερη αγορά.

Το μήνυμα προς όλους τους εξεγερθέντες της αραβικής άνοιξης είναι ξεκάθαρο. Αν τα πράγματα σκουραίνουν και καταφύγετε στα όπλα, είστε μόνοι σας.

S.A.-First Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. KostasT avatar
  KostasT 02/08/2011 14:19:03

  * "Η αντιπολίτευση αγριεύει, και άρχισε να εξοπλίζεται"
  Και ποιός μας έχει διαβεβαιώσει ότι η υποτιθέμενη αντιπολίτευση, δλδ η Συριακή Μουσουλμανική Αδερφότητα, διεξάγει "άοπλο" κι "ειρηνικό" αγώνα; Το ξανα έκανε - την ένοπλη εξέργερση - από το 1976 έως το 1982.
  * "Μέχρι στιγμής η κρυφή βοήθεια από τις ΗΠΑ, ή από άλλες δυτικές χώρες είναι σχεδόν ανύπαρκτη..."
  Η βοήθεια που έχει η Συριακή Μουσουλμανική Αδερφότητα από Σουηδική Αραβία κι Ισραήλ, ειδικά η στρατιωτική, είναι τεράστια. Άρα, ΔΕΝ διεξάγει άοπλο αγώνα, όπως θέλουν να τονίζουν τα Μαζικά Μέσα Αποβλάκωσης.
  * "Η κατάρρευση της Συρίας που ήδη ξεκίνησε..."
  Από που έως που εξάγετε αυτό το αυθαίρετο κι αστήρικτο συμπέρασμα; Η ιστορία έχει "πολύ ψωμί" ακόμη. Ακόμα δεν αντέδρασε ούτε το Ιράν κι όλως παραδόξως ούτε κι η Hezbollah.
  * Η επωνομαζόμενη "Αραβική Άνοιξη" είναι παραμύθια της Χαλιμάς! Ιστορίες για ανεγκέφαλους. Καμμία σχέση δεν έχει η ένοπλη εξέγερση στην Αλγερία (Μουσουλμανική Αδερφότητα... αλήθεια γνωρίζει κανείς ότι ακόμα σκοτώνονται εκεί;), η εξέγερση στην Τυνησία (κι εκεί ακόμα σκοτώνονται, αλλά δεν δίνει κανείς σημασία πλέον), η εξέγερση στην Αίγυπτο (χμμμ! κι εκεί ακόμα δεν ηρέμησαν), η ένοπλη εξέγερση στην Υεμένη (αυτοί σκοτώνονταν από τότε που ήταν χώρια, τώρα θα σταματήσουν) κι η ένοπλη εξέγερση στην Συρία. Όλες μας όλες έγιναν για τελείως διαφορετικούς σκοπούς και λόγους.

  Για να πάω λίγο πιο μακρυά τις σκέψεις μου:
  1. Ποιές χώρες ΔΕΝ ανήκουν στο trust του I.I.F., διαθέτουν τέραστιο φυσικό πλούτο κι εξαιρετικά στρατηγική σημασία;
  Ιράκ, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος... Χμμμμ! Ενδιαφέρον...
  2. Ποιές χώρες έχουν δικαιώματα στα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, πετρελαίου κι υδριτών που ανακλύφθηκαν στην λεκάνη του Νοτιοανατολικού Αιγαίου/Μεσογείου;
  Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία (αν της το επιτρέψει η Ελλάδα), Συρία, Λίβανος (Hezbollah), Ισραήλ, Αίγυπτος. Τί έπαθαν ή θα υποστούν αυτές οι χώρες μόνον και μόνον για να "βάλουν χέρι" στον φυσικό τους πλούτο;
  3. Γνωρίζετε ότι προτάθηκε και πιέστηκε προσφάτως η Αίγυπτος να δεχθεί "βοήθεια" από το Δ.Ν.Τ. και την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά οι στρατηγοί την απέρριψαν; Κι απειλήθηκαν ότι "θα το πληρώσουν πολύ ακριβά";
  4. Σε 2-3 μήνες η Κύπρος θα ζητήσει την ένταξή της στο Ταμείο Στήριξης; Ποιά η Κύπρος;! Η άλλοτε ισχυρή κι ακμάζουσα οικονομία! Αυτό φυσικά ΠΡΙΝ μπει στην Ε.Ε., γιατί μετά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.