16/05/2010 08:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Σερβία καταργεί τη θητεία

Η Σερβία αποφάσισε να μετατρέψει το στρατό της σε επαγγελματικό, καταργώντας την υποχρεωτική στράτευση έως το 2011. Όπως ανακοίνωσε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Dragan Sutanovac, η  εν λόγω μεταρρύθμιση ταιριάζει απόλυτα με ένα σύγχρονο στρατό και ένα σύγχρονο κράτος. «Οι επαγγελματίες στρατιώτες είναι εκπαιδευμένοι, και ικανοί να αντιδρούν άμεσα, επειδή αυτό είναι το επάγγελμά τους», είπε.

Σήμερα, όλοι οι άρρενες Σέρβοι υποχρεούνται να υπηρετήσουν για 6 μήνες. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι διαδικασίες για ένα επαγγελματικό στρατό έχουν ήδη ξεκινήσει, και αναμένεται να υπάρχουν 10.500 επαγγελματίες στρατιώτες  μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Ο μηνιαίος μισθός τους θα φτάνει τα 700 Ε από τα 300 Ε που είναι σήμερα.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι με τις  επερχόμενες αλλαγές. Ο στρατιωτικός αναλυτής Aleksander Radic τις θεωρεί βιαστικές. «Θα έπρεπε να διατηρηθεί το μοντέλο ενός στρατού που συνδυάζει επαγγελματίες και στρατεύσιμους. Μέσω του στρατού, η χώρα μπορούσε και εκπαίδευε τους άνδρες για έκτακτες καταστάσεις όπως σεισμοί κλπ. Τώρα;»  Και αναρωτιέται πως θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι στρατιώτες, όταν ο μισθός τους είναι χαμηλότερος και από 300 Ε το μήνα. «Μέχρι τα μέσα του 1990, η Σερβία έβγαζε προς τα έξω την εικόνα μιας πολεμικής χώρας, σήμερα όμως αποστασιοποιείται τελείως από την ιδέα του στρατού. Αυτό νομίζω πως είναι υπερβολή.»

Ο αναλυτής αμυντικών ζητημάτων Zoran Dragisic διαφωνεί: «Ο στρατός έχει μειώσει τον αριθμό των μελών του εδώ και χρόνια… ο επαγγελματισμός έπρεπε να εισαχθεί πολύ νωρίτερα».

Η απόφαση πάντως εξέπληξε  τους περισσότερους Σέρβους. Όπως λέει  ένας συνταξιούχος, «Κάποτε δεν μπορούσες ούτε να παντρευτείς αν δεν εκπλήρωνες τη στρατιωτική σου θητεία… Παρόλα αυτά, χαίρομαι που ο εγγονός μου δεν θα ταλαιπωρηθεί υπηρετώντας στο στρατό».

SETimes

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 16/05/2010 12:46:30

  Ο επαγγελματικός στρατός είναι μια μεγάλη μπούρδα. Μέχρι να πάει ο άλλος 35 χρονών αντέχει τη στρατιωτική ζωή. Μετά γερνάει και δεν αντέχει. Τι θα τους κάνουν λοιπόν αυτούς;
  Θα τους έχουν και θα τους πληρώνουν αλλά από απόδοση τίποτε. Τι στρατός θα είναι αυτός;

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ anonymous 16/05/2010 13:45:42

   τους πηγαίνεις στο Δημόσιο αφού τους κάνεις ένα ταχύρυθμο εξειδίκευσης και ΔΕΝ κάνεις προσλήψεις στο Δημόσιο. είναι τόσο απλό! αλλά πού να βρεθεί η απλότητα σήμερα;

   • εναςάσχετος avatar
    εναςάσχετος @ Β.Κ.Σ. 16/05/2010 17:28:12

    Και θα έχεις ένα δημόσιο γεμάτο γεροστρατόκαυλους.

 2. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 16/05/2010 13:49:01

  Κύριοι,χωρίς κληρωτούς, δεν υπάρχουν Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΒΡΑΧΟΣ 16/05/2010 14:33:24

   Και οι ΗΠΑ; Πως τα καταφέρνουν να πολεμούν σε 3 μέτωπα συγχρόνως χωρίς κληρωτούς;

   • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
    I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ Strange Attractor 16/05/2010 15:43:48

    Λόγω πληθυσμού. Παρόλα αυτά, όταν τα βρήκαν μπαστούνια στον πόλεμο του Βιετνάμ έπαιρναν και κληρωτούς (με κλήρωση 1 στους 10). Και κάποιοι, όπως ο Κλίντον, την έκαναν προς Καναδά μεριά για να το αποφύγουν.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 16/05/2010 15:50:18

    Το Βιετνάμ ήταν πριν 40 χρόνια. Για σήμερα ρώτησα.

   • nasos avatar
    nasos @ Strange Attractor 16/05/2010 23:36:09

    Οι ΗΠΑ έχουν 310 εκ πληθυσμό,κάθε χρόνο στρατολογούν ένα αριθμό αποφοίτων High School(σημειωτέον πως εκεί τελιώνουν στα 17) για τριετή θητεία,ύστερα από αυτήν ένα ποσοστό συνεχίζει,ποι υπόλοιποι την κάνουν είτε για το Κολέγιο(τους καλύπτει ο Στρατός ένα μέρος των διδάκτρων) είτε για την αγορά εργασίας.
    Με λίγα λόγια ο μέσος Αμερικανός στρατιώτης που υπηρετεί σε Ιράκ-Αφγανιστάν είναι βρέφος για τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας που θεωρεί παιδί έναν μαντάχαλο 25 χρονών.
    Στο Ελλαδιστάν από την άλλη,ο θεσμός του Επαγγελματία Στρατιώτη υπάρχει βασικά για να μειώνει την ανεργία και βασικά να κρατά τους νέους των παραμεθορίων περιοχών στον τόπο τους.

  • Γιάννης Σ. avatar
   Γιάννης Σ. @ ΒΡΑΧΟΣ 16/05/2010 17:15:40

   Δεν χρειάζονται κορμιά σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Χρειάζονται μυαλά και εξοπλισμός. Αυτό γίνεται μόνο με επαγγελματικό στρατό, για να έχει την κατάλληλη εκπαίδευη. Όλοι οι σοβαροί στρατιωτικοί μας συμφωνούν. Η υποχρεωτική θητεία διατηρείται για μικροκομματικούς λόγους και συντήρηση τοπικών κοινωνιών.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Γιάννης Σ. 16/05/2010 17:25:44

    Και τεχνητή μείωση των επίσημων δεικτών ανεργίας.

 3. ZARKO avatar
  ZARKO 06/06/2010 18:41:35

  Ρίχνοντας μια ματιά στην ''κουβέντα'', θεωρώ πως μας διαφέυγει μια σημαντική παράμετρος του θέματος. Οι Σέρβοι είναι ένας λαός που έχει αρκετά κοινά σημεία με μας, (και λόγω κοινού δόγματος, αλλά αυτό έρχεται σε δέυτερη μοίρα) κυρίως λόγω κοινής πολιτικής εξέλιξης από την περίοδο των εθνικών επαναστάσεων των δύο λαών, μέχρι και τη λήξη του Β παγκ. πολέμου. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά σύγχρονη σερβική ιστορία θα παρατηρήσει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα, πχ αγώνας για σύνταγμα, εθνική ολοκλήρωση, θεσμός και ρόλος της βασιλείας, επέμβαση ξένων δυνάμεων και πολλά άλλα. Αυτός ο λαός είχε ανα τους αιώνες πολύ έντονο το στοιχείο του ένοπλου αγώνα μέσα του. Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι χωρικοί στη Σερβία διατηρούν μια αποθήκη τροφίμων (spajz) και έχουν ένα όπλο κρυμμένο ή μη στο σπίτι τους. Μη ξεχνάμε επίσης, την αντίδραση τους στη δεκαετία του 1990 όταν η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας απειλούσε την ίδια την ύπαρξη τους (μιλάω γι' αυτούς που ζούσαν εκτός Σερβίας, σε Κροατία και Βοσνία και Κόσοβο). Η αποστρατικοποίηση τους εμένα μου φαίνεται ως ένα πλήγμα στην εθνική τους υπόσταση. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεμαι υπέρ του μιλιταρισμού, διότι αποδεδειγμένα στα Βαλκάνια έχει τραγικές συνέπειες, αλλά η επέμβαση στις ένοπλες δυναμεις ενός έθνους όπως το Σερβικό είναι άξιο έρευνας και παρατήρησης. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην ίδια γειτονιά ζούμε, και ως γνωστον, αυτό που συμβαίνει τώρα στον γείτονα, μπορεί αύριο να συμβεί και σε μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.