Η Ρωσία εγκαταλείπει τον αγωγό South Stream
02/12/2014 19:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ρωσία εγκαταλείπει τον αγωγό South Stream

Η Ρωσία θα σταματήσει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ένα στρατηγικά σημαντικό έργο με το οποίο η Μόσχα υπολόγιζε να εδραιώσει την επιρροή της στη νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Έπειτα από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα εγκαταλείψει το σχέδιο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, εκτός και εάν η ΕΕ ελαττώσει την αντίθεσή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να δώσει στην Gazprom την απαλλαγή που χρειαζόταν για να λειτουργήσει τον αγωγό πλήρως, θεωρώντας τον ένα πιθανό περαιτέρω εργαλείο για να ασκήσει οικονομικό έλεγχο το Κρεμλίνο στη νότια και ανατολική Ευρώπη. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει αντ’ αυτού την ανάπτυξη ενός διανομέα φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, που υπήρξε και το θέμα του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη από τις δύο χώρες τη Δευτέρα.

«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να πραγματοποιήσει τον South Stream, τότε δεν θα γίνει» είπε. «Θα ήταν γελοίο για εμάς να επενδύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή ενός έργου, φέρνοντάς το στα σύνορα της Βουλγαρίας και μετά να το απορρίψουμε». Ισχυρίστηκε ότι ακύρωση του έργου θα κοστίσει στη Βουλγαρία περίπου 400 εκατ. το χρόνο σε διαφυγόντα έσοδα και πρότεινε ότι η Βουλγαρία δεν είχε συμπεριφερθεί «ως ανεξάρτητη χώρα» όσον αφορά το θέμα - μια προφανής αναφορά στις ανησυχίες της ΕΕ για τον South Stream.

Η κίνηση αυτή ήρθε σε μια μέρα που η συνεχής πτώση στην τιμή του πετρελαίου έστειλε το ρούβλι στα τάρταρα. Ο Πούτιν επισκέφθηκε την Τουρκία με στόχο να καταδείξει το εύρος και το βάθος των ρωσο-τουρκικών οικονομικών σχέσεων, σε μια εποχή όπου η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Τα σχόλιά του αποτελούν τη σαφέστερη αποδοχή από πλευράς Μόσχας ότι ο πολυσυζητημένος αγωγός θα ακυρωθεί, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη της Gazprom μέχρι τώρα να επιμένουν ότι η κατασκευή στο υποθαλάσσιο τμήμα του έργου επρόκειτο να αρχίσει μέσα σε λίγους μήνες.

Όταν ρωτήθηκε αν είχε ληφθεί μια τελική απόφαση, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα: «Το θέμα έληξε. Το έργο έκλεισε».

Η Ρωσία είχε υποστηρίξει ότι το έργο του South Stream θα συμβάλει στην παράκαμψη της Ουκρανίας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαταραχών στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω των διαφορών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, όπως συνέβη το 2006 και το 2009. Οι Βρυξέλλες όμως ζήτησαν από την βουλγαρική κυβέρνηση να σταματήσει τις εργασίες για τον αγωγό, επειδή θεωρείται ότι παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού του μπλοκ. Εκτός από την έλλειψη της έγκρισης από τις Βρυξέλλες, το έργο προσπαθούσε επίσης να συγκεντρώσει χρηματοδότηση για τα 14 δις ευρώ του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού, λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που έχουν κάνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες επιφυλακτικές στην χορήγηση δανείων σε μία κοινοπραξία της οποία ηγείται η Gazprom.

Η ακύρωση του South Stream έρχεται σε μία περίοδο που η Ρωσία προσπαθεί μανιωδώς να κατασκευάσει υποδομές για την πώληση φυσικού αερίου σε άλλες αγορές, κυρίως την Κίνα. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει 6 τοις εκατό μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου και ότι οι ρωσικές προμήθειες θα αυξηθούν.

Η κίνησή του εδραιώνει το ρόλο της Ρωσίας ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, ακόμη και αν η ΕΕ και οι ΗΠΑ διατηρήσουν τις κυρώσεις στη Μόσχα για τη συμπεριφορά του στην Ουκρανία.

Η Άκυρα, η οποία απέχει από αυτά τα μέτρα, έχει κερδίσει την εύνοια του Πούτιν, επιδιώκοντας να επωφεληθεί από τις κυρώσεις για να αυξήσει τις δικές της εξαγωγές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο τούρκος υπουργός Γεωργίας επαίνεσε την πενταπλάσια αύξηση στις εξαγωγές πουλερικών και θαλασσινών προς τη Ρωσία για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ενώ ο υπουργός ενέργειας της χώρας ταξίδεψε στη Μόσχα για να ζητήσει χαμηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο, το οποίο καθιστά την Ρωσία την μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της Τουρκίας.

Οι μεγάλες διαφορές στην εξωτερική πολιτική - ιδίως στη Συρία - δεν εμπόδισαν τη στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. «Όταν διαπραγματεύονται μαζί, ο Πούτιν και Ερντογάν είναι ηγέτες που υπολογίζουν λεπτομερώς και δεν αφήνουν τα συναισθήματα να μπουν ανάμεσά τους, σε αντίθεση με τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με άλλους ηγέτες» σχολιάζει ο Soli Ozel από το Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/10f5bb96-795c-11e4-a57d-00144feabdc0.html#axzz3KicgcGnX

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pythagorean avatar
  pythagorean 03/12/2014 23:14:02

  Και μόνο ως δήλωση ρωσικών προθέσεων, η σημασία αυτής της κίνησης είναι τεράστια για την Ελλάδα. Διότι ο προτεινόμενος εναλλακτικός αγωγός δεν είναι μικρής χωρητικότητος ρωσοτουρκικός, αλλά μεγάλης χωρητικότητος ρωσο-τουρκο-ελληνικός. Αυτό μάλλον διαλανθάνει της προσοχής των κονδυλοφόρων των Financial Times. Πολύ πιο διαφωτιστικό είναι το άρθρο του Russia Today: http://rt.com/business/211023-eu-south-stream-putin/ Εκεί διαβάζουμε: “Gazprom CEO Aleksey Miller said Monday that the new pipeline will cross the Black Sea and deliver 14 bcm to Turkey, then move on and deliver another 50 bcm to a hub at the Turkish-Greek border.” 50bcm είναι σχεδόν ίση με τη χωρητικότητα του Nord Stream! Ο αγωγός θα διασχίζει την Ανατ. Θράκη. Και πού φαίνεται ότι καταλήγει? Μα εκεί όπου σχεδιάζεται να αρχίζει το ελληνικό τμήμα του TAP! http://www.tap-ag.gr/ Βέβαια ο TAP υποτίθεται θα έχει χωρητικότητα μόνο έως 20bcm και θα παίρνει αζέρικο αέριο από τον τουρκικό TANAP, αλλά ο Aleksey και ο φίλος του ο Vladimir μάλλον ξέρουν κάποια πράγματα που ακόμα εμείς αγνοούμε.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ pythagorean 08/12/2014 02:20:14

   Μάλλον είναι στο deal και οι Αζέροι, είναι τριμερές... Ανταγωνιστές είναι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση βολέυει στους Ρώσους να το χρηματοδοτήσουν 3 (Τ/Ρ/Α). Προφανώς, απο τα Ελληνοτουρκικά σύνορα και δώθε είναι projekt της ΕΕ (Ιταλία και άλλοι Βαλκάνιοι της ΕΕ γαρ). Έχει πιο μεγάλη παροχή στο τουρκικό μέρος γιατί θα έχει να τροφοδοτήσει (μάλλον μονοπωλιακά...) τα 80 εκ. της Τουρκίας. Ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα αντιστρέψει τη ροή: τώρα πια από Ελλάδα προς Βουλγαρία-Ρουμανία. Ξέχασα την Ουγγαρία, πάει πακέτο με την Αυστρία και θα το παίρνουν απο νότια, απο το Σερβο-Κροατικό hub.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ pythagorean 08/12/2014 02:35:57

   Κυκλοφορεί και άλλος χάρτης, με υποθαλάσια διαδρομή Νοβοροσίσκ (δίπλα στον Καύκασο) - Σαμψούντα (αναβάθμιση της υπάρχουσας υποθαλάσσιας παροχής Blue Stream για μείωση του υποθαλάσσιου κόστους) ή Ζογκουλντάκ, ένωση με τον TAR, μετά διανομή με επίγειους σε Δυτικό και Νότιο κλάδο, γεφύρωση στο Βόσπορο κτλ Η αναβάθμιση του Blue Stream Νοβοροσίσκ - Σαμψούντας φαίνεται η πιο οικονομική λύση. Κοντά στην Άγκυρα θα συμπράξει με τον TAR. Άλη πιθανή διανομή στην Αδριανούπολη, με διάσπαση σε Ελληνο-Αλβανο-Ιταλικό κλάδο (ενεργειακη Εγνατία) και κλάδο Βουλγαρίας-Βόρειων Βαλκανίων - Κεντρικής Ευρώπης.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ pythagorean 08/12/2014 02:38:23

   Repercussions of the Trans-Anatolian Pipeline Agreement The Map

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/12/2014 02:12:51

  Δείτε αυτό είναι σημαντικό: Ο CEO Αλεξέι Μίλερ της Gazprom "κόβει" μαζί με το ουκρανικό bypass και το Southstream τη Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία ως transit και κάνει πύλη εξόδου την Τουρκία για όλη τη Ν/Α Ευρώπη-Βαλκάνια + Ιταλία + Αυστρία + Κύπρο + Ελβετία. Άν το κάνουν είναι τεράστια αλλαγή. Ακυρώνουν το Ρουμανο-Βουλγαρικό transit καί θέλουν ως πύλη εισόδου στην ΕΕ (κυρίως τη μεγάλη αγορά της Ιταλίας) την Ελλάδα! Κάνουν "παράκαμψη" με υποθαλάσιους αγωγούς: Στη Βαλτική έχουν ήδη τον Northstream (απευθείας Γερμανία-Πολωνία-Βέλγιο-Γαλλία κτλ), τώρα σκέφτονται υποθαλάσσιο στον Εύξεινο για διοχέτευση σε τερματικό στην Τουρκία..."Απο κεί και πέρα δική σου η δουλειά και η επένδυση, ΕΕ", λέει ο Μίλλερ. Είναι ευκαιρία αλλά και ρίσκο: Θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί χρειαζεται Ελληνοτουρκικό deal. Γι αυτό ήρθε ο Νταβούτογλου; Αναβαθμίζει ασφαλώς πολύ την Τουρκία ως ενεργειακό κόμβο. Η Ελλάδα όμως μπορεί να επωφεληθεί, να γίνει ενεργειακή πύλη εισόδου του 1/3 της ΕΕ; Ναι, υπο όρους... http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231369257

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/12/2014 09:48:33

  H ρωσοτουρκική προσέγγιση θα έχει και συνέπειες για την Ελλάδα.Ο δεξιός εθνικιστικός πουτινισμός χάνει μεγάλο βάρος απο την αιτιολογία του αφού το όνειρο της χρησιμοποίησης της Ρωσίας κατά της Τουρκίας τελειώνει.Θα μείνει βέβαια ο αριστερός πουτινισμός,απευθείας διάδοχος της 3ης Διεθνούς που δεν ιδρώνει το αυτί του από τέτοια αφού αντίπαλος της αριστεράς ποτέ δεν ήταν η Τουρκία αλλά η Δύση. Το σχέδιο δεν είναι αρνητικό για τα ελληνικά συμφέροντα αλλά θετικό εάν ο αγωγός περάσει από την Ελλάδα.Αλλά δεν είναι θετικό με την έννοια που διάφοροι αντιτούρκοι ήλπιζαν αλλά ως ρωσοτουρκοελληνική συνεργασία.Ουσιαστικά οι Ρώσοι βλέπουν τις δύο χώρες Ελλάδα - Τουρκία ως ενιαίο χώρο - πακέτο όπως άλλωστε τις έβλεπαν οι Αμερικανοί. Η μόνη διεθνοπολιτική οντότητα που διαχωρίζει τις δύο χώρες γιατί για δομικούς λόγους δεν θέλει να κάνει την Τουρκία μέλος της είναι η Ευρωπαική Ένωση (οι τοκογλύφοι). Αυτό ας το έχουν υπ όψιν τους όσοι αμφισβητούν το λόγο της προσπάθειας για παραμονή στην ευρωζώνη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.