Η Ρωσία δημιουργεί δικό της «ΔΝΤ»
04/05/2015 13:12
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ρωσία δημιουργεί δικό της «ΔΝΤ»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικύρωσε συμφωνία για να δημιουργήσει ένα αποθεματικό ταμείο 100 δις δολ. για τις λεγόμενες BRICS - τις πέντε κορυφαίες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Η Μόσχα αναμένεται να συνεισφέρει 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποθεματικό, πολύ λιγότερα από τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια που η Κίνα έχει υποσχεθεί να δώσει στο ταμείο το οποίο συστάθηκε μετά από συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2014, στη Βραζιλία.

Οι αναδυόμενες οικονομίες σχεδιάζουν επίσης να σχηματίσουν τη δική τους διεθνή τράπεζα με έδρα τη Σαγκάη για να προκαλέσουν τη δυτική κυριαρχία στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. «Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες BRICS έχει επικυρωθεί», αναφέρει σχετικό έγγραφο από το Κρεμλίνο. Το ταμείο έχει ως στόχο να προστατεύσει τις χώρες BRICS από τις «βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» και να προωθήσει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πέντε χωρών- μελών.

Η Ρωσία, το νόμισμα της οποίας έχει υποστεί τεράστιες διακυμάνσεις από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, βλέπει το ταμείο ως εναλλακτική λύση στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, που κυριαρχούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι χώρες BRICS αποτελούν το 40 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη.

businessinsider.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.