#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/12/2010 14:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ρωσία αποκτά επιτέλους δυτική στρατιωτική τεχνολογίαΣυμφώνησαν την Παρασκευή Παρίσι και Μόσχα, ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις για την αγορά δύο πολεμικών πλοίων τύπου Mistral από τη Ρωσία.

Η κατασκευή των δύο ελικοπτεροφόρων θα γίνει από τις γαλλικές εταιρείες DCNS και STX, σε συνεργασία με τη ρωσική κρατική εταιρεία OSK. Η συμφωνία προβλέπει την αγορά δύο ακόμα παρομοίων σκαφών με ευνοϊκές ρυθμίσεις. Η αξία του συμβολαίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις , η αξία του κάθε πλοίου θα κυμαίνετε μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή γίνεται από την Ρωσία στο πλαίσιο της αναβάθμισης του στόλου της και θεωρείται η πρώτη μεγάλη συμφωνία αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.  Η επίσημη ανακοίνωση δεν διευκρινίζει πού θα κατασκευαστούν τα πλοία., αλλά, όπως αναφέρει το Reuters, πιθανότερο θεωρείται το πρώτο πλοίο να ναυπηγηθεί στη Γαλλία και το επόμενο (ή επόμενα) στη Ρωσία.

Όπως είχαμε γράψει  από τον Οκτώβριο (Γιατί ο Σαρκοζι κάνει ανοίγματα στην Ρωσία) οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν «κολλήσει» λόγω της απαίτησης των Ρώσων να υπάρξει ανταλλαγή σημαντικής τεχνολογίας, ως αντιστάθμισμα της δαπάνης που θα κάνουν. Τελικά οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία και από ότι φαίνεται η Μόσχα θα αποκτήσει τελικά την πολυπόθητη Δυτική τεχνολογία που ήθελε τόσο πολύ !!!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ 25/12/2010 18:43:35

  ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΓΟΡΙΑ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ !....
  Μόνον οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί θα μας εξοπλίζουν και κάποιοι θα πιάνουν κάτω από το τραπέζι τις προμήθειες ;
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΟΣ ΝΑ ΤΑ...ΠΙΑΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ ;
  Η Αλέκα τι λέει ; Εγώ λκέω, οτι η...κονόμα δεν έχει ιδεολογία !

  Dipl.-Ing. Δημήτρης Δικαιόπουλος

  Ο πατέρας του οποίουυ έκανε... διακοπές διαρκείας σην Ικαρία, με έξοδα του τότε Ελληνικού Δημοσίου.

 2. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 25/12/2010 20:51:38

  To Mistral είναι ένα πλοίο αμφίφιων επιχειρήσεων το οποίο μπορεί να εκτελέσει αποβατικές επιχειρήσεις μέσω ελικοπτέρων, στην περίπτωση της Ρωσίας με Kamov, Mil-Mi, άντε και κανά επιθετικό ελικόπτερο υποστήριξης, και αμφίβιων αποβατικών οχημάτων, στην περίπτωση μας με BMP-3. Μιλάμε για ένα πλοίο χαμηλών επιχειρησιακών ικανοτήτων και τεχνολογίων που ενσωματώνει. Η Ρωσία λοιπόν με αυτή την αγορά, αποδεικνύει ότι εν έτη 2010 δεν έχει κανένα σοβαρό ινστιτούτο σχεδιασμού νέων πλοίων για να ενισχύσει τον στόλο της και ψάχνει να καλύψει το κενό με έτοιμες λύσεις. Τραγικό για μία χώρα που κάποιοι την θεωρούν και αντίπαλον δέος της μοναδικής υπερδύναμης του πλανήτη. Τελικά το μόνο που έχει μείνει από την παλιά κόκκινη αρκούδα είναι τα πυρηνικά. Και μια Sukhoi που να παλεύει να φτιάξει αεροπλάνο 5ης γενιάς...

 3. giannis avatar
  giannis 25/12/2010 20:59:35

  Όπως το παρουσιάζεις φαίνεται σαν γαλέρα. Δεν είναι έτσι. Βέβαια ούτε και αεροπλανοφόρο είναι αλλά τη δουλειά τους οι Ρώσοι στη Γεωργία θα την έκαναν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αν τα είχαν αυτά τα πλοία. Τα περί υπερδύναμης τα υιοθετώ απόλυτα. Αν δεν είχε τα πυρηνικά της δεν θα άξιζε ούτε να τη φτύσει κανείς. Θα την είχαν διαλύσει οι Αμερικανοί προ πολλού αν δεν φοβόντουσαν μήπως προκύψει κανά μανιτάρι.

 4. A.M. avatar
  A.M. 25/12/2010 21:11:30

  «Αντίπαλο δέος» δεν γίνεσαι με καραβάκια ούτε με αεροπλανάκια.
  Γίνεσαι με το βαλιτσάκι με τους κωδικούς που μπορούν να κάνουν όλον τον πλανήτη γής Μαδιάμ .
  Τελεία και παύλα! ._

  Τα καραβάκια και τα αεροπλανάκια είναι για να κινείται το χρήμα περισσότερο για τις εύκολες και συμβατικές «υποχρεώσεις» αλά Γεωργία, Αργανιστάν κλπ κλπ.

  Ούπς.. ξέχασα!
  Οι Ρώσοι έχουν εδώ και δεκαετίες τέτοιο βαλιτσάκι.

  • H pena tis orghs avatar
   H pena tis orghs @ A.M. 25/12/2010 23:25:58

   @A.M : Συμφωνώ σε αυτό. Αλλά οι Αμερικάνοι δουλεύουν μεθοδικά εδώ και 20 χρόνια πάνω στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας και σύντομα και το "βαλιτσάκι" των Ρώσων θα είναι αναποτελεσματικό για πλήγμα στις ΗΠΑ. Άσε που πιστεύω ότι η ιστορία με τα βαλιτσάκια και τους κωδικούς που έχουν οι Πρόεδροι πάντα μαζί τους είναι απλά ένας μύθος για ταινίες του Hollywood και το CNN. Ίσως το βαλιτσάκι να είναι κανά δορυφορικό τηλέφωνο με σύστημα κρυπτογράφησης για να μιλάει ο Πρόεδρος με τους Στρατηγούς.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ H pena tis orghs 25/12/2010 23:56:36

    Μην τους υποτιμάτε τους Ρώσους. Μπορεί να έχουν χάσει μια δεκαπενταετία στην κούρσα των εξοπλισμών από τους Αμερικανούς, όμως διαθέτουν εξαιρετικά μυαλά στη θεωριτική φυσική και σε άλλες εφαρμοσμένες θετικές επιστήμες. Συνήθως τα οπλικά τους συστήματα, όχι αυτά του συρμού, δηλαδή τανκς ή πυροβόλα, αλλά τα κορυφαίας τεχνολογίας αντιεροπορικά ή αεροπορικά τους συστήματα, ήταν (και μάλλον είναι και θα είναι) εφάμιλλα ή μερικές φορές και πιο εξελιγμένα των αντίστοιχων δυτικών. Μη ξεχνάτε στις αρχές τις δεκαετίας υου 90, με την ενοποίηση των δύο γερμανιών, το σοκ των δυτικών όταν ανακάλυωαν ότι τα Μιγκ 29 της Αν. Γερμανίας έφεραν επί δεκαετία το περιβόητο σύστημα ψηφιακής απεικόνισης επί κάσκας, ένα σύστημα που οι Δυτικοί τότε ξεκινούσαν να πειραματίζονταν επάνω του. Το σύστημα αυτό έγινε προσβάσιμο για την ελληνική πολεμική αεροπορία στις αρχές του 2000...
    Η Ρωσία νομίζω έχει καταλάβει ένα πράγμα. Ότι οι τύχη της, ως μεγάλης δύναμης, είναι στενά συνδεδεμένη με την τύχη της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να της δώσουν υψηλή τεχνολογία, για να τους βοηθήσουν να γεφυρώσουν ένα χάσμα με τους Αμερικάνους που είναι σημαντικό. Και οι Ρώσοι μπορούν να δώσουν στους Ευρωπαίους ανεξάντλητες πηγές ενέργειας, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι ενεργοβόρες κοινωνίες των Ευρωπαίων. Στο βάθος φαίνεται η στρατηγική της προσέγγισης Ευρώπης - Ρωσίας και γιατί όχι στο κοντινό μέλλον να δούμε μια Ευρώπη που θα εκτείνεται από το Γιβραλτάρ μέχρι την Σιβηρία και παραπέρα...
    Μήπως αυτός είναι ο πραγματικός εφιάλτης των Αμερικανών; Μήπως για αυτό δεν θέλουν τη χειραφέτηση των Ευρωπαίων και ενεργοποιούν τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ με την είσοδο νέων μελών εξ ανατολών που, φανατισμένα ενάντια στης Ρωσία, πιέζουν και τις πιο διαλακτικές, έναντι των Ρώσων, λοιπές δυτικές χώρες να μην υιοθετήσουν μια πιο στενή σχέση με αυτoύς;
    Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι νομίζω ότι το έχουν καταλάβει αυτό και κάνουν ανοίγματα. Οι Ιταλοί το ίδιο. Έλληνες με τον Καραμανλή πήγαν να ακολουθήσουν, αλλά τα μεγέθη μας ήταν πολύ μικρά για να μπορέσουν να αντέξουν το βάρος της πίεσης. Ωστόσο οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη είναι καλό εφαλτηριο για επανάληψη των προσπαθειών, τώρα που η Αμερική ακόμη κλυδωνίζεται από τη δική της οικονομική κρίση, ενώ αιμορραγεί ακατάπαυστα σε δύο πολεμικά μέτωπα που την απομυζούν από χρήμα, ανθρώπινο κεφάλαιο και κυρίως ψυχικές αντοχές του αμερικανικού πληθυσμού...!

    • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ avatar
     ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ @ ierofantis 22/08/2011 18:46:18

     A

    • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ avatar
     ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ @ ierofantis 22/08/2011 19:36:53

     Αγαπητέ ierofanti ! Σήμεα, 22.08.2011, ξαναδιάβασα όσα είχες γράψει περί Ρωσσίας στις 25.12.2010 στο σχόλειό Σου σχετικά με τα δύο πολεμικά σκάφη τύπου Mistral τα οποία αγόρασε εκείνη την εποχή η Ρωσσία... Πολοί σχολιαστές αυτού του γεγονότος, μου θύμισαν τον σχολιαστή του τότε 2ου ραδιοφωνικού σταθμού ενόπλων δυνάμεων Ελλάδος , ο σχολιάζοντας την τότε εκτόξευση από τούς ρώσσους του SPOUTNIK στο δοάστημα, είχε πεί επί λέξη " Οι Ρώσοι εξαπέλησαν ένα ποορτοκάλι στό διάστημα αλλά δεν είναι σε θέση να κατασκευάσουν μίαν...ρααπτομηχανήν ! " Είμαι σήμερα 77 ετών και αυτά που γράφω, δεν τα έχω διαβάσει αλλά ακούσει από ένα ιδιοκατασκευασμένο ραδιοφωνάκι !... Έτσι λοιπόν, με αυτά τα οποία έγραψες στις 25.12.2010 είμαι απολύτως σύμφωνος και επιθυμώ να Σου πω ότι ήταν προφητικά... Το μεγάλο κακό για τη Χώρα μας είναι, ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν συμπολίτες μας, τόσο "ανερικανιοιημένοι¨ ακόμα περισσότερο από τον τότε σχολιαστή του 2ου ραδιοφωνικού σταθμού των ενόπλων δυνάμεων, εκείνων των ενόπλων δυνάμεων των οποίων αρχιστράτηγος ήταν κάποιος κύριος Glüksburg ο οποίος είχε την ίδια πατρίδα με αυτή της σημερινής κυρίας ΜΕΡΚΕΛ...
     Dipl.-Ing. Δημήτρης Δικαιόπουλος

 5. tsar avatar
  tsar 26/12/2010 08:38:02

  Πολύ ωραίο το μοντέλο του ιεροφάντη, αλλά παραβλέπει την πιό σημαντική (κατά την γνώμη μου πάντα) παράμετρο.
  Το διεθνές, παγκοσμιοποιημένο και υπερεθνικό, κεφάλαιο. Αυτό, είναι η πραγματική εξουσία του πλανήτη και όχι οι πολιτική ηγεσία των χωρών.

  Τα κράτη (πολιτικοί) απλώς εκτελούν εντολές των πραγματικών τους αφεντικών.
  Όποιος δεν το έχει δεί αυτό και μάλιστα σε όλη του την έκταση, απλώς θα αυταπατάται και το μοντέλο της πραγματικότητας που κουβαλάει στο μυαλό του, θα αδυνατεί να εξηγήσει και να προβλέψει, τις παγκόσμιες εξελίξεις.
  Και επειδή δεν υπάρχει Ρώσσικο ή Γερμανικό ή Αμερικανικό ή οτιδήποτε τέλος πάντων κεφάλαιο, παρά μόνο απρόσωπο και χωρίς εθνικά σύνορα, κάθε απόπειρα εξήγησης των κινήσεων, είτε στην οικονομική είτε στην γεωπολιτική και στρατιωτική σκακιέρα, αυτού του έρμου του πλανήτη, είναι καταδικασμένη να αποτύχει στις προβλέψεις της.
  Έτσι νομίζω.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ tsar 26/12/2010 16:20:36

   Τsar, σύμφωνοι. Το Κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Εξυπηρετείται όμως, μέσω των ισχυρών πολιτικο- στρατιωτικά. Και εδώ δεν εξετάζουμε το διεθνισμό του κεφαλαίου. Εξετάζουμε αν η είδηση που αναρτήθηκε σημαίνει κάτι ή όχι για τον γεωπολιτικό συσχετισμό ισχύος στον κόσμο.

 6. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 26/12/2010 12:02:04

  Ό,τι νάναι λέγεται πλέον εδώ μέσα ρε παιδιά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.