#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/11/2011 16:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ουγγαρία στόχος και πάλι των αγορών
Η Ουγγαρία, που πριν από λίγες μέρες ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ, έχασε την πιστοληπτική της αξιολόγηση από την Moody’s, η οποία την υποβάθμισε από Βαα3 σε Βα1 εξαιτίας κινδύνων που εντόπισε στα ζητήματα του ελλείμματος, και των στόχων μείωσης του δημοσίου χρέους.

Η ουγγρική κυβέρνηση, που παραδοσιακά απέφευγε να απευθυνθεί στο ΔΝΤ, άλλαξε τακτική όταν το νόμισμα της χώρας έπεσε έναντι του ευρώ, ενώ τα σπρεντς των κρατικών της ομολόγων αυξήθηκαν θεαματικά.

Ο πρωθυπουργός Victor Orban δήλωσε πως δεν θα δεχθεί όρους που θα συνδέονται με μια νέα πίστωση, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα του θα συνεχίσει την ανορθόδοξη πολιτική που ακολουθεί, και που συμπεριλαμβάνει την υποχρέωση των τραπεζών να δέχονται μεγάλες απώλειες σε στεγαστικά δάνεια ξένων νομισμάτων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ετοιμότητα της Ουγγαρίας να δεχτεί τη βοήθεια του ΔΝΤ ήταν απλά μια απόπειρα να προλάβει τις δυσμενείς εξελίξεις από πλευράς των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι όμως την ερμήνευσαν ως κίνηση απελπισίας και προχώρησαν στην υποβάθμιση.

Εδώ και 6 μήνες, το ουγγρικό φιορίνι έχει πέσει κατά 15% σε σχέση με το ευρώ, με την σημερινή ισοτιμία να είναι 1/317.92. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε πως μπορεί να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Όσον αφορά στα σπρεντς των δεκαετών κρατικών ομολόγων, αυτά έπιασαν το 9.6%, ενώ τα αντίστοιχα πορτογαλικά έφτασαν στο 12%, και τα ελληνικά στο 26%.

Ο Orban έχει κρατικοποιήσει $14 δισεκατομμύρια των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, και έχει επιβάλλει υψηλή φορολόγηση στα πάντα, ώστε να καλύψει το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού που βρίσκεται στο 193% του ετήσιου στόχου που έχει τεθεί.

Σύμφωνα με το ουγγρικό υπουργείο Οικονομικών, «η απόφαση της  Moody’s δεν βασίζεται πουθενά, και την ερμηνεύουμε ως μέρος μιας οικονομικής επίθεσης εναντίον της χώρας…».

Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που δέχθηκε βοήθεια από το ΔΝΤ το 2008. Από πέρσι όμως, που ανέβηκε στη πρωθυπουργία ο Orban, η χώρα απέφυγε συστηματικά την εν λόγω βοήθεια, με τον ίδιο να επιμένει πως θέλει περισσότερη ελευθερία ώστε να χρησιμοποιήσει ανορθόδοξες μεθόδους με σκοπό τη μείωση του χρέους, και να καταφέρει να βάλει τέλος στη χρόνια λιτότητα.

 

Bloomberg

http://www.bloomberg.com/news/2011-11-24/hungary-s-credit-rating-cut-to-junk-by-moody-s-after-last-minute-imf-plea.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/11/2011 17:30:56

  Και σε ποιάς χώρας τις Τράπεζες, που αρχίζει με "Α" και μιλάνε Γερμανικά, χρωστάει η Ουγγαρία;

  Να και ένα Γερμανικό τραγούδι για την εξέλιξη
  http://www.youtube.com/watch?v=7_77OclyEvo

 2. Orestios avatar
  Orestios 25/11/2011 20:07:17

  AAAustria

 3. Silence t. avatar
  Silence t. 25/11/2011 22:32:34

  Και ρωτάω εγώ τώρα , αν βάλω την γιαγιά μου να παριστάνει την πρωθυπουργό της Ουγγαρίας , θα κάνει μεγαλύτερες μπούρδες !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.