#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/07/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ουγγαρία «διώχνει» το ΔΝΤΗ Ουγγαρία σχεδιάζει να εξοφλήσει το δάνειο του ΔΝΤ έγκαιρα και ζήτησε από το Ταμείο να κλείσει τα γραφεία του στην Βουδαπέστη, σε μια συμβολική κίνηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να προβάλει την οικονομική κυριαρχία της. Η ικανότητα της Ουγγαρίας να αποφύγει τα προγράμματα λιτότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί από τους ευρωπαίους γείτονές της θα είναι το κύριο σημείο της κυβέρνησης στις εκλογές του επόμενου έτους.

Σε μια επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας και πρώην υπουργός Οικονομικών του Ορμπαν, Γκιόργκι Μάτολτσι, ευχαριστεί το Ταμείο για την βοήθεια που παρείχε στην Ουγγαρία όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Συνολικά, η Ουγγαρία είχε λάβει ένα δάνειο ύψους 20 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Μάτολτσι εξήγησε ότι η Ουγγαρία θα εξοφλήσει τις τελευταίες δόσεις του δανείου της στο ΔΝΤ (περίπου 2,2 δις ευρώ) πριν από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, αν και η προθεσμία γι' αυτό λήγει την 31η Μαρτίου 2014. «Στις αρχές του 2013 το ΔΝΤ ολοκλήρωσε την διαδικασία ελέγχου που σχετίζεται με το δάνειο» το οποίο είχε παραχωρήσει στην Ουγγαρία, και «κατά συνέπεια, δεν είναι πλέον απαραίτητο το ΔΝΤ να διατηρεί γραφείο που να το αντιπροσωπεύει στην Βουδαπέστη», έγραψε ο Μάτολτσι.

Κατά την διάρκεια της θητείας του ο Ορμπάν έχει επικρίνει επανειλημμένα το ΔΝΤ, ιδίως για τον τρόπο με τον οποία χειρίστηκε την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, κι ενέκρινε μια επιθετική προεκλογική διαφημιστική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο που κατηγορεί τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό ότι «παίρνει τα χρήματα των συνταξιούχων και τα δίνει στις τράπεζες». Η κυβέρνηση Ορμπάν είχε ζητήσει να της διατεθεί μια νέα γραμμή πιστώσεων ύψους 15 δις ευρώ, αίτημα όμως που δεν ικανοποιήθηκε.

 

http://www.reuters.com/article/2013/07/15/us-hungary-centralbank-idUSBRE96E07U20130715

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 16/07/2013 07:35:26

  Απαράδεκτο...δίνουν κακό παράδειγμα.

  Δεν θα έχουν εκθέσεις και δεν θα νομοθετούν ...προαπαιτούμενα;

  Αίσχος....δεν ντρέπονται.

  Ζήτησαν 15 δις δεν τα πήραν ...γονατιστοί και τους πετάνε από τη χώρα αντί οι εκπρόσωποι του Ουγγρικού λαού να συναντούν υπάλληλους ταμείων; ...Βρε θα καταστραφείται κοιτάτε εμάς που έχουμε σωθεί...την Κύπρο....την Πορτογαλία που θέλει νέο Μνημόνιο...την Ιρλανδία που θρύβει ανάπτυξης...μην είστε χαζά...

  Τι πάει να πει: "παίρνει τα χρήματα των συνταξιούχων και τα δίνει στις τράπεζες" μάλλον δεν θα έχουν ελληνική πολιτική παιδεία...πως να σώζουν τις χώρες...

  • τέστε avatar
   τέστε @ Ο Ιθαγενής 16/07/2013 16:49:30

   Οι Ούγγροι βρίσκονται 15-20 χρόνια μπροστά από εμάς,ότι αλλαγές πάμε να κάνουμε εμείς τώρα αυτοί τις έχουν ήδη κάνει προ πολλού,από ανοιχτά επαγγέλματα ,ωράρια καταστημάτων ,ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά...
   το νόμισμα τους το φιορίνι είναι πιο δυνατό ,από το κάποτε δικό μας νόμισμα ,την δραχμή και έχουν την δυνατότητα να μπουν όποτε θέλουν στο ευρώ.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ τέστε 17/07/2013 07:39:19

    Αλλά δήλωσαν ότι, για την ώρα, "δεν θα πάρουν" το ευρώ "μέχρι να διορθώσει τα προβλήματά του". Εν'ω εμεις, χωρίς προοπτική ανταγωνιστικότητας, τσακιστήκαμε να το πάρουμε, όσο όσο, αποβλέποντας στην διαχείριση των συνημμένων δανεικών και επιδοτήσεων.
    Και να η κατάληξη.....

    • τέστε avatar
     τέστε @ ΠΗΛΕΑΣ 17/07/2013 17:10:42

     έτσι ακριβώς,αλλά να ξέρεις αν δεν είμασταν στο ευρώ η κατάληξη θα ήταν χειρότερη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.