08/01/2010 16:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μαδρίτη ελπίζει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η Ισπανία ελπίζει να επιταχύνει μέσα στους προσεχείς μήνες τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

Η Ισπανία, η οποία ανέλαβε την κυκλική προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2010, ελπίζει να ανοιξει νέα θεματικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε ο Μορατίνος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη.

"Έχουμε μπροστά τέσσερα κεφάλαια και ελπίζουμε να τα ανοίξουμε", διευκρίνισε ο υπουργός.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει πως ο στόχος των Ισπανών μοιάζει τουλάχιστον φιλόδοξος, δεδομένου του γεγονότος ότι η ΕΕ μπλοκάρει από το 2006 οκτώ κεφάλαια των διαπραγματεύσεων λόγω της επίμονης άρνησης των Τούρκων να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά τους στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Και η Κύπρος έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το άνοιγμα άλλων έξι κεφαλαίων, οι οποίες συνδέονται με τη μη αναγνώρισή της από την Άγκυρα.

Ενώ η Γαλλία, η Γερμανία ή η Αυστρία προτιμούν να προτείνουν στην Τουρκία μια προνομιακή σύμπραξη, η Ισπανία τάσσεται υπέρ μιας ένταξης της χώρας αυτής στην ΕΕ.

Ο Μορατίνος συνέδεσε ωστόσο την επιτάχυνση των συνομιλιών με τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κύπρου.

"Προσπαθούμε να κάνουμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις" για την Κύπρο, υπογράμμισε ο Μορατίνος. "Γνωρίζουμε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα αλλά ελπίζω ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του νησιού θα παρουσιάσουν κάποια αποτελέσματα, κάποια ανοίγματα", υπογράμμισε.

Στην Κύπρο "όλοι (οι διαπραγματευτές) έχουν συνείδηση του παράγοντα χρονοδιάγραμμα", υπογράμμισε αναφερόμενος στη διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, που υπάρχει κίνδυνος να φέρουν στην εξουσία τους υποστηρικτές μιας πιο σκληρής γραμμής.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o aristos avatar
  o aristos 08/01/2010 16:21:13

  Δεν ελπίζουν μόνο, πιέζουν κι όλας.
  Πιέζουν για όλα και για Τουρκία και για Σκόπια και για Κύπρο.
  Διαβάστε το άρθρο : "Ούτε Έξω πάμε καλά...."
  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/01/blog-post_08.html

 2. Soustom avatar
  Soustom 08/01/2010 20:49:13

  ....Καλά οι Ισπανοί παίζουν εκ του ασφαλούς..Ας τά έχουμε καλά με τούς Μουσουλμάνους,εξάλλου έχουμε αρκετούς από Αφρική,μήν δημιουργήσουμε και καταστάσεις Al Qaeda.Mε 5.000.000 -και βάλε- ανέργους Ισπανούς δεν κινδυνεύει να τούς στείλει ή Γερμανία -ή να τίς έρθουν,διαλέγετε και παίρνετε-τουλάχιστον κανα δυό-τρία εκ. Τούρκους πού θέλει να ξεφορτωθεί αλλά δεν μπορεί!Ας πιέσουμε λοιπόν να πάρουμε κάνα φράγκο παραπάνω(ή ότι άλλο τούς βολεύει) από τήν Ε.Ε, προωθώντας ένταξη Μουσουλμανικής χώρας.
  Καλό τό παραμύθι αλλά παιδικό! Απελπισίας ....Θαπατέρο, συν-σοσιαλιστή τού Γιώργου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.