#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2011 17:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μέρκελ προτιμά τους ξανθούς και ... τρώει τα νύχια της!

To Newsweek απομυθοποιεί την Μέρκελ

 

Η κυρία προτιμά τους ξανθούς. Η 57χρονη Angela Merkel, που κάποτε την αποκάλεσαν βασίλισσα της Ευρώπης, αρέσκεται στο  να την περιτριγυρίζουν καλοξυρισμένοι, ατσαλάκωτοι, και κυρίως ξανθοί συνεργάτες. Δεν είναι μόνο τα γερμανικά τους χαρακτηριστικά που την ελκύουν, αλλά μάλλον η νηφάλια γερμανική τους προσέγγιση στη παγκόσμια κρίση: «Αν έχεις αμφιβολίες, ακολούθησε τους κανόνες».

Η καγκελάριος και η ομάδα της, έκπληκτοι από την δύναμη που έχουν οι αγορές να «καρφώνουν» τις διάφορες εθνικές οικονομίες, παλεύουν να επαναφέρουν την τάξη στην Ευρώπη.

Ως η χώρα με την μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, και ως η χώρα που θα πληρώσει τον τελικό λογαριασμό, η Γερμανία θεωρεί δικαίωμά της να επιβάλλει όρους και κριτήρια στους υπόλοιπους.

Όπως κάποτε επέμενε η ΕΚΤ να αντιγράψει την πολιτική ανεξαρτησία της Bundesbank, καθώς και τις αντιπληθωριστικές της πολιτικές, τώρα θέλει να επιβάλλει γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία παντού και πάντα, ως αντάλλαγμα της διάσωσης των Ελλήνων, και των υπόλοιπων παρακατιανών.

Μέχρι σήμερα, πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν γονατίσει λόγω της αδυναμίας τους να διαχειριστούν τη κρίση, και ο λαός της Merkel συμφωνεί με την τιμωρία των PIIGS. Ο νέος τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti λέγεται πως είναι «πολύ Γερμανός», όπως είναι και ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi.

Οι αποφάσεις του Βερολίνου παίρνονται από μια μικρή ομάδα ατόμων γύρω από την καγκελάριο, και τον διοικητή της Bundesbank. Στο τέλος όμως, οι ευθύνες για το μέλλον της Ευρώπης πέφτουν στους ώμους μιας γυναίκας που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, και ωρίμασε πολιτικά με τη πτώση του κομμουνισμού.

Όταν κατέρρευσε το τείχος του Βερολίνου το 1989, δεν έσπευσε να δει την ιστορία να γεννιέται, αλλά πήγε για σάουνα! Οι πολέμιοι της σήμερα, την κατηγορούν για καθυστερημένη αντίδραση απέναντι στη κρίση, λέγοντας πως και πάλι προτίμησε να κρυφτεί στην σάουνα (επί δυο ολόκληρα χρόνια). Μάλιστα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Frank-Walter Steinmeier ισχυρίζεται πως υπάρχει ένα αξίωμα της Merkel: «Όσο πιο έντονα αποκλείει κάτι η Merkel, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα το υιοθετήσει». Εξ ου λοιπόν και οι συνεχείς της κωλοτούμπες, όχι μόνο αναφορικά με την κρίση, αλλά και με άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτό της πυρηνικής ενέργειας μετά το ατύχημα της Fukushima.

Γιατί λοιπόν η καγκελάριος είναι μια τόσο αργοκίνητη μάνατζερ; Η βιογράφος της Margot Heckel, αναφέρει ένα συμβάν, που μάλλον ρίχνει φως σε αυτήν την κρυψίνοα πολιτικό: Ως μαθήτρια, όταν μάθαινε κολύμπι, έτρεμε τις βουτιές. Μια μέρα ανέβηκε στον πιο ψηλό βατήρα και έμεινε ακίνητη, παλεύοντας με τον φόβο της. Μόλις χτύπησε το κουδούνι, βούτηξε στα βαθιά. Και επέζησε. Δεν ξέρω ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας, αλλά προφανώς πρόκειται για άτομο που διστάζει, αναλογίζεται, και στο τέλος βρίσκει το κουράγιο να δράσει.

Δεν χρειάζεται όμως να είναι κανείς ψυχίατρος για να εξηγήσει τον λόγο της καθυστερημένης βουτιάς. Η Merkel είναι ασυντόνιστη. Εξελίσσεται αργά. Στα πέντε της χρόνια εκπαίδευσε τον εαυτό της να ανεβοκατεβαίνει σκάλες, ένα σκαλοπάτι την φορά. Ακόμη και τώρα, η οποιαδήποτε σωματική άσκηση απαιτεί την απόλυτη συγκέντρωσή της.

Μήπως φοβάται να πέφτει μπροστά σε κοινό; Και γιατί  άραγε βούτηξε μόλις χτύπησε το κουδούνι, και δεν περίμενε 2-3 λεπτά όταν θα είχαν φύγει όλοι; Παρέμεινε στον βατήρα μέχρι να εξαντλήσει τα όρια των κανονισμών, αλλά στο τέλος τήρησε τους κανονισμούς. Από τότε ήταν άτομο που πήγαινε αυστηρά by the book. Μήπως  αυτό το στιγμιότυπο καθορίζει και τη σημερινή της προσπάθεια να δημιουργήσει μια αξιόπιστη για τις αγορές ευρωζώνη, τηρώντας απαρέγκλιτα τους γερμανικούς κανόνες;

Ένα άλλο χαρακτηριστικό περιστατικό από τη ζωή της έχει να κάνει με τον χωρισμό της το 1981 από τον τότε σύζυγό της Ulrich Merkel. Ζούσαν μαζί επί τρία χρόνια, και μια μέρα εντελώς ξαφνικά η Angela αποφάσισε να φύγει, χωρίς καμιά προειδοποίηση. Όπως λέει ο άνδρας της, πήρε μαζί της μόνο το ψυγείο. Αυτή είναι η Γερμανίδα καγκελάριος. Μια γυναίκα που  την κάνει, παίρνοντας μαζί της το …ψυγείο.

Κανένας δεν είναι πολύ κοντινός της άνθρωπος. Ο νυν σύζυγός της, κβαντικός χημικός,  και σίγουρος μελλοντικός νομπελίστας Joachim Sauer, είναι χαμηλών τόνων, και όλοι όσοι τους έχουν ακούσει να συνομιλούν, εκπλήσσονται από την επισημότητα μεταξύ τους. Η πολιτική δεν έχει θέση στην προσωπική τους ζωή.

Η ευρωπαϊκή προσέγγιση της Merkel αντανακλάται στη σχέση της με τον άλλοτε μέντορά της 81χρονο σήμερα Helmut Kohl. Πρόκειται στην ουσία για μια σύγκρουση μεταξύ του αρχαιότερου οραματιστή, και της νεότερης πραγματίστριας. Ως μέλος της γενιάς του πολέμου, που έζησε την πείνα, ο Kohl μπορούσε να συνεννοηθεί με ανθρώπους όπως ο François Mitterrand. Μάλιστα, πολλές φορές δάκρυζε ακούγοντας πονεμένες ιστορίες του πολέμου, κλπ. Η Merkel όμως δεν κλαίει ποτέ, τουλάχιστον δημοσίως.

Ο Kohl εκμεταλλεύτηκε τον σύνδεσμο Γερμανίας-Γαλλίας, και την κοινή τους δέσμευση να μην ξαναγίνει πόλεμος, και τα διεύρυνε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είχε προσωπικές φιλικές σχέσεις με τον Ισπανό σοσιαλιστή Felipe González, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του ταλαιπωρημένου Νότου.

Αντιθέτως, η Merkel είναι ιδιαίτερα καχύποπτη απέναντι στον Γάλλο ομόλογό της Nicolas Sarkozy, και λέγεται πως μισεί τον χαρακτηρισμό Merkozy που τους κόλλησαν τα ΜΜΕ, εξαιτίας της υποτιθέμενης συμβιωτικής τους σχέσης.

Όπως λέει ένας Γάλλος διπλωμάτης, πρόκειται για μια τεχνητή φιλία, μια παράσταση δηλαδή για να καθησυχάσουν οι αγορές, οι οποίες θα τρελαίνονταν με την πρώτη ένδειξη των μεγάλων διαφωνιών μεταξύ τους.

Όταν οι δυο Γερμανίες ενώθηκαν σε μία, ο Kohl έβαλε στο υπουργικό του συμβούλιο την 36χρονη Merkel (για θέματα νεολαίας και γυναικών), γνωρίζοντας μόνο τρία στοιχεία για αυτήν: Ήταν χρήσιμη στους Χριστιανοδημοκράτες της Αν. Γερμανίας, ήταν κόρη προτεστάντη πάστορα, και παρά το ότι πέρασε από τη κομμουνιστική νεολαία, δεν είχε σχέσεις με την Στάζι.

Ο καγκελάριος την αντιμετώπιζε με συγκαταβατικότητα, αποκαλώντας την Das Mädchen (το κορίτσι). Όπως και πολλοί άλλοι, έτσι και ο Kohl την υποτίμησε. Λίγα μόλις χρόνια μετά, το κορίτσι κινήθηκε, δημοσιεύοντας άρθρο με το οποίο καλούσε τους Χριστιανοδημοκράτες να ξεφορτωθούν την ηγεσία τους. Ήταν ένα στιγμιότυπο «ψυγείου», μια συμφεροντολογική πράξη. Όλοι οι κομματάρχες, άνδρες και ξανθοί, έμειναν στο πλάι παρακολουθώντας, πιστεύοντας πως το κορίτσι θα κάνει την βρώμική δουλειά για λογαριασμό τους, επιταχύνοντας την απομάκρυνση του Kohl, και ανοίγοντας τον δρόμο για τη δική τους διαδοχή.

Δυστυχώς την πάτησαν. Η Merkel πήρε τα ηνία, καταλήγοντας να είναι σήμερα η επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, που άνοιξε τον δρόμο για τις κυβερνήσεις τεχνοκρατών στην Ευρώπη.

Αυτή όμως η συνταγή δεν λειτουργεί πια ούτε για τη Γερμανία, αλλά ούτε και για την Ευρώπη. Ο  Kohl ήξερε πολύ καλά την δύναμη του πάθους, στη κινητοποίηση του λαού. Το ευρώ, έλεγε, είναι ζήτημα ειρήνης και πολέμου. Γνώριζε πως ο μόνος φόβος των Γερμανών, που θα ξεπερνούσε τον φόβο του υπερπληθωρισμού, είναι ο φόβος ενός πολέμου. Ο γερμανικός λαός γκρίνιασε αλλά στο τέλος συμμορφώθηκε.Από την πλευρά της, η Merkel ούτε που σκέφτηκε να παρουσιάσει στον κόσμο την άποψή της για τη σπουδαιότητα της διάσωσης της ΕΕ, ακόμη και σε μια εποχή όπου οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι πιο διαβασμένοι, και πιο καχύποπτοι απέναντι στις Βρυξέλλες, από ότι ήταν επί Kohl.

Αντί για αυτό, η καγκελάριος ποντάρει στην αντιπάθεια των Γερμανών για το χάος και την αταξία, πιστεύοντας πως αυτό αρκεί για να τους κρατήσει αφοσιωμένους στην Ευρώπη. «Αν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη», είπε στο κοινοβούλιο. Και σίγουρα δεν το πολυπιστεύει. Δεν βγαίνει από την καρδιά της.

Σε ιδιωτικό επίπεδο, το επιτελείο της διαχωρίζει την ευρωζώνη (με την Ελλάδα έξω, και την Πολωνία μέσα) από την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να επιβιώσει (σύμφωνα με την Merkel) με μια πιο σφιχτή και αποτελεσματική μορφή.

Η μεγάλη της προτεραιότητα είναι να προστατεύσει τα γερμανικά εθνικά συμφέροντα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προστατευθεί η ενιαία αγορά. Δεν είναι ζήτημα γερμανικού εθνικισμού, άσχετα αν στο εξής η Ευρώπη αναγκάζεται να χορεύει σε γερμανικούς ρυθμούς. Αλλά ούτε είναι και ζήτημα συναισθηματικής προσέγγισης σε μια ιδέα περί ενωμένης Ευρώπης.

Η καγκελάριος άγεται και φέρεται από τις χρηματαγορές, φοβούμενη μη τυχόν και οι ψηφοφόροι στραφούν εναντίον της, και δεχόμενη πιέσεις τόσο από τους συναδέλφους της στην ΕΕ, όσο και από τον Λευκό Οίκο. Έτσι, μη μπορώντας να κάνει πολλά, κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Εφαρμόζει τους κανόνες, κανόνες, κανόνες…

Και τώρα που το παιχνίδι άρχισε να αφορά αποκλειστικά σε Συνθήκες, και σε κανονισμούς, δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα. Αλλά ακόμη και τώρα, είναι μια δύσκολη εποχή για μια γυναίκα που ανέλαβε να σώσει μια ολόκληρη ήπειρο.

Η επιστημονική της εκπαίδευση (χημικός) επαναστατεί απέναντι στην σύγκρουση βραχυπρόθεσμων στόχων, όπως είναι η άμεση ανάγκη επαναφοράς της εμπιστοσύνης, με τους μακροπρόθεσμους στόχους της αναδιαμόρφωσης της Ευρώπης.

Δεν κοιμάται αρκετά, τρώει τα νύχια της, και στέλνει συνεχώς SMS.

Μια τρομακτική σπουδή στο ζήτημα της μοναξιάς της ηγεσίας.

 

Newsweek-The Daily Beast

http://www.thedailybeast.com/newsweek/2011/12/11/angela-merkel-and-the-euro-crisis-women-in-leadership.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aggelos avatar
  Aggelos 13/12/2011 18:10:59

  "«Αν έχεις αμφιβολίες, ακολούθησε τους κανόνες»."


  πολιτικο ζομπι σαν το γιωργακη και αυτοι

  δουλοι των αλλων..

  ειαι η γενιά σημερα,,ουτε ενας χαρισματικος δυναμικος που σπαει κατεστημενα
  όλοι ζομπι των κανονων..

 2. Enzo avatar
  Enzo 13/12/2011 18:54:10

  συγνωμη για τις γυναικες αλλα οπου εχει ανακατευτει γυναικα σε business τα εχει κανει σκατα!

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Enzo 13/12/2011 19:29:21

   Η συγκεκριμένη, αν φερόταν ως γυναίκα, μια χαρά θα τα κατάφερνε..αλλά, εκτός του ότι...δείχνει άντρας, φέρεται και σαν άντρας...μονοκόμματα και υστερόβουλα...

   • manos avatar
    manos @ ΕΥΑ 13/12/2011 22:20:18

    Πάντως στη φωτογραφία είναι πολύ γλυκιά.
    Σαν ντόνατς με κόκκινο ταγιέρ.

  • stanley@gr avatar
   stanley@gr @ Enzo 13/12/2011 20:29:07

   μεγαλη φιλοσοφια ειπες παλι Enzo!!

 3. Αφώτιστος Φιλέλλην avatar
  Αφώτιστος Φιλέλλην 13/12/2011 20:27:21

  Η Merkel κόρη λουθηρανού πάστορα και δασκάλας γεννήθηκε στο Αμβούργο. Λίγο μετά τη γέννησή της, ο πατέρας της ανέλαβε θέση σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας, όπου η οικογένεια μετακόμισε. Η Angela διάβαζε πάντα όλα τα μαθήματα της, άσχετα αν συμφωνούσε η όχι .Σπούδασε στο πανεπιστήμιο και έγινε μέλος του περιφερειακού προεδρείου της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ) και γραμματέας агит проп της οργάνωσης μέχρι το 1984, παντρεύτηκε 23 χρονών και χώρισε στα 28, και έζησε μέχρι το 1990 στην σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία. (Σ.Σ. : Το агит проп («αγκίτ προπ») προέρχεται από τις λέξεις «αγκιτάτσια» και «προπαγάνδα». Η «αγκιτάτσια» έχει σκοπό να διεγείρει το συναίσθημα και την ψυχή του αποδέκτη, ενώ η «προπαγάνδα» είναι η πολιτική επιχειρηματολογία που απευθύνεται στο νου του).

  Σύμφωνα με τον βιογράφο της (και καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης), η δυνατότητα της οικογένειας να ταξιδεύει ελεύθερα από την Ανατολική στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, καθώς και η κατοχή δύο αυτοκινήτων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πατέρας της Merkel είχε μια σχέση «συμπάθειας» με το κομμουνιστικό καθεστώς. Τέτοια ελευθερία και προνόμια για οικογένεια Χριστιανού ιερέα, θα ήταν αδύνατο να εξηγηθούν διαφορετικά στην Ανατολική Γερμανία.

  …………………………………………………………………………………………………………

  ”Η αποκάλυψη του σκανδάλου των "μαύρων λογαριασμών" του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) το 1999 σημάδεψε την πολιτική ζωή της Γερμανίας το 2000 και εκτόξευσε διαδοχικά την σταδιοδρομία της Angela Dorothea Merkel….μέχρι την καγκελαρία. Αποκαλύφτηκε ένα σύστημα παράνομης χρηματοδότησης της κομματικής οργάνωσης μέσω λογαριασμών στην Ελβετία. Οι ανώνυμες αυτές "δωρεές" ανέρχονταν συνολικά στα 6,1 εκατομ. ευρώ, ενώ ο Χέλμουτ Κολ κατηγορηματικά αρνήθηκε να αποκαλύψει σχετικά με την προέλευση των παράνομων δωρεών. Τον Δεκέμβριο του 1999 η Μέρκελ δημοσίευσε άρθρο όπου απαίτησε στο όνομα του κόμματος την ανεξαρτητοποίηση από τον Κολ, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως μέλος του προεδρείου, που ήταν αποφασισμένο να θέσει τέλος στο "σύστημα Κολ". Σχετικά με την αποστασιοποίηση από τον Κολ, θα πει αργότερα: "Εμείς οι ανατολικογερμανοί μάθαμε να συμβιβαζόμαστε με τους εξουσιαστές, δίχως όμως να δημιουργούμε απόλυτες δεσμεύσεις." Στις 18 Ιανουαρίου 2000 ο Χέλμουτ Κολ παραιτήθηκε …Στις 16 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε και ο διάδοχος του Κολ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, …, αφού πριν παραδέχτηκε ότι και αυτός είχε δεχτεί παράνομη δωρεά για το κόμμα από εκπρόσωπο της πολεμικής βιομηχανίας. Στις 10 Απριλίου η Μέρκελ εκλέχτηκε στο συνέδριο του Έσσεν ομοσπονδιακή πρόεδρος του CDU. Ωστόσο η προέλευση των παράνομων δωρεών έμεινε άγνωστη μέχρι σήμερα.”

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 13/12/2011 22:49:20

  mano...mano πρόσεχε...ανησυχώ για σένα...τα σημάδια που δείχνεις δε μ' αρέσουν....άκου εκεί ''γλυκιά''...

  • manos avatar
   manos @ ΕΥΑ 13/12/2011 22:52:59

   Αμα έχεις συνηθίσει στην καράφλα του ΓΑΠ, την μπάκα του πάγκαλου και του μπένυ, το χαμόγελο της διαμαντοτέτοιας, και τις φρυδούμπες του λοβέρδου, όλα τα άλλα σου φαίνονται σαν barbie.

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ manos 13/12/2011 23:16:47

    Κοίτα που θα με πείσεις ότι τελικά διατηρείς σώας τα φρένας! Η Αγγέλα barbi....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.