#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/09/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μέρκελ κρατάει τα κλειδιά της πολιτικής ένωσης της ΕυρώπηςΜπορεί το «σχέδιο Ευρώπη» να ξεπέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο, με την νομιμοποίηση του ΕΜΣ από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας, η ανάγκη όμως για ένα νέο, ενιαίο σύνταγμα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Και η Μέρκελ είναι ο κλειδοκράτορας της πολιτικής Ένωσης γράφει ο ανταποκριτής του Guardian στις Βρυξέλλες Ian Traynor.

Το Δικαστήριο της Καρλσρούης επικύρωσε τις προσπάθειες της Μέρκελ να σώσει την ευρωζώνη. Αλλά επισημαίνει επίσης την περιορισμένη ελευθερία οποιασδήποτε γερμανικής κυβέρνησης να κάνει πολιτική, ιδιαίτερα όσον αφορά το πιο πιεστικό ζήτημα στην ατζέντα της Μέρκελ: το τι πρέπει να κάνει για την Ευρώπη. Το «πιστεύω» της Μέρκελ τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι θέλει «περισσότερη Ευρώπη». Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της έχει κάνει έκκληση για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Την Τετάρτη, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρατάχθηκε πίσω από τη Μέρκελ για πρώτη φορά με μια ριζοσπαστική έκκληση συσπείρωσης.

«Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μιας ομοσπονδίας εθνικών κρατών. Αυτό χρειαζόμαστε. Αυτός είναι ο πολιτικός μας ορίζοντας» διακήρυξε. Μια νέα ευρωπαϊκή ομοσπονδία με κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που θα απογυμνώνει τα εθνικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις από τις πιο θεμελιώδεις εξουσίες τους και με απευθείας εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρώπης, με τις βασικές κομματικές ομάδες να προτείνουν υποψήφιους στις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2014.

Όλα αυτά απαιτούν τουλάχιστον μια επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκαλώντας δημοψηφίσματα σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και πιθανότατα έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεγάλο μέρος αυτού του οράματος προέρχεται από το Βερολίνο. Αλλά ποτέ δεν θα ξεπερνούσε τους οκτώ δικαστές στην Καρλσρούη.

Εννοεί σοβαρά η Μέρκελ την Ευρωπαϊκή πολιτική ένωση; «Θα μπορούσε να είναι μια απόσπαση της προσοχής από την άμεση κρίση, αλλά ναι, είναι σοβαρή», δήλωσε ο Katinka Barysch, ένας Γερμανός οικονομολόγος στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση. «Μπορείτε ακόμα να πείσετε τους  περισσότερους Γερμανούς ότι η Ευρώπη είναι ένα καλό πράγμα. Και δεν το κάνουν αυτό από πολιτική αναγκαιότητα, αλλά για να δείξουν στο λαό ότι δεν πανικοβάλλονται λόγω της πίεσης στις αγορές». Το πρόβλημα για τους πολιτικούς είναι το συνταγματικό δικαστήριο. «Η Grundgesetz (η βασική νομοθεσία) είναι ένας περιορισμός», προσθέτει ο Barysch.

Οι προτάσεις Barroso την Τετάρτη και το είδος του κβαντικού άλματος της ΕΕ που επιχειρείται στο Βερολίνο απαιτούν τεράστιες μεταφορές κυριαρχίας σε θεσμικά όργανα της ΕΕ, από τα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις. Η Καρλσρούη έχει ήδη θέσει αυστηρά όρια σε αυτό το θέμα με την ετυμηγορία της για τη Συνθήκη της Λισαβόνας πριν από μερικά χρόνια.

Ο Andreas Vosskuhle, ο δικαστής ο οποίος ανέγνωσε την ετυμηγορία της Τετάρτης, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το πεδίο για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει ήδη εξαντληθεί, σύμφωνα με τους όρους του συντάγματος της Γερμανίας. Με λίγα λόγια, η Γερμανία όπως και η ΕΕ χρειάζονται ένα νέο σύνταγμα ώστε το όραμα των Μέρκελ-Μπαρόζο να είναι κάτι περισσότερο από μια οφθαλμαπάτη. Και αυτό σημαίνει ένα δημοψήφισμα.

Τα εθνικά δημοψηφίσματα έχουν απαγορευθεί στη Γερμανία, λόγω της κατάχρησής τους κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. Μόνος τρόπος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι να αλλάξει το σύνταγμα. Αυτό ήδη προετοιμάζεται σε περίπτωση που η Μέρκελ κερδίσει μια τρίτη θητεία, σε έναν χρόνο από τώρα. Εάν, όπως συχνά προβλέπεται, δημιουργήσει ένα «μεγάλο συνασπισμό» με την αντιπολίτευση των σοσιαλδημοκρατών, τα δύο μεγάλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα έχουν τεράστια πλειοψηφία για να προωθήσουν συνταγματικές αλλαγές.

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον συνασπισμό που θα δημιουργηθεί το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ulrike Guerot του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Βερολίνο. Όλα αυτά είναι σε μια ύπουλη πολιτική επικράτεια, όπου η Μέρκελ έχει να εκτελέσει δύο ισχυρά και παράλληλα καθήκοντα: να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη, που τροφοδοτείται με την κρίση του ευρώ και τροφοδοτεί όλα τα μεγάλα ανεξάρτητα ιδρύματα, το δικαστήριο στην Καρλσρούη και την Bundesbank στη Φρανκφούρτη, ότι ο βασικός νόμος πρέπει να αλλάξει, ενώ παράλληλα να καλοπιάσει και τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρώπης ώστε να υποστηρίξουν αυτό που ο Μπαρόζο περιγράφει ως μια «νέα συμφωνία».

Κανένας γάλλος πρόεδρος δεν έχει συναινέσει ποτέ στην ομοσπονδιακή εκδοχή. Ο Φρανσουά Ολάντ θα το κάνει; Ενώ υποστηρίζει την πολεμοχαρή στάση της Γερμανίας στην κρίση του ευρώ, οι Γερμανοί δεν θέλουν να μεταθέσουν κι άλλες αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες. Ένα ιρλανδικό δημοψήφισμα θα μπορούσε να καταστρέψει το σχέδιο. Καμιά βρετανική κυβέρνηση δεν θα το δεχόταν. Σε ποιο σημείο οι Γερμανοί και ο Μπαρόζο θα μείωναν τις βλέψεις τους σε μια ευρωζώνη και όχι μια πλήρη ευρωπαϊκή ομοσπονδία; Το Βερολίνο θα πει στο Παρίσι και σε όλους τους άλλους ότι αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν γερμανικές πιστωτικές κάρτες για να εγγυηθούν ή να εξοφλήσουν το χρέος τους, η ομοσπονδία θα είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν.

Μεγάλο μέρος της ευρωζώνης είναι πρόθυμο να αναλάβει την ευθύνη, αλλά όχι όσον αφορά την εγκατάλειψη της εθνικής κυριαρχίας για την οποία  η Μέρκελ λατρεύει να διαμαρτύρεται. Ο Ολάντ, αν δεν είναι σε θέση να ανατρέψει μια αποδυναμωμένη γαλλική οικονομία, θα αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες επιλογές. «Η πραγματικά μεγάλη γερμανική ανησυχία είναι για τη Γαλλία», λέει ο Guerot. «Αυτή είναι η μεγάλη συζήτηση, αλλά είναι ζήτημα Αφροδίτης-Άρη. Θα κάνει η Γαλλία τον απαραίτητο συμβιβασμό για την πολιτική ένωση ώστε να πάρει τα γερμανικά χρήματα; Είτε η Γαλλία θα κάνει το άλμα ή δεν θα το κάνει κανείς μας».

Πυθία  

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 14/09/2012 09:39:18

  German objections forced Brussels to shelve deposit guarantee plan: a planned single guarantee scheme to cover all €5tn in eurozone bank deposits that was to be unveiled on Wednesday by the European Commission was dropped at the eleventh hour after Berlin complained it was premature and unrealistic.

 2. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 14/09/2012 10:04:26

  Τά έχασε.

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ ειδωλοκλάστης 14/09/2012 10:12:44

   Α τη χαζουλα.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/09/2012 11:39:23

  Ο έγκυρος και πάντοτε προσεκτικός Wolfgang Münchau των FT και του Spiegel:
  “Έρχεται τώρα η δημοσιονομική ένωση”.
  “Μέχρι τώρα οι δικαστές υπερασπιζόταν την κυριαρχία την εθνική κυριαρχία του επιμέρους κράτους – με την απόφαση για τον μηχανισμό ESM αυτό αναιρείται. Το δικαστήριο στην Καρλσρούη άνοιξε τον δρόμο για την δημοσιονομική ένωση.
  …….
  Με την συνθηκολόγηση του Δικαστηρίου, η διαχειριση της Ευρωπαικής κρίσης γίνεται πιά εντελώς προφανώς μια καθαρά πολιτική υπόθεση. Δεν γίνεται απλή, αλλά κάπως λιγότερο περίπλοκη.
  Και τι θα γίνει με τους ενάγοντες και διαφωνούντες; Οι ευρωσκεπτικιστές, που κάθε φορά αντλούν θάρρος από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και κάθε φορά απογοητεύονται, θα πρέπει τώρα να ασθάνονται όπως αισθανόταν ο αντιήρωας του Κάφκα στη σκάλα μπροστά στο Δικαστήριο (στη “Δίκη”): Έχουν υπερεκτιμήσει τους φρουρούς της εισόδου. Και γέρασαν κάνοντας προσφυγές.
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/muenchau-verfassungsgericht-ueberlaesst-politik-loesung-der-euro-krise-a-855392.html

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/09/2012 11:47:00

  Στη Γερμανία αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, ήδη έπεσε επίσημα η πρόταση για προοπτική δημοψηφίσματος, από την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Ρενάτε Κύναστ.
  Αντικείμενο, αλλαγές στο Σύνταγμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Ευρωπαικούς θεσμούς, πέρα από τα όρια των συνθηκών Μάαστριχτ και Λισσαβώνας.
  Το ζήτημα της Ευρωπαικής προοπτικής είναι πιά καθαρά πολιτικής βούλησης - τα νομικοθεσμικά εμπόδια τέλειωσαν με την απόφαση του δικαστηρίου.
  Κάθε πολιτική δύναμη θ' αναγκασθεί να πάρει καθαρή θέση: Στην Γερμανία, στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα. Για τα Ευρωπαικά διλήμματα, ο καιρός των θολών προγραμματικών θέσεων και των κομμάτων patshwork έχει τελειώσει.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/09/2012 11:54:30

  Εν τω μεταξύ, η FED έβαλε μπρός την πρέσα και εξαπέλυσε νέο ποταμό από δολλάρια, πράγμα που προκάλεσε χθές άλμα στον Dow Jones, σήμερα στα Ευρωπαικά χρηματιστήρια και ανοδική έκρηξη του Ευρώ σε σχέση με το δολλάριο. Πάλι πίσω, ψηλά, 1 Ευρώ = 1,30 $ (από 1,22 πριν 2 εβδομάδες).
  Τυχαία η κίνηση της FED, αμέσως μετά την απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου και τις Ολλανδικές εκλογές; Δεν νομίζω!
  Ο Ομπάμα δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη. Στις 6 Νοεμβρίου τα νεότερα και σπουδαία...

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 14/09/2012 12:06:41

   Δέν είναι ο Ομπάμα πού δείχνει τό δρόμο στήν Ευρώπη αλλά η έκθεση/συμμετοχή τών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων καί τραπεζών στήν αμερικάνικη αδιέξοδη φούσκα. Η Μέρκελ εντωμεταξύ απέριψε τήν κεντρική εγγύηση τών περιφερειακών καταθέσεων ενώ ο Πούτιν ανέβασε τά επιτόκια, τά δέ ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα είναι γιά θερινές νύκτες μόνο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 14/09/2012 12:32:07

    Έκθεση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων καί τραπεζών στήν αμερικάνικη φούσκα υπάρχει. Αλλά τι να πουν για την δική τους έκθεση σε ΗΠΑ οι Κινέζοι - Ιάπωνες;
    Κατά την ταπεινή άποψή μου, δύο είναι οι μεσο-μακροπρόθεσμες εκδοχές:
    Είτε ελέγχουν απο κοινού ΕΕ + ΗΠΑ + Κίνα το ανοδικό σπιράλ χρέους ΕΕ και ΗΠΑ (μη ξεχνάμε και την Ιαπωνία).
    Ή καταρρέει όλο το σύστημα σε ρυθμό slow motion, από υπερσυσσώρευση και πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους (βλέπε την υπόθεση του κευνσιανού Ρουμπίνι ότι "ίσως ο Μάρξ είχε στο θέμα αυτό δίκιο").
    Η πρώτη εκδοχή μαζί με τα μέτρα εξοικονόμησης χρειάζεται και Κευνσιανά εργαλεία: Δημόσια χρηματοδότηση επιλεγμένων επενδύσεων σε νέους τομείς της οικονομίας και δημιουργία νέας ζήτησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ ήδη γίνεται, είναι 2 -3 βήματα μπροστά. Οδηγούν. Η Ευρώπη καθυστερεί, αλλά αυτό φαίνεται ν' αλλάζει.
    Ιστορία γνωστή και από το 1930, επί Φραγκλινου Ρούσβελτ.
    Η δεύτερη εκδοχή λέγεται κατάρρευση του καπιταλισμού. Δηλαδή είσοδος σε δεκαετία ή και αιώνες αστάθειας και βαρβαρότητας, μια και πουθενά δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα τι μπορεί να διαδεχθεί τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής.

    • franc avatar
     franc @ Ο Θείος 14/09/2012 12:40:11

     Chapeau!!! αγαπητέ θείο.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ο Θείος 14/09/2012 12:46:13

     Το πολυσυζητημένο άρθρο του Ρουμπίνι, όπου ο νεο-Κευνσιανός αναρωτιέται άν ο καπιταλισμός έχει ενεργοποιήσει μηχανισμό αυτοκαταστροφής, οπότε έχει δίκιο ο Μάρξ και όχι ο Κέυνς !
     h**p://www.project-syndicate.org/commentary/is-capitalism-doomed-

    • ειδωλοκλάστης avatar
     ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 14/09/2012 13:46:04

     Η μέν Κίνα έχει σταματήσει νά αγοράζει αμερικάνικο χρέος (κιάν τό βγάλει στήν αγορά κοψοχρονιά θά γίνει τό έλα νά δείς σέ ευρώ καί $, εξού καί βάζεις τήν Κίνα στό παιχνίδι άνωθεν) ενώ τής Ιαπωνίας τό χρέος είναι στά χέρια Ιαπώνων κυρίως.
     Τό σύστημα είναι σέ κατάρευση από Μπρέτον Γούντς καί άνοιγμα Νίξον πρός Κίνα καί, μέ τήν Κίνα (καί Ρωσία) στούς αποφασίζοντες, τά Κευνσιανά εργαλεία είναι μόνο γιά 'εσωτερική κατανάλωση' χρήσιμα αφού όσο τά χρησιμοποιούν τόσο θά αυξάνει ο πληθωρισμός, θά πέφτει τό 'παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα', καί η τιμή τών καυσίμων στίς ΗΠΑ θά παίρνει τόν ανήφορο.
     Ο κρατικός καπιταλισμός, πού δέν αναφέρεις, μάλλον θά επικρατήσει στό μέλλον.

   • franc avatar
    franc @ ειδωλοκλάστης 14/09/2012 12:33:28

    Σωστός.
    Η έκθεση/συμμετοχή τών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων καί τραπεζών στήν αμερικάνικη αδιέξοδη φούσκα, μετέφερε την κρίση απο τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και ήταν εξ αρχής δεδομένο οτι στο τέλος θα τυπωνε και η ΕΚΤ ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αλλη λύση σε τέτοιες κρίσεις...
    Γι' αυτό οι Υπερτραπεζίτες με την συνεργασία των Γερμανών φρόντισαν να το μπλοκάρουν για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούσαν και τώρα που φοβούνται το "σπάσιμο" αρχίζουν να το λασκάρουν διατηρώντας τον έλεγχο μέχρι τέλους..

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ franc 14/09/2012 13:05:04

     Η πολιτική είναι στο τέλος αμείλικτη.
     Όταν προλάβει.
     Έτσι έγινε και το 1930. Τους κουτούπωσε στο τέλος ο Φραγκλίνος.
     Στο μεταξύ, χάθηκαν εκατομμύρια και καταστράφηκε ολόκληρη η Ευρωπαική ήπειρος. Μετά άειντε πάλι από την αρχή, έκοβαν αμερκάνικο χρήμα για να επενδύσουν στην ερειπωμένη Ευρώπη (Μάρσαλ).
     Να τους ακούτε τους συνεχιστές του Ρούσβελτ, έχουν το know how.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 14/09/2012 13:14:36

      Μετά τους Αμερικάνους, ξέρουν καλά το "πολιτικό εργαλείο" οι Γάλλοι. Τυχαία η σειρά των επαναστάσεων (1768 - 1789); Δεν νομίζω!
      Οι Γερμανοί ως νεότερον έθνος, έχουν πολλά να μάθουν ακόμη: Oποιος έχει τα γένεια ("του χαρίστηκε να γεννηθεί όψιμα" - Χέλμουτ Κόλ), χρειάζεται και τα χτένια.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/09/2012 12:03:18

  Εν τω μεταξύ, ο αντικαγκελλάριος Φίλιπ Ρέσλερ επισκέπτεται για πρώτη φορά μετά την υιοθεσία, πριν 30 τόσα χρόνια, την γενέθλια γη του Βιετνάμ:
  h**p://www.spiegel.de/politik/deutschland/fdp-chef-roesler-spricht-ueber-sein-verhaeltnis-zu-vietnam-a-855631.html
  Παιδί σκοτωμένων γονέων στον πόλεμο, βρέθηκε σε Βιετναμικό ορφανοτροφείο απ' όπου το υιοθέτησε Γερμανική οικογένεια.
  Μετα τα τελευταία, φοβάμαι μήπως παλιννοστήσει οριστικά στην γενέθλια γή. Φυσικά ως ομογενής το δικαιούται αναντίρρητα.

 7. xp avatar
  xp 14/09/2012 12:11:09

  Και τα χρεη μας θα γινουν Ευρωπαικα υποθετω? Μονο με αιμα, εως τωρα στην ανθρωπινη ιστορια,εχει γινει ενωση κρατων- ομοσπονδια.Τοσοι λαοι χωρις γλωσσα,χωρις μεγαλες επιχειρησεις διακρατικές ειναι δύσκολο.Μήμπως ενοουμε Γερμανική ευρώπη?Χαιλ Μερκελ!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ xp 14/09/2012 12:41:20

   Χρέη "μας" γενικά και αόριστα, δεν υπάρχουν.
   Υπάρχει ιδιωτικό χρέος, επιχειρήσεων και τραπεζών, προς άλλες επιχειρήσεις ή τράπεζες, Ελληνικές ή κυρίως ξένες.
   Υπάρχει επίσης το γνωστό Δημόσιο χρέος, ο κρατικός δανεισμός. Που δυστυχώς, μεγάλο του μέρος μεταφέρθηκε ως συσσωρευμένος πλούτος ή κατανάλωση σε ιδιωτικά χέρια. Αντι να επενδυθεί παραγωγικά ή να πάει σε κοινωνικές δαπάνες.
   Τα χρέη είναι λοιπόν στην πράξη ιδιωτικά και όχι κοινά. Έχουν ονόματα χρεωστών
   Των τραπεζών τα χρέη σίγουρα θα γίνουν στο μέλλον Ευρωπαικά, αφού το όλο τραπεζικό σύστημα είναι απο καιρό στην πράξη κοινό Ευρωπαικό.
   Τα λοιπά, κάποιος θα τα πληρώσει. Συνδυασμός κάποιων.
   Καλό θα ήταν να τα πλήρωναν μόνον όσοι επωφελήθηκαν από την μετατροπή του δημόσιου χρέους σε ιδιωτική αποθησαύρηση ή κατανάλωση. Προς το παρόν, άν εξαιρέσει κανείς το "κούρεμα" των ιδιωτών πιστωτών, τα πληρώνουν μόνον αυτοί που δεν επωφελήθηκαν: Κυρίως χαμηλόμισθοι και μικροσυνταξιούχοι.
   Και άδικο και ανποτελεσματικό.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ xp 14/09/2012 12:57:19

   Χωρις μεγαλες επιχειρησεις διακρατικές ;
   Θυμάμαι να μιλάμε για πολυεθνικές από τότε που ήμουν παιδί !
   Ν' αρχίσουμε όμως για τώρα από EADS (Airbus - Eurofighter), να δούμε που έχουν εργοστάσια οι VW- Seat - Skoda, Peugeot-Citroen, Renault, Fiat κτλ, πώς και που δουλέυει η ...Siemens, τι είναι η Royal Dutch Shell και η Philips, πώς η Hochtief έγινε ...Ισπανική, και χίλια άλλα...
   Αλλά και εκτός ΕΕ, πώς δουλεύει π.χ. η Gazprom !
   Μεγάλες "Ελληνικές" εταιρείες ή τράπεζες; Εδώ γελάνε ! Ο Μιτυληναίος π.χ. (με όλα τα ορυχεία - εκτός αλουμινίου - σε Σερβία, FYROM και Κόσοβο);
   Μεγάλη "εθνική" επιχείρηση: Σήμερα μόνον ανέκδοτο, στον μεσοπόλεμο ίσως υπήρχε ακόμη.

 8. Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) avatar
  Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) 14/09/2012 12:43:30

  Προσωπικά δεν διαβλέπω καμία πολιτική ένωση, αντιθέτως οι ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην παγκόσμια σκακιέρα καλά κρατούν. Ενα είναι σίγουρο, πολλά τουβλάκια του ευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου οικονομικού οικοδομήματος έχουν ξεκολλήσει.... ένα - δυό να φύγουν το οικοδόμημα θα καταρρεύσει, άλλωστε ο Ρουμπινί μόνο τυχαία δεν έχει προβλέψει τον επερχόμενο τυφώνα...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) 14/09/2012 13:32:19

   Δεν καταρρέουν τόσο εύκολα (και γρήγορα) τα κοινωνικά συστήματα. Σε πολύ αργό Slow motion, και με πολλή φρίκη, πέφτει το οικοδόμημα - ώσπου αντικαθίστανται από το "διάδοχο".
   Η φεουδαρχία επί 250 χρόνια αργοπέθαινε, έγινε ζόμπι, μέχρι την οριστική επικράτηση του καπιταλισμού: Από την Αναγέννηση (1500) μέχρι την επικράτηση της βιομηχανίας στην Αγγλία (1750 -1800), ο κόσμος πέρασε τεράστιες αναστατώσεις και πολέμους.

   • Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) avatar
    Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) @ Ο Θείος 14/09/2012 15:56:21

    Sorry, δεν ενοούσα κατάρρευση του καπιταλισμού, αλλά μεγάλη χασούρα του υπάρχοντος χρηματο-οικονομικο-πιστωτικού συστήματος με τις αναρύθμητες φούσκες του.
    Ο καπιταλισμός καλά κρατεί και δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάτι στον αντίποδα. Ισως μόνο μετά από μεγάλη πυρηνική καταστροφή ..... ξέρεις τότε που θα πλακώνονται πάλι με τις σφεντόνες ... όσοι επιζήσουν.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) 14/09/2012 17:04:33

     Ο Ρουμπίνι άλλα λέει πάντως...
     Τον αμφισβητεί τον μέντορα (Κέυνς), λέει ότι μπορεί και να είχε δίκιο ο Κάρολος...
     Μιλά για αδυναμία αξιοποίησης του κεφαλαίου μέσω της αγοράς, λόγω της υπερσυσσώρευσης πλούτου σε όλο και πιο λίγους. Δηλαδή για απειλή να καταστραφεί ο κινητήρας του καπιταλισμού, η άντληση υπεραξίας.

     • ειδωλοκλάστης avatar
      ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 14/09/2012 18:48:56

      Θείο,

      Σέ συμπλήρωμα τού παραπάνω αναπάντητού μου, βλέπε σχόλιο ενός Kris στό http://ftalphaville.ft.com/blog/2012/09/14/1160221/the-day-after-lingering-thoughts-and-questions-about-qe3/#comments

      Μιλάει (καί ξέρει τί λέει) γιά ανάγκη χρηματοδότησης τών primary dealers τών ΗΠΑ μέ 85 δίς $ μηνιαίως ώστε νά καλύψουν τήν έκθεσή τους σέ CDS καθώς Κίνα καί Ρωσσία τούς έχουν στό χέρι.
      Μέ τίς υγείες σου καί καλό Σ/Κ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.