#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/01/2011 12:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μέρκελ και η Γερμανία έχουν ανάγκη την ΕυρώπηΗ Γερμανίδα καγκελάριος ξεκίνησε τη νέα χρονιά, θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι καθόλου αδύναμη, όσον αφορά στην ηγετική της παρουσία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ.

Μπορεί η τηλεοπτική της εμφάνιση τη πρωτοχρονιά να μην είχε το πάθος που είχε η ομιλία της στη Bundestag τον περασμένο μήνα, όμως έστειλε το μήνυμα που ήθελε στους νοσταλγούς του μάρκου, και στους ευρωσκεπτικιστές του Λονδίνου.

Αξίζει να επαναλάβουμε μερικά σημεία κλειδιά της ομιλίας της. «Ενισχύσαμε το ευρώ, και δεν πρόκειται απλά για ένα χρηματικό ζήτημα. Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό νόμισμα για εμάς. Η ενοποιημένη Ευρώπη αποτελεί τη καλή μας μοίρα. Αποτελεί την εγγύηση για ειρήνη και ελευθερία. Το ευρώ αποτελεί τη βάση της οικονομικής μας ευμάρειας. Η Γερμανία χρειάζεται την Ευρώπη και το κοινό της νόμισμα, για το καλό μας, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις».

Θύμισε Helmut Kohl. Το ευρώ αποτελεί ένα συμβολικό αλλά και πολιτικό εργαλείο. Η οικονομία δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πολιτική. Η Γερμανία δεν μπορεί ούτε καν να σκεφτεί ένα μέλλον που να μην βασίζεται στη συνεργασία με την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια ρητορική που χαρακτήρισε τη μεταπολεμική γενιά, και συνεχίζει να χαρακτηρίζει ότι απέμεινε από αυτήν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό που μπορεί και μιλά με πειστικό τρόπο για την Ευρώπη, είναι ο 68χρονος υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, που διετέλεσε μαθητής του Kohl. Μπορεί οι ομόλογοί του στις συναντήσεις του Ecofin να ανησυχούν για τη σκληρή γραμμή με την οποία υπερασπίζεται τις γερμανικές θέσεις, όμως θα πρέπει να είναι ευγνώμονες που έχουν να κάνουν με κάποιον ο οποίος ακόμη θυμάται το πόσο η Γερμανία έχει ανάγκη την Ευρώπη. Και θα πρέπει να ανησυχούν μη τυχόν και αποσυρθεί φέτος, εξαιτίας της αδύναμης υγείας του.

Η κρίση, που ήδη διανύει τον 4ο χρόνο της, είναι η πρώτη (από πολλές παλιότερες) που η Ευρώπη είχε να αντιμετωπίσει μια γενιά Γερμανών πολιτικών η οποία δεν έχει καμία ανάμνηση από την καταστροφή και τη φτώχεια της μεταπολεμικής περιόδου. Τα χρόνια πολιτικής ολοκλήρωσης της Merkel ήταν στη περίοδο της γερμανικής ενοποίησης, και οι περισσότεροι από τους υπουργούς της δεν θυμούνται καν το σχέδιο Marshall, ή τη μετάνοια του  Willy Brandt στο μνημείο του γκέτο της Βαρσοβίας. Αποτελεί πλέον ένα είδος μόδας μεταξύ των νεαρών Γερμανών, και ειδικά των δημοσιογράφων, να θεωρούν πως οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της χώρας τους και της Ευρώπης έχουν πια αλλάξει τόσο πολύ, που η αρχική λογική για μια νομισματική ένωση δεν ισχύει σήμερα.

Η ζήτηση για γερμανικά προϊόντα από πλευράς των νέων αναδυόμενων αγορών, όπως η Κίνα και η Ινδία, είναι τόσο δυνατή, που πολλοί Γερμανοί θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να σέρνουν το νεκρό βάρος της Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Όπως λένε, εμείς θέλουμε να οργανώσουμε οικονομικά το κράτος μας, κι αν δεν μπορούν να ακολουθήσουν η Ισπανία και η Ελλάδα, τότε ας πρόσεχαν.

Υπάρχουν αρκετά οικονομικά στοιχεία που μπορούν εύκολα να στηρίξουν τη παραπάνω άποψη. Το 2010, οι εξαγωγές προς τη Κίνα ανέβηκαν κατά 45% σε σχέση με το 2009, ενώ αυτές της ευρωζώνης συνολικά, ανέβηκαν μόλις κατά 13.5%. Οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Γαλλία, που πάντα θεωρούνταν η σημαντικότερη αγορά για αυτές, ανέβηκαν μόλις κατά 11.3%, ενώ οι αντίστοιχες προς τη Τουρκία είχαν αύξηση 35.5%. Ακόμη και η Ρωσία, η μόνη από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές που έζησε μια σοβαρή ύφεση και που παρουσιάζει υστέρηση στην ανάπτυξη, εισήγαγε 26% περισσότερα γερμανικά προϊόντα από ότι το 2009.

Όμως, αποτελεί μια συνηθισμένη πλάνη των Γερμανών να εστιάζουν στα εμπορικά ισοζύγια. Μια ματιά στην οικονομική διασύνδεση μεταξύ της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, αρκεί για να μας πείσει πως αυτό είναι παραπλανητικό.

Οι γερμανικές τράπεζες είχαν ανοίγματα ύψους €446 δισ. στα πέντε προβληματικά κράτη της ΕΕ έως τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με την γερμανική Bundesbank, είχαν €392 δισ.  σε κεφάλαια και σε αποθεματικά. Έτσι, άσχετα αν η Γερμανία αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση, ή αν εκδιώξει κάποιους άλλους, οι πιστωτικές απώλειες από τη νέα νομισματική πολιτική θα οδηγούσαν το τραπεζικό σύστημα της χώρας σε κατάρρευση, πολύ πριν αναγκαστούν οι κατασκευαστές της να μεταφέρουν θέσεις εργασίας σε φτηνότερα κράτη, καθώς τα κεφάλαια σε ευρώ θα μετατοπίζονται στο νέο μάρκο.

Η γερμανική οικονομία, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν θα επιβίωνε, αν και θα τα πήγαινε καλύτερα από τη πολιτική εικόνα της, η οποία θα καταστρέφονταν παντελώς εξαιτίας της συνειδητής αποδιάρθρωσης του πλέον φιλόδοξου οράματος της ΕΕ, του ευρώ.

Για μια χώρα που δίνει μεγάλο βάρος στην οικονομική  σταθερότητα, δεν χρειάζεται να συζητιούνται παρόμοια ζητήματα.

Το πρόβλημα που πρέπει να λύσει η Merkel, αν τα γνωρίζει όλα αυτά, είναι το πώς θα μπορέσει να πείσει τους ομολόγους της. Και το πιο δύσκολο από όλα; Πως θα πείσει τις πανικοβλημένες αγορές στο να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους.

S.A.- Wall Street Journal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 05/01/2011 15:47:51

  Αυτή η παρωδία που λέγεται ΕΕ κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Orestios 05/01/2011 17:54:47

   Ορέστιε, το τραβάς πολύ. Σε έναν κόσμο, που διαρκώς μικραίνει, λόγω τεχνολογίας, πολιτιστικής επαφής αλλά και κοινωνικής θεωρήσεως, ο όποιος σκεπτικισμός δεν πρέπει να οδηγεί σε εθνικούς απομονωτισμούς. Έμφαση σε μια Εθνική προσπάθεια έχει λογική και μάλιστα έντονα δημιουργική. Πιό Ελληνική, όμως, είναι η άμιλλα παρά ο σωβινισμός. Άλλωστε, περισσότερο Έλληνες αισθάνομαι, στην συζήτηση, έναν Γερμανό δικαστικό και έναν Γάλλο καθηγητή Γεωργικής Σχολής, καλοκαιρινούς γείτονές μου, παρά τον μέσο κάτοχο Ελληνικής Αστ. Ταυτότητας, που αποτελεί το ακούσιο "περιβάλλον" μου. Το ίδιο και πολλοί άλλοι. Τα "αυστηρά" Εθνικά σύνορα δεν έχουν μέλλον.
   Θα συμφωνήσω όμως μαζί σου αν μου πεις ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε Ομοσπονδοποίηση. Γιατί σήμερα, τα ενδοευρωπαϊκά σύνορα έχουν ύψος, που δεν εμποδίζει τους "ψηλούς" να μπαίνουν, όχι επί ίσοις, αλλά επί καλυτέροις όροις, στις αγορές των "κοντών", εμποδίζει όμως τους "κοντούς" να ζητούν ανταποδοτικότητα για τα κέρδη που τους δίνουν (65% των εξαγωγών των Γερμανών πηγαίνει στην λοιπή ΕΕ).

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΠΗΛΕΑΣ 05/01/2011 18:22:36

    Δεν μιλώ για απομονωτισμό αλλά για Εθνική Ανεξαρτησία από την δυσανάλογα διογκούμενη (στο κόσμο που μικραίνει όπως λες) δημιουργία σχηματισμών χωρίς όραμα ή κοινά πια χαρακτηριστικά.
    Ατυχώς συνδέεις την διαρκή περιορισμό της Ελληνικής φωνής εντός την ΕΕ με την μεγέθυνση της δυνατότητας επικοινωνίας, που συμβαίνει και για χώρες εκτός ΕΕ, καθότι αποτέλεσμα της τεχνολογικής εξέλιξης και όχι της ύπαρξης της ΕΕ.
    Είμαστε ένας λαός που μπορεί να έχει την δική του φωνή και αντ' αυτού έχουμε επιλέξει την φίμωση μέσω της ΕΕ μαζί με την απεμπόληση της Εθνικής Κυριαρχίας.
    Για πήγαινε να πεις στους Γερμανούς αυτά που ακούμε εμείς και θα σου έλεγα που θα ήταν σήμερα η ΕΕ.

   • Dal avatar
    Dal @ ΠΗΛΕΑΣ 05/01/2011 22:57:15

    "Τα “αυστηρά” Εθνικά σύνορα δεν έχουν μέλλον".
    Εξαρτάτε πως το εννοείς το μέλλον. Κάποτε ο πλανήτης θα ενωθεί. Μπορεί να μεσολαβίσουν και 1000 χρόνια όμως, δεν γνωρίζω.
    Όμως σήμερα έχεις την αίσθηση ότι το Έθνος- Κράτος υπωχωρεί; Πες που; στην Ρωσία, στην Ινδία την Κίνα στις ΗΠΑ; Το σύνολο των κρατών του πλανήτη ανήλθε στα 230 και πλέον κράτη.
    Αυτές είναι εκτιμήσεις και θεωριτικολογίες που αναπτύσσονται μόνον στη Δυτική Ευρώποι. Δεν γνωρίζω κανένα στοχαστή εκτός Ευρώπης που να ισχυρίσεται ότι τελειωνει το Εθνος κράτος. Στην Ευρωπη υπάρχουν διότι
    per terra e per mare επιχειρήτε τεχνητά η Ευρωπαική ενοποίηση. H πραγματικότητα απέδειξε ότι δεν υπήρχαν οι αντικιμενικές προυποθέσεις για να λάβει η ΕΕ τις διαστάσεις που έλαβε κα να δημιουργήσει το Ευρώ. Και για να λέμε τα πράγματα με το ονομά τους. Η ειρήνη στην Ευρώπη μετά τον 2 Παγκ. Πολεμο διατηρήθηκε γιατί υπήρξε η ισοροπία του τρόμου. Η Αγγλία η Ρωσία και η Γαλλία είχαν πυρινικές κεφαλές. Τα άλλα περι αγορών που διατηρούν τηνΕιρήνη είναι φούμαρα. Ας μην υπήρχαν σημερα καμμια δεκαρία χώρες που έχουν πυρηνικές κεφαλές και ο πόλεμος θα είχε αρχίσει ήδη.
    Η ΕΕ δεν είναι εννοποίση των λαών -αυτό αποτελεί υπο-προιόν- αλλά των αγορών. Απόδειξη ότι στις Ευρωπαικές εκλογές συμμετεχουν μόλις το 40% . Επιπλεόν βαδίζουμε και μέσα στη Ευρώπη στη δημιουργία καινούργιων κρατων βλέπε Βέλγιο , Σκωτία κ,λ.π.
    Η ΕΕ είναι ενα κατασκευασμα μια επιννόηση και συμφωνώ με τον Ορέστιο πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Dal 06/01/2011 00:21:05

     Όπως είδες, χρησιμοποιώ τον επιθ.προσδ. "αυστηρά". Που σημαίνει ότι δεν βλέπω μέλλον στους "άγριους" φρουρούς των τελωνειακών εισόδων, τους απίστευτους δασμούς του 160% για μια τηλεόραση (μέχρι τόσο φτάσαμε στό παρελθόν) και τις παρεμβολές στις ραδιοφωνικές εκπομπές μεταξύ γειτονικών χωρών. Δεν έχω, όμως, πρόβλημα με την ναρκοθέτηση των συνόρων, για τους γνωστούς λόγους, την εξιδανίκευση της ιστορίας μας για να ενισχύσουμε την συνοχή μεταξύ των μελών της κοινωνίας μας μέσω εθνικής υπερηφάνειας κλπ. Κοντολογίς, με έχουν πει και φασίστα, όχι σπάνια. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι, δεν με έχει εντυπωσιάσει η ταχύτητα με την οποία αγκάλιασαν οι Έλληνες το Ευρώ (παρ' ότι θα μας σκοτώσει πριν το τσιγάρο) και πόσο απαξιώνουμε ο ένας τον άλλο αγκαλιάζοντας ότι ξενόφερτο. Κάτι δηλώνουν αυτά. Ξέρεις, μπορεί να αισθάνεσαι πρωταγωνιστής, αλλά ρίχνε και καμμιά ματιά πίσω σου, αν ακολουθεί κανένας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.