#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/08/2012 20:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Μέρκελ έκανε τον "κινέζο" για το «Grexit»Διακήρυξε εντός ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ και αμέσως μετά ανακοίνωσε την επίσκεψή της στην Κίνα _τη δεύτερη παρακαλώ μέσα στο 2012. Το  timing, φυσικά, δεν ήταν τυχαίο. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορούσε να πάει στην υπερδύναμη κρατώντας άδειο καλάθι. Ξέχασε λοιπόν για λίγο τον γερμανικό νεολογισμό «Grexit» (απ’ το Greece και το exit) και έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Κίνας (η Ευρώπη) είναι ασφαλής. Ο κινέζος πρόεδρος, πάλι, Ουέν Τζιαμπάο δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος» και δεν παρέλειψε να κάνει τις συνήθεις προτροπές προς την Ελλάδα _το Πεκίνο άλλωστε είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές και έχει δισεκατομμύρια σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Εξάλλου η  Κίνα υφίσταται ήδη τις συνέπειες από την ευρωπαϊκή κρίση, καθώς ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξής της έχει υποστεί επιβράδυνση και το χρηματιστήριο της βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και τριάμισι χρόνια. Η καγκελάριος της Γερμανίας πάντως περιέγραψε λεπτομερώς στον κινέζο ομόλογό της τα μέτρα που η Ευρώπη σχεδιάζει να λάβει για την αντιμετώπιση της κρίσης και τόνισε ότι υπάρχει «πολιτική βούληση» για την αποκατάσταση της ισχύος του ευρώ.

 

Και μετά, η  Μέρκελ και η κουστωδία της _συνοδεύεται από την μεγαλύτερη γερμανική αντιπροσωπεία που έχει επισκεφθεί ποτέ την Κίνα_ πέρασαν στο διά ταύτα: η  Κίνα υπέγραψε συμφωνία με τη Γερμανία για αγορά 50 αεροσκαφών Airbus, αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, ενώ τα δύο μέρη καλωσόρισαν τις επενδύσεις στη διατραπεζική αγορά ομολόγων της Κίνας από γερμανικές τράπεζες και υποστήριξαν το διακανονισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε γουάν από τις γερμανικές και κινεζικές τράπεζες. Κατόπιν τούτων, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν η Κίνα θα διαθέσει σημαντικά ποσά από τα τεράστια αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα _που φτάνουν τα 3,2 τρις δολάρια_ για να επενδύσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και ως γνωστόν, η ελπίδα πεθαίνει  πάντα τελευταία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/08/2012 11:13:05

  Η απάντηση στον νεολογισμό «Grexit» είναι ο επίσης Γερμανικής προελεύσεως τεχνικοοικονομικός όρος "Τarget2" (το σύστημα διατραπεζικών ροών της ΕΕ).
  Σε περίπτωση κατάρρευσης του Ευρώ ή διακοπής των ροών για άλλον οποιονδήποτε λόγο, το Γερμανικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει μέσω της ΕΚΤ με "φέσι" 1 τρις.
  Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την "τεχνική" διατύπωση του προβλήματος την έκανε ο Hans Werner Sinn του Βαυαρικού IFO, εξέχων ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος και υπέρμαχος της «Grexit» απο το 2009. Έδωσε τα ισχυρότερα επιχειρήματα στους αντιπάλους του, Γερμανούς υπερμαχους του Ευρώ και της παραμονής της Ελλάδας, δείχνοντας με νούμερα τι καταστροφή θα έφερνε μια «Grexit» (ή "Spexit" ή "Ιrr-exit" ή ένα "ritiro italiano").
  Η εναπομένουσα οδός διαφυγής, για τους πιό θερμόαιμους είναι τώρα η "Βαυαρική αποχώρηση"...
  Ο Κινέζος τα ξέρει καλά όλα αυτά..."Κόφτε επιτέλους τις μαμακίες..."

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.