Η Λιθουανία στο ευρώ
31/12/2014 15:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Λιθουανία στο ευρώ

Αν κάποιος εξακολουθεί να έχει καλούς λόγους για την ένταξη στο ευρώ, αυτός είναι ο λαός του χιονισμένου και περιφρονημένου Βίλνιους. Η βουτιά του ρουβλίου και οι οικονομικές κυρώσεις σχεδόν κατέστρεψαν τη Ρωσία ως αγορά για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα αγαθά της Λιθουανίας. Η Ρωσία έστειλε πρόσφατα περιπόλους στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού, όπως το ερμηνεύουν οι Λιθουανοί. Η λιθουανική ανάπτυξη, παρότι ακόμη πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, υποφέρει.

Το ευρώ, το οποίο η Λιθουανία θα εγκρίνει επίσημα την Πέμπτη, δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Αλλά οι αναλυτές και οι πολιτικοί ηγέτες λένε ότι θα δώσει ώθηση στο εμπόριο, θα εξαλείψει το κόστος του συναλλάγματος και θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων αγορών στη Δύση. Το νέο νόμισμα μπορεί να δώσει ακόμη ένα επιπλέον μέτρο γεωπολιτικής ασφάλειας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να είναι πιο προσεκτικός στο να προκαλεί μια χώρα που είναι μέλος όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά και της ευρωζώνης.

Το ευρώ δίνει στη χώρα περισσότερη ελευθερία κατά τη διαπραγμάτευση των επιχειρήσεων με τη Ρωσία, δήλωσε ο Βάλντας Άνταμκους, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Λιθουανίας για περίπου μια δεκαετία μέχρι το 2009. «Δεν χρειάζεται να αποδεχθούμε την πίεση του να είμαστε μια μικρή χώρα με ένα μικρό νόμισμα», σχολιάζει. «Τώρα είμαστε μέλη της ευρωζώνης».

Μένει να δούμε αν τέτοια επιχειρήματα θα βοηθήσουν το ευρώ να κερδίσει περισσότερους οπαδούς σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί, όπως η Πολωνία, των οποίων η σχετικά ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία θα παρέχει κάποιον δυναμισμό που χρειάζεται απεγνωσμένα η νομισματική ένωση. Όπως και η κοινή γνώμη, οι Πολωνοί ηγέτες δεν βιάζονται να ενταχθούν. Το κύρος της ευρωζώνης θα μπορούσε να υποφέρει περαιτέρω τώρα που η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα ανησυχεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αν και οι περισσότερες από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένες να υιοθετήσουν το ευρώ, δεν αναμένεται να ενταχθούν στην ευρωζώνη και άλλες χώρες για αρκετά χρόνια τουλάχιστον.

Ακόμη και στη Λιθουανία, ο ενθουσιασμός για το γεγονός ότι έγινε η 19η χώρα στην ευρωζώνη δεν είναι μεγάλος. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ, ενώ μόλις το Σεπτέμβριο οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι Λιθουανοί ήταν κατά της ένταξης. Από την αρχή, το ευρώ ήταν το πνευματικό τέκνο των πολιτικών ελίτ και σπάνια έχει χαιρετιστεί με ενθουσιασμό. Μεταξύ των πιο ενθουσιωδών που το υιοθέτησαν ήταν και οι Έλληνες το 2001, όταν σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν υπέρ της ένταξης. Ειδικά τώρα, που η ευρωζώνη εξακολουθεί να προσπαθεί να ξεπεράσει τη χρόνια ισχνή ανάπτυξη, τα πλεονεκτήματα της ένταξης δεν είναι πάντα προφανή.

Πολλοί Λιθουανοί πιστεύουν ότι «μπαίνουμε στο κλαμπ των χαμένων» λέει ο Ρουσλάνας Ιρζικεβίσιους, αρχισυντάκτης της αγγλόφωνης ιστοσελίδας Lithuania Tribune. «Μπαίνουμε στο κλαμπ των ηττημένων και τα προβλήματα στην ευρωζώνη θα επηρεάσουν τις προοπτικές της Λιθουανίας». Η ένταξη στο ευρώ είναι επίσης δαπανηρή. Μια μελέτη από την κεντρική τράπεζα της Λιθουανίας διαπίστωσε ότι η μετάβαση θα κοστίσει 600 εκατομμύρια ευρώ, ή περίπου 731 εκατομμύρια δολάρια, μέχρι το 2020, σε συνεισφορές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δαπάνες για εμπορικούς δανειστές και άλλα έξοδα. Αυτό είναι ένα σημαντικό ποσό σε μια χώρα με τρία εκατομμύρια κατοίκους. «Αλλά αν συγκρίνουμε τα πλεονεκτήματα, τα οφέλη είναι μεγαλύτερα» υποστηρίζει ο Βίτας Βασιλιάουσκας, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας. Σε σχετική συνέντευξη Τύπου προέβλεψε ότι η λαϊκή υποστήριξη θα αυξηθεί, καθώς οι άνθρωποι συνηθίζουν στο νέο νόμισμα, όπως συνέβη στη γειτονική Λετονία και την Εσθονία, που είναι ήδη μέλη της ευρωζώνης.

Ο Βασιλιάουσκας και άλλοι οικονομολόγοι και πολιτικοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για μια χώρα όπως η Λιθουανία να ενταχθεί στο κοινό νόμισμα, παρά την πεισματικά αργή ανάπτυξη της ευρωζώνης και το εξασθενημένο κύρος. Το νυν νόμισμα της χώρας, το λίτας, έχει συνδεθεί με το ευρώ για περισσότερο από μια δεκαετία. Η Λιθουανία προσπάθησε να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2007, αλλά απορρίφθηκε επειδή ο πληθωρισμός της ήταν πολύ υψηλός. Τώρα που η Λιθουανία θα είναι στη ζώνη του ευρώ, οι τράπεζες της μπορούν να δανειστούν χρήματα με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η χώρα θα μπορούσε να καταφύγει στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης σε μια κρίση. Αυτές οι πηγές χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης θα ήταν πολύ πρακτικές το 2009, όταν οι διεθνείς πιστώσεις στέρεψαν και η Λιθουανία υπέστη μια σοβαρή ύφεση. «Αν είχαμε γίνει δεκτοί το 2007, αυτή η κρίση του 2008 και 2009, θα ήταν πολύ πιο εύκολη», είπε ο Άντριους Κουμπίλιους, ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Λιθουανία, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός εκείνη την εποχή.

Η Λιθουανία θα αποκτήσει επίσης μια φωνή στην νομισματική πολιτική της ευρωζώνης. Όπως όλοι οι επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, ο Βασιλιάουσκας θα γίνει μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο θα αυξηθεί σε 25 μέλη. Η Λιθουανία θα συμμετάσχει, επίσης, στο Eurogroup. Οι Λιθουανοί «θέλουν να είναι ιδανικοί ευρωπαίοι πολίτες», δήλωσε ο Άνερς Άσλουντ, ένας πρώην Σουηδός διπλωμάτης ο οποίος είναι τώρα ένας ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson στην Ουάσιγκτον. «Αν είσαι ένας ιδανικός Ευρωπαίος πολίτης, θέλεις να είσαι σε κάθε τραπέζι, όχι μόνο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και στο Eurogroup και την ΕΚΤ». Για τις λιθουανικές επιχειρήσεις, η υιοθέτηση του ευρώ καταργεί τη διοικητική επιβάρυνση και το κόστος συναλλάγματος, που υπολογίζεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, και εξαλείφει τυχόν υπολειπόμενο κίνδυνο μιας νομισματικής κρίσης. Η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ώθηση.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι 2,9 τοις εκατό για το 2014, ενώ η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σχεδόν στάσιμη. Ακόμα, η Λιθουανία έχει αναμφισβήτητα πληγεί σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα από τη βουτιά του ρωσικού ρουβλίου και τις οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν αποκλείσει τη Ρωσία από τα προϊόντα διατροφής της Λιθουανίας, ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας. Το ευρώ θα καταστήσει ευκολότερη για τη Λιθουανία την ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών σε χώρες όπως η Γερμανία. Οι Λιθουανοί ήδη επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια, ένα άλλο υποπροϊόν της ιδιότητας του μέλους του ευρώ.

Πολλοί Λιθουανοί όμως χρειάζεται ακόμη να πειστούν για τα οφέλη και ανησυχούν για την αύξηση των τιμών. Εξισώνουν τα λίτας με τη σταθερότητα μετά από μια σειρά οικονομικών κρίσεων και διακυμάνσεων του νομίσματος, απ’ όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1990. «Μια χώρα χωρίς νόμισμα δεν είναι τίποτα», δήλωσε ο Μιροσλάβα Κορβελ, ο οποίος πωλούσε φθηνά αρώματα σε μια υπαίθρια αγορά στο Βίλνιους. Για πολλούς απλούς Λιθουανούς, το ευρώ αντιπροσωπεύει μια συνταρακτική αλλαγή σε μια χώρα με μεγάλο μερίδιο στις αναταραχές του τελευταίου αιώνα. Στο Βίλνιους, που είναι καλυμμένο με χιόνι αυτή την εβδομάδα, δεν ήταν έντονη η αίσθηση ότι θα πραγματοποιηθεί μια βαρυσήμαντη αλλαγή. Τα καταστήματα είχαν παλιά και νέα νομίσματα. Στο Παλάτι του Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας, ο Τάντας Μπάλζα ήταν ένας από τους τρεις ξεναγούς σε μία έκθεση σχετικά με το νέο νόμισμα. Είπε ότι η λιθουανοί επισκέπτες συχνά ρωτούσαν να μάθουν αν θα υπάρξουν κέρματα ευρώ με τυπωμένο το λιθουανικό εθνικό σύμβολο, έναν ιππότη πάνω σε άλογο.

Η μετάβαση προς το ευρώ θα είναι υποτονική υπόθεση. Την Πέμπτη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Βασιλιάουσκας και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι θα βγάλουν τα πρώτα χαρτονομίσματα ευρώ από ΑΤΜ, στον κεντρικό δρόμο του Βίλνιους. Στο Seimas, το λιθουανικό κοινοβούλιο, η μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζει την ένταξη στην ευρωζώνη. Το δεξιό κόμμα Τάξη και Δικαιοσύνη έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα, αλλά δεν έχει βρει ευρεία υποστήριξη.

Οι Λιθουανοί που τάσσονται υπέρ του ευρώ το συνδέουν με ευκολότερα ταξίδια και εμπόριο, όπως δείχνουν οι έρευνες. Δεν το συνδέουν με την εθνική ασφάλεια. Αλλά ο Μάριους Λαουριναβίσιους, αναλυτής στο Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Ευρώπης στο Βίλνιους, θεωρεί ότι οι Λιθουανοί υποτιμούν το πόσο η υιοθέτηση του ευρώ θα τους προστατεύει από επιθετικές κινήσεις από τη Ρωσία, η οποία πρόσφατα έκανε στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα της Λιθουανίας με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. «Μπαίνουμε στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα κάνει τη Λιθουανία πολύ ασφαλέστερη από τη ρωσική επιρροή και από τη ρωσική επιθετικότητα» είπε. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

http://www.nytimes.com/2014/12/31/business/as-lithuania-joins-eurozone-relief-and-hesitation.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 31/12/2014 16:16:03

  Είπαμε,αυτή τη φορά δεν έχει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και σωτηρία με το ζόρι.Ο καθένας θα πάει εκεί που θέλει.

 2. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 31/12/2014 17:12:50

  Πολύ σωστά, με την προυπόθεση όμως ότι ο λαός θα εμημερωθε'ι σωστά και σε βάθος, για όλες τις παραμέτρους της εντάξεως!

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 31/12/2014 17:14:57

  Ο ...Βασιλιάουσκας σε ρόλο Αγιοβασίλη. Εκεί πάνω έχουν χιόνια, Βόρειο Σέλας, έλκηθρα, ίσως και ταράνδους. Κι εμείς εδώ, με τζογαρίσματα, "αναρχοδεξιούς" και εθνίκια "αριστερούς" το πάιζουμε τρελοί καλλικάντζαροι Η ουσία είναι ότι οι εταίροι Λετονοί μπαίνουν κι εδώ τσακωνόμαστε άν πρέπει να βγούμε. Ο Μπενάκιας κι ο Βγενάκιας, σαν ασπρόμαυρη ταινία του '50 με Χατζηχρήστο, Ρίζο, Γκιωνάκη και Γεωργία Βασιλειάδου...

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Uncle Stgm 01/01/2015 16:57:02

   Θείο μ' αρέσει αυτό το "Η ουσία είναι ότι οι εταίροι Λετονοί μπαίνουν κι εδώ τσακωνόμαστε άν πρέπει να βγούμε." Δηλαδή εμείς είχαμε και έχουμε την επιλογή να μπούμε ή να βγούμε και επειδή τσακωνώμαστε για να αποφασίσουμε "απολύτως ελεύθερα" ποιό απ' τα δυό θέλουμε, ανέλαβαν οι Γερμανοί, επειδή χρωστάγαμε 300 δις που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε, να μας δανείσουν άλλα 250 δις, αφού τι 300 τι 550 δις, έτσι κι αλλοιώς δεν τα πληρώνουμε, για να μην βγούμε, μέχρι να αποφασίσουμε τελικά ποιό απ' τα δυό θέλουμε...Μάλλον το έκαναν απο τύψεις για τα εγκλήματα των πατεράδων τους που εκτέλεσαν χιλιάδες άμαχους Έλληνες το 1940-45... Δεν κερδίζουν τίποτα βάζοντας χώρες που δεν φτάνουν ούτε το μέσο όρο των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Το κάνουν απο αθώα Μαρξιστική Διεθνιστική διάθεση. Αλλωστε αν κάτι πάει στραβά, οι λαοί τους θα πληρώσουν το μάρμαρο, αφού θάχουν περάσει ζωή και κότα στο "κλάμπ των πλουσίων" με δανεικά...

 4. ΚΜ avatar
  ΚΜ 31/12/2014 17:38:59

  Γράφει το άρθρο: «Η Λιθουανία θα αποκτήσει επίσης μια φωνή στην νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.» Απαντώ: Καλά κρασά!

 5. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 31/12/2014 17:42:24

  Πόσα θα δώσουν στην Ελλάδα με το "καλημέρα" οι Λιθουανοί;Προφανώς θα συμμετέχουν και αυτοί στο δανεισμό μας.Αλλά είπαμε θέλουμε τα λεφτά της Ευρώπης χωρίς τους όρους αυτής.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Μεγάλες στιγμές 31/12/2014 18:35:56

   Προφανώς πρέπει να δώσουν. Αμέσως. Τι διάολο τον έχουν τον Βασιλιάουσκας.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Μεγάλες στιγμές 31/12/2014 22:08:01

   Βγάζουν βέβαια εκλεκτούς μπασκετμπωλίστες, τόσοι και τόσοι πέρασαν απο ομάδες μας, απο το NBA... Τέτοιος μου ακούγεται και ο Βασιλιάουσκας ως όνομα - αλλά σίγουρα στα νιάτα του θα έρριχνε και αυτός ωραία τρίποντα. Οι Βαλτικές χώρες, ως άλλοτε χώρες-μέλη της ΕΣΣΔ (ήταν ομοσπονδιακή Ένωση κρατών και όχι ομοσπονδιακό κράτος), είχαν το ψηλότερο οικονομικό, μορφωτικό κτλ επίπεδο μέσα στην Ένωση, καλές υποδομές κτλ. Έτσι αφού ξεπέρασαν το σοκ, έχουν τις δυνατότητες να βελτιώσουν την κατάσταση τους. Θα τους δυσκολέψει βέβαια η οικονομική κρίση στη Ρωσία, που ειναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος τους. Είναι όμως καλά οργανωμένα κράτη και πολίτες μεθοδικοί, εργατικοί και ορθολογιστές (στη νοοτροποία και τα μορφωτικά-εργασιακά προσόντα δεν διαφέρουν πολύ π.χ. από τους Σκανδιναβούς, Τσέχους ή Αυστριακούς).

 6. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 31/12/2014 18:59:22

  Δεδομένου του μεγέθους της, δίνω (ceteris paribus) στη Λιθουανία 6 χρόνια πριν ζητήσει διάσωση. Αλλά δεδομένου ότι ήταν ένας σοβαρός, εργατικός και συντεταγμένος λαός, που βρέθηκε, δυστυχώς, υπό στρατιωτική κατοχή από τους Σοβιετικούς, για πολλά χρόνια, αν έχει διατηρήσει τις αρετές του, ίσως τα πάει και πολύ καλύτερα. Είπαμε, ένα νόμισμα, που ρυθμίζεται από άλλους, σου αφήνει ΕΝΑ μόνο περιθώριο: Να είσαι εσύ καλύτερος από τον μέσο όρο των άλλων δεκαοκτώ.

  • George N avatar
   George N @ ΠΗΛΕΑΣ 31/12/2014 20:26:08

   Να είσαι αρκετά καλός μόνο χρειάζεται. Η μάλλον να μην είσαι τελείως κακός. Σε μια ένωση πάντα θα υπάρχουν πολιτείες/κράτη που θα είναι πιο πίσω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν ένα αβαντάζ σε σχέση με αυτούς που δεν είναι. Αν δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους δεν έχει να κάνει με το νόμισμα, απλά μπορεί να φαίνεται καμιά φορά έτσι όταν αυτό χρησιμοποιείτε ως δεκανίκι. Είναι προτιμότερο όμως αντί να ψάξουμε για δεκανίκι να φτιάξουμε τα πόδια μας.

  • GregA avatar
   GregA @ ΠΗΛΕΑΣ 31/12/2014 20:41:14

   Σωστή διαπίστωση, αλλά τα περιθώρια τα βάζουν οι 18, ο εξής ένας η Γερμανία. Γιατί λοιπόν να σε αφήσει; Η Λιθουανία έκανε μια επιλογή να φύγει από τη σκέπη της Ρωσίας και να μπει σε αυτήν της Γερμανίας. Όταν το μετανοήσει θα είναι πολύ μα πολύ αργά.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΠΗΛΕΑΣ 31/12/2014 21:54:04

   Πάντως η Κύπρος, άν και είναι σε πληθυσμό το 1/5 της Λετονίας, άν και έκανε χοντρές βλακείες, άν και της έτυχαν εκρήξεις, σκασμένα ομόλογα και στεγαστικές φούσκες, σκασμένο Ντουμπάι (που πήρε μαζί του τη μία μεγάλη τράπεζα), παμπόνηροι "Ρώσοι Σορος" με Σκορπιούς, με τη Μονακό και με τη μισή μεγάλη Virgin Island, μας έβαλε τελικά τα γυαλιά. Ο αδελφός μας "δεύτερος ελληνικός λαός" έδειξε σθένος, συνοχή, ευφυία και οργάνωση και η νησιωτική χώρα του ανακάμπτει γρήγορα απο την κρίση. Τα PIIGS έγιναν PIIGCS, και τελικά κινδυνεύουν να απομείνουν ΙG (Ιnternational Gamblers?). Δίπλα, η αποσχιστική Λέγκα, ο Μπερλούσκας, ο καραγκιόζης Γκρίλο και ο τσέκουρας Φίνι, όλοι μαζί, τζογάρουν στην αποχώρηση της Ιταλίας απο το ευρώ. Στη συνέχεια, η ρατσιστική Λέγκα του Βορρά θέλει να την διασπάσει σε Παδανία (τη Βορεια), Τερρονία (ο νοτος, από τους terrone = μαυριδεροί, γύφτουλες) και σε ένα μικρό κεντρικό κρατίδιο περί την Φλωρεντία και λοιπή Τοσκάνη με σήμα το σφυροδρέπανο... Ως γνωστόν, ο τζόγος έφαγε πολύ κόσμο στην ιστορία.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΠΗΛΕΑΣ 31/12/2014 21:59:06

   Sorry εννοούσα Λιθουανίας. Που θέλει να γίνει χώρα της ευρωζώνης Η Λετονία είναι ήδη χώρα-μέλος της ευρωζώνης: Από σήμερα, 1.1. 2015! Welcome draugi Latvieši !!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Uncle Stgm 01/01/2015 14:20:29

    Συγγνώμη. Απο 1.1.2014 είναι μέσα η Λετονία, Σήμερα 1.1.2015 μπήκε η Λιθουανία. Έτσι και οι 3 Βαλτικές χωρες, κάποτε χώρες-μέλη της ΕΣΣΔ, χώρες της ΕΕ (και του ΝΑΤΟ!) εδώ και χρονια, είναι τώρα και χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ. Αυτά να τα βλέπουν οι "δεξιες" και "αριστερές" ανάδελφες, ανάδρομες, οπισθοδρομικές κομπανίες στη χώρα της φαιδράς κολοκυθέας... Χρόνια πολλά, καλό 2015 σε Έλληνες και Λιθουανούς, ...ελπίζοντας ότι θα μείνουμε εταίροι.

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/01/2015 01:58:35

  @ Πηλέας Η διάσωση της Λιθουανίας έχει γίνει ήδη.Προχώρησε σε εσωτερική υποτίμηση τύπου μνημονίου από μόνη της αποφεύγοντας την κανονική ακριβώς γιατί ήθελε να συνδέσει το νόμισμά της με το ευρώ και να εξυγιάνει την οικονομία πριν μπει.Όταν μπαίνεις στο ευρώ για να γλυτώσεις από το σοβιετισμό όπως οι Λιθουανοί μπορείς και υπομένεις όλα τα περιοριστικά μέτρα γιατί ξέρεις γιατί το κάνεις.Είναι άλλη νοοτροπία από αυτούς που μπήκαν με τη νοοτροπία του τζαμπατζή και την αντίληψη ότι ο κόσμος και η Ευρώπη τους χρωστάει μια καλή ζωή.

 8. Naruto avatar
  Naruto 01/01/2015 15:05:58

  Ειχα επισκεφθεί το Βίλνιους πριν απο δώδεκα περίπου χρόνια . Οι Λιθουανοί πρέπει να είναι γερμανική φυλή και όχι Σλάβοι . Μισούν θανάσιμα τους Ρώσους και οι περισσότερες πόλεις τους θύμιζαν Ελλάδα του ´60 . Το μόνο που μας έκανε εντύπωση ήταν οι γυναίκες τους , έψαχνεςνα βρείς μια άσχημη .

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Naruto 01/01/2015 15:31:52

   Ουτε "Γερμανική" (με την ευρεία έννοια, όπως π.χ. Αγγλοσάξωνες ή Σκανδιναβοί), ούτε Σλάβοι. Η γλώσσα τους ανήκει στις Βαλτικές γλώσσες, μαζί με των Λετονών και τη νεκρή πια γλώσσα των μεσαιωνικων Πρώσων. Οι Πρώσοι στη συνέχεια εκρωσίσθηκαν, εκπολωνίσθηκαν ή εκγερμανίσθηκαν γλωσσικά και πολιτισμικά, και αυτά που απέμειναν από την τριχοτόμηση είναι μόνον γεωγραφικοί προσδιορισμοί, η ρωσική Ανατολική Πρωσία, η βορειογερμανική Πρωσία και η πολωνική Πρωσία της περιοχής του Γκτάνσκ. Απέμειναν ως ζωντανά Βαλτικά έθνη οι Λετονοί και Λιθουανοί. Η τρίτη Βαλτική χώρα, η Εσθονία, είναι πολύ συγγενική γλωσσικά και πολιτισμικά με τη Φινλανδία. Να επισημάνω ότι στην ιστορική της πορεία, η Λιθουανία πέρασε και μια περίοδο κοινού κράτους ή μάλλον ένωσης βασιλικών δυναστειών με την Πολωνία (Κοινοπολιτεία, 1200 - 1600 μ.Χ. περίπου). Ιστορικά και πολιτισμικά ήταν συχνά σε αντιπαλότητα με Γερμανούς και Ρώσους (όπως ακριβώς και οι Πολωνοί), άν και αντίθετα απο τους Πολωνούς δεν είναι Σλάβοι. Συνήθως η μακρά διάρκεια της ιστορικής διαδρομής υπερισχύει. Με τους Ρώσους ήταν εταίροι σε κοινή Ένωση κρατών (η ΕΣΣΔ σεν ήταν ομοσπονδιακό κράτος αλλά ένωση κρατών) μόνον για 75 χρόνια. Είναι πολύ λίγος χρόνος - σχεδόν τίποτε για την ιστορική πορεία των Λιθουανών. Όμως οι Ρωσοι είναι πάντα οι πιο σημαντικοί τους εμπορικοί εταίροι. Η οικονομική κρίση της Ρωσίας θα πλήξει πολύ τη Λιθουανία, όπως και άλλες εμπορικά συνδεδεμένες χώρες, π.χ. τις 2 άλλες Βαλτικές χώρες, τη Φινλανδία, Λευκορωσία, ακόμη και τη Γερμανία.

   • Naruto avatar
    Naruto @ Uncle Stgm 01/01/2015 16:46:40

    Θείε ευχαριστώ για την ενημέρωση . Αν και είμαι λάτρης της ιστορίας και των ταξιδιών δεν έχω ασχοληθεί με τους λαούς της βόρειας Ευρώπης , με συναρπάζει κυρίως η ιστορία των λαών της Μεσογείου . Πρόλαβα μάλιστα να ταξιδέψω και στην Συρία πριν τον πόλεμο , φοβάμαι οτι εκεί χάθηκαν πολλά αρχαία αξιοθέατα και κυρίως χριστιανικά και ελληνιστικά . Γενικά πάντως και η ιστορια της βόρειας Ευρώπης έχει πολύ ενδιαφέρον .

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Naruto 01/01/2015 16:43:07

   Από το μικρό δείγμα Λιθουανών/Εσθονών/Λετονών που έχω γνωρίσει (πριν και μετά την κρίση), είναι απίστευτα κομπλεξικοί και αντιρρώσοι όπως λες - και ούτε εμάς μας συμπαθούσαν εννοείται, ήδη από τότε. Παραμυθιασμένοι δε κάργα και αφελέστατοι αναφορικά με το τί τους περιμένει στην Ευρω-Φυλακή. Από την άλλη όμως δεν έχουνε δα και κάποια μεγαλύτερη φιλοδοξία πέρα από το να είναι παρατρεχάμενοι των Γερμανών. Όπως κατά τον Β' Παγκόσμιο (και σήμερα στήνουν αγάλματα στους ναζί). Και όπως παλιότερα, το 1242, που ο Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκυ τους κατανίκησε και κατέληξαν στον πάτο της παγωμένης λίμνης κατά την άτακτη υποχώρησή τους. (Οι περισσότεροι Τεύτονες σταυροφόροι, στη μάχη εκείνη, ήταν στην πραγματικότητα Εσθονοί.)

   • Naruto avatar
    Naruto @ ΚΜ 01/01/2015 19:20:48

    Σωστά τους περιγράφεις .

 9. τεφαρίκι avatar
  τεφαρίκι 01/01/2015 23:17:56

  Μετά από δεκάδες χρόνια υπό σοβιετική κατοχή, υπό την απειλή εποικισμού από Ρώσους, πιέσεις και εμπάργκο από τη Ρωσία του Πούτιν, η Λιθουανία επιδίωξε να μπει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωζώνη για τους ίδιους λόγους που το έκαναν η Ελλάδα και η Κύπρος: Την ασφάλεια από απειλητικούς γείτονες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.