#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/11/2013 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η Κύπρος έχει εισέλθει σε δίνη εξαιτίας της ανακάλυψης πρωτόγνωρων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου»«Η Κύπρος έχει εισέλθει στη δίνη της πιο ασταθούς περιοχής του κόσμου, εξαιτίας της ανακάλυψης πρωτόγνωρων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε συνδυασμό με μια σπασμωδική τουρκική εξωτερική πολιτική και έναν εμφύλιο πόλεμο στη Συρία»:  αυτά γράφει στην εφημερίδα Washington Times, μεταξύ άλλων, ο Daniel Pipes, πρόεδρος του αμερικανικού think tank Middle East Forum, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το νησί.

«Ακόμη και αν οι ηγέτες της Μεσογείου επιδεικνύουν δεξιότητα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν αυτές τις νέες απειλές και ευκαιρίες, χρειάζονται την στήριξη ενός ισχυρού αμερικανικού πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο πλέον παρουσιάζεται αποδυναμωμένο», συνεχίζει το άρθρο. «Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ακολουθούν αυτές που έγιναν νωρίτερα στις Ισραηλινές θάλασσες, μετά τις γεωτρήσεις της αμερικανικής Noble και της ισραηλινής Delek - Avner. Η τρέχουσα εκτίμηση για ύπαρξη 5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου και πετρελαίου, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 800 δις δολάρια, αποτελεί ένα τεράστιο ποσό για μια μικρή χώρα, της οποίας το τρέχον ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέρχεται στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια», εκτιμά η εφημερίδα.

Όπως γράφει, οι ποσότητες αυτές θα μπορούσαν να εξαχθούν στην Τουρκία ή την Ευρώπη. «Ένας αγωγός προς την Τουρκία θα ήταν η πιο συμφέρουσα οικονομικά και πρακτικά λύση, αλλά το σενάριο αυτό δεν είναι εφικτό, εφ 'όσον τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν το 36 τοις εκατό της Κύπρου». Όπως επισημαίνει μάλιστα το άρθρο, μια πρόσφατη δικαστική απόφαση που επιτρέπει στην ισραηλινή κυβέρνηση να αποφασίσει τι ποσότητες μπορεί να εξάγει, επιτρέπει σε Κύπρο και Ισραήλ την ανταλλαγή φυσικού αερίου, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφέρεται στην Τουρκία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δύο συμμάχους να προχωρήσουν στην από κοινού δημιουργία ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο. Εάν η Αίγυπτος, συνεχίζει το άρθρο, η Γάζα, ο Λίβανος και η Συρία ανακαλύψουν με τη σειρά τους φυσικό αέριο και ενταχθούν στο σύγχρονο κόσμο, θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στο σχέδιο, μετατρέποντας την περιοχή μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο.

Τέλος, υπογραμμίζει πόσο εύφλεκτη είναι η κατάσταση εξαιτίας της εγγύτητας με τη Συρία, που απέχει μόλις 70 μίλια από το νησί. «Τα 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, από το 2011 μέχρι σήμερα, περνούν από την Κύπρο για να καταλήξουν στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ιράκ, με αυτή τη σειρά. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε γρήγορα να αλλάξει εάν οι Αλεβίτες που ζουν πλησιέστερα προς την Κύπρο αρχίσουν να μεταναστεύουν μαζικά, ή εάν η Άγκυρα ενθαρρύνει τους Σύρους να μεταναστεύσουν στην βόρεια Κύπρο και στη συνέχεια ξεφύγουν από τα σύνορα προς τη Νότια».

http://www.washingtontimes.com/news/2013/nov/5/pipes-cyprus-rides-a-troubled-sea-of-oil-and-gas-o/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Francisco de Toledo avatar
  Francisco de Toledo 08/11/2013 11:37:43

  Για καθίστε λιγάκι για να μην τρελαθούμε... Από πού κι ως που είναι πρωτόγνωρα τα κοιτάσματα της Κύπρου και αξίας μάλιστα 800 δις. Τα τελευταία στοιχεία μετά τις επιβεβαιωτικες γεωτρήσεις μιλάνε για κατώτερα των προσδοκιών αποθέματα τα οποία είναι αμφίβολο το αν είναιεκμεταλευσιμα.
  Οπότε με τα επίσημα αυτά δεδομένα μάλλον άκυρο το όλο άρθρο και μάλλον θα πρέπει να προβληθεί σε περιθωριακέςεκπομπές με εξωγήινους πύλες ανεξήγητου και Νεφελιμ.
  Λίγη προσοχή στην επιλογή των άρθρων δεν θα έβλαπτε...

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Francisco de Toledo 08/11/2013 23:16:58

   Για να τελειώνουμε με σένα, γιατί ή χαζός είσαι (άρα επικίνδυνος) ή από κάποιους τα παίρνεις για να λες όπως ο Γιωργάκης πως "πετρέλαια δεν υπάρχουν" (άρα επικίνδυνος):
   http://www.sooilandgas.com/jobs/?pagesize=10&sortdir=desc&o2=1130&sortby=WebsiteDate

   αυτές οι θέσεις εργασίας που βγάζει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αναζήτησης στελεχών του Λονδίνου με έδρα Αθήνα και περιοχή ευθύνης "Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική" και τόσο παχυλούς μισθούς για ποιούς βγαίνουν;

   Μπες στο λαγούμι σου και κρύψου...

   ΥΓ. πόσες άλλες τέτοιες θέσεις ετοιμάζονται...η αγορά ξέρει πολύ καλύτερα....

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 08/11/2013 11:49:10

  1)Αν η κύπρος πράγματι έχει κοιτάσματα 800 δις, όπως λέει ο αρθρογράφος, πρέπει τα επόμενα λίγα χρόνια να θεωρείται το πλουσιότερο κράτος στον πλανήτη. Για να το θέσω αλλιώς η κύπρος έχει 800.000 πληθυσμό και τα δις είναι 800 = 1 εκατομμύριο για κάθε κύπριο/ 3-5 εκατομμύρια για κάθε οικογένεια, νούμερα ασύλληπτα και τρομακτικά. Όσα κι αν πάρουν οι εταιρείες, ότι διακανονισμός κι αν γίνει, η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει, ιδίως όταν πιθανότατα υπάρχουν κι άλλα κοιτάσματα που δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη. Και στα δικά μας σύντομα.


  2)Τι είναι αυτή η ανοησία με τους αλεβίτες ότι θα μπαινουν απο το ψευδοκράτος στην Κυπριακή δημοκρατία; Στο χέρι τους είναι να περνάνε όσοι γουστάρουν; Τον π... άρμ όποιος μπει μέσα. Προσέξτε Κύπριοι μην συνεχίσετε τα λάθη του Χριστόφια στο συγκεκριμένο θέμα.

  • Μανώλης Πετράκης avatar
   Μανώλης Πετράκης @ Γιώργος Αχαιός 08/11/2013 14:09:31

   Ο αρθρογράφος είναι εγνωσμένου κύρους καμμία σχέση με Λιακό. Σε κάθε περίπτωση άλλο 800 δις αποθέματα άλλο κέρδη 800 δις. Υπάρχει και το κόστος της εξόρυξης, επεξεργασίας, μεταφοράς, κ.λπ. Δεν είναι στα 20 μέτρα κάτω από την άμμο όπως ήταν στην Σαουδική Αραβία.

 3. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 08/11/2013 16:39:11

  Αυτο το άρθρο θα μπορούσε να σταματήσει τις αυτοκτονίες λόγω κρίσης στην Ελλάδα. Διότι μη μου πείτε πως αν κάθε Κύπριος έχει λαμβάνειν 1 000 000 ευρώ ή έστω 500.000 λόγω εξόδων, δεν θα χάριζαν στους 4-5 χιλιάδες υποψήφιους αυτόχειρες Ελληνες απο 10.000 ψωροευρώ στον καθένα για να μην το κάνουν οι συμπατριώτες...

  • Fransisco de Toledo avatar
   Fransisco de Toledo @ ΝΙΚΟΛΑΣ 08/11/2013 19:22:58

   Φίλε Νικόλα,

   οι αδελφοί μας οι Κύπριοι το χέρι στην τσέπη το βάζουν μόνο όταν κάνει κρύο... μην περιμένεις ούτε σεντ. Θα φάνε μόνοι τους τα αμύθητα κοιτάσματά τους (ή μάλλον τα μυθικά κοιτάσματα).

   • Nik avatar
    Nik @ Fransisco de Toledo 09/11/2013 12:49:15

    Εχεις γνωρίσει πολλούς Κύπριους ρε φίλε και έχεις αυτή τη ρατσιστική άποψη;

    Οι τράπεζες τους φαλήρησαν επειδή επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα για υποστήριξη του εθνικού κέντρου. Αυτού που οι γηγενείς αρμέγουν κανονικά καθημερινά.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Fransisco de Toledo 09/11/2013 14:12:16

    Ακόμα δεν τα βγάλανε τα κοιτάσματα, πλάκωσε το σόι να γυρέψει μερτικό... Κι εγώ σου λέω ότι, και τα μισά να σου χαρίζανε από τα κέρδη τους, το όφελος θα ήταν προσωρινό: η ξαφνική αφθονία χρήματος θα σκέπαζε τις παθογένειες που ακόμα υφίστανται και θα ανέβαλε τις προσπάθειες θεσμικού συμμαζέματος του κράτους και ανάπτυξης παραγωγικής βάσης. Μέχρι να πάρεις χαμπάρι, τα φράγκα θα κατέληγαν και πάλι σε τσέπες Γερμανών εξαγωγέων διαφθοράς, που κατά τα άλλα νουθετούν υποκριτικά και προτεσταντικά.

    Γι'αυτό λοιπόν, να μην ζητάμε «δώρα» από την Κύπρο. Αρκεί που, άν όλα ευωδοθούν με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, θα δούμε επενδύσεις από στην Ελλάδα από τους Κυπρίους. Είναι γι'αυτούς φυσικός χώρος και έχουν έναντι των ξένων το πλεονέκτημα της γλώσσας και της κοινής κουλτούρας και ταυτότητας. Εκτός άν προτιμάς Ουνογερμανούς γύπες.

 4. Αλητης avatar
  Αλητης 08/11/2013 17:31:41

  εχει δικιο ο σχολιαστης. ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Αλητης 08/11/2013 19:48:02

   Το είδες στο φλυτζάνι εσύ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.