07/01/2011 10:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κίνα σπεύδει προς βοήθεια της Ισπανίας
Η Κίνα είναι διατεθειμένη να αγοράσει ισπανικά κρατικά ομόλογα αξίας €6 δισ. ως μέρος της δέσμευσής της  να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El País, επικαλούμενη ως πηγή της, κυβερνητικούς κύκλους.

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται κάποιο ακριβές ποσό σε σχέση με τις επανειλημμένες υποσχέσεις των Κινέζων για την αγορά ισπανικών ομολόγων. Η πληροφορία όμως της εφημερίδας δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον Li Keqiang, αντιπρόεδρο της Κίνας, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, τη Γερμανία και το Η.Β.

Η σημερινή δημοσίευση θέλει τη Κίνα να αγοράζει τόσο  ισπανικό χρέος, όσο τα χρέη της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μαζί. Με τεράστια συναλλαγματικά αποθεματικά, το Πεκίνο είναι πρόθυμο να ανοίξει φιλίες με κράτη μέλη της ΕΕ, και να τα πείσει να ανοίξουν κι άλλο τις αγορές τους στις κινεζικές εξαγωγές.

Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Κίνας που ανησυχούν για δύσκολα ερωτήματα από πλευράς των δημοσιογράφων σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, απέκλεισαν τη πρόσβαση στον Κινέζο ηγέτη και τη συνοδεία του στη διάρκεια της παραμονής τους στη Μαδρίτη.

Ο σοσιαλιστής  πρωθυπουργός José Luis Rodríguez Zapatero καλωσόρισε την κινεζική υποστήριξη, χαρακτηρίζοντας την ως ψήφο εμπιστοσύνης προς την ισπανική οικονομία και στο αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβάλλει στη χώρα, με σκοπό τη μείωση των ελλειμμάτων.

Το συνολικό δημόσιο χρέος της Ισπανίας αγγίζει τα €541 δισ. και η Μαδρίτη αναμένεται  να προχωρήσει στην έκδοση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων ύψους €94 δισ. ώστε να χρηματοδοτήσει το υπάρχον χρέος, αλλά και να δανειστεί εκ νέου. Η Κίνα εκτιμάται πως κρατά το 1/5 του ισπανικού χρέους που βρίσκεται σε χέρια μη Ισπανών επενδυτών.

Τα ισπανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την αγορά ομολόγων από τους Κινέζους ως ένα νέο σχέδιο Marshall, σαν εκείνο  με το οποίο οι ΗΠΑ βοήθησαν της Ευρώπη μετά τον Β`ΠΠ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Κινέζος αντιπρόεδρος και οι επιχειρηματίες που τον συνόδευαν υπέγραψαν τουλάχιστον 16 εμπορικές συμφωνίες συνολικής αξίας $8 δισ.  Συμφωνίες όπως η πώληση ισπανικού κρασιού, ελαιόλαδου και χοιρινού στη Κίνα, ένα συμβόλαιο αξίας $16 εκατ. για παροχή συστημάτων εναέριας κυκλοφορίας από την εταιρία ΙΝΤΡΑ, κλπ. Το μεγαλύτερο μέρος όμως αφορά στην περσινή αγορά αξίας $7 δισ. από την κινεζική πετρελαϊκή εταιρία Sinopec, του 40% της Repsol Brazil, θυγατρικής της ισπανικής Repsol.

Η Κίνα δείχνει μεγάλη προθυμία να εισέλθει στην αγορά φυσικών πόρων των αναδυόμενων οικονομιών. Τα ισπανικά ενεργητικά κεφάλαια και η ισπανική τεχνογνωσία αποτελούν πειρασμό. Παράλληλα το Πεκίνο επιθυμεί την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς τη Κίνα, και την περαιτέρω διείσδυση του στις ευρωπαϊκές αγορές. Το 2009, η Ισπανία εισήγαγε κινεζικά προϊόντα αξίας  €14.5 δις. ενώ εξήγαγε προς τη Κίνα προϊόντα αξίας μόλις €2 δισ.

S.A.-Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 07/01/2011 13:59:23

  ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ...ΕΘΝΙΚΩΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, ΑΠΟΣΕΙΣΑΜΕ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙΣΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ...
  ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΡΑΠΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΗ ΔΗΘΕΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ Δ.Ν.Τ., ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ, ΕΝΑ ΝΕΟ ΓΟΥΔΙ ΘΑ ΕΛΘΗ ΟΨΕΠΟΤΕ !!!
  ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΞΕΠΕΡΑΣΗ ΤΑ ΙΔΟΤΕΛΗ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΓΑΣΤΕΡΑΣ & ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΟΥ, Έ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΝ ΜΑΝΟΥΛΕΣ...
  ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΞΕΡΑ ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΛΩΡΑ...
  ΜΑΛΛΟΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΑ ΞΕΡΑ ΘΑ ΚΑΟΥΝ, ΣΧΕΔΟΝ, ΟΛΑ !
  VENCEREMOS !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.