23/09/2009 18:58
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κίνα προμηθεύει το Ιράν με βενζίνη, εξοργίζοντας τους Αμερικανούς.Μέσα στο μήνα που διανύουμε, κινεζικές κρατικές εταιρίες πετρελαίου ξεκίνησαν τη πώληση βενζίνης προς το Ιράν και έφθασαν να το προμηθεύουν με 30.000-40.000 βαρέλια ημερησίως - μια ποσότητα που αντιπροσωπεύει το 1/3 των ιρανικών εισαγωγών βενζίνης. Η εξέλιξη αυτή πάει κόντρα στις έντονες αμερικανικές πιέσεις για τη διακοπή των πωλήσεων βενζίνης προς το καθεστώς της Τεχεράνης. Ήδη οι πετρελαϊκοί κολοσσοί BP και  Reliance διέκοψαν τις πωλήσεις τους προς τη χώρα. Το Ιράν αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς  πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά αναγκάζεται να κάνει εισαγωγή βενζίνης καθώς τα διυλιστήριά του δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι κινεζικές εταιρίες δεν πωλούν τη βενζίνη απευθείας στους Ιρανούς αλλά χρησιμοποιούν ενδιάμεσους. Η πώληση βενζίνης προς το Ιράν δεν είναι παράνομη, αφού το εν λόγω προϊόν δεν συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο των απαγορευμένων, βάσει των διεθνών μέτρων που έχουν επιβληθεί εναντίον της ισλαμικής χώρας. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες, πως ο Ομπάμα ήταν ιδιαίτερα καυστικός στο θέμα του Ιράν, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Hu Jintao. Όπως όμως ανέφερε ένας Κινέζος αξιωματούχος, η χώρα του «διατηρεί ομαλές εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, πάντα μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ».

 Financial Times (UK)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.