Η Κίνα επενδύει στο ταμείο υποδομών της ΕΕ
15/06/2015 13:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κίνα επενδύει στο ταμείο υποδομών της ΕΕ

Μία επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δεσμεύσει η Κίνα στο νέο ταμείο υποδομών της Ευρώπης, στη σύνοδο κορυφής στις 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, επεκτείνοντας έτσι την διπλωματική της επιρροή.

Αν και το ακριβές ποσό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, η δέσμευση αυτή θα σηματοδοτήσει το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια της Κίνας να διαμορφώσει την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ακολουθεί την απόφαση μεγάλες κυβερνήσεις της ΕΕ να συμμετάσχουν στην, υπό κινεζική ηγεσία, Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), σε πείσμα της Ουάσιγκτον.

Η νέα επένδυση αναμένεται να έρθει μαζί με το αίτημα για επιστροφή των κινεζικών επενδύσεων στην Δύση - η πρωτοβουλία «Μία ζώνη, ένας δρόμος»- για την κατασκευή μεγάλων ενεργειακών και συγκοινωνιακών δικτύων σε ολόκληρη την Κεντρική, Δυτική και Νότια Ασία μέχρι και την Ελλάδα. «Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ένα χ ποσό για τη συγχρηματοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ» αναφέρει το προσχέδιο της τελικής δήλωσης, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες θα ολοκληρωθούν σε άλλη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η κινεζική συμμετοχή είναι πιθανό να ανέλθει «σε δισεκατομμύρια».

ΕΕ και Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κινεζικές τράπεζες αναζητούν κυρίως έργα στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, θα συμφωνήσει με τους ηγέτες της ΕΕ ότι το ταμείο των 315 δις ευρώ «θα δημιουργήσει ευκαιρίες για να επενδύσει η Κίνα στην ΕΕ, ιδίως στους τομείς των υποδομών και της καινοτομίας».

Εάν επισφραγιστεί, η συμφωνία θα είναι μια επιτυχία για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πέρυσι, όταν πρότεινε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), επειδή οι κυβερνήσεις της ΕΕ βάζουν το πρώτο κεφάλαιο. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι θα συμβάλουν με 8 δις ευρώ, ενώ η Ισπανία και το Λουξεμβούργο έχουν υποσχεθεί μικρότερες εισφορές. Το μπλοκ βασίζεται κυρίως στους ιδιώτες επενδυτές και σε τράπεζες ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση έργων που επιλέγονται από μια αρχική λίστα από τα σχεδόν 2.000 που υπέβαλαν τα 28 κράτη μέλη και περιλαμβάνει από αεροδρόμια ως αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού ύψους 1,3 τρις ευρώ.

Μία μεγάλη κινεζική επένδυση θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση του ταμείου, το οποίο μέχρι στιγμής είναι αυστηρά ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι δεν ήταν γνωστό αν η Κίνα θα επιδιώξει την εκπροσώπηση ανάλογα με το μερίδιό της. Η απόφαση να καλέσουν την Κίνα σε ένα ταμείο της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες τριβές με την Ουάσινγκτον, η οποία είναι δύσπιστη όσον αφορά την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου και αναστατωμένη από το γεγονός ότι η Ευρώπη απέρριψε τις εκκλήσεις της να μείνει έξω από την AIIB.

Η Κίνα δοκιμάζει ήδη την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική, προσφέροντας στην περιοχή 250 δις δολάρια για επενδύσεις κατά την επόμενη δεκαετία, ενώ οι κινεζικές εταιρείες έχουν ρίξει χρήματα στην Αφρική για να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός των εμπορευμάτων σε αντάλλαγμα για την κατασκευή νέων δρόμων, νοσοκομείων και σιδηροδρομικών γραμμών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η Κίνα και οι επιχειρήσεις της κυνηγούν την επιρροή, εν μέρει μέσω της διαφθοράς και κάνουν τα στραβά μάτια για εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα, όπως και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάλογες επικρίσεις έχουν διατυπωθεί εδώ και καιρό κατά δυτικών πολυεθνικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ανταπόδοση με την ΕΕ

Ο Alessandro Carano, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο, υπερασπίστηκε την απόφαση υποδοχής των Κινέζων επενδυτών. «Ο σκοπός είναι να κινητοποιήσουμε τη ρευστότητα στην αγορά. Εμείς δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των ιδιοκτητών των ταμείων», δήλωσε ο Carano. «Η Κίνα είναι ήδη ένας μεγάλος επενδυτής. Εμείς δεν θέλουμε καμία προκατάληψη». Σε αντάλλαγμα για την επένδυσή της, η Κίνα θέλει μία quid pro quo με την Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι κυβερνήσεις θα αναλάβουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ «Μια ζώνη, ένας δρόμος».

Η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει έναν σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού, μια Οικονομική Ζώνη με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, σιδηροδρόμους, αυτοκινητόδρομους, δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, Ιντερνετικά δίκτυα, θαλάσσιες και άλλες συνδέσεις σε ολόκληρη την Κεντρική, Δυτική και Νότια Ασία μέχρι και την Ελλάδα. «Ψάχνουμε τρόπους για να δημιουργήσουμε συνεργασίες, επενδύοντας σε καλά προϊόντα» δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στην ΕΕ, Γιανγκ Γιανγί. «Υπάρχει μια ισχυρή πολιτική δέσμευση, υπάρχει κοινό έδαφος για συνεργασία. Η Κίνα είναι σε θέση να επενδύσει». Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ήδη συναντηθεί με κινεζικές τράπεζες και εταιρείες τεχνολογίας.

Επιπλέον, η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον η ΕΕ θα μπορούσε να γίνει συλλογικά μέλος της AIIB, δεδομένου ότι η τράπεζα είναι ανοικτή σε «οικονομικές οντότητες» και όχι μόνο σε κράτη - ένας όρος που δημιουργήθηκε για να μπορέσει να συμμετέχει η Ταϊβάνκαι ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα παραθυράκι για τις Βρυξέλλες. Αυτό θα απαιτήσει κάποια εισφορά κεφαλαίου από το μικρό προϋπολογισμό εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ. Μένει να δούμε επίσης αν μέλη της ΕΕ που διαμαρτύρονται για την εθνική κυριαρχία, όπως η Βρετανία, θα συμφωνήσουν με την ένταξη της ΕΕ στην τράπεζα. Εν τω μεταξύ, ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει παρασκηνιακά συμβουλές στην Κίνα σχετικά με τα πρότυπα διακυβέρνησης και τις βέλτιστες πρακτικές για τη σύσταση της AIIB.

http://www.reuters.com/article/2015/06/14/us-eu-china-exclusive-idUSKBN0OU0H820150614

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.