#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/11/2013 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Κίνα αγόρασε τα πετρέλαια του ΕκουαδόρΤον πλήρη έλεγχο του πετρελαϊκού τομέα του Εκουαδόρ απέκτησε η Κίνα. Η χώρα, η οποία βρέθηκε σε δεινή θέση έπειτα από το χρέος των 32 δις ευρώ το 2008 και τον αποκλεισμό της από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, στράφηκε για βοήθεια στην Κίνα. Με αντάλλαγμα την κάλυψη του 61% των δημοσιονομικών αναγκών της για το 2013 – ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 6,2 δις δολάρια – το κράτος του Εκουαδόρ εκχώρησε στην Κίνα το 90% των δικαιωμάτων εξαγωγής του πετρελαίου του για τα επόμενα χρόνια.

Στην πραγματικότητα, ελάχιστες ποσότητες πηγαίνουν στην κινεζική αγορά. Αντ’ αυτού, οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν να πωλούν το πετρέλαιο σε υποτιθέμενους εμπορικούς εταίρους του Εκουαδόρ με τεράστια κέρδη. Αρκεί να σημειωθεί ότι τα κέρδη από τις ετήσιες πωλήσεις του πετρελαίου του Εκουαδόρ εκτιμώνται στα 13 δις δολάρια, ποσό τεράστιο σε σχέση με εκείνο που η Κίνα προορίζει να «σπρώξει» στα κρατικά ταμεία του κρατιδίου της Νότιας Αμερικής.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυριότερος παραλήπτης του πετρελαίου της χώρας είναι οι ΗΠΑ. «Αυτή είναι μια τεράστια και δραματική αλλαγή» σχολιάζει ο Ρενέ Ορτίς, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ και πρώην υπουργός Ενέργειας του Εκουαδόρ. « Ποτέ στο παρελθόν το  Εκουαδόρ δεν έχει δεσμεύσει το πετρέλαιό του σε έναν δανειστή». Δικαιολογημένα η ρύθμιση αυτή φαίνεται παράδοξη για μια περιοχή που συνεχώς διαμαρτύρεται για τη Δυτική παρέμβαση.

«Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα , ένας σοσιαλιστής που επικρίνει την εξουσία των δυτικών μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων εμπορίας ενέργειας που υπήρχαν κάποτε στον Ισημερινό, διαλαλεί ότι οι κινεζικές προσφορές είναι ένας θρίαμβος του εμπορίου μεταξύ στενών συμμάχων» , γράφουν οι Joshua Schneyer και Nichoals Medina Mora Perez στο Reuters. «Ο Ορτίς και άλλοι επικριτές λένε η εξάρτηση της κυβέρνησης από την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων για δάνεια με όλο και πιο επαχθείς όρους μπορούσε να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της PetroEcuador, να καταστρέψει τη διαφάνεια σε μια βιομηχανία πετρελαίου που αντιπροσωπεύει το ήμισυ των εξαγωγών του Ισημερινού και να απομακρύνει την χώρας από άλλους πιστωτές». Όπως σχολιάζει το άρθρο, «έχουμε ακούσει για χώρες της Νότιας Αμερικής που κρατικοποιούν τον πετρελαϊκό τομέα τους, αλλά είναι η πρώτη φορά που μια χώρα προχωρά στην διεθνοποίησή του».

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η κίνηση αποκαλύπτει την πολιτική των κινεζικών εταιρειών: αποκτώντας τον έλεγχο του αργού από άλλες εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της Κίνας επεκτείνονται στην εμπορία πετρελαίου, όπου ανταγωνίζονται με μεγάλες εταιρείες εμπορίου όπως η Trafigura και η Glencore.

http://www.reuters.com/article/2013/11/26/us-china-ecuador-oil-special-report-idUSBRE9AP0HX20131126

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Giorgis avatar
  Giorgis 28/11/2013 09:06:21

  Γιαυτό μπερδεύετε ο Τσιπρας και δεν ξερει την αριστερά του από τη δεξιά

 2. aris1 avatar
  aris1 28/11/2013 09:14:19

  Υπήρξε μήπως καλύτερη προσφορά απο Δυτική ή άλλη χώρα και δεν τη δέχτηκε ο Ραφαέλ?
  Αν όχι έχει κάθε δίκιο να πανηγυρίζει. Αν ναί, που είναι ο προσφέρων να τον καταγγείλει?

 3. Ν.Κ. avatar
  Ν.Κ. 28/11/2013 09:56:47

  http://vimasaronikou.wordpress.com/2013/11/28/%ce%b7-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%cf%8c%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b1/

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 29/11/2013 16:15:53

  Αν τα κέρδη από την πώληση στρατηγικού και ανελαστικότατου εμπορεύματος είναι 13 δις και πήραν 6,5 δις, προς τι οι πανηγυρισμοί;
  Μάλλον σε κάτι άλλο αποσκοπούσαν, ή η κρατική διαχείριση τους κόστιζε 14 δις, όπως συνέβαινε και με ΚΑΘΕ Ελληνική κρατική εκμετάλλευση (πχ ΛΑΡΚΟ), οπότε απαλλάχτηκαν από την αιμορραγία και τους μένουν και τα 6,5δις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.