31/08/2012 20:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ιταλία, έτοιμη για "ένα ελαφρύ μνημόνιο"

«Σε τριμηνιαίους ελέγχους θα πρέπει να υποβάλλεται η Ιταλία από την Ευρώπη σε περίπτωση που ζητήσει έκτακτη βοήθεια», αναφέρει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα. Πρόκειται για το «ελαφρύ μνημόνιο» στο οποίο έκανε αναφορά και χθες η εφημερίδα.

Σχετική συμφωνία θα πρέπει να υπογράφεται κατά περίπτωση πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αρχίσει ξανά να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών που ζητούν κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι δεσμεύσεις σχετίζονται με «όσα αποφασίσθηκαν στις διάφορες συνεδριάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών» της ΕΕ, τονίζει η ιταλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Φεντερίκο Φουμπίνι, «η ίδια η ιδέα του μνημονίου αποθαρρύνει κάθε κυβέρνηση. Το ότι βέβαια η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 17% αφού υπέγραψε ένα έγγραφο που ονομάσθηκε μνημόνιο δεν μειώνει την ένταση. Και δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία το ότι το πρόγραμμα που εκπονήθηκε για την Αθήνα είναι διαφορετικού είδους από εκείνα που μπορεί να αφορούν την Ισπανία και ίσως την Ιταλία».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η διαπραγμάτευση γινόταν όλο το καλοκαίρι και παραθέτει επιπλέον στοιχεία: «η δεσμευτική επιστολή μιας χώρας για να εξασφαλίσει την παρέμβαση των ταμείων διάσωσης ΕΜΣ - ΕΤΧΣ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα υπαγορευτεί από τις πιστώτριες κυβερνήσεις, όπως συνέβη σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Θα μοιάζει περισσότερο με τις επιστολές προς τις διάφορες χώρες που εγκρίνονται κάθε χρόνο από το Ecofin. Γίνεται αναφορά σχεδόν στα πάντα: από τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, μέχρι την ανανέωση των συμβάσεων των εργατών και τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων».

Ο Ιταλός αναλυτής, σημειώνει, όμως, ότι «το όλο πρόγραμμα θα μοιρασθεί σε τριμηνιαίες περιόδους εφαρμογής, και στα ίδια χρονικά διαστήματα θα διαπιστώνεται η όλη πορεία από ειδικές αποστολές, που θα απαρτίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ecofin Eurogroup και, πιθανώς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η Ιταλία πάντως, σύμφωνα με την Κοριέρε, πρόκειται να υπογράψει ένα «ελαφρύ μνημόνιο» αυτού του είδους, μόνον αν διαπιστώσει ότι δεν έχει πλέον άλλη επιλογή.

Αυτό είναι πιθανό να συμπεριλάβει ακόμη την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την ευρύτερη κι αποφασιστικότερη ιδιωτικοποίηση λιμανιών και σιδηροδρόμων, τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων βάσει επιδόσεων και την άμεση μείωση του δημόσιου χρέους.

(antinews με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.