#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/09/2012 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ισπανία και το «πρόβλημα» της ΚαταλονίαςΤην τελευταία δεκαετία, η Ισπανία διατηρούσε τα δημοσιονομικά της σε αυστηρή σειρά, έχοντας μικρά ελλείμματα ή ακόμη και πλεονάσματα. Η χώρα είδε μια μακρά ανάπτυξη μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη, καθώς τα χαμηλά επιτόκια τροφοδότησαν μια αύξηση στον τομέα των κατασκευών. Η ανάπτυξη έδωσε στην Ισπανία το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο ιδιοκτησίας, με 8 στα 10 νοικοκυριών να είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους. Μέχρι που ήρθε η οικονομική κρίση του 2008 και έστειλε το ποσοστό ανεργίας της στα ύψη. Η Ισπανία έχει δει επίσης τα ελλείμματά της να διογκώνονται και έχει αναγκαστεί να καταβάλει υψηλά επιτόκια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη φερεγγυότητά της. Δεδομένου του μεγέθους της ισπανικής οικονομίας και την αδυναμία των τραπεζών της, η Ισπανία έχει γίνει η μεγαλύτερη ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2010 η Ισπανία επέβαλε μια σειρά μέτρων λιτότητας για να χαλιναγωγήσει το έλλειμμά της. Η δυστυχία πάνω από την οικονομία έριξε την κεντρο-αριστερή κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο και τον Νοέμβριο του 2011, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με επικεφαλής τον Μαριάνο Ραχόι κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές. Ο Ραχόι είχε το πλεονέκτημα του νεοεκλεγέντος με μια μονοκομματική πλειοψηφία πίσω του, κάτι που έλειπε από  τους ομολόγους του στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αλλά η χώρα υποχώρησε σε δεύτερη ύφεση, στέλνοντας τα ελλείμματα και την ανεργία στα ύψη.

Τον Απρίλιο του 2012, το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία ανήλθε σε 24,4%, το υψηλότερο στην Ευρώπη. Τον Μάιο, η Bankia, η μεγαλύτερη τράπεζα δανεισμού για ακίνητα, ζήτησε επιπλέον 19 δισ. ευρώ κεφάλαια διάσωσης από τη χώρα, πολύ πέρα από τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Τον Ιούνιο, ο Ραχόι η Ισπανία συμφώνησε να δεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης της τάξης των 100 δις ευρώ για τις προβληματικές τράπεζές της. Τα δημοσιονομικά δεινά στις μεγάλες αυτόνομες περιοχές της έχουν επίσης προστεθεί στο βάρος του χρέους και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η κεντρική κυβέρνηση, ενώ έχουν ενισχύσει τις αυτονομιστικές ομάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο να αγοράσει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων με χαμηλότερα επιτόκια για τις χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες εξωθούνται από τις αγορές. Ωστόσο, ο Ραχόι, όπως και ο ιταλός ομόλογός του, εμφανίστηκε διστακτικός να αναλάβει την προσφορά της τράπεζας, φοβούμενος την πολιτική αντίδραση, καθώς η ενίσχυση θα συνεπαγόταν και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι πιέσεις στην κυβέρνηση Ραχόι κορυφώθηκαν, καθώς διαδηλωτές πολιόρκησαν το Κοινοβούλιο ενώ οι δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της Ισπανίας έλαβαν μέτρα που υπογράμμισαν τα βαθιά οικονομικά τους προβλήματα και τη δυσαρέσκειά τους με τα σχέδια λιτότητάς του.

 

Το πρόβλημα του περιφερειακού χρέους

 

Παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη εγχώρια πολιτική πρόκληση, ο ηγέτης της Καταλονίας, της πιο ισχυρής οικονομικής περιοχής της Ισπανίας, ζήτησε πρόωρες εκλογές για τις 25 Νοέμβρη, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα για το αν θα χωριστούν από την υπόλοιπη χώρα. Οι απαιτήσεις της Καταλονίας για περισσότερη αυτονομία τροφοδοτήθηκαν από τα οικονομικά προβλήματα της, τα οποία ανάγκασαν την τοπική κυβέρνηση τον Αύγουστο να ζητήσει 5 δις ευρώ από ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης 19 δισ. ευρώ που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση του Ραχόι για να βοηθήσει τις περιφέρειες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Υπογραμμίζοντας τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες της, μια άλλη περιοχή, η Ανδαλουσία, δήλωσε στις 25 Σεπτεμβρίου ότι ετοιμαζόταν να ζητήσει περί τα 5 δις ευρώ από το ταμείο.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας αγνόησε τις εκκλήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για ενότητα, εν όψει της κρίσης. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ραχόι αρνήθηκε στην περιοχή ένα έξτρα «πακέτο» που είχε ζητήσει. «Ήρθε η ώρα να ασκήσουμε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης» δήλωσε ο Μας στην τοπική βουλή της Βαρκελώνης. «Δεν χρειάζεται να δικαιολογούμε ποιοι είμαστε. Θέλουμε τα ίδια μέσα που έχουν και οι άλλες χώρες για να διατηρήσουμε την κοινή μας ταυτότητα», είπε.
«Το κοινοβούλιο που θα προκύψει θα έχει ιστορική ευθύνη». Και επανέλαβε την έκκλησή του να έχουν οι Καταλανοί περισσότερο έλεγχο της οικονομίας τους, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής της Ισπανίας.
«Αν η Καταλονία ήταν κράτος θα ήταν μεταξύ των 50 μεγαλύτερων εξαγωγικών χωρών στον κόσμο», είπε. Η Καταλονία έχει χρέος 42 δις ευρώ, το μεγαλύτερο από τις περιφέρειες. Η περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων παραπονιέται εδώ και καιρό ότι παίρνει πολύ λιγότερο από τη Μαδρίτη στην οποία πληρώνει φόρους. «Η κατανομή των θυσιών μεταξύ του κράτους και των περιφερειών είναι πολύ άδικη», υποστήριξε ο Μας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση στους δρόμους της Βαρκελώνης ζητώντας αυτονομία, πριν από δύο εβδομάδες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά το σύνταγμα της Ισπανίας αποκλείει ένα άμεσο δημοψήφισμα. Και όλοι φοβούνται ότι μια νέα κρίση -άλλου είδους, αλλά εξίσου έντονη- θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα.

Τον Ιανουάριο του 2012, σε μια προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα του περιφερειακού χρέους, η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας έκανε κάποιες κινήσεις για να συμμαζέψει τα οικονομικά των 17 περιφερειακών κυβερνήσεών της. Ο αρμόδιος υπουργός Κριστόμπαλ Μοντόρο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργούσε μια γραμμή πίστωσης και θα έδινε προκαταβολικά 8 δις ευρώ στις περιφέρειες, χρήματα που δεν είχε προγραμματιστεί να πάρουν πριν από το τέλος του έτους.

Οι περιοχές χρειάζονταν τα χρήματα για να πληρώσουν τους προμηθευτές, πολλοί από τους οποίους ήταν μικρές επιχειρήσεις που δεν είχαν καταβληθεί επί μήνες, ακόμη και χρόνια. Αλλά την ίδια στιγμή, ο Μοντόρο δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα επιδιώξει επίσης νέα νομοθεσία για τις επιβαλλόμενες κυρώσεις για τις περιφέρειες που δεν συμμορφώνονται με τους αυστηρούς στόχους του προϋπολογισμού.

Το σύστημα των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας αναπτύχθηκε μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο. Μετά από χρόνια καταπίεσης, οι περιφέρειες πίεσαν για όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία. Είναι γενικά υπεύθυνες για τη διαχείριση των σχολείων, των πανεπιστημίων, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, του πολιτισμού, της ανάπτυξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την αστυνόμευση. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι περιοχές έχουν έρθει αντιμέτωπες με κάποια δυσεπίλυτα προβλήματα. Η εκπαίδευση και η φροντίδα για την υγεία είναι ιδιαίτερα προβληματικά, καθώς οι δαπάνες έχουν αυξηθεί. Την ίδια στιγμή, μερικές κύριες πηγές χρηματοδότησης - όπως φόροι επί των πωλήσεων ακινήτων και τέλη οικοδομικής άδειας-  έχουν στερέψει με την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική δύναμη των περιφερειακών κυβερνήσεων συχνά υποτιμάται, παρά το γεγονός ότι στηρίζουν εθνικές κυβερνήσεις. Το εθνικό μοντέλο δημοκρατίας πάντως δεν έχει καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους υπερασπιστές της απόσχισης και της ενότητας. Οι Καταλανοί και οι Βάσκοι θεωρούν ότι διαφέρουν από τους υπόλοιπους Ισπανούς. Είναι οικονομικά πιο επιτυχημένοι και πιο ευρωπαϊστές σης και έχουν διαφορετικές πολιτιστικές ρίζες. Η Γαλικία, η Ανδαλουσία, οι Αστουρίες και άλλες περιοχές έχουν διαφορετικά οικονομικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, καθώς και τη δική τους πολιτική ταυτότητα. Αυτό που έχει κρατήσει τις περιοχές μαζί είναι η ομπρέλα που παρέχεται από τα δύο βασικά εθνικά πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς τους με τους τοπικιστές στην κυβέρνηση της Μαδρίτης. Και ο Ραχόι φαίνεται πλέον θύμα της εκλογικής του επιτυχίας: είτε θα αρνηθεί το αίτημα της Καταλονίας για περισσότερη αυτονομία, ρισκάροντας την έξαρση του καταλονικού εθνικού συναισθήματος, είτε θα συμφωνήσει στην αυτονομία, ρισκάροντας το πατριωτικό συναίσθημα των Ισπανών εθνικιστών.

 Πυθία

http://go.bloomberg.com/euro-crisis/2012-09-26/catalonia-to-hold-election-seizing-chance-to-force-rajoy-on-autonomy/

http://topics.nytimes.com/top/news/international/countriesandterritories/spain/index.html

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/spain/9566649/Catalonia-calls-snap-elections-in-independence-drive-from-Madrid.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης avatar
  Γιάννης 27/09/2012 13:53:30

  Ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα δουλεύουμε για τη δόξα της Αθήνας. Η Αθήνα είναι 150 χρόνια μπροστά από την υπόλοιπη χώρα χάρη στους φόρους τής υπόλοιπης χώρας.

  Από γκιαούρ ραγιάδες γίναμε όλοι γκιαούρ επαρχιώτες...

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Γιάννης 27/09/2012 15:45:44

   Μου θυμίζεις κάτι Ζακυνθινούς που διαμαρτύρονται για τη φορολογία που πληρώνουν στο "κράτος των Αθηνών" και ταυτόχρονα στο νομό τους οι τυφλοί είναι 3πλάσιοι από τον εθνικό μέσο όρο. Όταν παίρνουν τα επιδόματα είναι καλά, όταν πληρώνουν φόρους (που δεν πληρώνουν γιατί φοροδιαφεύγουν) δεν τους αρέσει.

  • nikos avatar
   nikos @ Γιάννης 27/09/2012 22:07:25

   ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΟΣ , ΟΤΙ Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΜΑΙΜΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΕΚΕΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΤΗΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΓΚΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ...ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ " ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ " ΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΩΝ.
   ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΕΠΑΡΧΙΩΤΕΣ.

   • anorfogafos avatar
    anorfogafos @ nikos 28/09/2012 21:07:29

    τραβα στην επαρχια ,αφου ακουσες ο,τι ειναι τοσο καλα..η ελλαδα δεν ισπανια αν γινει κανενα θεμα σε σε καμια θρακη η βγει κανενας φωτισμενος πολιτικος τυπου πανικα και πει εμεις οι μακεδονες δεν θα πληρωσουμε τους δντ της αθηνας η κανενας κρητηκος πολιτευτης τοτε θα δεις πως τη ροδος και τη πηδημα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.