11/02/2011 15:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ιρλανδία χρειάζεται άλλα 75 δις


Δεύτερο bail out στα σκαριά ή απρόβλεπτες εξελίξεις.Τα γεγονότα στην Αίγυπτο επισκίασαν αυτή την εβδομάδα την δεινή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Παρά την προσφυγή της στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρώπης και του ΙΜF, η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί άλλα 75 δις. Η Anglo Irish Bank που έγραψε το 2009 ζημιές 12,7 δις για τα κόκκινα δάνειά της, ανακοίνωσε προχτές και άλλη ζημία 17,6 δις για το 2010. Για τη μικρή Ιρλανδία αυτό ισοδυναμεί με ζημίες 300 δις μιας γερμανικής τράπεζας. Η τράπεζα αυτή έχει εισπράξει συνολικά 29,3 δις κρατικής βοήθειας και χρειάζεται συνεχώς περισσότερα. Πρόκειται για ένα απίστευτο νούμερο, που είναι αδύνατο να αντέξει η μικρή χώρα.

Στην αρνητική αυτή εξέλιξη προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα και η υποβάθμιση της χώρας από την Standard & Poor's, μαζί με τέσσερις τράπεζές της, της Anglo Irish συμπεριλαμβανομένης. Το επιτόκιο δανεισμού της από τις αγορές αυξήθηκε στο δυσβάσταχτο 9%. Η χρηματοδότηση που χρειάζεται δεν είναι δυνατόν να έλθει από εκεί, και θα αναγκαστεί να στραφεί σε άλλα κανάλια.

Παρά το πρώτο πακέτο των 67,5 δις ευρώ η πίεση της κοινής γνώμης που υποφέρει από τη λιτότητα δεν σταμάτησε και η κυβέρνηση προκήρυξε εκλογές για τις 25 Φεβρουαρίου. Ο πιθανότερος νικητής θα είναι το κόμμα της αντίπολίτευσης, Fine Gael.

Αν οι χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ δεν την "διασώσουν" πάλι, η πτώχευσή της είναι αναπόφευκτη. Ένα "hair cut" όλων των χρεών και έξοδος από το ευρώ είναι το δίλημμα που ενδέχεται να τεθεί τότε.  Η Ισλανδία θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για την Ιρλανδία, αφού έχει ανακάμψει θεαματικά, μετά από την υποτίμηση του νομίσματός της κατά 50%.

Η συνεχιζόμενη ιρλανδική κρίση αποδεικνύει ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην νομισματική ένωση είναι ουσιαστικό, με τα προβλήματα να μην επιλύονται, απλά κλείνουν τρύπες και το χρέος να συσσωρεύεται.

Μήπως οι πολιτικοί της ΕΕ και η γερμανική κυβέρνηση διασώζουν ένα νόμισμα που είναι ήδη τελειωμένη ιστορία;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 11/02/2011 15:45:33

  Αμα συνεχίσει έτσι θα χρειαστεί αλλα 75 δις, η μόνη λύση είναι να τους διώξει και να κάνει στάση πληρωμών

  • anonymous avatar
   anonymous @ Ανώνυμος 11/02/2011 16:01:00

   Κατ αρχάς δεν έχεις καταλάβει την κομπίνα. Προσθέτουν το ιδιωτικό χρέος και τις ιδιωτικές επισφάλειες στο δημ. χρέος. Η Ισλανδία δεν έπεσε στην παγίδα, αν και τελικά θα πληρώσει αλλά σε δόσεις μέχρι το 2040.
   Η Ιρλανδία αντίθετα το αποδέχτηκε. Αντί να αφήσει την ή τις τράπεζες να πτωχεύσουν και να πάει σε εκκαθάριση αναγκάστηκε να εγγυηθεί για τις επισφάλειες των τραπεζών της. Για ποιο λόγο έγινε αυτό εγώ δεν το ξέρω. Ίσως να πιέστηκε ίσως να υπάρχει άλλος λόγος.
   Πάντως αν προσέξουν σε 10 χρόνια θα έρθουν ίσα βάρκα ίσα πανιά. Δηλ. όλες οι ζημίες θα καλυφθούν. Απλά χρειάζεται χρόνος.

 2. nasos avatar
  nasos 11/02/2011 19:28:37

  έσπασε η φούσκα των ακινήτων,η ανεργία βρίσκεται στα ύψη,πως να μην καταγράφουν συνεχώς νέες επισγάλειες οι ιρλανδικές τράπεζες;
  και τις επισφάλειες αυτές τις φορτώνεται το ιρλανδικό δημόσιο,συνεπώς το δημόσιο χρέος τους θα φτάσει λίαν συντόμως σε ''ελληνικά επίπεδα''
  και οι Ιρλανδοί θα βρεθούν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών,από την μια τα προσωπικά τους χρέη,από την άλλη το δημόσιο χρέος που θα πρέπει να πληρώνουν ως φορολογούμενοι
  προβλέπω στρατιές ''χρεοπροσφύγων'' Ιρλανδών να φτάνουν στην ακτές των ΗΠΑ,του Καναδά και της Αυστραλίας
  εκεί θα συναντήσουν τους Έλληνες χρεοπρόσφυγες και όλοι μαζί θα παρακαλάνε για κανένα μεροκάματο τους προαιώνιους εκμεταλλευτές τους,τους Αγγλοσάξωνες

  • The Saint avatar
   The Saint @ nasos 12/02/2011 00:21:08

   Αν φτασει σε Ελληνικά επίπεδα σαν νούμερο το χρέος, τότε έχουν σοβαρό πρόβλημα, με δεδομένο ότι η χώρα εχει το μισό πληθυσμό απο την Ελλάδα, και το ανάλογο εργατικό δυναμικό.
   Γιά την Ελλάδα τα έχουμε πεί εδώ πολλάκις. Ο απώτερος στόχος τους δεν είναι να πάρουν τα λεφτά πίσω, αλλά να οδηγήσουν τη χώρα σε τέτοιο βαθμό κοινωνικής εξαθλίωσης, και μετα να υφαρπάξουν τον κρυμμένο φυσικό πλουτο της κοψωχρονιά...

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/02/2011 12:15:57

  Το ολικό χρέος της Ιρλανδίας (δημοσιοικονομικό σύν "μαύρες τρύπες" και επισφάλειες των οιονεί κρατικοποιημένων τραπεζών - που χρεωκόπησαν ως ιδιωτικοί οργανισμοί) είναι 750 δις και αυτό είναι γνωστό από καιρό. Προεξοφλημένο από τις αγορές.
  Διπλάσιο από το Ελληνικό σε απόλυτα μεγέθη (με πληθυσμό 6 εκατ.).
  Τα 75 δις είναι από την αρχή μέρος των στις επισφαλειών, περιλάμβάνονται στα 750 δις.
  Περσινά ξινά σταφύλια η είδηση. Ο δανεισμός από το ΕΤΧΣ δεν έγινε για άλλο λόγο ή με προυπολογισμένη μικρότερη την "τρύπα".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.