08/11/2010 14:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ιρλανδία κινδυνεύει με πτώχευσηΗ Ιρλανδία οδεύει προς πτώχευση τον ερχόμενο Ιούνιο επειδή αδυνατεί να συγκεντρώσει  τα απαραίτητα χρήματα που χρειάζεται από τις αγορές.

Αυτό ισχυρίζεται η οικονομολόγος Megan Greene  του Economist Intelligence Unit.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Irish Independent, η οικονομολόγος αναφέρει πως η Ιρλανδία θα πρέπει οπωσδήποτε να δεχθεί βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ESF) τον Ιούνιο, διότι βρίσκεται σε πολύ δυσμενέστερη θέση από όσο νομίζει.

Σύμφωνα με την Greene, η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει σε πολύ πιο δραστικές περικοπές μέσα στο διάστημα 2011-2015, από αυτές που αποφασίστηκαν. Σήμερα, οι περικοπές που ανακοινώθηκαν είναι €6 δισ. για το 2011, και €15 δισ. για τη περίοδο 2011-2015. Η Greene όμως θεωρεί πως οι περικοπές θα πρέπει να είναι της τάξης των €9 δισ. και €20 δισ. αντίστοιχα. Όπως λέει, υπάρχουν σοβαρές αμφισβητήσεις στις προβλέψεις της κυβέρνησης για το ΑΕΠ, και πιστεύεται πως η πραγματική ανάπτυξη δεν θα αρχίσει πριν από το 2012.

Η Ιρλανδία βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τον προϋπολογισμό της, αλλά και της σχεδιαζόμενης  διάσωσης της Anglo Irish Bank. Αν δεν λυθεί τουλάχιστον ένα από τα δυο αυτά σοβαρά ζητήματα, είτε μέσω περικοπών, είτε μέσω τερματισμού της στήριξης του τραπεζικού τομέα της χώρας, η πίεση που δέχεται η οικονομία της, θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο.The Irish Independent

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/11/2010 14:30:30

  Μάλλον θα μπεί στο μηχανισμό στήριξης ΕΚΤ-ΔΝΤ των 750 δις, για να μη χρεωκοπήσει μαζί με την μπατιρο-τράπεζα που ήδη κρατικοποιήθηκε και (περίπου) "απαλλοτριώθηκε".
  Θα "εγκαινιάσει" τον μηχανισμό αυτή (η δανειοδότηση της Ελλάδας είναι εκτός του ποσού αυτού και γίνεται από το ιδιαίτερο σύστημα που προηγήθηκε).
  Στην ΕΚΤ το έχουν σχεδόν για σίγουρο.

  Nach Ansicht von Jennifer McKeown von Capital Economics wird die EZB auch Irland nicht fallenlassen, zumal sie längst irische Staatspapiere erworben haben dürfte im Rahmen ihres im Mai aufgelegten Kaufprogramms zur Stützung der Schuldenländer Europas. "Die EZB dürfte den Märkten bei der nächsten Sitzung des EZB-Rats wohl versichern, dass sie diese Volkswirtschaften weiterhin mit unkonventionellen geldpolitischen Maßnahmen unterstützen wird." Sie tut dies schon seit Wochen nur auf kleiner Flamme, doch dies ließe sich bei Bedarf schnell wieder ändern.
  h**p://www.foonds.com/article/8761
  Η κατάσταση με την Ιρλανδία είναι σοβαρότατη (και δεν θα την αφήσουν να χρωκοπήσει), ΚΑΙ επειδή η αξία των κρατικών ομολόγων της που βρίσκονται σε Ευρωζωνικές, Βρετανικές και Ελβετικές τράπεζες, είναι σχεδόν διπλάσια από τα Ελληνικά.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 08/11/2010 14:59:57

   Θείο, μη βιάζεσαι να προβλέψεις ότι θα εγκαινιάσει το μηχανισμό, μέχρι τον Ιούνιο υπάρχει ακόμα επαρκέστατος χρόνος για να κόψουμε εμείς το νήμα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 08/11/2010 15:11:38

    Εμείς είμαστε προ πολλού στον προηγηθέντα μηχανισμό δανειδότησης (των 110 δις), που προορίζεται μόνον για την Ελλάδα.
    Ο μηχανισμός των 750 δις αποφασίστηκε μετά, και δεν προορίζεται για τα ωραία μάτια μας. Αποφασίστηκε, όταν διαπίστωσαν ότι Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα χρηματοδότησης του χρέους τους και αυτό προκαλεί κινδύνους για το κοινό μας νόμισμα.

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 08/11/2010 16:27:16

  Γιατί δεν βγαίνει κανείς να σχολιάσει ότι η Ιρλανδία είναι η αντι-Ελλάδα;
  Η Ιρλανδία είναι ο "σμαραγδένιος τίγρης", η χώρα-πρότυπο των Ευρωπαίων και ντόπιων νεοφιλελεύθερων, σε αντίθεση με την Ελλάδα, το αιωνίως μαύρο πρόβατο.

  Πώς εξηγείται η χώρα-ονείρωξη του τουρμποκαπιταλισμού να έχει τα ίδια και χειρότερα χάλια με μας; Πώς απαντούν σε αυτή την ερώτηση οι Έλληνες γκουρού τού νεοφιλελευθερισμού που τόσα χρόνια μας τα έπρηζαν που δεν γινόμασταν Ιρλανδία;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Στέργιος 08/11/2010 16:40:36

   Ήταν, η Ιρλανδία, αυτό που γράφεις. Περσινά ξινά σταφύλια, Schnee von Gestern.
   Ένα κοινό είχαμε, φούσκα εμείς, φούσκα αυτοί.
   Αλλά διαφορετικές φούσκες: Xρηματοπιστωτική (στεγαστική + επενδυτική) η Ιρλανδία. Φούσκα ιδιωτικής κατανάλωσης γενικώς, με μπόλικη φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και κράτος-τρόμπα των μεγαλομεσαίων στρωμάτων, η Ελλάδα.
   Στο τέλος, όλες οι φούσκες σκάνε. Και οι χρηματοπιστωτικές (που θαυμάζανε οι νεοφιλελεύθεροι), και οι κρατικοδίαιτες, τύπου "Εδώ Ροκανίζουν Εργολάβοι", που θαυμάζανε οι κουρ*δόμαγκες και καραμπουζουκλήδες.
   Όλες οι φούσκες σκάνε.

  • Dal avatar
   Dal @ Στέργιος 08/11/2010 16:53:45

   Στέργιος,
   Δεν θα απαντήσουν γιατί δεν έχουν απάντηση. Την παγκόσμια κρίση δεν την δημιούργησε ο κρατικός τομέας, όπως πάνε να μας πλασσάρουν, αλλά ο ιδιωτικός. Στην Ιρλανδία, στην Αμερική, στην Ισπανία, και στην Αγγλία ,στις χώρες δηλαδή που ξέσπασε η κρίση, το έλλείμμα του δημόσιου τομέα ήταν κάτω του 50% του ΑΕΠ. Ο νεοφιλελευθερισμός ήταν η αιτία της κρίσης και με νεοφιλέλευθερα εργαλεία προσπαθούν να δώσουν λύσεις στην κρίση!
   Για την ιστορία: το εξωτερικό χρέος τη Ιρλανδία ξεπερνά το 1000% του ΑΕΠ της .!Προσοχή δεν είναι λάθος

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Dal 08/11/2010 17:18:12

    Σε μεγάλο βαθμό έχεις δίκιο. Ακόμη και στην κρατικοδίαιτη Ελλάδα, το κράτος ήταν φτιαγμένο ειδικά για να τροφοδοτεί με "δίαιτα παχυσαρκίας" τους ιδιώτες μεγαλομεσαίους.

 3. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 08/11/2010 19:56:34

  Αυτά να τα βλέπουν οι νεοφιλελεύθεροι από το ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία και στο υπό δημιουργία νέο κόμμα της Ντόρας. Η κέλτικη τίγρης που τόσο θαύμαζαν ψόφησε. Την κρίση δημοσίου χρέους σε όλο τον κόσμο την δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και εφαρμογή αυτού του τύπου καπιταλισμού που για να βγάλουν υπερκέρδη καταχρέωσαν όλους τους πολίτες του κόσμου και τώρα έχουν πρόβλημα οι τράπεζες τους γιατί ο κόσμος και τα κράτη δυσκολεύονται να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Τώρα προσπαθούν με τα ίδια εργαλεία που δημιούργησαν την κρίση να την θεραπεύσουν, δηλαδή περικοπές μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποίηση των πάντων εκτός ίσως του αέρα που αναπνέουμε, μέτρα λιτότητας εφ όρου ζωής για να σωθεί το κεφάλαιο κι καπιταλισμός. Αυτές οι πολιτικές τελικά δεν θα λύσουν το πρόβλημα και όσα μνημόνια και να κάνουν, θα δημιουργήσουν νέα κρίση ακόμη μεγαλύτερη από την προηγούμενη και στο τέλος και ο κόσμος θα εξαθλιωθεί οικονομικά και αυτοί θα χάσουν τα λεφτά τους. Όπως λέγαν και οι αρχαίοι Ελληνες "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος". Άρα η πιστή εφαρμογή του μνημονίου αντιθέτως από ότι λένε οι φωστήρες νεοφιλελεύθεροι του ΠΑΣΟΚ και της Ευρώπης δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει και άλλα ακόμη χειρότερα. Το ψιλοκατάλαβαν αυτό τελευταία γιαυτό άρχισαν να σκέπτονται για αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους και επιμήκυνση εξόφλησης του.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Μιχάλης 08/11/2010 21:07:35

   Η δημοσιοικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν προκλήθηκε (κυρίως) από τα ιδιωτικά χρέη, αλλά από τον χαμηλό φορολογικό όγκο στην περίοδο της ανάπτυξης.
   Η χρεωκοπία των τραπεζών απλά ξεχείλισε το ποτήρι. Οι χώρες με χαμηλή φορολογία (όπως η Ιρλανδία, λόγω χαμηλών συντελεστών, και η Ελλάδα, λόγω τερατώδους φοροδιαφυγής και στενής φορολογικής βάσης), δεν είχαν επαρκές backup για περίοδο κρίσης. Χώρες με επαρκή φορολογική συγκομιδή στην αναπτυξιακή φάση (π.χ. Σκανδιναβικές, Γερμανία) δεν έχουν κανένα σοβαρό δημοσιοοικονομικό πρόβλημα στην τωρινή περίοδο.
   Οι νεοφιλελεύθεροι έχουν την τάση να αγνοούν την κυκλικότητα της οικονομίας και δεν δημιουργούν εξισσοροπητικούς μηχανισμούς: Στην ανάπτυξη δεν μαζεύουν φόρους, δημιουργώντας φούσκα, και φορτώνουν το πρόβλημα στους διαδόχους τους, που αναγκάζονται και μαζεύουν φόρους στη φάση της ύφεσης.
   Αντίθετα τα μεικτά συστήματα κοινωνικής οικονομίας της αγοράς (π.χ. Σκανδιναβικών χωρών, Γαλλία, Γερμανία), δημιουργούν διορθωτικούς μηχανισμούς και backup πρίν "πεινάσουν". O Σρέντερ στη Γερμανία π.χ. πήρε μέτρα αντιδημοτικά, αποθέρμανσης και μετριοπαθούς λιτότητας ήδη από το 2006.

   • ο παγωτατζής avatar
    ο παγωτατζής @ Ο Θείος 08/11/2010 21:18:26

    @ Θείε, ασχετο σχετικό αλλά η Κίνα είναι ΄3η τυπικά(2η ουσιαστικά ) ισχυρότερη χώρα στό ΔΝΤ ΄βάση ψήφου
    ....και ή Βρεττανία θα υποχρεώνει αναγκαστική χειρωνακτική εργασία,άν θέλουν να εισπράτουν επίδομα ανεργίας..
    Πολύ ανώμαλη εγκυμοσύνη έχει ρε θείο αυτή ...ή νεοφιλελευθερη ισορροπία τού τρόμου.
    Η πυρηνική ήταν δικαιότερη.....

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ ο παγωτατζής 08/11/2010 21:26:17

     Οι Κινέζοι έχουν αρκετά πυρηνικά πάντως. Αλλά την ισορροπία την κρατούν αγοράζοντας δολλάρια.
     Στο ΔΝΤ πάντως, τους "αναβάθμισε" η Ευρώπη. Τον καλοπιάνεις αυτόν που έχει το "μαλλί", έλεγε η γιαγιά μου

     • ο παγωτατζής avatar
      ο παγωτατζής @ Ο Θείος 08/11/2010 21:30:11

      "Αλλά την ισορροπία την κρατούν αγοράζοντας δολλάρια."

      ....και πουλώντας εργασία..Σύγχρονη δουλεία δλδ.
      Δεν αλλαξε και τίποτα τόσους αιώνες...
      Μόνον τό περιτύλιγμα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.