#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2013 20:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσηςΤρία χρόνια μετά την διάσωσή της  από την πτώχευση, από την τρόικα των διεθνών δανειστών, με ένα δάνειο 67,5 δις ευρώ, η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσής της.

Περιγράφοντας την κρίση ως την χειρότερη περίοδο της χώρας μετά το «λιμό της πατάτας», ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη της κρίσης χρέους στα ακίνητα, που οδήγησε τον Κέλτικο Τίγρη σε ένα καταστροφικό τέλος. «Δεν μπορούμε να χάσουμε τον έλεγχο ξανά », δήλωσε ο Michael Noonan.

Η ανακοίνωση της Ιρλανδίας ότι δεν θα επιδιώξει περισσότερα κεφάλαια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - με το πρόγραμμα διάσωσης να λήγει επίσημα την Κυριακή - θεωρήθηκε από τον πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ως απόδειξη ότι η ευρωζώνη μπορεί να ανακάμψει πλήρως. «Η επιτυχία της Ιρλανδίας στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα: ότι με την αποφασιστικότητα και την υποστήριξη από τις χώρες εταίρους μπορούμε και θα εξέλθουμε ισχυρότεροι από την παρούσα βαθιά κρίση», είπε.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία εξακολουθούν να εργάζονται μέσω των προγραμμάτων διάσωσης, τα οποία περιλαμβάνουν τον εξωτερικό έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών, ενώ η Ισπανία έχει λάβει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας - το οποίο ήρθε μετά την εγγύηση του κράτους για τις επενδύσεις των καταθετών και των κατόχων ομολόγων στις τράπεζες που επλήγησαν - αποτελούνταν από τα 22,5 δις ευρώ κάθε μέλους της τρόικας, σε διάστημα τριών ετών, που έφτασε συνολικά τα 85 δις ευρώ μαζί με τα ταμειακά αποθέματα της χώρας.

Έχοντας εφαρμόσει τις περικοπές δαπανών, τις  πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο της διάσωσης, η Ιρλανδία έγινε ξανά δεκτή στις αγορές χρέους που την είχαν αποκλείσει στο τέλος της δεκαετίας. Έχει συγκεντρώσει ήδη αρκετή χρηματοδότηση ως το 2015 και έχει πάνω από 20 δις ευρώ στην τράπεζα.

Ωστόσο, η ανακούφιση που η Ιρλανδία θα βγει επίσημα από το πρόγραμμα διάσωσης την Κυριακή μετριάστηκε από τις προειδοποιήσεις ιρλανδών υπουργών, ότι η πολιτική λιτότητας πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο χρέος της χώρας. Ο Noonan δήλωσε: «Αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στο δρόμο».

Στην τελική της έκθεση σχετικά με την πρόοδο της Ιρλανδίας στο πλαίσιο του συστήματος διάσωσης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει: «Με το επίπεδο του δημόσιου χρέους στο 124 % του ΑΕΠ το 2013, η Ιρλανδία πρέπει να συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μείωση του υπερβολικού χρέους του ιδιωτικού τομέα και τη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών στην αναβίωση του δανεισμού». Το υπουργικό συμβούλιο επαίνεσε τον ιρλανδικό λαό για την στωική αποδοχή τριών ετών σημαντικών περικοπών στην κοινωνική πρόνοια, την κατάσταση της απασχόλησης και των μισθών στο δημόσιο τομέα, ως μέρος ενός προγράμματος 270 διαφορετικών μειώσεων των κρατικών προϋπολογισμών .

Ο Noonan είπε ότι η κρίση που έσπρωξε την Ιρλανδία στο χείλος της οικονομικής καταστροφής ήταν η χειρότερη από το λιμό στα μέσα του 19ου αιώνα, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια ή μετανάστευσαν, όταν ο περονόσπορος της πατάτας κατέστρεψε τη βασική καλλιέργεια της Ιρλανδίας. Ερωτηθείς για το τι επιπτώσεις θα έχει η έξοδος από το σχέδιο διάσωσης στην εγχώρια ζήτηση - έναν από τους πιο αδύναμους τομείς της ιρλανδικής οικονομίας –ο συνάδελφος του Noonan, Brendan Howlin, παρενέβη στη συνέντευξη Τύπου λέγοντας: «Προσπαθήστε να κάνετε κρατήσεις για εστιατόριο στο Δουβλίνο απόψε».

Ο Noonan, ο υπουργός που είχε να αντιμετωπίσει περισσότερο τους αξιωματούχους του ΔΝΤ και της ΕΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, δήλωσε ότι μερικές φορές απέτυχαν να εκτιμήσουν τις πολιτικές πιέσεις τους ιρλανδικού συνασπισμού. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο παρασκήνιο της τρόικας ήταν πολύ έξυπνοι, πολύ αρμόδιοι τεχνοκράτες, αλλά δεν ήταν πολύ καλοί στην πολιτική», δήλωσε ο Noonan.

Η Ιρλανδία εξέπληξε πολλούς παρατηρητές τον περασμένο μήνα, όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ – που θα της επέτρεπε την πρόσβαση στο σύστημα διάσωσης έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ, σε περίπτωση μιας μελλοντικής κρίσης. Αντ 'αυτού, η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να δείξει ότι μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Σχετικά με τις προοπτικές της Ευρώπης συνολικά, ο Noonan δήλωσε: «Η φάση των πρόσθετων ευρωπαϊκών χωρών που εισέρχονται σε προγράμματα διάσωσης, καθώς και οι χώρες σε προγράμματα που ανησυχούν για την κατάστασή τους, τελείωσε. Η ευρωζώνη είναι αρκετά ισχυρή και πάλι». Ο Noonan πρόσθεσε : «Οι πραγματικοί ήρωες και ηρωίδες είναι ο ιρλανδικός λαός».

Νωρίτερα, ο υπουργός Απασχόλησης, Richard Bruton, εξήρε τον τρόπο που οι Ιρλανδοί  αποδέχθηκαν την δυσχερή κατάστασή τους, χωρίς να βγαίνουν στους δρόμους, όπως στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, χαρακτηρίζοντας «πατριωτισμό τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετώπισαν αυτή την κρίση». Στους απλούς πολίτες, που χαρακτηρίστηκαν ως πραγματικοί ήρωες τα τελευταία τρία χρόνια, υπήρχε ένα μείγμα παραίτησης και επιφυλακτικότητας για το τι θα σήμαινε μια πιθανή έξοδος.

theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 13/12/2013 20:10:35

  "Νωρίτερα, ο υπουργός Απασχόλησης, Richard Bruton, εξήρε τον τρόπο που οι Ιρλανδοί αποδέχθηκαν την δυσχερή κατάστασή τους, χωρίς να βγαίνουν στους δρόμους, όπως στην Ελλάδα και την Πορτογαλία"

  Μα καλά είναι τόσο στόκος ο ιρλανδός υπουργός απασχόλησης;

  • aris avatar
   aris @ Γιώργος Αχαιός 14/12/2013 09:11:26

   Στόκος δεν είναι. Πουλημένος στους τραπεζίτες όμως σίγουρα είναι...

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ aris 14/12/2013 10:08:55

    Τον ας πεκάλεσα στόκο γιατί "βλέπει" κάποιες μεταφυσικές αρετές των κελτών στο ότι οι Ιρλανδοί δεν βγήκαν στους δρόμους και όχι μερικές πραγματικότητες:
    1)Ίσως πρέπει να βγουν στους δρόμους.
    2)Η Ελλάδα και η πορτογαλία υπέστησαν μεγαλύτερη ζημιά απο την λάθος συνταγή, φθορά που αν την είχε υποστεί η Ιρλανδία ίσως είχε γίνει επανάσταση.
    3)Δεν ξέρω έλληνες που να βγήκαν στους δρόμους. Οι έλληνες αγανακτισμένοι ξεκίνησαν τελευταίοι και το σχόλασαν πρώτοι. Ελάχιστες ταραχές έχουν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια. Κάποιοι το ονόμασαν "στωικότητα"

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 14/12/2013 00:23:08

  Σε 5 μήνες είναι οι Ευρωεκλογές και οι Βρυξελλιώτες χαρτογιακάδες των €10.000 και €20.000 μισθό τρέμουν την οργή των Ευρωπαίων πολιτών. Μέχρι τον Μάιο, ακόμη και η Ελλάδα θα βγει από τα Μνημόνια για τα μάτια (και τις ψήφους) τού κόσμου.

 3. chrisss avatar
  chrisss 14/12/2013 02:41:23

  Μόνο ένα σχόλιο εδώ ε; Ε βέβαια, σημασία δεν έχει να μιλάμε με στοιχεία και παραδείγματα, σημασία έχει να γκρινιάζουμε και να τα χρεώνουμε όλα στους προδότες πολιτικούς μας.

  • AkriAkri avatar
   AkriAkri @ chrisss 14/12/2013 07:53:10

   Σχόλιο θέλετε; Ωραία...
   Τα spreads δε λένε πάντα την αλήθεια... (capital.gr 5.12.2013)
   Πολύ σωστά λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης ότι το θέμα της Ιρλανδίας δεν έχει κλείσει, παρόλο που πάρα πολλοί δείχνουν την Ιρλανδία σαν υπόδειγμα χώρας.
   Τα στοιχεία που σωστά παραθέτει είναι τα εξής:
   * Από τον Ιανουάριο του 2008, οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί κατά 12,8%.
   * Έτσι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ιρλανδία έχει «χάσει», λόγω μετανάστευσης (κυρίως σε Βρετανία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Καναδά και ΗΠΑ), το 16% των νέων ανθρώπων της, ηλικίας 18 με 45.
   * Παρά τη μαζική μετανάστευση, η Ιρλανδία σήμερα έχει 107 χιλιάδες περισσότερους ανέργους απ’ ό,τι είχε τον Ιανουάριο του 2008.
   * Το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανέρχεται σήμερα στο 121% ενώ το 2011 ήταν 105% και το 2010, όταν η χώρα κατέρρευσε, 91,1%.
   * Ο ρυθμός ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας κυμαίνεται, σήμερα, στο -1,2%.
   * Το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ιρλανδικού κράτους είναι σήμερα ίσο με το 7,3% του ΑΕΠ.
   * Το ιδιωτικό χρέος των ιρλανδών πολιτών (χωρίς να υπολογίζεται ούτε το δημόσιο ούτε το εταιρικό χρέος) ισούται με το 200% του ΑΕΠ.
   * Τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών έχασαν το 56% της αξίας τους από τότε που ξεκίνησε η κρίση.
   * Το 17% των στεγαστικών δανείων δεν εξυπηρετούνται αλλά και δεν έχουν διαγραφεί από τα βιβλία των τραπεζών.
   Και όπως πολύ σωστά λέει, ο λόγος που έχουν πέσει τα spreads δεν είναι άλλος από την διαβεβαίωση που έχει λάβει η αγορά από την ΕΚΤ και το Βερολίνο, ότι δεν θα αφήσουν την Ιρλανδία να κάνει κάποιο είδος στάσης πληρωμών και ότι, η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι η Ιρλανδία δεν θα αμελήσει τις υποχρεώσεις της. Ουσιαστικά αυτό που λέει η ΕKΤ είναι ότι θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα, αγοράζοντας όσα Ιρλανδικά ομόλογα χρειαστεί, μέσα από το πρόγραμμα της OMT (Outright Monetary Transactions).
   Είναι όμως αυτό απόδειξη ότι η Ιρλανδία έχει διαφύγει την κρίση, μόνο και μόνο διότι τα Ιρλανδικά επιτόκια έχουν μειωθεί τον τελευταίο καιρό, υπό την απειλή της ΕKΤ ότι θα τα "σκουπίσει" την δευτερογενή αγορά αν τολμήσει η αγορά να τα πουλήσει;
   Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Απόδειξη το ότι η οικονομία τη Ιρλανδίας θα πάει καλύτερα μόνο όταν μειωθεί δραματικά η ανεργία, όταν σταματήσουν και εκεί οι νέοι να μεταναστεύουν και όταν το χρέος της χώρας, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει, και μάλιστα πάρα πολύ. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι ακόμα στον ορίζοντα.
   Όπως λοιπόν η Ιρλανδία δεν έχει ανακάμψει, έτσι και η Ελλάδα δεν έχει ανακάμψει, παρόλο που το μέσο κόστος επιτοκίου της Ελλάδας είναι ακόμα χαμηλότερο και από αυτό της Ιρλανδίας.
   Και ο λόγος που τα επιτόκια δεν είναι απόδειξη ανάκαμψης, είναι διότι και στις δυο περιπτώσεις, είναι τεχνητά διαμορφωμένα και δεν έχει καμία σχέση η μείωση αυτή με τις επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας.
   Διότι αν το επιτόκια είναι ο λόγος που ο κύριος Βενιζέλος είπε προ ημερών ότι το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο (όπως τόνιζε συνεχώς προ PSI), και αν τα χαμηλά επιτόκια είναι ο λόγος που ο κύριος Στουρνάρας νομίζει ότι υπάρχει φορολογητέα περιουσία εν αφθονία, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουν την άποψή τους αυτή, διότι πλανώνται.

   • chrisss avatar
    chrisss @ AkriAkri 14/12/2013 14:34:35

    Ειναι χαζο να διαπιστωνεις προβληματα και να τα χρεωνεις στο μνημονιο. Τα οποια προβληματα της καθε χωρας εκαναν το μνημονιο αναγκαιο. Καθε φορα δε που μου αναφερεις τον Βαρουφακη, κλαιει η Καλογεροπουλου για την χαμενη σταδιοδρομια της.

    • aris avatar
     aris @ chrisss 15/12/2013 21:36:12

     Μηπως εισαι μεγαλοφυια και χανεσαι; Ειδικα αυτο με την Καλογεροπουλου πως το σκεφτηκες; Βεβαιως δικιο εχεις. Τα προβληματα της καθε χωρας εφεραν τα μνημονια και οχι το αντιθετο. Και βεβαιως εχεις καταλαβει οτι μετα απο 40 χρονια με αυτα τα προβληματα στις χωρες καποτε θα εσκαγε η leehman brothers και θα γινοτανε στα PIIGS του μνημονιου. Ελα ομως που μας εκαναν ολους καπιταλιστες και πιστεψαμε οτι μονο με τα δανεια υπαρχει προοδος;

 4. benny avatar
  benny 14/12/2013 09:09:01

  ακρη-ακρη ξεχωριζεις........

 5. el greco avatar
  el greco 14/12/2013 10:57:26

  Άλλο ένα success story...
  Οπου να ’ναι βγαίνει από το Μνημόνιο, με καρφιτσωμένα στο στήθος τα εύσημα των αγορών και των πιστωτών… Την ίδια στιγμή όμως κάποιοι από τους πολίτες της κυνηγούν… περιστέρια για να χορτάσουν την πείνα τους.
  Ο λόγος για την Ιρλανδία, που από αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι «τεχνικά» η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που αναδύεται από πρόγραμμα διάσωσης. Το άγριο πρόγραμμα λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση Εντα Κένι ως προϋπόθεση για τη λήψη δανείου 67,5 δισ. ευρώ από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ επανέφερε τη χαμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα των Κελτών.
  Το ιρλανδικό Δημόσιο μπορεί πλέον να δανείζεται με ένα λογικό επιτόκιο από τις αγορές, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν πρόσφατα στο 3,5% έναντι 14,5% πριν από δύο χρόνια. Και, καθώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος παλεύουν ακόμη να βγουν από τα δικά τους «σωσίβια», η Ιρλανδία αποτελεί αυτή τη στιγμή το μοναδικό success story των ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας, το μεγάλο καμάρι των τροϊκανών.
  Ολα αυτά θεωρητικά, αφού η ωμή πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική αφού η Ιρλανδία ικανοποίησε τις αγορές, εξαθλιώνοντας τους πολίτες της.
  Εχοντας περικόψει δαπάνες 30 δισ. ευρώ ή περίπου το 20% του ΑΕΠ στα τελευταία 3 χρόνια, η ιρλανδική κυβέρνηση ικανοποίησε πιστωτές και αγορές, οδήγησε όμως από την άλλη πλευρά την ιρλανδική κοινωνία σε βαθιά κρίση. Ο λογαριασμός για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών -οι υπερβολές των οποίων οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο- χτύπησε τα 10.000 ευρώ για κάθε πολίτη της χώρας. Οι νέοι φόροι που εισήχθησαν, οι περικοπές των μισθών κατά 20%, η μείωση των επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικής πρόνοιας γονάτισαν την κοινωνία και οδήγησαν ένα μεγάλο τμήμα της στην ακραία φτώχεια.
  Ο 55χρονος Τζον Ντόνοβαν είχε πριν από την κρίση μια επιτυχημένη επιχείρηση πώλησης υλικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τόσο η εταιρεία του όσο και ο ίδιος έβαλαν λουκέτο.
  Aνεργος σήμερα ζει σε ένα μικρό εξοχικό σπίτι της μητέρας του μακριά από το κέντρο του Δουβλίνου. Κυνηγά… περιστέρια για να ζήσει και τα ψήνει στην αυλή για να κάνει οικονομία και στο λογαριασμό του ρεύματος. Η τραγική ιστορία του –που περιγράφεται σε πρόσφατο ρεπορτάζ των «New York Times»- δεν είναι η μοναδική.
  Ο Μάρτιν Μπρενάν κερδίζει 9,5 ευρώ την ώρα ως καθαριστής σε νοσοκομεία και δεν του περισσεύει δεκάρα, αφού κουβαλά στην πλάτη του στεγαστικό δάνειο και… χαράτσι.Δηλώνει ότι αρκετοί συνάδελφοί του στο νοσοκομείο έχουν αρχίσει να τρέφονται πια από τα συσσίτια. «Ο κόσμος τρώει κορνφλέικς για βραδινό» κραυγάζει προς τον δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας, συμπληρώνοντας: «Πες στους οικονομολόγους ότι δεν είναι μύθος, είναι αλήθεια».
  Πρόσφατη έρευνα σε 11.000 οικογένειες με παιδιά διαπίστωσε ότι το 67% αυτών δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές τους ανάγκες και καθυστερεί τις πληρωμές ενοικίου, στεγαστικού δανείου και λογαριασμών ΔΕΚΟ.
  Ακόμη χειρότερα, ένα στα πέντε παιδιά ζει σε οικογένειες όπου κανένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται – επίπεδο που είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Διόλου τυχαίο βέβαια ότι από το 2008 περισσότεροι από 200 χιλιάδες από τον ύψους 4,6 εκατομμυρίων πληθυσμό της Ιρλανδίας έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ el greco 14/12/2013 17:32:09

   el greco,
   Μπράβο για το σχόλιό σου. Δεν φανταζόμουν ότι ήταν κι εκεί τόσο άσχημα τα πράγματα.

 6. CHRIS avatar
  CHRIS 14/12/2013 16:44:06

  Οι Ιρλανδοί λόγω Αγγλικής μητρικής γλώσσας έχουν πολλές επιλογές μετανάστευσης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.