#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/06/2011 11:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη οδεύει προς το τέλος τηςΤο ερώτημα δεν είναι γιατί θα πρέπει να τελειώνει η Ευρώπη, αλλά γιατί να συνεχίσει να υπάρχει; Η αυτοκρατορία δεν είναι η νομοτελειακή εξέλιξη των εθνών, αλλά παρουσιάζεται όταν κάτι πολύ μεγάλο και πολύ ισχυρό αναγκάζει διάφορους λαούς να ενωθούν σε ομάδες εθνών, υποβαθμίζοντας τα εθνικά τους συμφέροντα και τις εθνικές τους ταυτότητες προς όφελος κάποιων νέων υπερεθνικών.

Ένα βασικό στοιχείο για κάτι τέτοιο είναι η ύπαρξη ισχυρού στρατού. Αυτό αποτελεί και την ισχυρότερη συγκολλητική ουσία μιας αυτοκρατορίας. Έρχεται η στιγμή, που κάποιος δεν θέλει να παραμείνει απλός βασιλιάς, αλλά να γίνει βασιλεύς των βασιλέων. Οι περισσότεροι απ αυτούς πεθαίνουν νέοι, κάποιοι όμως είναι στρατιωτικά ευφυείς, και γίνονται κατακτητές.

Οι περισσότεροι κατακτητές πολεμούν με άλλους, και χάνονται. Οι αυτοκρατορίες τους υπάγονται σε μια άλλη μεγαλύτερη. Κάποιοι πεθαίνουν πριν γνωρίσουν μια στρατιωτική ήττα, όμως τα βασίλειά τους πεθαίνουν μαζί τους. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη στρατιωτική ευφυΐα με τη δημιουργία κράτους.

Αυτοί οι ελάχιστοι δημιουργούν ανθεκτικές αυτοκρατορίες. Πόσοι είναι; Πολύ λίγοι. Αποτελούν σπάνιες περιπτώσεις. Γιατί όμως; Διότι οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να ζουν σε μικρές ομάδες. Μέσα σε  οικογένειες, και σε χωριά που τα αποτελούν οικογένειες. Όταν αυτά τα χωριά σχηματίζουν ένα κράτος, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα όπως είναι η κοινή άμυνα, ένα ενιαίο εμπορικό σύστημα, και ίσως μια αίσθηση κοινής ταυτότητας. Αναδύονται όμως και αρκετά αρνητικά στοιχεία, όπως η καχυποψία, τα σχίσματα μεταξύ τοπικών και εθνικών συμφερόντων, μεταξύ του απλού λαού και των ελίτ.

Οποιαδήποτε πολιτική ένωση μεγαλύτερη του κράτους, τείνει να οδεύσει προς την αυτοδιάλυση. Όσο μεγαλύτερες οι διαφορές στην εθνότητα, στη γλώσσα, στη θρησκεία, και στο πολιτισμό, τόσο μεγαλύτερες και οι φυγόκεντρες δυνάμεις που ωθούν προς τη διάλυση.

Επομένως, δεν πρέπει να ρωτάμε τι είναι αυτό που οδηγεί την Ευρώπη προς την αποσύνθεση, αλλά μάλλον τι είναι αυτό που θα μπορούσε να τη κρατήσει ενωμένη. Η Ευρώπη δημιουργήθηκε  αρχικά από τρεις δυνάμεις: Τον Καθολικισμό, τη στρατιωτική απειλή του Ισλάμ, και τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Καρλομάγνου.

Με τον καιρό, η Δύση κέρδισε τις σταυροφορίες και λιγότερο ικανοί άνθρωποι ανέβηκαν στο θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η καθολική μονοπώληση της θρησκείας διαρρήχθηκε, και η αυτοκρατορία διαλύθηκε σε μικρότερα πολεμοχαρή έθνη κράτη. Το καθένα από αυτά προσπάθησε να πετύχει την ηγεμονία, αλλά μέσα από εκατονταετείς πολέμους κλπ. κανέναν δεν τη πέτυχε.

Συνεπώς, γιατί να πετύχει σήμερα; Δεν υπάρχουν στρατοί. Η Ευρώπη στην ουσία είναι αφοπλισμένη. Δεν υπάρχει καθολική συναίνεση, ούτε καν χριστιανική. Μετά από πολύ συζήτηση, οι αρχιτέκτονες της ευρωζώνης αποφάσισαν να μην αναφέρονται οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, ούτε να λαμβάνονται υπόψη οι ιστορικές τους επιρροές. Τέλος, δεν υπάρχει κοινή γλώσσα, ούτε κοινή εθνική ταυτότητα.

Αν και η απειλή που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή είναι τεράστια, η Ευρώπη κλείνει τα μάτια. Έχει απορρίψει τόσο την αμυντική στρατηγική όσο και αυτή της ενσωμάτωσης, σε σχέση με τον μουσουλμανικό κόσμο, προτιμώντας τη πολυπολιτισμικότητα, μια καθόλου ισχυρή κόλλα, με την οποία προσπαθούν να συγκρατήσουν τη παραπαίουσα ευρωπαϊκή αυτοκρατορία.

Η μόνη ενωτική δύναμη που ίσως διαθέτει η ευρωζώνη, είναι τα κοινά οικονομικά συμφέροντα. Αυτό ήταν και το αρχικό όνειρο: Ελεύθερο εμπόριο και σταθερό νόμισμα. Αυτό όμως πλέον δεν ισχύει.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είπαν ψέματα. Τα περισσότερα ψέματα είχαν να κάνουν με τα χρέη τους, και ως εκ τούτου ήδη η ευρωζώνη παραβίασε μια από τις αρχικές της δεσμεύσεις, να μην εμπλακεί δηλαδή σε οικονομικές διασώσεις. Τα περισσότερα χρήματα των διασώσεων έρχονται μέσω της ΕΚΤ, που εξασθένησε το ευρώ έναντι του χρυσού.

Το αρχικό μοντέλο της νέας Ευρώπης, το μόνο που θα μπορούσε να επιβιώσει στη σημερινή εποχή, εγκαταλείφτηκε για χάρη ενός διογκωμένου κράτους πρόνοιας. Οι σωτήρες όμως της βόρειας Ευρώπης, δεν έχουν κανένα κοινό οικονομικό συμφέρον στη διάσωση των χρεοκοπημένων κρατών της νότιας Ευρώπης. Οι ελίτ μπορεί να έχουν τέτοια συμφέροντα, οι λαοί όχι.

Τα συμφέροντα των ελίτ μπορεί να κρατήσουν αυτή τη πρόχειρη αυτοκρατορία ενωμένη, μέσα στη τρέχουσα κρίση. Το ευρώ πιθανόν να επιβιώσει. Στο φινάλε όμως, η δημογραφική αυτοκτονία, οι ηθικοί κίνδυνοι, η στασιμότητα, ο πληθωρισμός, και η παντελής έλλειψη ενωτικών δυνάμεων, μάλλον θα οδηγήσουν στο τέλος αυτού του ουτοπικού ανθρωπιστικού πειράματος.

Η Ευρώπη είναι ένας πολιτισμός που χτίσθηκε στην άμμο. Το ότι ίσως να επιβιώσει από τη σημερινή καταιγίδα που χτυπά τη νότια περιφέρειά της, δεν σημαίνει ότι θα επιβιώσει και από τον κυκλώνα που κατευθύνεται προς τη καρδιά της.

S.A.-Forbes

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 25/06/2011 13:00:19

  Ποιά πλατεία δείχνει η φωτογραφία;

  • VerTiGo_07 avatar
   VerTiGo_07 @ Δημήτριος Κοκκαλάκης 25/06/2011 14:35:49

   Σαν την Piazza Navona της Ρώμης δείχνει

 2. Chris Theocharis avatar
  Chris Theocharis 25/06/2011 14:44:26

  Καλή η επιλογή του άρθρου S.A. επιπλέον για ένα λόγο: την ανάδειξη της μονόπλευρης κριτικής προερχόμενης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού· κι ο κος Jerry Bowyer δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Τώρα, γιατί πιστεύει ότι μόνο η Ευρώπη αλλά και η Κίνα (h**p://www.forbes.com/2011/01/19/china-hu-jintao-economy-opinions-contributors-jerry-bowyer.html) έχουν "υπαρξιακά προβλήματα" και όχι η χώρα του φαντάζει πολύ ύποπτο αν όχι "μιντιακά" κατευθυνόμενο.

 3. Enzo avatar
  Enzo 25/06/2011 15:40:20

  Ωρε μακαροναδες που έχω φάει εκει. Viva italia

  • Dora avatar
   Dora @ Enzo 27/06/2011 15:25:12

   Viva la pasta,Enzo!
   Εχω ζησει κι εγω αξεχαστα στην πανεμορφη Ιταλια,φιλοξενουμενη απο ελληνοιταλιδα φιλη!

   Το αρθρο,πολυ καλο.Δεν μπορω να το εκφρασω τοσο καλα οπως ο αρθρογραφος,αλλα ειναι καιρος που απο ενστικτο πλεον ολ'αυτα τα εχω αντιληφθει,οπως και λιγο πολυ ολοι μας.

   • Dora avatar
    Dora @ Dora 27/06/2011 15:31:27

    Προχθες σκεφτομουν εντονα,οτι πως μπορει ενας στρατος μισθοφορων πολυπολιτισμικης προελευσης(δηλαδη αρες μαρες κουκουναρες)χωρις αξιες και ιδανικα να εναντιωθει σ'εναν εθνικοθρησκευτικο στο επακρο φανατισμενο ομοιογενη στρατο εξ ανατολων,στην περιπτωση που υπαρξει πολεμικη εμπλοκη,ας πουμε! Δεν εχεις στρατο,δεν εισαι τιποτα.Καλα τα περι ειρηνης και φιλιας, αλλα θα πρεπει να τα συμμεριζονται και οι αντιπαλες ομαδες.

 4. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 25/06/2011 15:49:01

  Αυτός είναι ο κρυφός πόθος των αγγλοαμερικάνων. Το τέλος της Ευρώπης. Ας προσέξουν μόνο μην έρθει πρώτα το οικονομικό τέλος των ΗΠΑ και της δορυφορικής τους Αγγλίας. Το ερώτημα είναι, γιατί να προπαγανδίζουμε τις επιθυμίες τους αναγορεύοντάς τις δήθεν σαν έγκυρες διαπιστώσεις; Το άρθρο θα έπρεπε να έχει ένα ερωτηματικό στο τέλος. Και υπότιτλο: Η προσέγγιση των ΗΠΑ και των αγγλοσαξώνων.

  • Chris Theocharis avatar
   Chris Theocharis @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 25/06/2011 16:15:49

   Προσυπογράφω χίλιες φορές....

  • Dora avatar
   Dora @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 27/06/2011 15:33:50

   Μανωλη,ασχετο ποιος γραφει το αρθρο και τι αποσκοπει.Λεει αληθειες?Δυστυχως ναι.Και δεν ειναι ο μονος που το βλεπει ετσι.Ολο και περισσοτεροι στην δυση αρχιζουν να βλεπουν καθαρα τα πραγματα...

 5. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 25/06/2011 16:22:10

  Ωραία η φωτογραφία από την Πιάτσα Ναβόνα.

 6. anetos avatar
  anetos 25/06/2011 17:48:31

  Και «διαλυμένη» η Ευρώπη μια χαρά θα είναι... αλλοίμονο στην διάλυση των ΗΠΑ ….

 7. Δήμος avatar
  Δήμος 25/06/2011 18:35:05

  Έχει τις τυπικές αμερικανιές το άρθρο, εξάλλου στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Φυσικά, κανείς δεν παραγνωρίζει τις θεσμικές ανωμαλίες της ΕΕ, που οφείλονται στην έλλειψη πολιτικών υψηλού επιπέδου τα τελευταία χρόνια.

 8. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 25/06/2011 19:52:42

  Το άρθρο είναι άκρως ιδεοληπτικό κι εφράζει το αμερικανικώς ευκταίο.
  Η όλη επιχειρηματολογία είναι ρητορικά κι αριστοτεχνικά στημένη.
  Παραγνωρίζει κάτι βασικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ενιαίο κράτος, ούτε αυτοκρατορία. Είναι ένα τελείως διαφορετικό οικοδόμημα. Κι υπάρχει αρκετή ευελιξία στον επιμέρους σχεδιαμό και τη διαμόρφωσή του. Τα υλικά του όμως είναι σταθερά και ποιοτικά. Είναι οι ευρωπαϊκοί λαοί, τα έθνη με μακραίωνη παρουσία και δράση στο χώρο. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός απ΄την αρχαία Ελλάδα ως τις μέρες μας συνέχεται από τον ανθρωπισμό. Είναι ανθρωποκεντρικός. Εκεί βρίσκεται κι η δύναμή του να μετεξελίσσεται και να αναγεννάται. Το ποιές εξουστιακές μορφές θα πάρει, μπορεί να το απαντήσει η πλούσια ευρωπαϊκή παράδοση. Γεγονός είναι ότι οι συνιστώσες του είναι ισχυρές γιατί δεν είναι απλά και μόνο πρόσκαιρες.

 9. Orestios avatar
  Orestios 25/06/2011 20:18:45

  Καιρός είναι να πορευτούμε στον δρόμο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  μακριά από την ΦΕΟΥΔΑΛΙΣΤΙΚΗ Ευρωπαϊκή Ένωση

 10. JOHN avatar
  JOHN 26/06/2011 10:16:01

  Η ΕΕ εχει μετατραπει σ ενα μορφωμα γιατι υπαρχει ελλεψη πραγματικης δημοκρατιας.Η ευρωπαικη επιτροπη ειναι τοσο διευθαρμενη οσο αν οχι και περισσοτερο απο απο τις κυβερνησεις των κρατων μελλων που την στηριζουν.Οι Ευρωπαιοι επιτροποι εχουν μετατραπει σε πλασιεδες συμφεροντων.Και σαν ταφοπλακα σε ολα αυτα προστεθηκεκαι η ελιτ των χρηματοπιστοτικων ιδρυματων,με διασυνδεσεις και περα του Ατλαντικου.Αυτοι οι τελευταιοι εχουν αλλωσει και τα παντα.Κι εδω υπαρχει και η αντιφαση,σε μια παγκοσμιοποιημενη οικονομια εθνικες πολιτικες μπορουν να επιβιωσουν?Η ελλαδα πχ αντιμετοπιζεται απο τους¨εταιρους¨μας σαν εταιρια υπο εκκαθαριση και οχι σαν ανεξαρτητο κρατος και τ αποτελεσματα αυτης της τακτικης ειναι αυτα που βιωνουμε καθε μερα. Η Ευρωπη στηθηκε εν πολλοις φραστικα,και περασε αυτο στους λαους,σ ενα εντονο αντιαμερικανισμο που αναπτηχθηκε κυριως με το πολεμο στο Βιετναμ.Ντεγκωλ και Αντεναουερ επισης ονειρευονταν να μπουν σφηνα μεταξυ των υπερδυναμεων ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.Τα δεδομενα ομως αλλαξαν μετα τη καταρευση της ΕΣΣΔ κι ετσι μοιραια η Ευρωπη μεταλαχτηκε σε σπορο της σημερινης παγκοσμιοποιησης και της ελιτ των τζογαδορων που την αποτελουν.Αρχες κουλτουρα και τα σχετικα θυσιαστικαν στο παγκοσμιοποιημενο ανταγωνισμο,η εργατικη ταξη στην Ευρωπη ολο και περισοτερο¨κινεζοποιηται¨για να ειναι προσιτη στο διεθνες και ανεξελεγκτο πια κεφαλαιο.Με ηγετες πολυ κατωτερους των περιστασεων η Ευρωπη με τη σημερινη της μορφη οδευει προς το μαρασμο και το θανατο απλα και μονο γιατι υποταχτηκε στις ορεξεις και την απλιστια αυτων που παρασκηνιακα διαφεντευουν τις τυχες του κοσμου.

 11. Pyrros avatar
  Pyrros 26/06/2011 10:44:34

  Έχει περάσει πολλές φορές δυσκολίες στο παρελθόν η Ευρώπη. Τελικά, κάθε φορά βγαίνει και πιό δυνατή.

  • Dora avatar
   Dora @ Pyrros 27/06/2011 15:41:40

   Οι συνθηκες Pyrros,εχουν αλλαξει απο τοτε.Σημερα αργα αλλα σταθερα μετατρεπεται με την υπογεννητικοτητα και την συνεχη αντικατασταση του πληθυσμου απο μουσουλμανους,σε μια μουσουλμανικη ηπειρο,που τιποτα δεν θα εχει να θυμιζει τις παλιες παραδοσεις και τον πολιτισμο του καποτε,που την βοηθησαν να ανορθωθει μετα απο δυσκολους καιρους.

 12. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 26/06/2011 10:47:22

  Με λίγα λόγια : Μα τι ήταν η ¨Ευρωπαϊκή Ιδέα¨ αγαπητοί φίλοι ;

  Μετά από την εμπειρία δύο Παγκοσμίων Πολέμων που ξεκίνησαν σε αυτή την Ήπειρο , αυτό τον ιδιότυπο ¨εμφύλιο - ενδο - ιμπεριαλιστικό πόλεμο ¨ μεταξύ των κρατών και τον λαό της¨ , οι άρχουσες αστικές τάξεις της , βασικά αυτές της Μητρόπολης της , αποφάσισαν ¨να τα βρουν αναμεταξύ τους¨ στο θέμα της ¨μοιρασιάς¨ για τον υπόλοιπο κόσμο. Όχι πόλεμο , δήθεν , στην Ευρώπη , αλλά πόλεμο ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο. Με έναν σωστό ¨καταμερισμό¨ των συμφερόντων.

  Η μόνο στρατιωτικά ηττημένη Αστική τάξη της Γερμανίας μετά τον πόλεμο δεν είχε άλλη δυνατότητα να επιζήσει , προσωρινά , παρά με την ¨Ευρωπαϊκή Ιδέα¨ και με ¨αλληλοπαραχωρήσεις¨. Μία ¨Ευρωπαϊκή Ιδέα¨ άλλωστε που ακολουθούσε άλλωστε τα οράματα του Καρλομάγνου , των Κάιζερ - Μπίσμαρκ και του Χίτλερ , αλλάζοντας ΤΕΧΝΙΚΑ το πρόσημο από ¨Γερμανική Ευρώπη¨ σε ¨Ευρωπαϊκή Γερμανία¨ , που σήμαινε πάντα την πρώτη εκδοχή , αλλά σε ¨χαμηλούς τόνους¨ ( αποπροσανατολιστικούς ).

  Η ¨διαμάχη¨ μεταξύ ¨συντηρητικών - Χριστιανοδημοκρατών¨ και ¨προοδευτικών - Πράσινο -Σοσιαλδημοκρατών¨ γίνεται ακριβώς γύρω από αυτές τις πολιτικές τακτικές - οι οποίες έχουν όμως τον κοινό σκοπό , την Γερμανική Ευρώπη. Άλλωστε η μεταπολεμική κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη στήθηκε πάνω σε ¨χαμηλούς τόνους¨ για μια ¨ Ευρωπαϊκή Γερμανία¨.

  Το αρωματικό αυτό φυτό ( ναρκωτικό ) το έτρωγαν οι ¨προοδευτικοί¨ ( τύπου Βάσου Μαθιόπουλου ) και για τους δικούς τους λόγους οι ¨συντηρητικοί¨ για πολλά χρόνια...

  Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι , εάν μπορούσε ποτέ να υπάρξει πολιτική δημοκρατία , ισοπολιτεία δικαιοσύνη και ¨ισότιμες σχέσεις μεταξύ λαών και κρατών¨ , χωρίς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , όπως επίσης και ποιες τάξεις ηγούνται Ενωτικών και Ομοσπονδιακών οραμάτων. Εάν μπορούσαν να ξεπεράσουν την ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ του ανταγωνισμού , της ¨αναρχίας της αγοράς¨ ( καπιταλισμού ) και των ¨εθνικών προκαταλήψεων¨...

  Οι ¨δημοκρατικές και φιλειρηνικές της αξίες της Ευρώπης¨ , έτσι όπως διατυπώθηκαν αρχικά από Πρίγκιπες ( Καλλέργη ) και άλλους ¨φιλειρηνιστές¨ ήταν εξ-αρχής μια απάτη ή μια ψευδαίσθηση ( σε ότι αφορά του ¨δημοκράτες και σοσιαλίζοντες φιλειρηνιστές ).

  Και βέβαια ¨γενικά¨ υπάρχει ένας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ή ένα ¨Ευρωπαϊκό Κεκτημένο¨ που την διαφοροποιεί από τις άλλες Ηπείρους. Φιλοσοφικά , Πολιτιστικά , θρησκευτικά ( μέρος επίσης της φιλοσοφίας ). Επειδή η Ευρώπη δεν γέννησε μόνο τον Μερκαντιλισμό και τον ιμπεριαλισμό , αλλά και πολλά άλλα...

  Υπάρχει όμως σοβαρά ακόμα η ¨Παλαιά Ευρώπη¨ που θέλουν να ξεπεράσουν ή να διαλύσουν οι Αμερικάνοι , βασιζόμενοι στις αξίες του Νεο- Μερκαντιλιστικού ( ¨Φιλελεύθερου ¨ ) Καπιταλισμού. ; Και να μην ξεχνάμε , ΗΠΑ = ¨το πρώτο κράτος των μεταναστών¨ από όλο τον κόσμο , το τονίζω για τους μεταναστολάγνους.

  Και εάν υπάρχουν οι αξίες αυτές , ποιος μπορεί να της υπερασπιστεί ;

  Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Ζίμενς και της Ντασό , οι οπαδοί του Μάαστριχ , της Οδηγίας Μπόλγκενσταϊν , του Δουβλίνου ΙΙ και της αποικιοκρατικής πολιτικής της Ε.Ε. απέναντι στον τρίτο -αναπτυσσόμενο κόσμο ;

 13. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 26/06/2011 14:19:22

  Η Κίνα ακολουθεί πολιτική εκχανισμού, δηλαδή προσαρμογή των διαφόρων εθνοτήτων και πολιτισμικών ομάδων στο πρότυπο της κυρίαρχης εθνοτικής ομάδας, ενώ στις ΗΠΑ ακόμη και τα αρχικά προβλήματα με τους ισπανόφωνους είναι δυνατόν να αναιρεθούν μέσω της επίτασης των αναφορών στην κοινή χριστιανική (όχι πλέον προτεσταντική) κουλτούρα. Στην ΕΕ όμως έχουμε ισλαμικές μεταναστευτικές κοινότητες, δηλαδή ομάδες με σαφή πολιτισμική απόκλιση, από αυτήν την άποψη η ενότητα της ΕΕ θα διαλυθεί ακριβώς λόγω της μαζικής μετανάστευσης από περιοχές με πολιτισμικό υπόβαθρο ασύμβατο με το αξιακό πλαίσιο της Ευρώπης.

  • Dora avatar
   Dora @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 27/06/2011 15:47:42

   Κυριε Κωτουλα,πολυ σωστα και λογικα τα βλεπετε τα πραγματα και παλι.
   Η πολιτιστικη αποσυνθεση λογω ισλαμικης μαζικης μεταναστευσης εχει ηδη εδω και καιρο αρχισει και μονο τελευταια καποιοι εχουν το θαρρος να το λενε ξεκαθαρα,παρα την τρομακτικη προσπαθεια δαιμονοποιησης τους απο παντου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.