#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/06/2013 09:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη «ξύπνησε» και πολεμά την ανεργίαΟι Ευρωπαίοι ηγέτες, έστω και με καθυστέρηση τριών και πλέον ετών, έκαναν τη μεγάλη υπέρβαση, αναδεικνύοντας με συγκεκριμένες αποφάσεις ως πρώτη προτεραιότητα για την Ευρώπη την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη φράση «τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση, μαζί με τη δημοσιονομική προσαρμογή, συνδέονται δομικά και άρρηκτα και αποτελούν το μόνο δρόμο εξόδου από την κρίση», έδωσε και το στίγμα της επόμενης μέρας στην Ευρώπη.

Για να φτάσουμε στις σημαντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χρειάστηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να παραμερίσει και εμπράκτως το «δόγμα της καταστροφής» που έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη, δηλαδή την απίστευτη θεωρία ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση (δηλαδή η λιτότητα) από μόνη της θα φέρει την ανάπτυξη».

Το Βερολίνο συμπλέει τώρα με τους άλλους εταίρους, ενώ αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει με εθνικούς πόρους για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας στον Νότο της Ευρωζώνης. Η διάσκεψη που συγκάλεσε στις 3 Ιουλίου η καγκελάριος στη γερμανική πρωτεύουσα με την παρουσία 24 ηγετών είναι βέβαιο ότι θα βγάλει ειδήσεις και αυτό είναι καλοδεχούμενο στη λογική του «κάλλιο αργά»...

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε ικανοποιημένος από τη Σύνοδο Κορυφής, αφού οι αποφάσεις που λήφθηκαν του δίνουν νέα εργαλεία στην προσπάθεια εξόδου από το τούνελ της ύφεσης. Άλλωστε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας και με τα πενιχρά μέσα που μπορεί να διαθέσει, έχει απόλυτη ανάγκη της έξωθεν χρηματοδοτικής βοήθειας.

Στο καίριο ερώτημα αν οι αποφάσεις της Συνόδου είναι αρκετές για να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ανάπτυξη, η απάντηση είναι: «Ασφαλώς όχι». Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο θέμα της νεανικής ανεργίας, αλλά και της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, προϊδεάζει για το τέλος μιας εποχής απόλυτης αδιαφορίας και την απαρχή μιας νέας περιόδου που μπορεί να φέρει την Ε.Ε. πιο κοντά στους πολίτες.

Σχετικά με την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, οι «27» αποφάσισαν όχι μόνο να επισπεύσουν τις εκταμιεύσεις από το νέο ταμείο, ώστε να δεσμευθούν τα κονδύλια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και όχι σε βάθος επταετίας, όπως ήταν ο αρχικός συνδυασμός, αλλά πρόσθεσαν ακόμη 2 δισ. ευρώ στα 6 δισ. ευρώ του νέου ταμείου, φτάνοντας στα 8 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, δεσμεύθηκαν ότι μέχρι το 2017 όσα κοινοτικά κονδύλια παραμένουν αδιάθετα στο πλαίσιο του ετήσιου κοινοτικού Προϋπολογισμού δεν θα επιστρέφουν πίσω στα κράτη-μέλη αναλογικά με τη συνεισφορά τους στους ιδίους πόρους, αλλά κι αυτά θα κατευθύνονται στην καταπολέμηση της ανεργίας. Επίσης όσα κονδύλια καθυστερούν να απορροφηθούν σε άλλους τομείς, θα προστίθενται επίσης στη «μάχη» κατά της ανεργίας στην ίδια χώρα.

Όλα αυτά είναι αρκετά; Όχι. Eίναι όμως εξαιρετικά σημαντικά, γιατί άλλο πράγμα είναι να έχεις στρατιές νέων παιδιών χωρίς δουλειά και ελπίδα και άλλο πράγμα να χρησιμοποιείς τα κοινοτικά κονδύλια για να τους προσφέρεις θέση εργασίας, πρακτική άσκηση ή και εκπαίδευση, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες τους για ένταξη στην επαγγελματική ζωή.


Πρόγραμμα απασχόλησης για 50.000 νέους στην Ελλάδα


Από το νέο πρόγραμμα τουλάχιστον 50.000 νέα παιδιά στην Ελλάδα θα κληθούν από τις αρχές του επόμενου έτους να εργαστούν με μία από τις τρεις παραπάνω μορφές απασχόλησης. Αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία. Η δέσμευση που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ότι σε κάθε νέο θα γίνεται ανάλογη πρόταση το αργότερο 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ή την απώλεια της εργασίας. Χρήματα θα βρεθούν και από άλλες γραμμές του Προϋπολογισμού, ενώ στη «μάχη» κατά της ανεργίας θα μπει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία θα αυξήσει κατακόρυφα τις χρηματοδοτήσεις την περίοδο 2013-2015.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΕΤΕπ θα εγγυηθεί στις τράπεζες την παροχή δανείων άνω των 100 δισ. ευρώ σε ΜΜΕ στη διάρκεια της παραπάνω περιόδου. Συνολικά η ΕΤΕπ θα αυξήσει τις χορηγήσεις 150 δισ. ευρώ, ενώ θα συμπεριλάβει και άλλους τομείς, από τους οποίους απείχε μέχρι τώρα, όπως το εμπόριο.

Είναι προφανές ότι με την κατάλληλη προετοιμασία από την πλευρά των αρμόδιων αρχών, η χώρα μας μπορεί να απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο ποσό δανείων, άλλωστε η απόφαση για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της ΕΤΕπ λήφθηκε, κυρίως για τις χώρες του Νότου, αφού σ’ αυτές είναι το πρόβλημα της ανεργίας έντονο και οι επιχειρήσεις αφενός μεν δεν βρίσκουν ρευστότητα, αλλά και όταν βρίσκουν το επιτόκιο είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο που πληρώνουν οι ΜΜΕ στον κοινοτικό Βορρά.


Φως στο τούνελ για μείωση του χρέους


Για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, η οποία έρχεται να προστεθεί στην απόφαση του Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με αναδρομική ισχύ. Η Ελλάδα έχει δανειστεί περίπου 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επιβαρύνοντας ανάλογα το δημόσιο χρέος. Μέρος αυτού του ποσού, το οποίο σύμφωνα με κοινοτικές πηγές μπορεί να φτάσει τα 10-12 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να περάσει στον ΕΜΣ διευκολύνοντας την υλοποίηση της δέσμευσης των εταίρων να επανεξετάσουν το 2014 τρόπους διασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με μια μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, θα μπορούσε να μειώσει το χρέος 10-12 ποσοστιαίες μονάδες καθιστώντας το βιώσιμο.

Νίκος Μπέλλος, στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 30/06/2013 10:37:11

  Βαρύς αχός ακούγεται
  πολλά τουφέκια πέφτουν
  Μήνα σε γάμο πέφτουνε....

  Δουλευόμαστε σωστά;
  Καταρχήν η Ελλάδα δεν έχει δανειστεί 50 δις για τις Τράπεζες αλλά επί.....3,6 φορές περισσότερα & η Ευρώπη που σώζει όλες τις Τράπεζες (ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ) για να μην ξεχνάμε δίνει ....αντίδωρο για μια ολόκληρη χαμένη γενιά;
  Καταπληκτικό.....μόνο που το άρθρο δεν λέει πχ ότι όπως και η κα Μέρκελ λέει ...θα δούμε...όταν ο κ Σόιμπλε δίνει τα χρήματα πόσα και πως θα πάνε για την δημιουργία θέσεων εργασίας.
  Δεν είναι ούτε το 1/5 από όσα έχουν δώσει να σώσουν τους Τραπεζίτες των ...γουρουνιών ...γιατί σε κάτι άλλες Τράπεζες ...Βελγό - Γαλλικές πχ Γερμανικές και Ολλανδικές τα δίνουν ανευ όρων και μνημονίων.
  Δίνουν δε χρήματα με τη δικαιολογία να μην καταρεύσει η οικονομία και να μην διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός η κοινωνική συνοχή και άλλες αρλούμπες όταν το 1/4 πλέον είναι άνεργο...αλλά δεν ανησυχώ έρχεται η Τρόικα με νέες ιδέες όπως mini job (300 €) και lock out...
  Λυπάμαι αλλά η ΕΕ τείνει να καταστεί σε μια κλειστή κάστα προνομιούχων συνομιλητών που ασχολούνται μόνο με το κύκλος τους και τον μικρόκοσμό τους.

  • blue nile avatar
   blue nile @ Ο Ιθαγενής 30/06/2013 13:11:50

   Απλά η ΕΕ έχει ήδη καταντήσει να εξουσιάζεται από μια κάστα φτωχευμένων αλλά συνάμα και κυριάρχων τραπεζιτών που δεν πληρώνουν αυτοί τα σπασμένα για την Κρίση που δημιούργησαν αλλά έβαλαν τους λαούς να πληρώνουν για πάρτη τους.
   Και όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί τους...και ο Σαμαράς μέσα...

   Η μόνη ελπίδα για τους ευρωπαικούς λαούς είναι η διάλυση της ευρωζώνης.
   Και το λέω αυτό έχοντας επίγνωση της καταστροφής που θα ακολουθήσει.
   Όμως μόνο έτσι θα έχουν στο μέλλον ελπίδες οι ευρωπαικοί λαοί να ζήσουν αξιοπρεπώς.
   Αλλιώς θα διαφεντεύονται για πάντα από την τραπεζοκρατία .
   Που με το κοινό νόμισμα βρίσκει πεδίον δόξης λαμπρό για να δρα και να υπονομεύει ανενόχλητη την ευημερία των πολιτών.
   Αν διαφωνεί κάποιος ας καταθέσει τις απόψεις του για το ποια ήταν τα οφέλη του ευρώ σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία...
   Οι μόνοι που βγήκαν ευνοημένοι ήταν οι τραπεζίτες που μείωσαν κατά πολύ το κόστος δανεισμού τους και οι πολιτικοί που βρέθηκαν να διαχειρίζονται γιγαντιαία κονδύλια με κέρδος δικό τους και ημετέρων τους.

 2. Α avatar
  Α 30/06/2013 11:17:48

  Oι ενέργειες της ΕΕ είναι δειλές , αργές, δεν θα λύσουν τα διογκωμένα προβλήματα.
  Αλλιώς αντιλαμβάνονται την οικονομία, μόνο τα δημιοσονομικά μεγέθη βλέπουν, κλείνοντας τα μάτια στην υπερφοορολόγηση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, στην φτωχοποίηση των λαών του Νότου, στην ασύλληπτη ανεργία, στο σοβαρό ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης.
  Δυστυχώς η ΕΕ έχει αφήσει σοβαρά εκτεθειμένες στην κρίση, τις χώρες του Νότου και δεν λαμβάνει δραστικά μέτρα θωράκισής τους από αυτήν.

  • blue nile avatar
   blue nile @ Α 30/06/2013 12:58:35

   Όσο μπορούσαν να περιχαρακώσουν τις συνέπειες της Κρίσης στις νότιες χώρες και την Ιρλανδία σφυρίζαν αδιάφορα.
   Τώρα που η Γερμανία μπήκε στην ύφεση αποφάσισαν ότι κάτι πρέπει να γίνει.
   Όμως όπως πάντα αργούν τόσο πολύ και είναι τόσα λίγα αυτά που διαθέτουν που μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούμε να είμαστε.

 3. Γεράσιμος avatar
  Γεράσιμος 30/06/2013 13:40:43

  Με 160εκ. δεν λύνεις το θέμα της ανεργίας αν για πχ. διναν 1,5 δις μπορούσες να επιδοτήσεις 200.000 θέσεις εργασίας για ένα εξάμηνο με 600 ευρώ μισθό και με αυτα τα λεφτά στην αγορά θα δημιουργηθούν έμμεσα 10.000-20.000 σταθερές θέσεις εργασίας

 4. Zame avatar
  Zame 30/06/2013 14:16:28

  τώρα εγώ γιατί νομίζω πως με άλλο " έργο κοιμήθηκε"..
  & σε άλλο ξύπνησε (& ζητα "ασπιρινες)..
  ..η όχι ακόμα..?

 5. Pyros avatar
  Pyros 30/06/2013 14:48:25

  Ας αφήσουμε τη μιζέρια για το ΣΥΡΙΖΑ. Οσον η ΕΕ δεν έκανε τίποτε βρίζαμε, τώρα που κινείται κάτι, έστω και δειλα, μεμξιμοιρούμε. Δηλαδή θα περίπου 35 δις ευρώ (διαρθρωτικά ταμεία και γεωργίας) που θα πάρουμε την περίοδο 2014-2020 είναι λίγα? Θα τρελαθούμε? Επειδή εμείς είμασταν απαράδεκτοι από δεκαετίες φταίνε οι Ευρωπαίοι? Αντι να λεμε ευτυχώς που μας σώσανε το έχουμε γυρίσει στο προσφιλες σπόρ της συνομωσιολογίας και φτάχνουμε ιστορίες για άγρια θηρία. Και αυτοι έχουν μια κοινή γνώμη πίσω τους, η οποία δεν μας χρωστάει τίποτα...

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Pyros 30/06/2013 15:14:45

   Αν ηθελαν να μας σωσουν θα μας ειχαν βγαλει απο το ευρω. Σιγα μην τους πουμε και ευχαριστω που μας αποκατεστρεψαν με την αποτυχημενη εσωτερικη υποτιμηση επειδη δεν ηθελαν να μας αφησουν να κανουμε νομισματικη.

   • Mihalis avatar
    Mihalis @ Φοιτητης 30/06/2013 16:20:48

    Ποιός βρε δε μας άφησε να βγούμε από την ευρωζώνη?
    Δεν ξέρω αν αληθεύει το παρακάτω δημοσίευμα αλλά η γενική εικόνα που έχω εγώ ως τώρα είναι ότι είναι η θρασύδειλη ελληνική άρχουσα τάξη που φοβάται να πάρει τα ηνία της χώρας στα χέρια της και προπαγανδίζει τον ευρωμονόδρομο. Και έχει βάση διότι ανέκαθεν αναζητούσε πατερούληδες οπουδήποτε και απέφευγε να σταθεί στα πόδια της. Τη νοοτροπία του ραγιά δεν την έχουν μόνο οι από κάτω...

    http://www.protothema.gr/economy/article/260892/soimple-pros-venizelo-posa-thelete-gia-na-fygete-apo-to-eyro/

    • Aρχιμήδης1 avatar
     Aρχιμήδης1 @ Mihalis 01/07/2013 13:18:22

     Κι εσύ αγαπητέ Mihalis πιστεύεις αλήθεια οτι ο Σόιμπλε ήθελε να μας σώσει βγάζοντάς μας απο την ΕΕ και υπέκυψε στην ακαταμάχητη Ισχύ του Βενιζέλου θυσιάζοντας εμάς, που δεν φάγαμε ούτε ένα ευρώ απο τα δάνεια που μας φόρεσαν εν αγνοία μας, χάριν της θρασύδειλης ελληνική άρχουσα τάξης που έχει γίνει βούκινο και στα Γερμανικά ΜΜΕ?
     εγώ αδυνατώ να το πιστέψω και γι αυτό πιστεύω το αντίθετο.

     • Mihalis avatar
      Mihalis @ Aρχιμήδης1 01/07/2013 17:23:34

      Το τι ήθελε ή δεν ήθελε ο Σόιμπλε είναι δικό του πρόβλημα. Θα μπορούσαμε να αποφασίζουμε για μας, ερήμην του, όπως κάναμε και πριν 74 χρόνια με τους προκατόχους του. Απλώς ανέφερα τι έχει δημοσιευτεί.
      Το δικό μας πρόβλημα, όπως έγραψα, και είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί επειδή είναι καθοριστικό για μας και αφορά τα δικά μας "θέλω" και "δε θέλω", είναι ο γενικότερος ραγιαδισμός, που μας διακρίνει από πάνω ως κάτω! Και είναι ικανός να ασχημίζει και να λεηλατεί τα πάντα στην Ελλάδα, είτε εντός, είτε εκτός ευρωζώνης.

     • Arximidis avatar
      Arximidis @ Mihalis 01/07/2013 21:21:41

      Εγκατέλειψε λοιπόν τον ραγιαδισμό σου και θα νοιώσεις κάθε μεγαλείο!
      (Εκτός αν εννοείς οτι ραγιαδισμό έχουν οι άλλοι, πλην εσού...)

 6. Dino avatar
  Dino 30/06/2013 17:01:32

  Όταν βρίσκουμε ελλείμματα παντού σκαλίζοντας είναι κάτι δισεκατομμυριάκια.
  Όταν η Τρόικα βάζει μέτρα είναι κάτι δισεκατομμύρια πάλι. Όταν μας δίνουν λεφτά για την ανεργία των νέων είναι 180 εκατομμύρια. Ο Νικήτας το είπε εχθές κοροϊδία. Αλήθεια πόσο λιγότερα έπρεπε να είναι για το αποκαλέσουν όλοι έτσι;

 7. Zame avatar
  Zame 01/07/2013 13:00:39

  Εστω & σύμφωνα με το κάλιο αργά..παρα αργότερα..
  δεν ακυρώνει το ότι-ά ρ γ η σ α ν-η-α μ έ λ η σ α ν-τόσο χαρακτηριστικά..
  πού η εξαιρετικά επιβαρημένη.. & που οι ολοενα επιβαλλόμενες συνθήκες ..
  διαισθάνομαι πως δημιουργούν καταστάσεις μη αναστρέψιμες..
  Μακάρι & εύχομαι να διαψευστώ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.