#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/02/2011 14:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη μαλώνει γύρω από τον γερμανογαλλικό άξονα


(ΕΘΝΟΣ - Β. Δεμίρης) Αυτό που διακυβεύεται σε πολιτικό επίπεδο, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων στην Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου για τη συνολική απάντηση στην κρίση χρέους, είναι το πώς θα μπει φρένο στα σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα για μια Ευρώπη «Made in Germany» και να προστατευθεί η θεμελιώδης αρχή της εθνικής κυριαρχίας των κρατών.

Σε ό,τι αφορά την τακτική που ακολουθεί το Βερολίνο για να πετύχει τους στόχους του, αυτή συνοψίζεται στην αναφορά Γερμανού αξιωματούχου «δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία μέχρι να συμφωνηθούν όλα τα στοιχεία». Κάτι που σημαίνει ότι η ποσοτική αλλά και η ποιοτική ενίσχυση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνδέεται άμεσα και εξαρτάται απόλυτα από τη συμφωνία επί του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που θέλει να επιβάλει η Γερμανία στο σύνολο της Ευρώπης.

Οι αυταρχικές απαιτήσεις του Βερολίνου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τα αυστηρά γερμανικά πρότυπα, δεν έχουν όμως προκαλέσει αντιδράσεις μόνο μεταξύ 19 χωρών-μελών, που διατύπωσαν ενστάσεις στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Ρωγμές παρατηρούνται και εντός του γαλλογερμανικού άξονα.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη μέθοδο που ακολουθεί το Βερολίνο, γαλλική διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες σημείωνε ότι πρόκειται για μια «γερμανική έκδοση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που παραπέμπει καθαρά σε μια γερμανική Ευρώπη».

Η Σύνοδος
Αντιδράσεις προκαλεί όμως και η τρίτη, στην Ιστορία, Σύνοδος του Eurogroup (η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Παρίσι, μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και η δεύτερη τον Μάιο του 2010 με αντικείμενο τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης) που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου.

Γερμανία και Γαλλία υποστηρίζουν ότι τέτοιες συναντήσεις δίνουν «σάρκα και οστά» στην οικονομική διακυβέρνηση που προωθούν, ώστε να αρχίσει να διαμορφώνεται, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ένα διευθυντήριο στη νομισματική ένωση. Με τέτοιες λύσεις όμως επανέρχονται στο προσκήνιο παλαιότερες ιδέες περί ΕΕ με «ενισχυμένες συνεργασίες» ή ακόμη μιας Ευρώπης με ομόκεντρους κύκλους με 3 μίνι κλαμπ: Την ομάδα των 17 χωρών-μελών του ευρώ, την ομάδα των 17 του ευρώ, στην οποία θα προστίθενται όσοι εκτός ευρώ οικειοθελώς θέλουν να συμμετάσχουν, και τέλος την ομάδα των «27».

Οι χώρες της ευρωζώνης
Αντιδρούν και παραδοσιακοί σύμμαχοι

Οι ενστάσεις χωρών-μελών στις γερμανικές και σε μικρότερο βαθμό γαλλικές- προτάσεις είναι πολλές και ποικίλες. Με την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής διαφωνούν ανοιχτά Βέλγιο, Αυστρία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο και Ισπανία. Αν και παραδοσιακός σύμμαχος της Γερμανίας στα συμβούλια υπουργών της ΕΕ, η Αυστρία καθιστά σαφές ότι μισθοί και συντάξεις θα πρέπει να παραμείνουν εθνική υπόθεση. Επίσης η Ιρλανδία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μειονεκτική διαπραγματευτική θέση καθώς έχει ήδη προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης, προβάλλει ενστάσεις στην αύξηση της φορολογίας επί των κερδών των επιχειρήσεων. Βασικά ακόμη «αγκάθια» για πολλά κράτη-μέλη είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η υποχρέωση για συνταγματική κατοχύρωση της απαγόρευσης υπέρβασης ενός συγκεκριμένου ορίου για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Τέλος το Λονδίνο, το οποίο δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωζώνη θεωρεί ότι οι αλλαγές που εξετάζονται αφορούν θέματα αμιγώς εθνικής και όχι κοινοτικής πολιτικής ή ζητήματα στα οποία η Μεγάλη Βρετανία έχει εξασφαλίσει αυτοεξαίρεση.

Χωρές εκτός ευρωζώνης και Κομισιόν
Ξορκίζουν νέα κέντρα εξουσίας

Αντιδράσεις προκαλεί η εμβόλιμη Σύνοδος του Eurogroup στις 11 Μαρτίου που ζήτησαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να γίνει αποτίμηση της προόδου η οποία θα πρέπει να έχει σημειωθεί στις διαβουλεύσεις που έχει ήδη αρχίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπέι με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Μέσα στα ιδιαίτερα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις για την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του με νέα εργαλεία ώστε να συνδράμουν χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Πολωνία και Σουηδία
Ωστόσο, χώρες εκτός ευρωζώνης, κυρίως η Πολωνία και η Σουηδία εκφράζουν δυσφορία για τον αποκλεισμό τους από παρόμοιες διαδικασίες οι οποίες, όπως εκτιμούν καθιερώνουν σταδιακά έναν σκληρό πυρήνα εντός της ΕΕ. Επίσησς η Κομισιόν δεν βλέπει με καλό μάτι τέτοιες πρωτοβουλίες, καθώς ο πρωταρχικός θεσμικός της ρόλος περιθωριοποιείται και οι αποφάσεις θα επιβάλλονται, όλο και περισσότερο σε διακυβερνητικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 13/02/2011 15:07:19

  Ευρώπη. Μια κοροϊδία για τους Έλληνες.
  Μια δυστοπία φτώχειας.
  Αυτό το όραμα οφείλουμε να τους το επιστρέψουμε.
  Έξοδος από την ΕΕ άμεσα.

 2. Ηφαιστίωνας avatar
  Ηφαιστίωνας 14/02/2011 01:35:57

  Οrestie η Ευρωπαϊκή Ένωση πέθανε. Ζήτω η γαλλογερμανική ΕΕ !!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.