#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/04/2013 16:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη εντείνει τη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγήΟι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το θέμα της φοροδιαφυγής στην επόμενη συνάντηση τους τον Μάιο, εν μέσω ενδείξεων ότι η κρίση χρέους της ένωσης έχει προκαλέσει μια έκρηξη της πολιτική ώθησης για να παταχθούν  οι φορολογικοί παράδεισοι και οι χαμηλοί συντελεστές. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το θέμα θα πρέπει να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 22 Μαΐου.

 

«Η φοροδιαφυγή είναι άδικη για τους πολίτες που εργάζονται σκληρά και καταβάλουν το μερίδιο των φόρων τους στην κοινωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Γι’ αυτό αποφασίσαμε να θέσουμε το πρόβλημα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης μας».

Η ΕΕ αγωνίζεται εδώ και καιρό να κάνει κάποια πρόοδο ως προ την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων ή να πείσει τα κράτη μέλη με ασυνήθιστα χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως η Ιρλανδία, να συμφωνήσουν με εκείνα του υπόλοιπου μπλοκ. Όλα δείχνουν ότι η πολιτική ανοχή για οποιεσδήποτε μορφή φοροδιαφυγής μπορεί να εξαντλείται, μέσα σε μια κρίση χρέους που έχει εξαντλήσει τα δημόσια ταμεία. Η πολιτική ισχύς του θέματος έχει αποκαλυφθεί από την αναστάτωση που δημιουργήθηκε στη Γαλλία, μετά την αποκάλυψη ότι ο  πρώην υπουργός προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, έλεγε ψέματα για τα χρήματα που είχε τοποθετήσει σε ένα μυστικό ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό.

«Όλοι συμφωνούν ότι η φοροδιαφυγή είναι κακή, αλλά γίνεται ακόμη πιο ηθικά απαράδεκτη σε μια εποχή κρίσης», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Πέντε από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να εμβαθύνουν τη συνεργασία για να ξεριζώσουν τη φοροδιαφυγή - με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία να δηλώνουν ότι θα μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές.

Εν τω μεταξύ, η Κύπρος είναι αναγκασμένη να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή της από 10 τοις εκατό σε 12,5 τοις εκατό, ως προϋπόθεση μιας διεθνούς διάσωσης, που θα απαιτήσει το νησί να υποβληθεί σε έλεγχο για τις κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος. Οι διατάξεις αυτές - καθώς και η επιβολή «κουρέματος» στις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις - αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των εκροών κεφαλαίων από τους Ρώσους καταθέτες που είχαν συρρεύσει στο νησί. Σε μια άλλη «στροφή», το Λουξεμβούργο συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να ξεκινήσει χαλάρωση των κανόνων του τραπεζικού απορρήτου – υποκύπτοντας σε ένα μακροχρόνιο αίτημα της Γερμανίας. Η Αυστρία, ένα άλλο προπύργιο για το τραπεζικό απόρρητο εδώ και αρκετά χρόνια, μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Ο Βαν Ρομπάι, ο οποίος αγωνίστηκε να επιβάλει τη φοροδιαφυγή στην ημερήσια διάταξη της προηγούμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, δεν αποκαλύπτει συγκεκριμένα σχέδια. Ένας συνεργάτης του αναγνώρισε ότι υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για να συνεχίσει την προσπάθεια- από την εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών ως το τραπεζικό απόρρητο και την είσπραξη των φόρων.

Η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει σαφέστερη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής, ιδιαίτερα μετά από μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 14 Μαΐου. Εν τω μεταξύ, ο Βαν Ρομπάι θα επιδιώξει να εντείνει την πολιτική πίεση. Σημείωσε στην ομιλία του ότι το ποσό των χρημάτων της ΕΕ που χάνονται κάθε χρόνο από την φοροδιαφυγή ήταν περίπου 100 φορές περισσότερο από ό, τι τα 10 δις ευρώ του δανείου που χορηγήθηκε στην Κύπρο. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αυξημένη πολιτική ώθηση για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος», τόνισε.

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 13/04/2013 19:55:16

  "Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;"
  Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, τσάρος των λιπασμάτων και πάντων των "Μονακό", πάντα το 10 % της Τράπεζας Κύπρου, είναι πιά και "Τσάρος του Σκορπιού".
  Θυμάστε το όνομα;
  Οι μεγάλοι Ρώσοι ολιγάρχες που δήθεν "θα φεύγανε από την Κύπρο" είναι και στα ...Επτάνησα (όπως μετά τον Ναπολέοντα).
  Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περσότερα...

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 13/04/2013 20:02:07

  ...στα χέρια της θυγατρός Αικατερίνης, βεβαίως βεβαίως, το νησί - σήμα κατατεθέν της Ελληνικής ολιγαρχίας.
  Απο τον κύριο των θαλασσών που δεν άφησε διαδόχους, στην διάδοχο ενός κυρίου των λιπασμάτων, των τραπεζών και των offshore.
  H Aυτοκρατορία των BRICS αντεπιτίθεται. Που πάτε καημένε Ντάισελμπλουμ, και αιθεροβάμονα Σόιμπλε...

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Uncle Stgm 14/04/2013 10:48:32

   "Απο τον κύριο των θαλασσών που δεν άφησε διαδόχους"

   Διάδοχοι νοούνται μόνο οι άρρενες και τα τέκνα αυτών; Η Χριστίνα και η Αθηνά τι ακριβώς ήταν/είναι;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Αντίθεσις 14/04/2013 13:07:01

    Η παρατηρησή μου ουδεμία σχέση έχει με το φύλο των τέκνων. Στα επαγγελματικά θέματα τα φύλα δεν πρέπει να διακρίνονται.
    Απλώς η Χριστίνα και η Αθηνά δεν ασχολήθηκαν με την επαγγελματική δραστηριότητα του πατέρα τους, και κατα συνέπεια η επιχείρηση "καράβια" δεν είχε διάδοχη κατάσταση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.