#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/12/2010 16:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ευρώπη εναντίον της Γερμανίας;Η αμφιλεγόμενη στάση της Γερμανίας απέναντι την οικονομική κρίση, έχει προκαλέσει διάσταση απόψεων στους κόλπους της ΕΕ. Άλλοι κατηγορούν τη «μονοκόμματη» στάση της Γερμανίας, και άλλοι χαρακτηρίζουν την Merkel ως προδότρια του ευρωπαϊκού οράματος. Το μόνο στο οποίο υπάρχει γενική συμφωνία, είναι ότι η ΕΕ χρειάζεται τη Γερμανία ως οικονομική ατμομηχανή, αν θέλει να επιβιώσει.

Η πρόσφατη Σύνοδος είχε σκοπό να στείλει μηνύματα στις αγορές, ότι όλα βαίνουν καλώς, και πως υπάρχει αλληλεγγύη. Όλα όμως ήταν βιτρίνα. Στα παρασκήνια υπήρχαν πολλές τριβές. Ο Jean-Claude Juncker που υποστηρίζει την έκδοση ευρωομολόγων είχε πολλούς υποστηρικτές. Η Γερμανία όμως αντιστάθηκε σθεναρά. Στην ουσία δεν λύθηκε κανένα θέμα. Και όσο η κρίση απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ, τόσο οι περισσότερες χώρες αρχίζουν και στρέφονται εναντίον της Γερμανίας, της 4ης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Αντί για μια ευρωπαϊκή Γερμανία, μήπως το μέλλον προοιωνίζει μια γερμανική Ευρώπη; Μήπως η χώρα που τόσο καιρό πληρώνει τους λογαριασμούς, ετοιμάζεται να αναλάβει και το τιμόνι;

Τα μάτια της Ευρώπης είναι σήμερα στραμμένα στο Βερολίνο που αντιτίθεται στα ευρωομόλογα, επιμένει στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στα ρίσκα των πτωχεύσεων, και συζητά σενάρια για το τέλος της νομισματικής ένωσης. Αξιωματούχοι της Κομισιόν δηλώνουν θυμωμένοι, αφού για τη Γερμανία η ευρωπαϊκή πολιτική τα τελευταία χρόνια εξαντλείται σε πόλεμο εναντίον των Βρυξελλών. Όπως λένε πολλοί, αν ήταν η Merkel καγκελάριος τότε, δεν θα υπήρχε καν ΕΕ.

Στα διάφορα κράτη, οι αντιδράσεις για τη Γερμανία διαφέρουν. Στο Παρίσι υπάρχει μια συμφωνία με το Βερολίνο, ενώ στην Αθήνα καίνε τις γερμανικές σημαίες. Οι Ισπανοί ασκούν κριτική, οι Ιταλοί παραμένουν σκεπτικοί, και οι Σκανδιναβοί συντάσσονται με τους Γερμανούς.

Τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας έφεραν πιο κοντά τους Γάλλους και τους Γερμανούς. Ξαφνικά, το Παρίσι άρχισε να θεωρεί το μοντέλο λιτότητας που προάγει το Βερολίνο ως το ιδανικό μοντέλο. Όπως δήλωσε και ο Jacques Delors, «χρειαζόμαστε τις αξίες αλλά και τις δυνάμεις της Γερμανίας». Στη τελευταία Σύνοδο, ο Sarkozy υποστήριξε τη  Merkel στο ζήτημα των ευρωομολόγων, με επιχειρήματα που ακούγονταν σχεδόν… γερμανικά. Η εξήγηση είναι ότι ο Γάλλος, του οποίου η δημοτικότητα πέφτει, θέλει να φανεί ως στιβαρός statesman. Όμως, όπως λένε κάποιοι, η ιδέα της επί ίσοις όροις συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ακούγεται παράλογη. Είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία κρατάει το τιμόνι, και οι Γάλλοι κάνουν πηδάλι.

Υπήρχε μια εποχή, που οι Ισπανοί θαύμαζαν τη Γερμανία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αγαπούσαν τους Γερμανούς πολύ περισσότερο από τους Γάλλους ή τους Βρετανούς. Αυτές όμως οι εποχές παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Οι Ισπανοί πνέουν μένεα εναντίον του Βερολίνου από τον περασμένο Μάιο, όταν οι Γερμανοί πολιτικοί μιλούσαν για την αναγκαιότητα διάσωσης της Ισπανίας, σπέρνοντας τον πανικό στις χρηματαγορές. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Elcano Royal Institute, η Ισπανία και η Γερμανία έχουν τη μεγαλύτερη εδώ και 50 χρόνια απόσταση μεταξύ τους.

Στην Ιταλία, κυριαρχεί μια άλλη άποψη. Η Merkel θεωρείται η πολιτικός που μπορεί  και κάνει τα πάντα, σε αντίθεση με τον Berlusconi. Την θαυμάζουν για την εντιμότητα και τη σοβαρότητά της. Πιστεύουν πως ότι κάνει το κάνει για τη χώρα της και όχι για τον εαυτό της. Οι Ιταλοί δυσκολεύονται να αποδεχθούν τη μετριότητα του δικού τους ηγέτη σε σχέση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Τελευταία όμως, άρχισαν να βλέπουν την Merkel ως απειλή. Ένα «τσομπανόσκυλο της ηθικής». Την κατηγορούν ακόμη και για εκβιασμό, χαρακτηρίζοντας τη στάση της ως άκαμπτη (rigore Tedesco). Όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι, οι Ιταλοί δεν πολυσυμπαθούν τη νέα αυτοπεποίθηση των Γερμανών, ούτε τους αρέσει που το Βερολίνο υπαγορεύει το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν δημοσιονομικά.

Ο λόγος αυτής της πικρίας, είναι μάλλον το σύμπλεγμα κατωτερότητας της δεύτερης περισσότερο χρεωμένης χώρας της ΕΕ, και της φοβίας της απέναντι σε μια Γερμανία που προτιμά να συνεργάζεται με την Αγγλία και τη Γαλλία. Η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, όμως σήμερα δεν παίζει σημαντικό ρόλο στις Βρυξέλλες, όπου ακόμη και η Ισπανία και η Πολωνία έχουν περισσότερη επιρροή.

Υπάρχουν όμως και κάποια κράτη όπου η ταύτιση με τη γερμανική στάση είναι γενική, όπως συμβαίνει στη Σουηδία και στη Φιλανδία. Η εξήγηση είναι απλή, και παράλληλα μας δείχνει το γιατί η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση είναι δύσκολη υπόθεση. Τα συμφέροντα των χωρών αυτών είναι πανομοιότυπα με αυτά της Γερμανίας. Έχουν συνεχή πλεονάσματα, και τα εμπορικά τους ισοζύγια είναι πάντα θετικά. Τα δημοσιονομικά τους είναι σε καλή κατάσταση εξαιτίας μεταρρυθμίσεων στη δεκαετία του `90, και όπως η Γερμανία, έτσι και αυτά βασίζονται στις εξαγωγές.

Η επιστροφή στις εθνικές αξίες, μέχρι πρότινος προνόμιο των Γάλλων και των Βρετανών, έχει γίνει πλέον ίδιον και των Γερμανών. Αντιθέτως, η επιδίωξη του ευρωπαϊκού οράματος είναι πλέον μια σπάνια στάση. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι πολύ μικρής ηλικίας ώστε να θυμούνται τους συνοριακούς και συναλλαγματικούς ελέγχους .

S.A.-Der Spiegel

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/12/2010 16:46:22

  Μελετω εδω και μερες αυτο...
  http://www.bibliotecapleyades.net/merovingians/merovingios_02.htm

  στο κατω μερος εχει το γεννεαλογικο δενδρο.. το οποιο ξεκινα απο τον Βασιλια Φιλιππο της Μακεδονιας παει Βασιλισα Ελισαβετ και καταληγει τον G.W.Bush !!!!

  Ειναι ολοι τους ΕΛΛΗΝΕΣ !!!!!!!!!!!!!??????????????????????

  Οπου και να αναζητησω σχετικα στοιχεια, παντα βγαινει το ιδιο συμπερασμα! "Πατερας" ολων ειναι ο Φιλιππος!

  ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/12/2010 16:51:49

   και εδω !
   http://www.atlanteanconspiracy.com/2008/06/presidential-bloodlines.html

   ΠΠ

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/12/2010 17:43:56

   άιντε άιντεεε..

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/12/2010 16:57:19

  “You have not anchored Germany to
  europe; you have anchored europe to
  a newly dominant, unified Germany.
  In the end, my friends, you’ll find it
  will not work.”
  Margaret Thatcher, in a speech in Colorado Springs, Colorado,
  in October 1995.

  ΠΠ

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/12/2010 17:00:26

  “You have not anchored Germany to
  europe; you have anchored europe to
  a newly dominant, unified Germany.
  In the end, my friends, you’ll find it
  will not work.”
  Μargaret Thatcher, in a speech
  in Colorado Springs, Colorado,
  in October 1995.

  ΠΠ

 4. Sargos avatar
  Sargos 22/12/2010 18:32:08

  Δεν πρεπει να ξεχναμε οτι οι λευκες κολλες που υπεγραψαν οι γερμανοι οταν παραδοθηκαν ανευ ορων στους αμερικανους με το τελος του Β παγκοσμιου πολεμου ισχυουν ακομη . Εκτος αυτου πρεπει να ξωφλησουν και τα λεφτα απο το σχεδιο μαρσαλ.

 5. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 22/12/2010 18:34:03

  "Η επιστροφή στις εθνικές αξίες, μέχρι πρότινος προνόμιο των Γάλλων και των Βρετανών, έχει γίνει πλέον ίδιον και των Γερμανών. Αντιθέτως, η επιδίωξη του ευρωπαϊκού οράματος είναι πλέον μια σπάνια στάση"

  Κάτι σαν το μέρμηγκα και το τζίτζικα, κάπου εκεί τελειώνουν οι εθνικές αξίες των γερμανών, και στη νόμιμη αποφυγή φορολογίας, vom Fiskus absetzen. Οτι και να θέλουν να κάνουν, η πρώτη ερώτηση που πρέπει να παντηθεί είναι αν εκπίπτει από την εφορία. Das Land der Dichter!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.