#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/11/2011 22:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ελλάδα ομφαλοσκοπεί ενώ ο κόσμος ... χάνεταιΜπορεί η Ελλάδα να ζει στον μικρόκοσμό της και να περιμένει εναγωνίως το νέο της πρωθυπουργό, αλλά τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, ίσως και σε όλο τον πλανήτη, ξεπερνούν και επικαλύπτουν τα πάντα. Οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα πολύ σύντομα να υπάρξει ένα μεγάλο, παγκόσμιο πιστωτικό γεγονός. Και δεν εννοούμε την χρεοκοπία μιας χώρας όπως η Ελλάδα, αλλά κάτι πολύ σοβαρότερο.

 

Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι σε μεταξύ τους συνομιλίες συζητούν σχέδια για την ριζική ανανέωση της ΕΕ σε μια πιο ενωμένη μορφή που θα εμπεριέχει και μία μικρότερη ευρωζώνη, σύμφωνα με πήγες της ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί, έδωσε μια γεύση για τις σκέψεις του κατά τη διάρκεια σημερινής του ομιλίας σε μαθητές σε πόλη της ανατολικής Γαλλίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μία Ευρώπη δυο ταχυτήτων- μίας ευρωζώνης που  θα κινείται πιο γρήγορα από ότι   συμβαίνει σήμερα με τις 27 χώρες- είναι η μόνη λύση για το μέλλον.»

Σε συζητήσεις μεταξύ ανωτέρων πολιτικών στο Παρίσι, στο Βερολίνο, καθώς και στις Βρυξέλλες κάνουν ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου μίας ή και περισσότερων χωρών από την Ευρωζώνη, ενώ στον πυρήνα που θα παραμείνει θα δοθεί ώθηση στη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανόμενης της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η αλλαγή της δομής της Ευρωζώνης έχει συζητηθεί μόνο σε θεωρητικό επίπεδο και δεν έχει προχωρήσει στο επιχειρησιακό ή το τεχνικό.

“Ο  όλος σχεδιασμός δεν αφορά σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων αφού ούτως ή άλλως αυτή ήδη υπάρχει! Αφορά σε μια δραστική αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη, έτσι όπως τον γνωρίζουμε τα τελευταία 60 χρόνια, με τον κίνδυνο όμως να πυροδοτήσει νέες εντάσεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι το τέλος της Ευρώπης έτσι όπως την ξέρουμε», δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters

 

Στην Ιταλία τα ομόλογα των 10ετών ομολόγων είναι πλέον σταθερά πάνω από 7%. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα μπήκε στο Μηχανισμό Στήριξης με χαμηλότερο επιτόκιο στα ομόλογα.

Η γειτονική χώρα αν σκάσει θα τινάξει στον αέρα όλο το οικονομικό σύστημα. Κάποιοι για παράδειγμα κάνουν λόγο για ένα άνοιγμα μόνο των γαλλικών τραπεζών σε ιταλικά ομόλογα που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το χρέος της Ιταλίας πλησιάζει τα 2 τρις ευρώ ενώ οι πιέσεις από τις αγορές γίνονται ασφυκτικές.

Η Γαλλία δεν είναι και σε καλύτερη κατάσταση ενώ ακόμη και στη Γερμανία ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι υποχωρούν οι εξαγωγές, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Νότια Αφρική υποβαθμίστηκε, δείγμα ότι η κρίση βαθαίνει και επεκτείνεται. Προειδοποιήσεις γίνονται στην Κίνα για το νόμισμά της και εκφράζονται φόβοι για επικίνδυνες εξελίξεις ενώ οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει και κλονίζονται.

Και μέσα σε όλο αυτό το ζοφερό κλίμα που ρίχνει τα χρηματιστήρια και το ευρώ, εμφανίζονται ήδη φωνές που ζητούν άμεση παρέμβαση αλλιώς θα καταστραφούν τα πάντα. Κάποιοι δεν αποκλείουν μάλιστα αλλαγές ακόμη και στην πρόσφατη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αλλά και στις αποφάσεις της G-20 καθώς δεν πρόκειται να περιορίσουν το κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Πλέον ανοικτά ζητείται από τη Μέρκελ να αλλάξει την πολιτική της και να αφήσει την ΕΚΤ να παίξει το ρόλο της στη στήριξη του νομίσματος.

Ο πρώην επικεφαλής του πενταμελούς συμβουλίου εμπειρογνώμων της γερμανικής κυβέρνησης, Μπερντ Ρούρουπ, σε άρθρο του στην εφημερίδα  «Handelsblatt» επισημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν ακόμη και μη συμβατικά μέτρα υπονοώντας ότι το τύπωμα χρήματος για αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων ίσως να έσωζε την παρτίδα. Ο  Ρούρουπ επισημαίνει ότι η απόφαση για την ενίσχυση του EFSF δεν φαίνεται να εντυπωσίασε ιδιαιτέρως τις αγορές ώστε να κινητοποιήσουν τους επενδυτές από χώρες της Άπω Ανατολής για παράδειγμα, για να προβούν σε αγορές κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου. Και συνεχίζει:

Προκειμένου να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει και δεύτερη «εθελοντική» παραίτηση των πιστωτών από τις αξιώσεις τους σε σχέση με μια χώρα του ευρώ, θα έπρεπε να διασφαλιστεί ότι η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε απεριόριστου ύψους αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι μια χρεοκοπία δε θα μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η άσκηση μιας τέτοιας πρακτικής θα αντιπροσώπευε μια νομισματοποίηση του χρέους, η οποία στην Γερμανία συνιστά σοβαρή κανονιστική αμαρτία.

Μερικές φορές, καταλήγει, σε καταστάσεις, όπως η παρούσα, για την οποία δεν υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα, είναι αναγκαίες οι μη συμβατικές δράσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο, όταν περιμένει κανείς ότι μια τέτοια δυνατότητα της ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί: Στον Μεσαίωνα και μόνο η απειλή βασανιστηρίων ήταν ικανή να οδηγήσει κάποιον σε ομολογία. Προκειμένου οι αγορές να πεισθούν για τις δυνατότητες της Ευρώπης, θα ήταν ένας τρόπος που θα μπορούσε να μη χρησιμοποιηθεί. Αλλά η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. smash avatar
  smash 09/11/2011 22:28:24

  La Rage

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/11/2011 23:10:02

  Για τους μεν Γερμανούς, είμαι πολύ περίεργος εάν θα ζητήσουν ...συγγνώμη από τον Γκάϊτνερ. Μάλλον όχι. Θεωρώ δεδομένο ότι έτσι ή αλλιώς η Ευρώπη θα γίνει 2 ή περισσοτέρων ταχυτήτων, με κρύο (καλό) Ευρώ και ζεστό (χμμμ) Ευρώ, προστατευτισμούς και τέτοια. Εμάς μπορεί να μας έχουν σε ξεχωριστη κατηγορία "ζεστού κατεψυγμένου" με πράσινα κουπόνια αντί για νόμισμα, αλλα με προσφορές σε Σκόντα 1 φορά τον χρόνο, εάν έχουμε πολλές ΑΠΕ. Μην γελάτε...

  Θεωρώ ότι όλο αυτό το θέατρο και η όλο και σκληρότερη και προσβλητικότερη γλώσσα λαγών τύπου Ρεν αλλά και του Σαρκοζύ που είπε "α εγώ δεν ήξερα κλπ" σημαίνει ότι μπορεί και να μας δείχνουν πόρτα. Οπωσδήποτε θα έχουμε το δίλημμα υποταγή (και πράσινα κουπόνια που ανταλλάσονται με ψυγεία Ζήμενς κάθε 29 Φεβρουαρίου) ή ελευθερία. Εμένα οι απόψεις μου είναι γνωστές. Ελευθερία ή θάνατος. Αλλά μπορεί να είμαι μειοψηφία.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ archaeopteryx 09/11/2011 23:32:45

   Count me in !

 3. Πτερέλαος avatar
  Πτερέλαος 10/11/2011 10:01:35

  Αν κρατούσαν Ηγέτες τα ηνία των PIIGS τότε αυτή την άνωθεν επιβεβλημένη Ευρώπη των δυο ταχυτήτων θα την είχαν προκαλέσει πρώτοι και με τους δικούς τους όρους: Κλειστή αγορά μεταξύ τους, εμπάργκο στα προϊόντα των χωρών της "1ης" ταχύτητας, διαφορετική -απόλυτα σκληρή- στάση απέναντι στις "αγορές", δικό τους νόμισμα, κλπ. Τότε να έβλεπα την Ευρώπη της 1ης ταχύτητας πώς θα αντιδρούσε! Ας έχανε μια αγορά της τάξης των 200.000.000 κατοίκων και τα λέγαμε.

  Αυτή η πρόταση είχε ξανασταλεί στο παρόν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.