#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2011 07:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία σκέφτεται την αποχώρησή της από την ευρωζώνη
Το ουτοπικό όνειρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία βρίσκονται ένα βήμα πριν την πτώχευση, κάτι που σπρώξει και την υπόλοιπη κοινή αγορά στην άβυσσο.

Για πρώτη φορά, το Παρίσι αρνείται να υποκύψει, και συνεχίζει να παλεύει κόντρα στην αναπόφευκτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας. Η δε ΕΚΤ δεν έχει αρκετή δύναμη για να μπορέσει να αποτρέψει μια πανευρωπαϊκή τραπεζική κατάρρευση.

Σε γενικές γραμμές, το οικονομικό χάος της Ευρώπης, κάνει ακόμη και την δημοσιονομική αταξία της Αμερικής, να μοιάζει διαχειρίσιμη. Αυτό όμως δεν βοηθά, αφού στη σημερινή παγκόσμια οικονομία, όλοι κολυμπάμε ή όλοι πνιγόμαστε μαζί.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για αποχώρηση από τη ευρωζώνη, πριν βυθιστεί ολόκληρη η ήπειρος. Το άγχος αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου βιομηχάνων Hans Olaf Henkel, και παλιός υποστηρικτής του ενιαίου νομίσματος, έγραψε ένα σοκαριστικό άρθρο τον Αύγουστο στην εφημερίδα Financial Times, στο οποίο υποστήριζε ότι η Αυστρία, η Ολλανδία, η Γερμανία, και η Φιλανδία θα πρέπει να φύγουν από το ευρώ, και να ξεκινήσουν με ένα νέο νόμισμα, που πολλοί ονομάζουν ειρωνικά kraut mark.

Όπως υποστηρίζει ο Henkel, «ένα υποτιμημένο ευρώ θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα των κρατών που θα έμεναν στην ευρωζώνη, και θα τόνωνε την ανάπτυξή τους… θα επηρεάζονταν οι εξαγωγές των βόρειων χωρών, αλλά θα είχαν και μικρό πληθωρισμό».

Με άλλα λόγια, ενωμένοι πέφτουν, διαιρεμένοι επιβιώνουν!

Ένας μεγάλος αριθμός Γερμανών υποστηρίζει την επιστροφή στο μάρκο, το οποίο δημιουργήθηκε εν μέσω των μεταπολεμικών ερειπίων το 1948, και παρείχε σταθερότητα στη διάρκεια της επανένωσης των 1990ς, παραμένοντας στη θέση του έως την εφαρμογή του ευρώ το 2002.

Η προηγούμενη δεκαετία ήταν ταραγμένη, με τα οικονομικά προβλήματα της ευρωζώνης να βαραίνουν την κατά τα άλλα ισχυρή γερμανική οικονομία, κάτι που ώθησε πολλούς Γερμανούς στο να ζητούν και πάλι το εθνικό τους νόμισμα.

Σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν κάποια περίεργα συναισθήματα σε σχέση με το γεγονός ότι η Ευρώπη είδε δυο μεγάλους πολέμους μέσα σε έναν αιώνα, που είχαν σκοπό την αποτροπή της κυριαρχίας της Γερμανίας. Τώρα όμως, η πραγματικότητα είναι ότι το μόνο που κρατάει την ΕΕ ενωμένη είναι οι βαθιές τσέπες του Βερολίνου.

Η φοβία απέναντι στους Τεύτονες μπορεί να αποτρέψει την ονομασία του νέου νομίσματος ως Deutsche Mark, αλλά και πάλι, όλοι θα γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς θα πρόκειται.

Η καγκελάριος Angela Merkel μπορεί να επιμένει για την γερμανική δέσμευση στην συνέχιση του ευρώ, αλλά όλοι πλέον ξέρουν τι σκέφτεται το Βερολίνο. Η Γερμανία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία, και η δεύτερη σε εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως η ευρωζώνη είναι τόσο ισχυρή όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος της, και αυτόν τον καιρό  πολλές είναι οι χώρες που φλερτάρουν με τη χρεοκοπία. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν αντέχουν πια να συνεχίζουν να διασώζουν αυτοκτονικές και σπάταλες πολιτικές κάποιων ανεύθυνων χωρών. Αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι οι διασώσεις αυτές δεν είναι παρά προσωρινές λύσεις, και τα κράτη πρόνοιας θα συνεχίζουν να ζητιανεύουν για ρευστό, χωρίς όμως να κάνουν κάτι για να βελτιωθούν οι αποτυχημένες πρακτικές τους.

Η γερμανική οικονομία έχει δείξει τρομερή αντοχή στην απορρόφηση της Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του κομμουνισμού, στηρίζοντας στη συνέχεια και την Ευρώπη. Οι Γάλλοι, από την πλευρά τους «φρικάρουν» με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Γερμανίας από το ευρώ, που θα σήμαινε ότι αυτοί θα ήταν οι μόνοι που θα έπρεπε πλέον να στηρίζουν τις «χαμένες» οικονομίες του Νότου.

Βέβαια, από κάποιο σημείο και μετά, ένας λαός θα πρέπει να κάνει ότι χρειάζεται για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, και αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν σήμερα οι Γερμανοί. Έτσι, η σύσταση μιας νέας νομισματικής ένωσης με τις χώρες του Βορρά που τηρούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, θα διέσωζε τουλάχιστον κάτι, σε περίπτωση ενός νέου πανευρωπαϊκού τσουνάμι.

 

Του Brett M. Decker

The Washington Times

http://www.washingtontimes.com/news/2011/oct/21/europes-savior-a-new-deutsche-mark/

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΓΝΟΣ 24/10/2011 08:13:47

  Η "Grossdeutschland" προ των πυλών.Η ιστορική δικαίωση του Οττο Φον Μπίσμαρκ;

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 24/10/2011 16:03:43

  Ο πληθωρισμός θα ανέβαινε, ειδικά στις βόρειες χώρες, μόνο εάν οι ίδιοι αύξαιναν τους μισθούς των εργαζομένων τους, κάτι που τους ζητούν ακόμα και οι Γάλλοι, που αισθάνονται τι σημαίνει να έχεις ένα νόμισμα, αλλά χωριστούς κορβανάδες.
  Το ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ προβληματίζονται με το Ευρώ, σημαίνει από μόνο του ότι, οι βόριοι δεν χάνουν. Φοβούνται, βέβαια, ότι θα χάσουν μετά από "Ελλαδοποίηση" κάποιων μεγαλυτέρων οικονομιών και γι'αυτό συζητούν έξοδο.
  Τελικά, με το Ευρώ, μπήκαμε σε παρτίδα πόκερ με παίκτες πολύ πάνω από τα κιλά μας. Παίξαμε, χάσαμε, και τώρα οι κερδισμένοι σκέπτονται να βγούν, αφού μόνο πιέσεις για δανεικά και αγύριστα βλέπουν για το μέλλον.

 3. captain avatar
  captain 24/10/2011 16:30:23

  Ένα δεν καταλαβαίνω: πως μερικοί είναι τόσο σίγουροι ότι τα κράτη (ή οι λαοί τους) είναι διατεθειμένοι να βρεθούν σε ένα τέτοιο σφιχταγκάλιασμα με τους Γερμανούς. Πολλοί βρίσκονται σε ένα κοινό σχήμα με τη Γερμανία γι αυτόν ακριβώς το λόγο, γιατί δεν είναι μόνοι τους αυτοί με τη Γερμανία. Τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά σε αντίθετη περίπτωση. Σα να μου φαίνεται ότι σε ένα τέτοιο σχήμα μόνο η Σλοβενία η Σλοβακία και η Κροατία θα ήταν πρόθυμες να συμμετέχουν.

 4. captain avatar
  captain 24/10/2011 16:35:51

  Ακόμα δεν καταλαβαίνω πως είναι τόσο σίγουροι οι Γερμανοί ότι θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν την Ιταλία για παράδειγμα σε περίπτωση που οι Ιταλοί θα έχουν ένα υποτιμημένο νόμισμα: η Ιταλία δεν κάνει πια disrupting markets, δεν είναι στη δεκαετία του '60.

 5. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 24/10/2011 18:44:59

  Αν βγει - που δεν το πιστεύω να γίνει ποτέ - η Γερμανία από την Ευρωζώνη, τότε φανταστείτε ένα προϊόν της γερμανίας με επιπλέον στο κεφάλι ένα 25% απο δασμούς; Τους κλείνεις το μαγαζί σε 12 μήβνες ή όχι;

 6. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ avatar
  Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 24/10/2011 19:11:19

  Αν προσφύγει και η Ιταλία στο μηχανισμό στήριξης όπως φημολογείται τις τελευταίες μέρες τότε οι εξελίξεις επιταχύνονται.

  Ή ευρωομόλογο και το χέρι στην τσέπη για τη Γερμανία, που μέχρι τώρα έχει κερδίσει άπειρα χρήματα από το ευρώ ή Έξοδος της Γερμανίας (μαζί με τις χώρες δορυφόρους Ολλανδία-Αυστρία-Φινλανδία για να φτιάξουν το δικό τους νόμισμα) με κινδύνους καθίζησης της οικονομίας τους λόγω σκληρού νομίσματος και κατάρρευση των εξαγωγών τους.

  Δυστυχώς για την Ευρώπη,όσοι μελετάνε ιστορία,γνωρίζουμε και από προσωπική εμπειρία ότι οι Γερμανοί είναι απίστευτα και επικίνδυνα πλεονέκτες,κοντόφθαλμοι και κατ' επέκταση αυτοκαταστροφικοί.

  Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που ξεκίνησαν το αποδεικνύουν περίτρανα.

  Η απορία μου είναι πότε θα τους τραβήξουν το αυτί οι Αμερικάνοι,καθώς έχουν πάρει πολύ αέρα.Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία παραμένει μία χώρα με άτυπη Αμερικάνικη κατοχή που μέχρι πρόσφατα δεν είχε καν δικό της σοβαρό στρατό,αεροπορία,ναυτικό γιατί αν είχε θα ήταν ακόμα πιο επικίνδυνη.Όσοι έχουν ζήσει κάποια χρόνια στην Γερμανία , γνωρίζουν ότι η Αμερικάνοι είναι κράτος εν κράτει στην Γερμανία, μεγαλύτερη βάση της Ευρώπης είναι το φημισμένο RAMMSTEIN...

  Και κάτι τελευταίο για τα παιδιά που φευγουν από Ελλάδα για Γερμανία και Ολλανδία και μαθαίνουν Γερμανικά κλπ. Μην περιμένετε ότι θα σας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες.Ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει.

  Ιδίως αν βγουν από το ευρώ και πιεστούν με ανεργία και κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων τους (από τα δικά μας τοκοχρεολύσια) , τους βλέπω να σας σουτάρουν από τις χώρες τους με συνοπτικές διαδικασίες και να κλείνουν σιδερόφρακτα τα σύνορά τους.

  Μία τελευταία εκτίμηση είναι ότι αν δεν επέμβει η Αμερική για να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση,τότε πάμε ολοταχώς για μια μεταμοντέρνα δεκαετία του '30 και αναβίωση του σοβινισμού με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες.

  Εκτός και αν τα thing tanks της Ουάσιγκτον πιστεύουν και προκρίνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τους βόλευε στα πλαίσια του Διαίρει και Βασίλευε.

 7. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 25/10/2011 19:06:24

  "... η Ευρώπη είδε δυο μεγάλους πολέμους μέσα σε έναν αιώνα, που είχαν σκοπό την αποτροπή της κυριαρχίας της Γερμανίας. "

  "Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που ξεκίνησαν το αποδεικνύουν περίτρανα."

  Φαίνεται μερικοί δεν έχουν ιδέα για το τι συνέβη κατά τον Α' ΠΠ και απλά υποθέτουν πως συνέβη ό,τι και στον Β' ΠΠ. Σταματήστε να μαθαίνετε ιστορία από το Hollywood και διαβάστε και κανένα βιβλίο παραπάνω. Και εγώ δεν χωνεύω τους Γερμανούς αλλά μην γράφουμε και ό,τι θέλουμε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.