#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/04/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία πρέπει επιτέλους να κάνει κράτειΟ Jens Weidmann είναι ο νεαρός οικονομολόγος, που έγινε πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, μετά από μια μετεωρική πολιτική καριέρα στη σκιά της Angela Merkel, και σήμερα αποτελεί μια από τις ισχυρότερες παρουσίες στο Δ.Σ της ΕΚΤ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Weidmann, τα επιτόκια της τάξης του 6% δεν αποτελούν καταστροφή, και άρα δεν χρειάζεται να κινητοποιηθεί η ΕΚΤ, προκειμένου να χαλαρώσουν οι πιέσεις των χρηματαγορών επί της Ισπανίας.

Γνωρίζει άραγε ο Weidmann ότι η Ισπανία ανήκει στην ίδια νομισματική ένωση με την Γερμανία, και ότι αυτού του είδους τα σπρεντς θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την ύπαρξη αυτής της ένωσης;

Σίγουρα, για τον Weidmann, που δεν τον απασχολεί η ανάπτυξη και η απασχόληση, αλά μόνο η σταθερότητα των τιμών, ένας πληθωρισμός ύψους 6% θα έφερνε οπωσδήποτε την καταστροφή. Ευτυχώς που μπορεί να κοιμάται ήσυχος, διότι ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι μόλις 2.7%. Και ακόμη καλύτερα για τον Weidmann είναι τα στοιχεία από την Ισπανία και την Ελλάδα. Η πρώτη έχει πληθωρισμό 1.8%. και η δεύτερη 1.4%. Χαμηλότερα δηλαδή και από την ίδια την Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός φτάνει το 2.3%.

Οι απόψεις του Weidmann εξηγούν με απόλυτη σαφήνεια το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη, και πιο ειδικά στην Ισπανία.

Όλα αυτά που σήμερα τραβάμε, οφείλονται στην κοντόφθαλμη πολιτική της γαλλικής ελίτ στο τέλος του Α`ΠΠ, που έπνιξε κάθε πιθανότητα ανάπτυξης και ανάκαμψης στην τότε Γερμανία, επιβάλλοντας της αυστηρές και σκληρές πολεμικές οικονομικές επανορθώσεις. Αυτό συνετέλεσε στην άνοδο του λαϊκισμού, που άναψε το φυτίλι του ναζισμού, και που τελικά μας οδήγησε στον Β`ΠΠ.

Είναι κρίμα που η Γερμανία, κατάφερε να ξεπεράσει τον ναζισμό, αλλά δεν μπορεί ακόμη να ξεπεράσει τον πληθωρισμό, ο οποίος ανέτρεψε την δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Με αυτή την πεισματάρικη στάση της, η γερμανική κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την ΕΕ, και ενθαρρύνει τον αντιγερμανισμό. Για παράδειγμα, αν και στην Ισπανία η εικόνα της Γερμανίας είναι γενικά καλή, μια πρόσφατη δημοσκόπηση θέλει τους τρεις στους τέσσερις Ισπανούς (73%) να πιστεύουν πως το Βερολίνο δεν ενδιαφέρεται για αυτούς, ενώ το 87% θεωρεί πως η Γερμανία κάνει κουμάντο στην Ευρώπη. Όχι περισσότερο κουμάντο, αλλά «το κουμάντο».

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να πούμε στην Γερμανία να κάνει κράτει; Σίγουρα ναι. Πως; Συντονίζοντας τις εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης με αυτές των Βρυξελλών. Κάτι τέτοιο απαιτεί την επαναφορά της θεσμικής και πολιτικής ισορροπίας στην Ευρώπη, που δυστυχώς έχει εξαφανιστεί.

Από τη μία, η ευρωπαϊκή Κομισιόν που θα έπρεπε να εκπροσωπεί όλα τα κράτη, έχει βγει από το παιχνίδι. Στην αρχή της δεύτερής του θητείας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Barroso έδειχνε πως θα είναι πραγματικός ηγέτης. Μόλις όμως δυσκόλεψαν τα πράγματα, απλά παράτησε την ατζέντα ανάπτυξης που επί χρόνια υποστήριζε.

Από την άλλη, έχουμε μια Γαλλία που ανέκαθεν ήταν το αντίβαρο στην Γερμανία, να βρίσκεται στα χέρια του Sarkozy, που αντισταθμίζει τις αποτυχίες του στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, υποκύπτοντας στην ισχυρή Γερμανία, και παριστάνοντας τον σκληρό στην αδύναμη Ισπανία.

Αυτή η Γαλλία έχει καταστεί πλέον και  η ίδια πρόβλημα για το ευρωπαϊκό μέλλον, όπως ακριβώς και η ανελαστική στάση της Bundesbank. Για αυτό και ο Hollande μπορεί να αποδειχθεί ένα καλό σοκ για την Γαλλία, την Κομισιόν, αλλά και την ίδια την Γερμανία.

 

http://internacional.elpais.com/internacional/2012/04/19/actualidad/1334851773_341049.html

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 30/04/2012 10:53:43

  Αν κατάλαβα την ουσία του άρθρου, η Γερμανία καταστρέφει μία ήπειρο διότι πριν έναν αιώνα περίπου, με το τέλος του Α'ΠΠ, είχε υψηλό πληθωρισμό, κάτι που δεν θέλει να ξαναζήσει.

  Έχω επαυτού να πω τα εξής:

  1)Κανένας λογικός άνθρωπος ή λαός δεν καθορίζει το μέλλον του και το παρόν του αποκλειστικά βασιζόμενος στο τι συνέβη πριν ένα αιώνα.

  2)Οι περισσότεροι άνθρωποι στην σημερινή γερμανία δεν ζούσαν όταν πριν τόσες δεκαετίες ο πληθωρισμός ήταν υψηλός.

  3)Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλες τις χώρες δεν έχουν καλή σχέση με την ιστορία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Γερμανία. Δεν το χάβω ότι οι 20άρηδες - 80άρηδες σημερινοί γερμανοί διάβασαν στα βιβλία της ιστορίας πόσο κακός ήταν ο πληθωρισμός και .... συγκλονίστηκαν.


  Μου φαίνεται σαν φτηνή γερμανική δικαιολογία με ψυχολογικό υπόβαθρο. Η αλήθεια είναι ότι μεχρι στιγμής επωφελούνται από την κρίση.

  • ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
   ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ @ Γιώργoς Αχαιός 30/04/2012 13:44:37

   '''1)Κανένας λογικός άνθρωπος ή λαός δεν καθορίζει το μέλλον του και το παρόν του αποκλειστικά βασιζόμενος στο τι συνέβη πριν ένα αιώνα.'''

   Τότε οι αναφορές στο 4ο ράϊχ, την βέρμαχτ και τις σβάστιγκες απο τους εγχώριους λαοπλάνους είναι εξίσου παραπλανητική.

   '''2)Οι περισσότεροι άνθρωποι στην σημερινή γερμανία δεν ζούσαν όταν πριν τόσες δεκαετίες ο πληθωρισμός ήταν υψηλός.'''

   Επίσης και οι περισσότεροι έλληνες του σήμερα δεν ζούσαν στην κατοχή.

   '''3)Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλες τις χώρες δεν έχουν καλή σχέση με την ιστορία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Γερμανία. Δεν το χάβω ότι οι 20άρηδες – 80άρηδες σημερινοί γερμανοί διάβασαν στα βιβλία της ιστορίας πόσο κακός ήταν ο πληθωρισμός και …. συγκλονίστηκαν.'''

   Όχι. Απλώς υπάρχουν και εκεί ηλικιωμένοι που εξιστορούν στα παιδιά τους την πείνα και την εξαθλίωση απο λανθασμένες οικονομικές επιλογές.

   '''Μου φαίνεται σαν φτηνή γερμανική δικαιολογία με ψυχολογικό υπόβαθρο. Η αλήθεια είναι ότι μεχρι στιγμής επωφελούνται από την κρίση.'''

   Το ίδιο φτηνή δικαιολογία είναι η επίκληση της κατοχής για να αποποιηθούμε των ευθυνών μας.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Γιώργoς Αχαιός 01/05/2012 10:13:20

   Μα η Γερμανία δεν δρα ορθολογικά.
   Δρα εξόχως συναισθηματικά, με μαζική υστερία και φανατισμό που θα τον ζήλευαν και οι πιο γκάου ταλιμπάν.
   Και τώρα, όπως και τότε, που ο Άρειος "ομορφάντρας" με το μουστακάκι τους χαιρετούσε αδερφίστικα από τα μπαλκόνια.

 2. anonymous avatar
  anonymous 30/04/2012 12:43:41

  Είχα διαβάσει μια ανάλυση, δυστυχώς δε θυμάμαι που, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ φτιάχτηκε για να ελέγξει την τότε διχοτομημένη Γερμανία και το Ευρώ για να ελέγξει την ενωμένη Γερμανία. Μάλιστα το Ευρώ ήταν ένα από τα ανταλλάγματα για την επανένωση της Γερμανίας. Με βάση το ανωτέρω είναι λογικό η Γερμανία να υπονομεύει την ΕΕ και το Ευρώ. Σκεφτείτε μόνο πως θα ήταν μια Ευρώπη χωρίς τη Γερμανία. Εγώ πιστεύω ότι θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Γερμανία και το πρόβλημα της Γερμανίας είναι η Ευρώπη στο σύνολό της.

 3. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 30/04/2012 23:07:07

  Ποιός σου είπε ότι θεωρώ σωστό να καθορίζουμε την πολιτική μας σήμερα με βάση την κατοχή και μόνο; Ούτε είναι σωστό, ούτε είναι κάτι που συμβαίνει κατά την άποψή μου.

  Επίσης δεν συμβαίνει να καθορίζουν οι γερμανοί την δική τους με βάση το ότι κάποτε υπήρχε πληθωρισμός και ήταν .....κακός.

  Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν αδύνατο να μην συνοδεύει την οικονομική ανάπτυξη ένας ήπιος πληθωρισμός. Έχει να κάνει με την αύξηση της ζήτησης.
  Είναι σα να λέμε κάποτε έκανα ηλιοθεραπεία και κάηκα. Για αυτό τώρα που έχει παγετώνες προτιμώ να είμαι γυμνός στο χιόνι. Δεν είναι λογικό.

  Αν θες να πιστεύεις τα παραπάνω πίστευέ τα. Βαριέμαι να γράφω κατεβατά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.