#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/12/2012 15:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία θα κρίνει παράνομους τους νεοναζί του NPD;Την Τετάρτη, η Γερμανία θα αποφασίσει για ένα ζήτημα που την ταλανίζει εδώ και πολύ καιρό: την απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD (Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας). Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραμένει δύσπιστη. Αν η νομική προσπάθεια αποτύχει, το NPD θα βγει κερδισμένο.

Σχετική έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτηρίζει το NPD «αντισημιτικό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό», καθώς και «σχετικό» με τον εθνικοσοσιαλισμό. Πολιτικοί και νομικοί εμπειρογνώμονες συζητούν εδώ και ένα χρόνο τις δυνατότητες να κηρύξουν το κόμμα, το οποίο εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά σε δύο ανατολικά κρατίδια, τη Σαξονία και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, παράνομο. Ως νόμιμο κόμμα, χρηματοδοτείται εν μέρει από τα χρήματα των φορολογουμένων.

Τα αιτήματα για να κηρυχθεί παράνομο εντάθηκαν πέρυσι, μετά την αποκάλυψη ότι μια νεοναζιστική τρομοκρατική ομάδα η οποία αυτοαποκαλείται Εθνικοσοσιαλιστικό Underground (NSU) κρυβόταν  πίσω από τις δολοφονίες εννέα μεταναστών καταστηματαρχών και μιας αστυνομικίνας, σε μια υπόθεση που η αστυνομία απέτυχε να εξιχνιάσει επί μια δεκαετία. Η είδηση ​έκανε πολλούς να ζητήσουν μια γενική καταστολή των ακροδεξιού εξτρεμισμού, στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση ξεκίνησε την επανεξέταση της δυνατότητας μιας νέας προσπάθειας για την απαγόρευση του NPD, μετά από μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια το 2003. Η πίεση για την απαγόρευση αυξήθηκε επίσης όταν έγινε γνωστό ότι ο πρώην εκπρόσωπος του NPD στο κρατίδιο της Θουριγγίας, Ραλφ Βόχλεμπεν, φέρεται να βοήθησε τις δολοφονίες.

Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα εργασίας των κεντρικών και περιφερειακών αρχών υπέβαλε μια έκθεση 141 σελίδων, σχετικά με την ισχύ της υπόθεσης εναντίον του NPD. Παρέθεσε εμπρηστικές ομιλίες και άρθρα από περισσότερα από 400 μέλη του κόμματος. Αλλά, επίσης, προειδοποίησε ότι η έκβαση της νομικής προσπάθειας να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα ήταν ασαφής.

Τα περιφερειακά κρατίδια στρώνουν το δρόμο της απαγόρευσης

Μια προηγούμενη προσπάθεια για την κατάργηση του NPD το 2003 απέτυχε, λόγω της παρουσίας των πληροφοριοδοτών της κυβέρνησης στις τάξεις του κόμματος. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το όργανο που καλείται να αποφανθεί σχετικά με την απαγόρευση, απέρριψε την υπόθεση με το σκεπτικό ότι η πολιτική του NPD διαμορφώνεται εν μέρει από πράκτορες της κυβέρνησης. Για να αποφευχθεί μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια, οι αρχές διέκοψαν τους δεσμούς με τους πληροφοριοδότες του κόμματος. Αλλά ορισμένοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εσωτερικών Χάνς-Πέτερ Φρίντριχ, παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές στη νέα υπόθεση και προειδοποιούν ότι μια άλλη αποτυχία θα ενισχύσει το NPD, ακριβώς όπως έγινε και το 2003.

Στη συνάντηση της Τετάρτης, οι υπουργοί Εσωτερικών των 16 περιφερειακών κρατιδίων της Γερμανίας αναμένεται ευρέως να συστήσουν μια δεύτερη προσπάθεια απαγόρευσης του κόμματος. Η συνεδρίαση των διοικητών των κρατιδίων την Πέμπτη στο Βερολίνο είναι πιθανό να ακολουθήσει αυτή τη σύσταση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την Bundesrat, την άνω βουλή του κοινοβουλίου, που αντιπροσωπεύει τα κράτη της περιοχής, για να ψηφίσουν στις 14 Δεκεμβρίου υπέρ της απαγόρευσης του NPD.

Σε αυτή την περίπτωση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κάτω βουλή της Bundestag, παρά τις αμφιβολίες, θα πρέπει να αναμένουν ότι θα ενταχθούν στην υπόθεση. Μια αποτυχία να φανεί ένα κοινό μέτωπο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως νίκη για το NPD και ως αδυναμία από την πλευρά του πολιτικού κατεστημένου της Γερμανίας.


Η εγκατάλειψη της υπόθεσης τώρα θα ενισχύσει το NPD

«Το NPD πρέπει να απαγορευθεί» δήλωσε ο κυβερνήτης της Βαυαρίας, Χορστ Σεχόφερ στην Die Welt. «Η εγκατάλειψη της υπόθεσης για την απαγόρευση θα δώσει στους ακροδεξιούς μια τεράστια ώθηση». Η κεντρική κυβέρνηση παραμένει δύσπιστη. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σναρενμπέργκερ έχουν αμφιβολίες σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας.

Η υπόθεση της απαγόρευσης ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον ανώτερο δικαστή Φραντς-Βίλχελμ Ντόλινγκερ, έναν ειδικό στο NPD, ο οποίος έγραψε σε μια νομική εκτίμηση: «Μια γενική επισκόπηση δείχνει ότι οι στόχοι του NPD είναι ασύμβατοι με τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη του συντάγματος». Τα επιχειρήματά, που καταγράφηκαν κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια απαγόρευσης θα έχει πάνω από 50% πιθανότητες να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Έντονη ρητορική ανατροπής και βίας»

Ο Ντόλινγκερ επεσήμανε ότι η ιδεολογία του NPD με βάση τη «φυλετική καθαρότητα» ήταν αντίθετη με το κεντρικό δόγμα του συντάγματος για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για όλους. Έγραψε ότι οι ριζοσπαστικές νεο-ναζιστικές ομάδες, με τις οποίες το NPD είχε στενούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, ήταν βίαιες, αν και το NPD δεν θα μπορούσε να συνδεθεί με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το NSU. Αλλά πρόσθεσε ότι το NPD επιδιώκει μια «έντονη ρητορική της ανατροπής και της βίας» και τόνισε την «έννοια της μάχης ή του αγώνα στους δρόμους» και την έκκλησή του ότι σύστημα πρέπει να ξεπεραστεί με τη βία αν χρειαστεί και με τη βοήθεια των «πολιτικών στρατιωτών».

Ο Ντόλινγκερ πρόσθεσε επίσης ότι υπήρχαν κίνδυνοι αποτυχία της νομικής απαγόρευσης. Ακόμα κι αν οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν πληροφοριοδότες σε υψηλές θέσεις του NPD, δεν ήταν δυνατόν να το επιβεβαιώσει, έγραψε. «Είναι σημαντικό να μάθουμε από την αποτυχημένη υπόθεση του 2002/2003» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ στο SPIEGEL ONLINE. Και συμπλήρωσε ότι ακόμη και αν οι αρχές είχαν συλλέξει με κόπο αποδείξεις εναντίον του κόμματος και έκοψαν τους δεσμούς τους με το NPD, κάποιος πρέπει να «επισημάνει τους υπόλοιπους δικαστικούς και πολιτικούς κινδύνους».

Spiegel.de

Πυθία 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.