#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το ευρώ;Αν χρειαστεί, η Γερμανία μπορεί (και θα το κάνει), να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Αυτό είναι το φαινόμενο του «μαύρου κύκνου», που όλοι αγνοούν.

Σίγουρα δεν θέλει να το κάνει, αφού αλλιώς θα την κατηγορούσαν για την αποτυχία του ευρώ. Έτσι, προς το παρόν, περιορίζεται στο σχέδιο Α, που αφορά σε προσφορές βοήθειας προς την Ελλάδα (και προς τις υπόλοιπες PIIGs) με όρους τόσο δυσμενείς, που αυτές θα προτιμούσαν να φύγουν, παρά να τους αποδεχτούν.

Για παράδειγμα, η πρόταση του Wolfgang Schäuble, πριν την τελευταία διάσωση της Ελλάδας, να αναβληθούν οι εθνικές της εκλογές, αν είναι να της δοθεί η βοήθεια.

Με απλά λόγια, αυτό που φοβάται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι μη τυχόν και η δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού με την σκληρή λιτότητα, οδηγήσει την χώρα σε λάθος επιλογές μέσα από την κάλπη.

Αυτό το σκεπτικό είναι τόσο «φευγάτο» που μοιάζει ακατανόητο. Φανταστείτε τους Κινέζους αξιωματούχους να ζητούν από τις ΗΠΑ να αναβάλλουν τις εκλογές τους, αλλιώς θα ξεφορτώνονταν όλα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που διακατέχουν, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Wolfgang Schäuble, σίγουρα δεν είναι ηλίθιος. Γνωρίζει πολύ καλά πως η Ελλάδα αποκλείεται να είχε δεχτεί την πρότασή του. Για αυτό, την έκανε με μοναδικό σκοπό να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό της Γερμανίας, και να προκαλέσει την ελληνική αντίδραση.

Όλοι όσοι Γερμανοί το παίζουν σκληροπυρηνικοί με την Ελλάδα, κερδίζουν δημοσκοπικά. Το βλέπουμε τελευταία με την Merkel. Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστηρίζει τελευταία τον Nicolas Sarkozy στην μάχη του εναντίον του σοσιαλιστή François Hollande, που έχει βάλει στόχο να μειώσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, να ακυρώσει τις περικοπές φόρων στους πλούσιους και να καταργήσει τις νέες δημοσιονομικές συμφωνίες στην ευρωζώνη, που κατάφερε να περάσει το Βερολίνο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν τον Hollande να κερδίζει, αν υπάρξει δεύτερος γύρος. Αυτό το αντιλαμβάνονται οι Merkel και Schäuble. Βλέπουν ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα, μπορεί να βρεθούν με μια νέα ηγεσία, πιο σοσιαλιστική, πιο αντίθετη στα μέτρα λιτότητας, και σίγουρα αρνούμενη να δέχεται διαταγές από το Βερολίνο.

Για αυτό, η Γερμανία, όπως και η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, ξέρουν πολύ καλά ότι δίνουν μια μάχη που είναι προδιαγεγραμμένη να χαθεί, συμμετέχοντας στις αλλεπάλληλες διασώσεις.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο Schäuble έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως «πηγάδι χωρίς πάτο», στο οποίο χαραμίζονται τα χρήματα της βοήθειας (ίσως και να έχει δίκιο).

Οι Έλληνες πειράχτηκαν με αυτά τα σχόλια. Οι πολιτικοί της Αθήνας συνεχώς επαναφέρουν το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ συνεχώς απεικονίζουν τους Schäuble και  Angela Merkel ως Ναζί.

Έτσι, μπορεί να πέτυχε η επίσημη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές κρυφές τριβές, που απειλούν το οικοδόμημα της ΕΕ με κατάρρευση.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να θυμόμαστε πως η Ελλάδα αποτελεί το πρελούδιο για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρώπη. Μόλις ολοκληρωθεί το ελληνικό σκηνικό, θα ανέβουν στην κεντρική σκηνή οι Ιταλία και Ισπανία (αν προλάβουν).

Είναι πλέον καταφανές πως η παραχώρηση δημοσιονομικής αυτονομίας, για χάρη οικονομικής βοήθειας, δεν είναι μια αποτελεσματική μέθοδος. Η Ισπανία ήδη αντιδρά. Αυτού του είδους οι εντάσεις θα αυξάνονται συνεχώς το προσεχές διάστημα, με την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, και την Πορτογαλία, να παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά  στο ευρωπαϊκό τραπέζι του πόκερ.

Η Γερμανία ξέρει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κι άλλες διασώσεις χωρών, διότι ακόμη και αν υπήρχαν χρήματα, οι ψηφοφόροι δεν θα το δέχονταν. Εξ ου και αποφάσισε να το παίξει σκληρή με την Αθήνα. Για αυτό και διαθέτει ένα σχέδιο Β, αποχώρησης της από το ευρώ, αν χρειαστεί. Το σχέδιο αυτό  θέλει την Γερμανία να φεύγει από την ευρωζώνη, αλλά να παραμένει στην ΕΕ.

Αυτό αποδεικνύεται από το ότι τους τελευταίους 6 μήνες, η Γερμανία ψήφισε νόμους που θα της επέτρεπαν να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αλλά να παραμείνει στην ΕΕ. Επανέφερε επίσης το SoFFin, που είναι τα ειδικά ταμεία σταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αυτό το δεύτερο, είναι κάτι που δεν πρόσεξε το 99% των διεθνών επενδυτών και των διεθνών ΜΜΕ.

Η Γερμανία έδωσε στο SoFFin €400 δισ που θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για τις γερμανικές τράπεζες και €80 δισ που θα χρησιμεύσουν για την επανακεφαλαιοποίηση τους. Παράλληλα, ψήφισε νόμους που θα επιτρέπουν στις γερμανικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης που έχουν, αν παραστεί ανάγκη.

Έτσι ακριβώς. Αν κάποια γερμανική τράπεζα το αποφασίσει, θα μπορεί να ξεφορτώνει τα ομόλογα που διαθέτει στο SoFFin, στη διάρκεια μιας κρίσης.

Με απλά λόγια, η Γερμανία έχτισε έναν τοίχο προστασίας γύρω από τις δικές της τράπεζες. Έτσι, ότι ώρα το θελήσει, μπορεί να φύγει από το ευρώ. Αν αρχίσουν κάποιες χώρες της ΕΕ (όπως η Ισπανία) να αντιδρούν στην λιτότητα και στην δημοσιονομική σύγκλιση, η Γερμανία μπορεί κάλλιστα να αποχωρήσει.

Αυτός είναι ο μαύρος κύκνος για τον οποίο κανείς δεν μιλάει. Αν φύγει η Γερμανία από την νομισματική ένωση, θα καταρρεύσει η ΕΕ. Θα είναι κάτι σαν την περίπτωση της Lehman Brothers, επί δέκα!

globalresearch.ca

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 16/03/2012 11:47:41

  Το ευρώ είναι ένα νόμισμα που επιτρέπει στην Γερμανία να αποκομίζει μεγάλα πλεονάσματα από τις άλλες χώρες της ευροζώνης καθώς αυτές δεν μπορούν ούτε δασμούς να επιβάλλουν ούτε να υποτιμήσουν το εθνικό τους νόμισμα (αφού δεν έχουν εθνικό νόμισμα) και να προσαρμόζουν έτσι αυτόματα την δική τους ανταγωνιστικότητ με αυτήν της γερμανίας.

  Ουσιαστικά η Γερμανία έχει δημιουργήσει μία μεγάλη περιφέρεια γύρω από τα σύνορά της μη δυνάμενη να την ανταγωνιστεί.

  Γιατί να χάσει αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα φεύγοντας η ίδια από το ευρώ;
  Ακόμη και τώρα οι μεγαλύτερες καταναλωτικές δυνάμεις είναι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη. Γιατί η Γερμανία να χάσει την Ευρώπη την στιγμή που τόσο κόπιασε να φτιάξει αυτό το μόρφωμα την Ε.Ε. ;

  Ας φανταστούμε πχ μία Γερμανία με το σκληρό της Μάρκο και μία ιταλία + Ελλάδα + Ισπανία + Πορτογαλία με ένα ευρώ του νότου το οποίο θα είναι υποτιμημένο σε σχέση με το μάρκο. Από την μια οι Γερμανοί θα έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να πουλάνε προιότνα ακόμα και σε πολύ μεγάλες αγορές (Ιταλία / ισπανία) ενώ από την άλλη το τουριστικό προιόν των νοτίων θα είναι πολύ πιο ελκυστικό για τους Γερμανούς εργαζομένους.
  Αυτός είναι ένας σίγουρος δρόμος για την Γερμανία προκειμένου να δημιουργήσει σοβαρά ελλείμματα και όχι πλεονάσματα. Γιατί να θέλει κάτι τέτοιο; Είναι παράλογο.

  • χάρης avatar
   χάρης @ Γιώργoς Αχαιός 16/03/2012 17:04:52

   Τελικά κατά μια έννοια η Γερμανία κάνει με το ευρώ ότι και με το Β' παγκόσμιο πόλεμο, δηλ. να αποκτήσει αποικίες. Η Ελλάδα υποφέρει, η Γαλλία με τον Σαρκο-Πετέν προσπαθεί να βγάλει όσο γίνεται πιο ανώδυνα, η Βρετανία κρατάει την ουρά της ακριβώς τόσο έξω όσο πρέπει, η Ιταλία κάποια στιγμή αρχίζει να ανττιλαμβάνεται ότι αυτή η συμμαχία συμφέρει μόνο κάποιους από την άρχουσα τάξη της, η αμερική προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο γίνεται για ξεφορτωθεί τοξικά προϊόντα αρχικά και στη συνέχεια να εμποδίσει τη Ρωσία αυξάνοντας τη δική της επιρροή, όπως πχ. στην Ελλάδα όπου ακούγεται το τελευταίο εξάμηνο η ιδέα της υιοθέτησης του δολαρίου και που δεν μπορεί να είναι άσχετη με τους διάφορους υδρογονάνθρακες... Μόνο που τώρα γίνεται κάπως σε slow motion... και οι Έλληνες δεν αντιστέκονται... ελπίζω τουλάχιστον να μην έχουμε και εμφύλιο, αν κατρακυλήσουμε πάλι σε κάτι τέτοιο δεύτερη φορά μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δε θα αξίζουμε αλήθεια αυτή τη λαμπερή όνομασία προέλευσης.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γιώργoς Αχαιός 16/03/2012 18:23:00

   Και να μη θέλει κάτι τέτοιο, θα γίνει. Αφού αν συνεχίσει την επιβολή πολιτικών λιτότητας στη μισή ευροζώνη έτσι κι αλλιώς δε θα αγοράζει κανείς από τους πτωχευμένους αλλά σωσμένους γερμανικά προϊόντα. Η ύφεση άρχισε να χτυπά έντονα και την πόρτα τους λόγω πτώσης ζήτησης στην Ευρώπη...

 2. franc avatar
  franc 16/03/2012 12:32:41

  Το περισπούδαστο συμπέρασμα του αρθρογράφου καταλήγει:
  "Αυτός είναι ο μαύρος κύκνος για τον οποίο κανείς δεν μιλάει. Αν φύγει η Γερμανία από την νομισματική ένωση, θα καταρρεύσει η ΕΕ. Θα είναι κάτι σαν την περίπτωση της Lehman Brothers, επί δέκα!"

  Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο Ολλάντ ο Ραχόι και ο Μόντι να έχουν ΙQ μικρότερο κι απο του Γιωργάκη. Γιατί αν οι Γερμανοί κάνουν τέτοια π@@@τιά, τι θα απαγορέψει στους υπόλοιπους να προσχωρήσουν στη Ρωσική Ομοσπονδία και να υλοποιήσουν το σχέδιο του Ντε Γκώλ για μια ΕΕ απο τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια?
  Η ακόμη να κρατήσουν το Ευρώ απαγορεύοντας κάθε εισαγωγή αγαθών και όπλων απο τη Γερμανία στις χώρες του Ευρώ?
  Αλλά και τίποτε να μην κάνουν, σαν τον Γιωργάκη, τι θα κερδίσει η Γερμανία αν διαλυθεί η ΕΕ? Και σε πόσους μήνες μετά θα διαλυθεί και αυτή? (Εγώ λέω σε 6. είναι πολλοί?)

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/03/2012 12:56:36

  Η Ευρώπη και μαζί της ως κεντρική χώρα η Γερμανία, μέσα στο Ευρώ, είναι οικονομικός γίγαντας, απολύτως συγκρισιμη με ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία. Και παρόλο που δεν διαθέτει στρατό ή διπλωματία άξια λόγου, αποκτά έτσι πολιτική ισχύ πρακτικά ισοδύναμη με τα μόνιμα μέλη του ΣΑ (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία κτλ). Μόνον το βέτο της λείπει.
  Η Γερμανία εκτός του ευρώ (και με "βαρύ" νόμισμα) θα είναι χώρα μάλλον μέτριας οικονομικής ισχύος (επιπέδου Καναδά ή Νότιας Κορέας) και ελάχιστης πολιτικής επιρροής.
  Λέτε να είναι τόσο χαζοί: Να κόψουν τα χέρια τους και να πυροβολήσουν τα πόδια τους οι Γουρουνάδες;

 4. anonymous avatar
  anonymous 16/03/2012 13:40:40

  Ξεχνάτε κάτι:
  Ότι ήδη οι μεγάλες Γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη στραφεί τόσο παραγωγικά όσο και εξαγωγικά προς τις αγορές της Ασίας.

  Η αγορά της Κίνας και της Ινδίας , όσοι δηλαδή διαθέτουν καταναλωτική δύναμη και είναι περίπου το 1ο% του πληθυσμού , ισούται με μερικές δεκάδες Ιταλίες και Ισπανίες.

  Όλο αυτό το πανηγύρι που γίνεται στο νότο έχει να κάνει περισσότερο με τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους (ενέργεια, ορυκτό πλούτο, κλίμα) παρά με την έτσι κι αλλιώς μειωμένη αγοραστική δύναμη (άρα και μειωμένη κατανάλωση) των Νοτίων.

 5. Dal avatar
  Dal 16/03/2012 13:41:20

  Συμφωνώντας με το περιεχόμενο του πρώτου μηνύματος προσθέτω.

  Το 2007 το ΑΕΠ της Κίνας ξεπέρασε αυτό της Γερμανίας. Το 2012 θα είναι ήδη υπερ διπλάσιο και σχεδόν 3πλάσιο από αυτό της Γαλλίας. Τόσο σύντομα. Είναι ζήτημα χρόνου και οι άλλες αναδυόμενες οικονομίες (Ινδία, Ρωσία Βραζιλία) να ξεπεράσουν και αυτές τη Γερμανία. Καίτοι η Γερμανία απομυζά την ΕΖ, με τα 2/3 των εξαγωγών της να έχουν Ευρωπαϊκή κατεύθυνση, οι BRIC αναπτύσονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ας φαντασθούμε όμως την Γερμανία εκτός ΕΖ, με νόμισμα κατά 20 με 30% ανατιμημένο σε σχέση με το Ευρώ, είναι πιθανόν τόσο να ανέλθει λόγο της δυναμικότητας της οικονομίας της.Το στραπάτσο που θα υφίστατο θα ήταν χειρότερο της Ιαπωνίας. Θα κατακλύζονταν από προϊόντα των αναδυόμενων οικονομιών και της υπόλοιπης Ευρώπης.

  «Η Ευρώπη πρέπει να εμφανισθει ενωμένη ειδάλως δεν θα μπορούμε να παίξουμε κάποιο ρόλο μεταξύ των μελλοντικών μεγάλων δυνάμεων» δήλωσε με αγωνία ο πρώην καγγελάριος ο Χ.Σμιτ προ λίγων ημερών .Φυσικά δεν τον αποσχολεί το μέλλον της χώρας μας για αυτό της Γερμανίας αγωνιά.


  Ας αποβάλουμε λοιπόν την Ευρω-θρησκοληψία και την Ευρω-λαγνεία, τα φοβικά σύνδρομα και ας καταλάβουμε ότι η ΕΖ είναι μια λυκοφιλία όπου ισχύει "όλοι για κανέναν και ο καθείς για την πάρτη του" παραφράζοντας το γνωστό γνωμικό των 3 Σωματοφυλάκων, καθώς και το δίκιο του ισχυρού. Οι Γερμανοί έχουν τη απόλυτη ανάγκη της ΕΖ και γι αυτό θέλουν να την ποδηγετήσουν. Εκτός αυτής θα δεινοπαθήσουν στην διεθνή σκηνή, ελλείψει πρώτων υλών, στρατιωτικής δύναμης και πυρινικών κεφαλών .

  «Για την Γερμανία το τέλος του Ευρώ και η επιστροφή στο μάρκο θα είναι καταστροφή» δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνια ο Γερμανός οικονομολόγος Ρόμπερτ Χάρβελ (Il Manifesto22/3/2012), δήλωση που δεν μετέφεραν τα Ελληνικά μμε. Ούτως η άλλως και ως προς τον σχεδιασμό της ΕΖ θα αποτύχουν, αφού όμως στείλουν στο μεταξύ εκατομμύρια Ευρωπαίων στη φτώχεια και στην ανέχεια. Δεν πρέπει να τους το επιτραπεί.

  • Dal avatar
   Dal @ Dal 16/03/2012 13:48:14

   Διόρθωση: Il Manifesto 22-2-2012.

   • franc avatar
    franc @ Dal 17/03/2012 10:17:15

    Μήπως μπερδεύεις το Συνολικό Ετήσιο Προιόν της Κίνας
    με το Μέσο κατα Κεφαλήν Εισόδημά της?

    • Dal avatar
     Dal @ franc 17/03/2012 22:06:50

     Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημα, όσον αφορά τον ισχυρισμό μου κοίταξε την παρακάτω ιστοσελίδα από τις πολλές που μπορείς να συμβουλευτείς στο διαδίκτυο, που αποδεικνύει ότι το 2012 το ΑΕΠ της Κίνας θα είναι υπερ διπλάσιο της Γερμανίας. Κοίταξε επίσης που είναι και το ΑΕΠ των άλλων χωρών των BRIC σε σχέση με Ιταλία ,Αγγλία,Γαλλία και Γερμανία.

     http://exploredia.com/list-of-countries-by-gdp-2012/

 6. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 16/03/2012 15:59:42

  Δεν έχει λογική αυτό. Γιατί η Γερμανία να χάσει τα σίγουρα χρήματα που της δίνει η ευρωζώνη για χάρη των ανατολικών αγορών; Δεν μπορεί να έχει και τα δύο;
  Επίσης:

  1)Κανείς δεν μπορεί να πει αν η Κίνα / ινδία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό εφόσον αυτοί που αγόραζαν τα προιόντα τους, λόγω κρίσης έχουν περιορίσει τις αγορές τους (διαβάζω άρθρα τελευταία για δραματική πτώση των κινεζικών εξαγωγών, ακόμη και για έλλειμμα, το χειρότερο από το 1989!!!!).

  2)Οι ιταλοί, οι Ισπανοί και οι υπόλοιποι ευρωπαιοι έχουν ΤΩΡΑ μεγάλη αγοραστική δύναμη διότι το κατακεφαλήν ΑΕΠ τους είναι πολύ μεγαλύτερο απο αυτό των κινέζων, όσο κι αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Έτσι μία χώρα σαν την ιταλία μπορεί από μόνη της να κοντράρει σε αγοραστική δύναμη την κίνα, πόσο μάλλον η ευρωζώνη ή όλη η ΕΕ με πάνω απο το 1/3 του κινέζικου πληθυσμού.

  3)Έστω ότι ο μέσος κινέζος αποκτά σε Χ χρόνια το μισό από το κατακεφαλήν των ευρωπαίων. Λογικά θέλει να καταναλώνει περισσότερα γερμανικά προιόντα. Ωραία μέχρι εδώ. Μετά το κινέζικο κράτος ανεβάζει σε δυσθεώρητα ύψη τους δασμούς στα ξένα προίόντα (γιατί ηδη είναι κοντά σε ελλείμματα) ή προχωρεί σε δραστική υποτίμηση με αποτέλεσμα βεβαίως τα γερμανικά προιόντα να πάνε άπατα.
  Αυτά μπορεί να τα κάνει η Κίνα και η Ινδία. Μπορεί και η Αμερική.
  Τα κράτη όμως της ευρωζώνης δεν μπορούν να τα κάνουν.
  Γιατί να παραιτηθεί λοιπόν για χάρη των ασιατών η Γερμανία από τέτοια προνόμια, ποιόν σοβαρό λόγο έχει να απελευθερώσει την περιφέρειά της; Μήπως θα πείσει ποτέ την κίνα να να κάνουν γερμανοκινοζώνη για να τους πουλάει δίχως δασμούς, φόρους, και τον κίνδυνο υποτίμησης τα προιόντα της;;;; χα χα......

 7. KA avatar
  KA 16/03/2012 17:08:56

  Δεν ξέρω αν θα επαληθευθεί κάτι τόσο ακραίο.

  Ωστόσο, με κάνει να θυμηθώ αυτό που είπε ο Kissinger (αηδιαστικά κυνικός και αντιπαθέστατος - μέχρι αηδίας - μεν, ευφυέστατος δε):

  "η Γερμανία είναι πολύ μέγάλη για την Ευρώπη και πολύ μικρή για τον Κόσμο. "

  Αυτή την αντίφαση θα την βιώνει εσαεί. Η τωρινή της πρακτική δείχνει πως βαδίζει για μία ακόμα καταστροφή, σε βάθος μερικών δεκαετιών. Πολιτικο-οικονομική και όχι στρατιωτική, αυτή τη φορά.

 8. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 16/03/2012 22:22:16

  'Όπως προείπαν πολλοί, η Γερμανία μόνο δια της βίας θα φύγει από το δημιούργημά της. Και η μόνη "βία", που μπορεί να της ασκηθεί είναι η δια του Ευρωκοινοβουλίου, που, όσο ΚΑΙ η Γαλλία αγγίζει την διακεκαυμένη ελλειμματική ζώνη, τόσο πιό πολύ θα ενθαρρύνονται οι "καμμένοι" του Ευρώ να ζητούν χαλάρωσή του και κοινωνικότερη πολιτική. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι "Γερμανοί" μάλλον θα ενδώσουν, χωρίς να φύγουν. Απλά δεν τους παίρνει, μόνους τους, εκεί έξω.

 9. mitsos avatar
  mitsos 17/03/2012 10:14:39

  Εάν φύγει η Γερμανία από το ευρώ θα ανοίξει ο δρόμος για μια ισσοροπημένη Ευρωπαική ένωση, με υποτιμημένο νόμισμα και υπερτιμημένο μάρκο, οτι χρειάζεται δηλαδή αυτή την στιγμή η Ευρώπη για να αναπτυχθεί. Θα αποτέλεσει και την χρυσή ευκαρία της Γαλλίας αλλά και ισως της Βρεταννίας εαν θελήσει να συμμετάσχει για να οικοδομηθεί μια Ευρώπη της ανάπτυξης και οχι της λιτότητας που το μόνο που κανει ειναι να ενδυναμώνει της θέση της Γερμανίας σε βαρος των αλλων χωρών.

 10. JOHN avatar
  JOHN 17/03/2012 20:09:17

  Η Γερμανια και το ευρω με τα παρελκομενα του ως εχουν αποτελουν αναχωμα στο δρομο της Ευρωπαικης ολοκληρωσης οπως αυτη σχεδιαστικε απο τους ιδρυτες της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.