#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/11/2011 23:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι εξετάζει «σενάρια χρεοκοπίας» ευρωπαϊκών κρατών!Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες "συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους" πέραν της Ελλάδας, κάτι που αναφερόταν σε ένα έγγραφο το οποίο δημοσίευσε ο βρετανικός Τύπος.

Η εφημερίδα The Daily Telegraph δημοσίευσε ένα εξασέλιδο κείμενο που αποδίδει στο γερμανικό ΥΠΕΞ και το οποίο σημειώνει ότι η "μερική πτώχευση" θα πρέπει να καταστεί μια δυνατότητα που θα μπορεί να εφαρμοστεί για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία "δεν είναι σε θέση να επιτύχουν την βιωσιμότητα του χρέους" τους.

"Πρέπει επίσης να υπάρχει η επιλογή μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας για να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους" σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που καταβάλλουν το τίμημα για τον δανεισμό των κρατών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, αναφέρεται στο κείμενο.

"Δεν υπάρχει τίποτε μυστικό σχετικά με αυτό", ανέφερε το γερμανικό ΥΠΕΞ σήμερα, τονίζοντας ότι περιέχει ιδέες τις οποίες ήδη ο Γκίντο Βέστερβελε έχει σχολιάσει δημόσια.

Όταν είχε αρχίσει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, οι ηγέτες της ΕΕ επέμεναν ότι καμιά χώρα της Ένωσης δεν θα σταματούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εφέτος, το ταμπού έσπασε με την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς οι ιδιώτες δανειστές συμφώνησαν αρχικά σε απομείωση 21% και κατόπιν 50% των κρατικών ομολόγων που διακρατούν.

Το μνημόνιο του γερμανικού ΥΠΕΞ προτείνει οι διαδικασίες για την "συντεταγμένη χρεοκοπία" θα πρέπει να ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSF), ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) από το 2013.

Το έγγραφο τάσσεται επίσης υπέρ της σθεναρής εμπλοκής της ΕΕ στα δημοσιονομικά όσων χωρών παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, προτείνοντας ότι η όποια χώρα δεν τηρεί τους στόχους των προγραμμάτων λιτότητας θα πρέπει να τιμωρείται με "στέρεα δημοσιονομικά μέτρα που θα της επιβάλλονται", όπως "συγκεκριμένες περικοπές δαπανών" ή νέοι φόροι.

Σχολιάζοντας την πρόταση της Ολλανδίας να δημιουργηθεί η θέση ενός Επιτρόπου της ΕΕ που θα είναι αρμόδιος και θα έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε εθνικούς προϋπολογισμούς το έγγραφο προειδοποιεί πως "οι συνταγματικές πρόνοιες της αυτονομίας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που έχει η Μπούντεσταγκ (σ.σ. η γερμανική εθνοσυνέλευση) θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση".

Επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις το κείμενο καλεί να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ ώστε να εφαρμόζεται η δημοσιονομική πειθαρχία, περιλαμβανομένων πιθανών παγωμάτων της βοήθειας που παρέχει η ΕΕ και της παραπομπής όσων χωρών παραβιάζουν τους κανόνες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο ομολογείται στο κείμενο ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανεφάρμοστο.

"Στην περίπτωση που (η τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ) δεν είναι πολιτικά εφικτή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προταθεί μια εναλλακτική συνθήκη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που θα είναι νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου", αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 19/11/2011 00:55:34

  Μια παρατήρηση μόνο. Δεν έσπασε φέτος το ταμπού με τις συμφωνίες περί ελληνικού κουρέματος. Αυτό είχε ήδη συμφωνηθεί πέρυσι μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζύ στο Ντοβίλ, για τις χώρες που το χρέος τους θα κρινόταν μη βιώσιμο πριν μπουν στο ESM (από το 2013 και μετά)...

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 19/11/2011 08:06:20

  Πάαααλι ἀγγούρια μᾶς μετράει ἡ Μέρκελμπούρχερ...

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 19/11/2011 23:40:23

  Έχει γίνει αντιληπτό ότι η ΕΕ απεβίωσε και στη θέση της στήνεται με ταχύτατους ρυθμούς μια ακούσια Γερμανική Κοινοπολιτεία; Αν ναι, λογικό είναι και να εξετάζει διάφορα σενάρια το Μητροπολιτικό Κράτος για τα προτεκτοράτα του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.