#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/08/2011 13:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία είναι στο κόσμο τηςΣήμερα συναντάται η Merkel  με τον Sarkozy, και πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που θα ήθελαν να γνωρίζουν τι σκέφτεται η σιδηρά κυρία.

Η κυριότερη κριτική εναντίον της έχει να κάνει με την απουσία του επείγοντος που την χαρακτηρίζει, έτσι ώστε να αποσοβηθεί η κρίση που ταλανίζει την ευρωζώνη.

Μια βόλτα όμως στο καλοκαιρινό Βερολίνο, μας δείχνει το που οφείλεται αυτή η ψυχραιμία της καγκελαρίου. Οι δρόμοι είναι ήσυχοι, και τα καφέ γεμάτα. Οι μαυρισμένοι Βερολινέζοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα δημοσιονομικά αδύναμα κράτη, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, και συνεχίζουν τη ζωή τους.

Η Γερμανία ίσως να είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που διαθέτει το μέγεθος και τον πλούτο για να καλύψει τα χρέη των απελπισμένων γειτόνων του,  οι Γερμανοί όμως διστάζουν.

Η χώρα τους βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, χωρίς να αντιλαμβάνεται τους πανίσχυρους ανέμους γύρω της. Δεν υπάρχουν εδώ δακρυγόνα, όπως στην Αθήνα. Δεν καίγονται λάστιχα, όπως στο Λονδίνο. Δεν υπάρχουν αγανακτισμένα πλήθη στις πλατείες, όπως στην Ισπανία. Και ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη παλεύει με τη λιτότητα, η Γερμανία είναι στη μέση μιας πολιτικής διαμάχης για το αν θα πρέπει να περικοπούν φόροι ύψους $14 δισεκατομμυρίων.

Όπως μας λέει ένας Βερολινέζος, «είναι σαν να υπάρχει ένα μαύρο σύννεφο που μας καλύπτει, χωρίς να πέφτει βροχή επάνω μας…». Ναι, πράγματι η κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπές, σχεδιασμένες όμως να μη δημιουργήσουν πόνους. Οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει αισθητές.

Οι μόνες σημαντικές διαμαρτυρίες είχαν να κάνουν με το γκρέμισμα ενός παλιού σιδηροδρομικού σταθμού στη Στουτγάρδη, και με την πυρηνική ενέργεια. Ο κόσμος είναι πιο πιθανό να ξεσηκωθεί για φτηνότερο ίντερνετ,  και για τα δικαιώματα των ζώων, παρά για την απασχόληση, και τις περικοπές δαπανών.

Η εξήγηση για αυτό δεν είναι άλλη παρά οι δουλειές.  Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 706.000 περισσότεροι Γερμανοί εργάζονταν φέτος απ ότι πέρσι. Οι 415.000 θέσεις είναι μόνιμης απασχόλησης, και οι 289.000 μερικής.

Η Γερμανία διαθέτει ισχυρά συνδικάτα και αρκετές νομοθετικές προστασίες για τους εργαζομένους. Σήμερα, η ανεργία είναι στο 7% (των ΗΠΑ στο 9.1%). Όσο όμως συνεχίζει να μειώνεται ο πληθυσμός της, οι οικονομολόγοι ανησυχούν περισσότερο για έλλειψη εργατικού δυναμικού, παρά για την ανεργία. Στους νέους, τα ποσοστά ανεργίας είναι τα τρίτα χαμηλότερα στην Ευρώπη (πίσω από την Ολλανδία και την Αυστρία). Μόλις το 9.1% των νέων μεταξύ 15-24 είναι άνεργοι, σε σχέση με το 20.5% για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι νέοι δεν διαδηλώνουν διότι είναι ικανοποιημένοι. Σπουδάζουν, εργάζονται, και έχουν ευκαιρίες για να σταδιοδρομήσουν. Ο περισσότερος κόσμος αισθάνεται μια χαρά με τη συνολική κατάσταση. Η Γερμανία όμως εξαρτάται από τις εξαγωγές, και μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα προκαλέσει επιπτώσεις. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσουν οι εσωστρεφείς Γερμανοί αν τα πράγματα χειροτερέψουν για αυτούς, και αν δεν υπάρχουν αγορές για τα προϊόντα τους. Μάλλον θα γίνουν πιο σφιχτοί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Η δύναμη της Γερμανίας πηγάζει από το ευρώ, το οποίο λειτουργεί υπέρ της. Όσο οι ασθενείς οικονομίες, όπως η Ελλάδα, είναι κλειδωμένες στην ευρωζώνη, χωρίς δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός τους, τόσο πιο ανταγωνιστική και κερδοφόρα γίνεται η Γερμανία.

Ως αποτέλεσμα, η Merkel δέχεται ισχυρές πιέσεις από το εξωτερικό προκειμένου να βοηθήσει τα αδύναμα κράτη, κατηγορούμενη ότι ρισκάρει την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης (και του κόσμου όλου), εφαρμόζοντας ημίμετρα.

Στο εσωτερικό, δέχεται κριτικές ότι προχωρά αργά αλλά σταθερά προς μια δημοσιονομική ένωση, που θα μεταφέρει τα γερμανικά χρήματα στους σπάταλους γείτονες.

Στη γερμανική ειδησεογραφία κυριαρχούν τα βάσανα και οι λύπες των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί παραμένουν πιστοί στην ισχύ του ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Bild, το 65% των ερωτηθέντων Γερμανών πιστεύει πως το ευρώ θα υπάρχει και το 2021, ενώ το 31% πιστεύει πως όχι.

Ένα  αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης προκαλεί εντύπωση: Από τους ερωτηθέντες, το 52% συμπάσχει με τους διαδηλωτές της Ελλάδας, ενώ το 39% όχι. Και όπως λέει η Α. Köcher του Allensbach Institute, αυτό είναι εκπληκτικό αφού «παντού στα ΜΜΕ και στις ιδιωτικές συζητήσεις ακούμε πως οι Γερμανοί δεν τρέφουν καμία συμπάθεια για τους Έλληνες. Μάλλον όμως θυμούνται τη δύσκολη περίοδο μετάβασης που πέρασαν και οι ίδιοι την τελευταία δεκαετία, και ξέρουν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση τους…».

Του Nicholas Kulish

N.Y. Times

Απόδοση:S.A

ΣΧΟΛΙΑ

 1. taxidriver avatar
  taxidriver 16/08/2011 13:38:44

  Πολυ καλο αρθρο

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ taxidriver 16/08/2011 14:30:44

   Παρακολουθω αρκετά μπλογκ αλλά τελικά το αντινιους δεν πιανεται πουθενά παίδες.

 2. Alexandros avatar
  Alexandros 16/08/2011 13:59:11

  Είναι ωραία σύμπτωση που αναρτήθηκε αυτό το άρθρο σήμερα, την ίδια ημέρα που τα διεθνή πρωτοσέλιδα έχουν πρώτο τίτλο π.χ. το BBC "German economic growth slows sharply".

  Τα περισσότερα που γράφει το άρθρο ισχύουν, αλλά αναφέρεται μόνο στα θετικά. Δεν αναφέρεται στα εκατομμύρια των ανέργων, τα περισσότερα εκατομμύρια όσων παίρνουν (μικρό) επίδομα κοινωνικής βοήθειας, τις εκατομμύρια mini-jobs των 400€ μηνιαίως, ούτε στο γεγονός ότι αυξήσεις στους περισσότερους εργαζόμενους έχουν να δοθούν από το 2001, όταν η γερμανική οικονομία ήταν σε ύφεση.

  • taxidriver avatar
   taxidriver @ Alexandros 16/08/2011 14:38:55

   Το επίδομα δεν καθόλου μικρο.Σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι παίρνουν περισσότερα χρήματα από το κράτος από όσα θα παίρναν άμα δούλευαν.Τα mini-jobs μάλλον πιο πολύ κάλο κάναν στην Γερμανική οικονομία πάρα κακό.

   • Alexandros avatar
    Alexandros @ taxidriver 16/08/2011 19:25:27

    Το επίδομα αν θυμάμαι καλά είναι 365€ συν το κόστος για μια "επαρκή" στέγαση. Για να το λάβεις όμως λαμβάνονται πρώτα υπόψη οι καταθέσεις σου, η ασφάλεια υγείας και το εισόδημα του συντρόφου σου. Σαφώς αν έχεις 3-4 παιδιά όπως πολλοί μουσουλμάνοι, καταλήσεις να έχεις οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο από έναν εργαζόμενοι, γεγονός που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος.

    Όσο για τις mini-jobs των 400€ το μήνα, για άλλο σχεδιάστηκαν και αλλιώς χρησιμοποιούνται, με συνέπεια να μην διαφωνούν πλέον με αυτές μόνο οι συνδικαλιστικές ενώσεις αλλά και ενώσεις εργοδοτών και διάφορα οικονομικά ινστιτούτα. Π.χ.
    h**p://www.dw-world.de/dw/article/0,,15032531,00.html
    h**p://www.dw-world.de/dw/article/0,,1301856,00.html

  • sawas avatar
   sawas @ Alexandros 16/08/2011 14:45:44

   Το αναφέρει στην αγγλική έκδοση......ποιητική αδεία ο Strange το αφαίρεσε...

   Its competitiveness came at a cost. Under the government of Gerhard Schröder, Mrs. Merkel’s predecessor, large-scale protests broke out in response to difficult labor-market reforms, including making it easier to fire workers. German workers suffered through offshoring and layoffs, and even many who kept their jobs saw years of stagnant wages. But now, from the looks of things, the pain has paid off.

   YΓ. και τότε που έκανε αυτά τα βήματα μια σοσιαλιστική κυβέρνηση η Γερμανία ήταν στο κόσμο της. Παράξενο!! και τότε, και τώρα? Παλιά αποδείχθηκαν σωστοί, σήμερα?

 3. Σοφία avatar
  Σοφία 16/08/2011 14:03:01

  η γερμανικη "αυτοκρατορια" ειναι βασισμενη στο αιμα. οπως παλια... μαλλον αυτη η χωρα δεν μπορει να προοδευσει βασισμενη στα πολυ αξια μυαλα της. η απληστια των "ηγετων" της. αν δεν το καταλαβουν οι γερμανοι νωρις ισως να πονεσουν, αφου ξεκανουν ΠΑΛΙ, ισως οχι για τους λογους του αδολφου(ας μην τους λεμε ναζι-αδικο-), την ΕΕ, και νιωσουν οπως οι παππουδες τους οταν εμαθαν την αληθεια μετα τον πολεμο. ευχομαι να μεινει η χωρα τους στην προπαγανδα την περσινη και να μην προκαλεσει και αλλη δυστυχια...

 4. Εγώ avatar
  Εγώ 16/08/2011 16:59:55

  This is the religion of Keynesianism: government debt forever, interest payments to big banks forever, and bailouts by other governments forever.

  http://lewrockwell.com/north/north1021.html

 5. Δ.Φ. (ανιδεος) avatar
  Δ.Φ. (ανιδεος) 16/08/2011 17:14:56

  "Οι Γερμανοί δεν τρέφουν καμία συμπάθεια για τους Έλληνες. Μάλλον όμως θυμούνται τη δύσκολη περίοδο μετάβασης που πέρασαν και οι ίδιοι την τελευταία δεκαετία, και ξέρουν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση τους…»."

  Κατα βαθος το αρθρο δεν πιανει την ουσια παρα μονο στο τελος. Ο Γερμανος πολιτης εκανε μεγαλες θυσιες τα τελευταια χρονια και τωρα ηρθε η ωρα να απολαυσει τους καρπους της λιτοτηταςκαι της υπομονης. Το γεγονος πως αλλαε χωρες αυτη τη στηγμη δεν εχουν αναλογη πορεια σε συνδιασμο με την οικονομηκη ανοδο σε περιοδο κρισης κανει τη Γερμανια στοχο.

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 16/08/2011 17:59:05

  η γερμανια εφαγε απο την σπαταλη της υπολοιπης ευρωπης..κυρις νεοπλουτης νοτιας..

  οποτε μην γελιομαστε..

  τα λεφτα δεν πεφτουν απο τον ουρανο..

  καθε μερα lidl praktiker bmw,mercedes porcshe,siemens που πηγαν?

 7. alakran avatar
  alakran 16/08/2011 18:24:10

  Ας πληρώσουν τις πολεμικές αποζημιώσεις και ας με βρίζουν ως επιπόλαιο,σπάταλο και τεμπέλη.Εγώ τους σέρνω περισσότερα.
  Υ.Γ
  Ο Στίγκλιτς είπε σήμερα ότι η Γερμανία,αν δεν συμφωνεί με το ευρω-ομόλογο, θα πρέπει να αποχωρήσει απο το ευρώ!!!!!!
  Νομίζω ότι πρέπει να σχολιαστεί ξεχωριστά μια τέτοια δήλωση.Είναι αμερικάνικη πίεση προς τη Γερμανία ή η Γερμανία στοχοποιείται ανοικτά πλέον ως η πηγή του προβλήματος?

 8. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 16/08/2011 19:09:06

  alakran, νομιζω οτι πιανεις τον σφυγμο, δυστυχως δεν εχουμε κανεναν πολιτικο με βαρυδια που να μπορει (και να θελει) να απαιτησει ο,τι μας χρωσταει η Γερμανια, η τουλαχιστον να μαθουν οι Γερμανοι ποιοι πραγματικα ειναι οι Ελληνες , και οχι οπως τους παρουσιασε ο ΓΑΠ.

 9. η Dimi avatar
  η Dimi 16/08/2011 23:59:42

  Ο φασισμός δεν χαρακτηρίζεται μόνον από τον αριθμό των θυμάτων του, αλλά και από τον κτηνώδη τρόπο εξόντωσής τους.

  Ο φασισμός διαχρονικά και πολυμορφικά, είναι στο DNA των "πολιτισμένων" Γερμανών. Να τον χαίρονται οι Γερμανοί "τον πολιτισμό" τους!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.