#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/04/2011 13:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γερμανία ανοίγει τα σύνορά της στους μετανάστες
Σύμφωνα με στοιχεία οικονομικών ερευνών, η Γερμανία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει εισροή 800.000 μεταναστών από τη κεντρική και ανατολική Ευρώπη τα επόμενα δυο χρόνια. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του ανοίγματος των συνόρων (της ΕΕ) στην ελεύθερη διακίνηση εργατικού προσωπικού που θα ισχύσει από την 1η Μάιου.

Ο παραπάνω αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώθηκε επίσημα (140.000), και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, μπορεί να αποδειχθεί ευλογία και όχι απειλή για την εργασιακή ασφάλεια των Γερμανών. «Πρόκειται για ένα σωστό βήμα στη πιο κατάλληλη στιγμή…», λέει ο διευθυντής του ινστιτούτου Michael Hüther.

«Μια απότομη αύξηση στη διακίνηση εργαζομένων μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη, σε μια φάση που υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού… παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση του εργατικού δυναμικού παρέχοντας μια νέα γενιά εργαζομένων…», προσθέτει.

Το ινστιτούτο συμφωνεί με τη διαπίστωση της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και των επιχειρηματιών, ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα ενόψει της απελευθέρωσης. Οι συνδικαλιστές όμως ανησυχούν, ζητώντας ειδικά μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ημερομίσθια, και ο «άδικος» ανταγωνισμός που προβλέπεται πως θα αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί εργαζόμενοι.

Η Γερμανία και η Αυστρία είναι οι τελευταίες χώρες μέλη της ΕΕ που ανοίγουν τα σύνορά τους σε υπηκόους κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που εντάχθηκαν στην Ένωση τον Μάιο του 2004. Οι δυο χώρες ανέβαλαν τη κίνηση αυτή, φοβούμενες πλημμύρα μεταναστών που θα υπονόμευε τα ημερομίσθια αλλά και τις συνθήκες εργασίας.

Ο Michael Hüther παραδέχεται ότι το 40% των Γερμανών εργαζομένων που ρωτήθηκαν, φοβούνται την επερχόμενη μετανάστευση, ειδικά από τη Πολωνία, και όπως πιστεύουν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στο εργασιακό τους περιβάλλον. Παράλληλα επισημαίνει πως επικρατεί μια γενικότερη άγνοια τόσο για τον νόμο αυτό της ΕΕ, όσο και για τη σημασία του. Προβλέπει πως η αρχική πλημμυρίδα μεταναστών μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα αντιστραφεί, οδηγώντας σε ένα σύνολ0 1.2 εκατομμυρίων μεταναστών έως το 2020. Ένας τέτοιος αριθμός δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός αν ιδωθεί ιστορικά. Η χώρα είχε αντιμετωπίσει 3.3 εκατομμύρια μετανάστες στη περίοδο 1991-2000. Μόνο το 1992, λίγο μετά την ενοποίηση των Γερμανιών και τη κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Γερμανία είχε υποδεχτεί 800.000 νέους μετανάστες.

Η μελέτη του ινστιτούτου αναφέρεται στο ανώτατο όριο των πιθανών μεταναστών, και βασίζεται σε αναλύσεις του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με τη «διάθεση των πολιτών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να μεταναστεύσουν».

Σύμφωνα με τον επικεφαλή του ομοσπονδιακού γραφείου εργασίας Frank-Jürgen Weise, τα εν λόγω νούμερα είναι «φουσκωμένα». Όπως λέει, «Η Γερμανία δεν είναι τόσο ελκυστική όσο πιστεύουν κάποιοι. Οι περισσότεροι νεαροί μορφωμένοι ανατολικοευρωπαίοι προτιμούν να πάνε στην Αγγλία». Δεν πιστεύει πως θα έρθουν περισσότεροι από 140.000 το χρόνο στη χώρα του.

 

S.A. από The Financial Times

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 28/04/2011 13:46:38

  Στους εξειδικευμένους εννοείται, και όχι σε κάφρους.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ αλλενάκι 28/04/2011 13:56:51

   Οι Κάφροι πρόλαβαν και ήρθαν στο Ελλάντα.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 28/04/2011 13:58:06

    Και κάτι άλλο.
    Μας λέγανε πως η κρίση θα διώξει τους μισούς.
    Εγώ βλέπω πως κάθε φανάρι έχει πλέον από 2-3 λαθρό που πλένουν τζάμια και όχι έναν. Τι έγινε ρε παιδιά;

    • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
     ΑποΜηχανηςΦτωχος @ Strange Attractor 28/04/2011 14:18:53

     Τους μισούς ιθαγενείς εννοούσαν.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ ΑποΜηχανηςΦτωχος 28/04/2011 14:20:47

      +++++++1000000000

    • Greece Pleading avatar
     Greece Pleading @ Strange Attractor 28/04/2011 17:01:38

     Στο κεντρικο Πακισταν τρωνε ανθρωπους.
     Δεν ειναι ψεμματα.
     Αυτοι εδω και στην πεινα του 40 να ερχψνταν θα νομιζαν οτι ειναι παραδεισος.
     Ξερει η Νεα ταξη τι σοϊ αλλοδαπους μας φερνει.
     Και χρεωκοπημενοι και να σεβαστουμε τα ανθρωπινα δικαιωματα της καθε καρυδιας καρυδι.
     Μπλεξαμε ασχημα με δαυτους.
     Ενα ακομη σχεδιο γεννοκτονιας μας οπως τοσα αλλα, να δουμε αυτο πως θα το ξεπερασουμε.

     • neos agrotis avatar
      neos agrotis @ Greece Pleading 28/04/2011 19:01:54

      "να δουμε αυτο πως θα το ξεπερασουμε."
      Με την δραχμή. Για να εχουν δουλειά οι ελληνες και να εξαφανισθούν απο την Ελλάδα οι αλλοδαποί απο μόνοι τους.

 2. aristeidis avatar
  aristeidis 28/04/2011 14:43:19

  διαβατήριο δεν έχεις ιθαγενή ελληνα μπας και δεν λιμοκτονήσεις (πείνα)

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/04/2011 10:37:32

  Εις βάρος τεσσάρων υπηκόων Γεωργίας, ηλικίας 23, 31, 27 και 26 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία, γιατί, κατά το χρονικό διάστημα από τις 4 Νοεμβρίου του 2009 έως τις 18 Ιουνίου του 2010, διέπραξαν συνολικά 31 διαρρήξεις σε διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και είδη ένδυσης.

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 30/04/2011 00:09:01

  Το περίμενα το άνοιγμα των συνόρων τους. Από την στιγμή, που, όπως προχθές δημοσιεύτηκε, η Γερμανία έχει σήμερα το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στα τελευταία 20 χρόνια (!) και μεγάλους μισθούς (που ήταν ήδη μεγάλοι από το 2000), ο πληθωρισμός κτυπούσε την πόρτα της! Και αντέδρασε προβλέψιμα και έγκαιρα: Με την είσοδο μεταναστών θα κρατηθούν χαμηλά οι μισθοί ενώ η ανταγωνιστικότητα θα βελτιωθεί. Όπως λέει ο Γκαλμπρέϊθ, κάμποση ανεργία είναι το ζητούμενο, για να μην αφηνιάζουν οι τιμές.

 5. Στέργιος avatar
  Στέργιος 01/05/2011 08:40:05

  Ε ρε μαύρες μέρες που τους περιμένουν όσους πάνε στην πατρίδα τού Χίτλερ ψάχνοντας καλύτερη ζωή... Τους περιμένει η ζωή στο γκέτο, σε γειτονιές όπου δεν θα "ενοχλούν" τους "κανονικούς ανθρώπους". Οι σκίνχεντ θα τους σπάνε τα κεφάλια και οι νεοναζί ρεπουμπλικάνερ θα τους καίνε τα μαγαζιά, ενώ η καλούλα γειτόνισσα κυρία Γκούντρουν με τα ροδαλά μαγουλάκια θα λέει στην αστυνομία ότι δεν αντιλήφθηκε τίποτα... Οι δε δημόσιοι υπάλληλοι, με τυπικό και πολίτικαλλυ κορρέκτ χαμόγελο θα εγείρουν εμπόδια ώστε οι νέοι νόμιμοι μετανάστες να μην χαίρουν των προνομίων και κονδυλίων που δικαιούνται.
  Γερμανία, μπρρρρ... Δεν θέλω να περάσω ούτε από πάνω από αυτή την χώρα, με αεροπλάνο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.