#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/11/2011 19:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Βρετανία ετοιμάζεται για την ...διάλυση της ΕυρωζώνηςΩς παρατηρητές εκτός ευρωζώνης οι Βρετανοί προσπαθούν να εντάξουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού και συζήτησης που αναφέρεται στο μέλλον ολόκληρου του οικοδομήματος του ενιαίου νομίσματος. Το συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνουν οι περισσότερες αναλύσεις είναι ότι κάποια στιγμή και ίσως σύντομα παρά αργά η ευρωζώνη θα πάψει να υφίσταται υπό τη σημερινή της μορφή.

Μεγάλη έκταση στα ρεπορτάζ των βρετανικών μέσων ενημέρωσης έλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι πληροφορίες περί σχεδίων της Γερμανίας και της Γαλλίας για μία πιο στενή νομισματική ένωση. Οι Βρετανοί πολιτικοί πάντως, ανεξαρτήτως γερμανικών ή γαλλικών σχεδίων, αποκαλύπτουν πια ανοιχτά ότι απεργάζονται σχέδια για παν ενδεχόμενο, ακόμα και για τη διάλυση της ευρωζώνης. Πρώτος το είχε παραδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και πλέον έχει γίνει μόνιμη επωδός των ομιλιών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με πληροφορίες
, το σχέδιο για παν ενδεχόμενο έχει αρχίσει να καταρτίζεται από το Φόρεϊν Όφις ήδη από τον Ιούλιο και αφορά σε πρώτη φάση συγκεκριμένα στην ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών διεξήγαγε άσκηση σχεδιασμού αντιμετώπισης των άμεσων συνεπειών, όπως για παράδειγμα η πιθανότητα ανάγκης παροχής βοήθειας στους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η προετοιμασία αφορά και στις νομικές επιπτώσεις, καθώς όπως ευρέως λέγεται οι συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν ρητώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα δε με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αναπόφευκτα σε αυτόν τον προληπτικό σχεδιασμό συμμετέχει και το υπουργείο Οικονομικών. Καταρτίζεται μια σειρά συμβουλών προς Βρετανούς εξαγωγείς για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που η Ελλάδα ή άλλη χώρα εκπέσει από την ευρωζώνη. Παράλληλα το επιτελείο του κ. Όσμπορν ετοιμάζει το πλάνο δράσης για την προστασία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τις δονήσεις που θα προκληθούν.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Αγγλίας και η εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών έχουν ζητήσει από τις βρετανικές τράπεζες να αποκαλύψουν την παραμικρή λεπτομέρεια για την έκθεσή τους στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών βρίσκεται πάντα στο τραπέζι. Ο Βινς Κέιμπλ, υπουργός Επιχειρηματικότητας προειδοποίησε ότι η διάλυση της ευρωζώνης συνιστά το σενάριο Αρμαγεδδών για το βρετανικό εμπόριο και για τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρετανοί πολιτικοί σχεδόν σε καθημερινή βάση ζητούν από την ευρωζώνη να λύσει τα προβλήματά της άμεσα, ιδίως υπό το πρίσμα της μεγάλης αναθεώρησης προς τα κάτω από την Κομισιόν του ρυθμού ανάπτυξης στη Βρετανία για φέτος και του χρόνου.

Σε πολιτικό επίπεδο το Λονδίνο καραδοκεί ώστε σε περίπτωση εξόδου χώρας-μέλους από την ευρωζώνη να εκμεταλλευτεί την αναπόφευκτη τροποποίηση συνθηκών για να επαναπατριστούν όσες περισσότερες εξουσίες γίνεται.

Αυτό που σχολιάζουν έμπειροι Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές είναι ότι από τη στιγμή που έχει σπάσει το ταμπού της αναφοράς σε πιθανή έξοδο χωρών-μελών από την ευρωζώνη όλα είναι πιθανά, ιδίως όσο η ΕΚΤ αρνείται να αναλάβει το ρόλο του σωτήρα δανειστή. Οι ευρωσκεπτικιστές μεταξύ των αναλυτών δε σπεύδουν να τονίσουν ότι το έως πρόσφατα αδιανόητο έρχεται όλο και πιο κοντά καθώς το μόνο που κρατά το ευρώ ζωντανό είναι ο φόβος διάλυσής του. Όλοι προσθέτουν πάντως ότι για να βγει μία ή περισσότερες χώρες από την ευρωζώνη θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ελιγμών και όλη η υπομονή της Γερμανίας.

http://www.skai.gr/news/finance/article/185973/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σίγουρος avatar
  σίγουρος 11/11/2011 19:38:42

  Όλα αυτά αποσκοπούν στο να διαχύσουν φόβο στην Ελλάδα και να δεχτεί αυτή να συνθηκολογήσει. Όσοι τα αναπαράγουν ρίχνουν νερό στο μήλο της νέας τάξης.

 2. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 11/11/2011 20:00:48

  άρθρο του skai.gr=μην μιλάτε και πολύ γιατί δείτε τι σας περιμένει βόδια.
  Στα μούτρα τους.

  • Dielkustinda avatar
   Dielkustinda @ dikefalosaitos 11/11/2011 20:04:00

   Δεν τα αγγίζει αυτά τα 'ζώα' κανείς δυστυχώς....

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 11/11/2011 20:25:55

  Η «αχίλλειος πτέρνα» της Ευρωζώνης είναι η Ιταλία, όχι η Ελλάδα.

  Η Ιταλία έχει αργή ανάπτυξη και μέτρια δημοσιονομικά ελλείμματα. Το υψηλό χρέος της οφείλεται κυρίως, στις επί 10ετίες κρατικές σπατάλες πολύ πριν την εμφάνιση του Silvio Berlusconi, οποίος αν και έκανε λιγότερα απ’όσα προεκλογικά υποσχέθηκε, εν τούτοις κατάφερε να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, ν’αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης και να βελτιώσει σημαντικά τα οικονομικά της Ιταλίας.

  Εάν ο διάδοχός του είναι ένας ικανός κεντροδεξιός, η Ιταλία θα επανέλθει και ο πανικός των αγορών θα καταλαγιάσει. Ωστόσο, με τον συνασπισμό Berlusconi να έχει χάσει τη πλειοψηφία του και με ηλικιωμένο τον αριστερό ηγέτη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αστάθειας.

  Ομως, αν τις εκλογές κερδίσει η αριστερά, ή, «κυβέρνηση τεχνοκρατών» η οποία θα ελέγχεται από την αριστερά, τότε η διαφθορά και τα διάφορα συμφέροντα στο Ιταλικό πολιτικό σύστημα μπορεί ν’αποτρέψουν τις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες περικοπές δαπανών και ενδεχομένως να επιβάλλουν φορολογικές αυξήσεις αντ’αυτών.

  Δεδομένου ότι η Ιταλία ήδη υπερφορολογείται και η Ιταλική φορολογική συμμόρφωση είναι μεταξύ των χαμηλοτέρων στην ΕΕ, μιά υψηλότερη φορολογία θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και οικονομική ύφεση που θα μπορούσαν ν’ ανατρέψουν τα δεδομένα και να στείλουν την Ιταλία στον Καιάδα.

  Επίσης, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι τόσο μεγάλη, η ΕΕ δεν διαθέτει τα απαιτούμενα χρήματα για να τη διασώσει. Ακόμη χειρότερα, η έξοδoς της Ιταλίας από το ευρώ, θα καταστρέψει το νόμισμα και να προκαλέσει μια μεγάλη παγκόσμια ύφεση.

  Συνεπώς, η δική μας (αμερικανική) οικονομική υγεία, εξαρτάται από τις μηχανορραφίες (machinations) της ιταλικής πολιτικής.

  Σε κάθε περίπτωση, εκτός αυτής της Ιταλικής πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ θα πηγαίνει καλά, παρόλον ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα εμποδίζεται από τα κόστη διάσωσης (bailouts) και τα μέτρα λιτότητας.

  Φυσικά, με τις εκτός Ευρωζώνης χώρες της ΕΕ, με το χαμηλού εργατικού κόστους πλεονέκτημα σε σχέση με τη Γερμανία, η Γαλλία και Ιταλία θα μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, επωφελούμενες του γεγονότος ότι δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν γιά διασώσεις.

  «The One Country That Could Take Down the Eurozone – And It's Not Greece» by Martin Hutchinson, Global Investing Strategist, Money Morning 10/11/2011

  Απόδοση: η Dimi

 4. mx avatar
  mx 11/11/2011 20:43:13

  ....to zitima einai an tha spasei sta idia komatia i se akomi mikrotera.....

 5. Nikoscot avatar
  Nikoscot 11/11/2011 20:44:51

  H Ιταλία χρωστάει 1.6 τρισεκατομύρια λίρες Αγγλίας (όσο όλο το χρέος της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας μαζί) (πηγή από εφημερίδα ΜΕΤΡΟ της Σκωτίας).

  • Ονειροπαγίδα avatar
   Ονειροπαγίδα @ Nikoscot 12/11/2011 08:20:39

   Σε ποιον ακριβώς τα χρωστάει ;Που τα βρήκε και τα έδωσε ;Οι τοκογλυφικοί άδικοι τόκοι πόσοι είναι ;Οι προμήθειες άχρηστων μεσολαβξηών ;
   Αν συγκεντρώσουμε όλα τα "χρωστούμενα" θα είναι πραγματικό χρήμα ; Ποιοι το έχουν ;Δεν σιχαθήκατε τα αεριτζίδικα κόλπα γρήγορου υπερπλουτισμού κάποιων και τις διάφορες φούσκες να μας ορίζουν τις ζωές ;Πότε θα φωνάξουμε το φτάνει πια στην εξαθλίωση μας από τους λίγους ;

   • Ονειροπαγίδα avatar
    Ονειροπαγίδα @ Ονειροπαγίδα 12/11/2011 08:21:20

    "μεσολαβητών"

 6. Ανεμοσκορπήσματα avatar
  Ανεμοσκορπήσματα 12/11/2011 11:49:11

  Δεν μας ειπαν οι αγαπητοι Βρετανοι, τι γινεται με τα δικα τους οικονομικα μεγεθη! Οι οποιοι εχουν ενταξει στο ΑΕΠ της χωρας τους ακομη και την χρηματικη αποτιμηση της ψυχαγωγιας που απολαμβανει καποιος απο τις ετησιες επισκεψεις του στα παρκα και τα δαση!!! Νομιζω καπου στις 300 λιρες/ετος για καθε Αγγλο πολιτη!

 7. lampros avatar
  lampros 12/11/2011 12:16:57

  Νομίζετε ότι η ευρωζώνη δεν διαλύεται;

  Μωρέ, διαλύεται και παραδιαλύεται.

  Στην αρχη απίθανο τελείως.

  Μετά ακούγεται ως ιδέα από λίγους.

  Αυτό το διαψεύδουν απαρέγκλιτα.

  Μετά παίζει όλο και πιο συχνά στο δημόσιο λόγο, ΜΜΕ κλπ (εκεί είμαστε τώρα).

  Διαψεύδεται και εδώ από το πολιτικό προσωπικό.

  Μετά το αναφέρουν και πρόσωπα της εξουσίας.

  Μετά γίνεται.

  Και στο τέλος, ο κάθε κάφρος που σχολίαζε και έλεγε ότι δεν θα γίνει ποτέ, και ότι απλά μας απειλούν κλπ, θα το παίζει ότι αυτός το ήξερε από πάντα και το περίμενε.

  Έτσι δεν έγινε με τον ερχομό του ΔΝΤ;

  Έτσι δεν έγινε με το κούρεμα;

  Έτσι θα γίνει και με την Ευρωζώνη, και έτσι θα γίνει και με την δραχμή.

 8. gadas avatar
  gadas 12/11/2011 16:54:08

  Η διαλυση της Ευρωζωνης εχει αρχισει εδω και δυο χρονια και αυτο δεν ειναι κατι νεο.
  Εξελισεται τωρα το σχεδιο που εχει δημιουργηθαι εδω και καιρο, αυτο που ζουμε τωρα δεν ειναι αλλο απο την επικοινωνιακη διαχειρηση του σχεδιου, καθως και την αργοπορημενη προσαρμογη των τελαυταιων παικτων/κρατων τα οποια λογω στρουθοκαμηλισμου προσπαθουν να το αποφυγουν.
  η επικοινωνιακη διαχειρηση εχει περασει μεχρι στιγμης τα εξης σταδια
  1.
  Στην αρχη της Ελληνικης κρισης κανεις στην Ευρωπη δεν μιλουσε για διασπαση παρα μονο μερικοι οικονομογκουρου προερχομενοι εκτος ΕΕ.
  2.
  Μετα την εισοδο στον μηχανισμο (Τροικα) αρχισαν καποια εγχωρια φυλλαδια και καποιοι εγχωριοι οικονομογκουρου να ψελλιζουν καποια τρομακτικα σεναρια στα ελληνικα μεσα (τους εχετε δει τον τελευταιο μηνα πουθενα?) για να μας ψιλοπροετοιμασουν.
  3.
  Μετα την εισοδο Πορτογαλιας - Ιρλανδιας στον μηχανισμο αρχισαν να ψιλογινονται καποιες διαψευσεις στα δημοσιευματα Ευρωπαικων μεσων και καποιων ακραιων ευρ. πολιτικων τοτε περιθωριοποιημενων
  4.
  Μετα την 21η Ιουλιου και μεχρι πριν την 26η οκτωβριου αυξανομενες σε συχνοτητα διαψευσεις, σε κορυφαιο πολιτικο επιπεδο, κρατων και ΕΕ
  5
  α.ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ πριν δυο μερες Η θεματοφυλαξ του Ευρω μιλα για αλλαγη των Ευρωπαικων συνθηκων και καποιος εσωκομματικος εχθρος της φερνει για ψηφισμα στο κομμα την εξοδο κρατους απο την ζωνη
  β. καθως και η ομαδα οικωνομικων συμβουλων του αλλου Προεδρου φερνει σχεδιο για δημιουργια διζωνικης ΕΕ.

  Τελος θα ηθελα να προσθεσω "ειναι πολλα τα λεφτα (χρεη)μαγκες" και συνηθως οποιος χρωσταει και οσο πιο πολλα χρωσταει τοσο πιο ευκολα βαραει κανονι,χωρις να τον ακουμπησει κανεις και ο νοων νοειτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.