#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/01/2011 08:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αμερική σε ρόλο μπράβου
Κάποτε, η Αμερική είχε βάλει στόχο να γίνει το φωτεινό παράδειγμα για τον κόσμο. Απέτυχε. Σήμερα, η Ουάσιγκτον έχει μετατραπεί  σε μπράβο κάποιων κυβερνήσεων, όταν αυτές θέλουν να ζορίσουν κάποιον. Κανένας δεν θέλει να κάνει από μόνος του τη βρώμικη δουλειά. Για αυτό, ζητάνε από τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν, να εισβάλλουν, ή να κατακτήσουν τον όποιον αντίπαλό τους. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα από τις διαρροές εγγράφων της WikiLeaks. Οι κυβερνήσεις του κόσμου, χωρίς καμιά ντροπή, συνεχώς ζητάνε από την Αμερική να «καθαρίσει για πάρτι τους». Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Στον Α`ΠΠ, οι χώρες της entente, ακόμη και η τσαρική Ρωσία, πίεσαν τον πρόεδρο Wilson να πολεμήσει για την «δημοκρατία». Το αποτέλεσμα, κάθε άλλο παρά δημοκρατικό ήταν.

Στον Β`ΠΠ, η Γαλλία και ιδιαίτερα η Βρετανία παρακάλεσαν για την είσοδο των ΗΠΑ στο πόλεμο. Εδώ τουλάχιστον υπήρχε ένας καλός λόγος. Η Νότιος Κορέα ζήτησε και πήρε την αμερικανική βοήθεια όταν δέχτηκε επίθεση. Οι Ούγγροι επαναστάτες τη ζήτησαν, αλλά δεν την πήραν. Στη συνέχεια, οι Βιετναμέζοι, οι Κουβεϊτιανοί, οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, οι Σομαλοί πολέμαρχοι, οι Αλβανοί του Κοσσόβου, και άλλοι πολλοί υποστηρίχτηκαν πολεμικά από την Αμερική. Κάποιοι άλλοι, όπως οι αντάρτες Κάρεν της Βιρμανίας, ή η Γεωργία, δεν ήταν τυχεροί.

Μερικές από τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι σύνθετες. Γενικά, θεωρείται φυσιολογικό για κάποιον λαό που απειλείται, να ζητήσει βοήθεια. Τις περισσότερες φορές, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών. Όμως οι διαρροές μας δείχνουν πως κάποιες ξένες κυβερνήσεις το παρακάνουν. Ακόμη κι αν η απειλή δεν είναι άμεση ή επικίνδυνη, αυτές ζητούν την στρατιωτική  μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Αμερική να δράσει εναντίον του Ιράν. Τα απόρρητα σήματα που διέρρευσαν, δείχνουν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να πιέζουν διαρκώς για άμεση επίθεση, αλλιώς «οι παράπλευρες απώλειες θα είναι σημαντικές».

Κι όμως, η Τεχεράνη ούτε διαθέτει αλλά ούτε θα διαθέτει στο εγγύς μέλλον πυρηνικά όπλα. Ακόμη κι αν υπάρχει η υποψία, το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ακόμη μια ψευδαίσθηση. Επίσης, το Ισραήλ είναι η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στη περιοχή, και κατέχει περισσότερα από 150 πυρηνικά όπλα, τα οποία τα χρειάζεται για λόγους αποτροπής. Για τον ίδιο λόγο τα θέλει και η Τεχεράνη.

Όμως το Ισραήλ πιέζει τις ΗΠΑ να βάλουν φωτιά στη Μ. Ανατολή, ξεκινώντας έναν τρίτο πόλεμο μέσα στη δεκαετία. Από πλευράς Ισραήλ, η Αμερική δεν είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα. Είναι απλά ο «φουσκωτός» της. Το ίδιο την βλέπουν και κάποιες αραβικές χώρες. Η εξοπλισμένη  μέχρι τα δόντια από την Αμερική Σαουδική Αραβία, προφανώς χρειάζεται και αμερικανική στρατιωτική μεσολάβηση, για να προστατευτούν τα συμφέροντα της κλεπτοκρατικής μοναρχίας της.

Η ταλαιπωρημένη από οικονομικές κυρώσεις και από πολιτικές διαιρέσεις σε επίπεδο ηγεσίας Τεχεράνη, σίγουρα δεν μπορεί να απειλήσει την Σ. Αραβία ή τα άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου. Κι όμως, τα σήματα της WikiLeaks αποκαλύπτουν τις συνεχείς εκκλήσεις του Σαουδάραβα βασιλιά Abdulla προς τις ΗΠΑ, να επιτεθούν στο Ιράν, και «να κόψουν το κεφάλι του φιδιού». Η διάλυση της ιρανικής κοινωνίας, θα μετατρέψει τη Σαουδική δυναστεία στη κυρίαρχη μουσουλμανική δύναμη στη περιοχή.

Την ίδια στάση κρατούν και ο βασιλιάς του Μπαχρέϊν, αλλά και ο πρίγκιπας του Αμπού Ντάμπι.  Ο πρόεδρος της γερουσίας της Ιορδανίας Zeid Rifai, ζήτησε από τις ΗΠΑ με πολύ  απλά λόγια: «Βομβαρδίστε το Ιράν, ή μάθετε να ζείτε με την ιρανική βόμβα». Παρόμοια αιτήματα τέθηκαν κι από την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Σίγουρα υπάρχει λόγος για να ακυρωθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.  Το κόστος όμως για την Αμερική θα ήταν δυσανάλογα τεράστιο, ειδικά με το δεδομένο της παρουσίας τόσων στρατευμάτων της στο Ιράκ. Όμως, πέρα από το Ισραήλ, κανένας άλλος «σύμμαχος» δεν θέλει να υποστηρίξει ενεργά και δημόσια την όποια πολεμική προσπάθεια της Ουάσιγκτον. Όλοι ανεξαιρέτως, περιμένουν από την Αμερική να «καθαρίσει» για λογαριασμό τους.

Το Ιράν δεν είναι ο μόνος στόχος όλων όσων τα περιμένουν όλα έτοιμα από την Αμερική. Όλο και περισσότερο, τελευταία στοχοποιείται και η Κίνα. Έχει γίνει εμφανές πως οι σύμμαχοι Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ταϊβάν, ακόμη και η Αυστραλία, περιμένουν αμερικανική υποστήριξη σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση. Η Αυστραλία μάλιστα επιμένει ιδιαίτερα. Ο τότε Αυστραλός πρωθυπουργός Kevin Rudd παρότρυνε την Hillary Clinton να ετοιμαστεί για «χρήση βίας, αν κάτι δεν πάει καλά». Το τι ακριβώς εννοούσε, δεν έχει διευκρινιστεί. Ίσως να εννοούσε  πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βία αν το Πεκίνο επιτεθεί σε κάποιον σύμμαχο της Αμερικής.

Γενικά, οι περισσότεροι σύμμαχοι αρέσκονται στη προκλητική συμπεριφορά, χωρίς να ανησυχούν για τις συνέπειες, αφού ξέρουν πως θα τους σώσει η Αμερική αν κάτι πάει στραβά.

Ο πόλεμος είναι πολλές φορές μια τραγική αναγκαιότητα. Όχι όμως τόσες πολλές φορές όσες η Αμερική επιτίθεται ή απειλεί κάποιο άλλο κράτος. Για αυτό και πολλοί σύμμαχοί της την  αντιμετωπίζουν ως τον σωματοφύλακά τους, έτοιμο να τους προστατεύσει.

Η εμπλοκή της Αμερικής σε πόλεμο, κόντρα στα συμφέροντά της, για να υπερασπιστεί κάποιον τρίτο, είναι από μόνη της μια δύσκολη επιλογή. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο τρίτος δεν αντιμετωπίζει κάποια απτή και άμεση απειλή. Για αυτό και η πολιτική ηγεσία της Ουάσιγκτον θα πρέπει επιτέλους να μάθει να κλείνει τα αφτιά στις διάφορες πολεμοχαρείς σειρήνες, άσχετα με την επιμονή τους.

S.A.-The National Interest

ΣΧΟΛΙΑ

 1. A.M. avatar
  A.M. 01/01/2011 16:33:57

  Οι «φουσκωτοί» δεν δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους.
  Πληρώνονται.
  Και οι ΗΠΑ όταν παρεμβαίνουν ή επεμβαίνουν κατά παράκληση τρίτων χωρών με το αζημίωτο παρεμβαίνουν και δεν κάνουν φιλανθρωπίες.
  Και όταν κρίνουν πως η παρέμβαση δεν τους συμφέρει απλά δεν παρεμβαίνουν και αφήνουν «την τρίτη χώρα» π.χ. Γεωργία στο έλεος της βλακείας της να τα βάλει με τους Ρώσους.
  Μην πω πως οι ΗΠΑ πολλές φορές τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» σε τρίτες χώρες για να δοκιμάσουν αντιδράσεις ισχυρών αντιπάλων τους (π.χ. Γεωργία και πάλι ή Ν. Κορέα κλπ) και μετά τις φτύνουν σαν κουκούτσι ελιάς.

  Δηλαδή ο αρθρογράφος τι μας λέει με λίγα λόγια:
  ότι οι ΗΠΑ «παρασύρονται» απ τις παρακλησεις τρίτων χωρών και μπαίνουν σε πολέμους για να τις υπερασπίσουν από φιλότιμο και για συμπαράσταση και χωρίς ιδιοτέλεια;
  Μάλλον για αμερικανάκια μας πέρασε αλλά δεν ... έχασε!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ A.M. 01/01/2011 18:15:52

   Έχεις απόλυτο δίκιο και σκεφτόμουν τα ιδια πράγματα και οργιζόμουν όσο διάβαζα το άρθρο. Όμως πρέπει να το αποκωδικοποιήσουμε σωστά. Και πρέπει να δούμε ότι αυτή είναι και η βασική αμερικανική νοοτροπία, που στο 19ο αιώνα εκφράστηκε με το λεγόμενο δόγμα Μονρόε (δόγμα του απομονωτισμού των ΗΠΑ), που τερματίστηκε το 1917.

   Στην πραγματικότητα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συμμαχήσουμε με τον αμερικανικό λαό, που είναι λαός πολύ καλής ποιότητας, καλύτερος από πολλούς ευρωπαϊκούς, και να απαιτήσουμε αυτό που και οι ίδιοι θέλουν: Να σταματήσουν να παρεμβαίνουν παντού στον πλανήτη υπέρ της τραπεζικής και πετρελαϊκής νομενκλατούρας τους.

   Διότι έχει δίκιο ο συγγραφέας της ανάρτησης: Αυτό που γίνεται δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των ίδιων των Αμερικανών. Πρόσεξε τη φράση κλειδί! "Τις περισσότερες φορές, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών." Οι επεμβάσεις δηλαδή. Πράγματι δεν είναι!

   Είναι όμως φανερό ότι ο συγγραφέας της ανάρτησης δεν γνωρίζει ότι στην Αμερική κουμάντο δεν κάνουν ακριβώς οι Αμερικανοί, αλλά το τραπεζικό-πετρελαϊκό-στρατιωτικό καρτέλ. Η δημοκρατία θεωρητικά λειτουργεί ακόμη στην Αμερική, αλλά ως πότε;

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 01/01/2011 18:19:24

  Αφου δεν θελουμε να επεμβαινουν οι Αμερικανοι ελπιζω στην επομενη ελληνοτουρκικη κριση να μην παρει κανεις πρωθυπουργος τηλεφωνο το Λευκο Οικο να παρεμβει οπως στα Ιμια.Να πουμε δεν θελουμε μεσολαβηση και θα καθαρισουμε μονοι μας.Οι Τουρκοι το λενε καιρο.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 01/01/2011 18:33:43

   Καιρός λοιπόν να το πούμε κι εμείς. Αφού έτσι κι αλλιώς τους "έχουμε" τους Τούρκους. Τα ξαναείπαμε αυτές τις ημέρες.

   Στην Κύπρο θα είχαμε καθαρίσει την Τουρκία μια για πάντα, στα Ίμια θα είχαμε αποφύγει τη γκριζοποίηση του Αιγαίου και ήδη θα αντλούσαμε τώρα τα πρώτα πετρέλαια.

 3. Karampinas avatar
  Karampinas 01/01/2011 18:50:08

  τι νόημα έχει να συμμαχήσεις (για στρατιωτική συμμαχία μιλάμε, για να πουλάς λάδια ξύδια είναι κάτι άλλο) με κάποιον που δεν θα βγαίνει έξω από τα σύνορά του; Μου φαίνεται δεν ξέρουμε τι θέλουμε και τι μας φταίει

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Karampinas 01/01/2011 18:52:34

   Για πολιτική συμμαχία μιλάμε.

 4. neotera avatar
  neotera 02/01/2011 09:10:40

  Εχουμε μεγάλη στρατιωτική παράδοση και πολύ ανώτερο έμψυχο δυναμικό από τους τούρκους. Αρκει να ανατρέψουμε τους προδότες και γρήγορα φτιάχνουμε πάλι στρατό και υπηρεσιες να μας τρέμουν...
  Ομως θα πρέπει να κοπούν οι πασοκιές στις Ε.Δ. τώρα πριν διαλύσουν το σύμπαν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.