02/11/2009 07:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αμερική είναι υπεύθυνη για τη λιμοκτονία στη Σομαλία.

Μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση εξελίσσεται σήμερα στη Σομαλία, και η Αμερική είναι εν μέρει υπεύθυνη για αυτήν. Παρά την αποστολή χρημάτων, οπλισμού, και πολεμοφοδίων στη μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση (TFG)  της χώρας, οι ΗΠΑ αρνούνται πεισματικά, να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, έως ότου οι αρμόδιες υπηρεσίες  συμφωνήσουν με τους αυστηρούς όρους που τίθενται. Η απόφαση να σταματήσουν οι εν λόγω αποστολές, πάρθηκε λόγω των υποψιών πως η βοήθεια αυτή, συνήθως καταλήγει στους Σομαλούς «τρομοκράτες». Η μεγάλη ανησυχία, αφορά σε μια ισλαμική αντάρτική ομάδα, που ονομάζεται al-Shabab, και που πολεμάει την ανίσχυρη, αλλά στηριζόμενη από την διεθνή κοινότητα, κυβέρνηση της χώρας. Η al-Shabab, λέγεται πως διατηρεί στενές σχέσεις με τη διαβόητη al Qaeda, και ελέγχει μεγάλο μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας, ενώ η TFG ελέγχει μόνο μερικές περιοχές στη πρωτεύουσα Mogadishu. Στη περιοχή της al-Shabab, ζουν  περί τα 2.7 εκατομμύρια Σομαλών, από τα συνολικά 3.63 εκατομμύρια που χρήζουν άμεσης ανακούφισης. Συνεπώς, η αποστολή της όποιας βοήθειας στη περιοχή, απαιτεί συνεργασία με την ισλαμική ομάδα που την ελέγχει. Τα μέτρα και οι όροι όμως, που θέτει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, απαγορεύουν οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με ομάδες που έχουν επίσημα χαρακτηρισθεί ως «τρομοκρατικές».

Είναι φανερό όμως πως η οποιαδήποτε αμερικανική ανησυχία δεν είναι απόλυτη. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι τα περισσότερα πολεμοφόδια που αποστέλλει στη σομαλική κυβέρνηση, μάλλον καταλήγουν να μεταπωλούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας. Αντιθέτως, η παύση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας βλάπτει σοβαρά το έργο των διεθνών οργανώσεων, και άρα βλάπτει αυτούς που έχουν την ανάγκη της. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, δικαιολογημένα φοβούνται πως θα θεωρηθούν υπεύθυνοι και ίσως διωχτούν και ποινικά, αν τυχόν αποκαλυφτεί πως η όποια βοήθεια καταλήγει στα χέρια «τρομοκρατικών» ομάδων. Στην αρχή, η αμερικανική κυβέρνηση μελέτησε το ζήτημα και απλά καθυστέρησε τη βοήθεια. Στη συνέχεια, προχώρησε στην έκδοση οδηγιών, με τις οποίες θα έπρεπε να συμμορφωθούν οι οργανώσεις προκειμένου να  προχωρήσει η αποστολή. Όμως οι  συνθήκες και οι όροι που επιβλήθηκαν είναι τόσο περιοριστικοί, που είναι σχεδόν αδύνατο για τις οργανώσεις να μπορέσουν να τις εφαρμόσουν. (Για λόγους  ασφάλειας των οργανώσεων στη Σομαλία, δεν μπορούμε να αναφέρουμε τους εν λόγω όρους στο παρόν άρθρο).

Η ζημιά όμως δεν είναι προσωρινή. Οι νέοι, πολιτικά αποχρώντες όροι, θα κατέστρεφαν την ουδετερότητα των διεθνών οργανώσεων βοήθειας που δρουν στη Σομαλία. Η ανθρωπιστική βοήθεια νομιμοποιείται μέσα από την αμεροληψία της. Η βασική παράμετρος είναι πως η βοήθεια δίδεται για λόγους ανάγκης και όχι για λόγους πολιτικής. Στη Σομαλία, όπου η Αμερική δεν είναι καθόλου δημοφιλής, η πολιτική αμεροληψία είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Είναι όμως κομβικό σημείο, προκειμένου μια οργάνωση να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Οι νέοι όροι που τέθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση, καθιστούν απαγορευτική τη δράση των οργανώσεων σε περιοχές που ελέγχονται από την al-Shabab, και που αποτελούν αυτές στις οποίες, η όποια βοήθεια είναι  και η πιο αναγκαία. Η χώρα είναι ήδη μια από τις πλέον επικίνδυνες παγκοσμίως, όσον αφορά στην ασφάλεια της λειτουργίας των διεθνών οργανώσεων βοήθειας και ανακούφισης. Όσο λοιπόν η Αμερική προσπαθεί να επιβάλλει τους όρους της στους συμμετέχοντες σε αυτές, τόσο αυτοί θα αρχίσουν να αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τους Σομαλούς.

Πέρα από τη παραπάνω «καταστροφή», τα διαθέσιμα χρήματα για βοήθεια προς τη Σομαλία αρχίζουν να εξαντλούνται. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ, υπολογίζει πως τα ταμεία του θα αδειάσουν εντελώς μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Ακόμη και αν δοθούν κάποια ποσά σήμερα, θα χρειαστούν 4 τουλάχιστον μήνες μέχρι αυτά να φτάσουν στους αναξιοπαθούντες δικαιούχους τους.

Το σημερινό «τάϊμιγκ» είναι ότι χειρότερο. Η χώρα πλήττεται, εκτός από τη διακοπή της βοήθειας, και από μια πρωτοφανή ξηρασία που επηρεάζει ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής. Υπολογίζεται πως ο μισός πληθυσμός (3.63 εκατ.) χρήζει άμεσης ανακούφισης.

Αυτό που κάνει η αμερικανική κυβέρνηση, είναι να κρατάει ομήρους της αντιτρομοκρατικής της πολιτικής, αυτούς που έχουν δραματικές ανάγκες για την επιβίωσή τους. Οι οργανισμοί διατήρησαν την αμεροληψία τους, και αρνούνται να διακόψουν τη δράση τους λόγω ανεφάρμοστων όρων και επιταγών. Δυστυχώς, αυτό τους αποκλείει από τη παραλαβή αμερικανικής βοήθειας, που αποτελεί τη μισή από ολόκληρη τη βοήθεια που φτάνει στη Σομαλία. Μέχρι να αποφασίσει η Αμερική να αναθεωρήσει τη πολιτική της σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα, η προσπάθειά της να κερδίσει «τα μυαλά και τις καρδιές» των Σομαλών, μάλλον θα αποτύχει παντελώς. Το να αφήνεις, εν γνώσει σου,  να υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι, δεν είναι καθόλου καλός τρόπος για να κερδίζεις φίλους.www.foreignpolicy.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.