#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/09/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αμερική είναι έτοιμη να παραδώσει τη πρωτοκαθεδρία στη Κίνα
Όσο αυξάνεται η επιρροή της Κίνας, τόσο η αντίπαλός της υπερδύναμη αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις δικές της  αδυναμίες.

Τόσα χρόνια ακούμε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας με την ανάδυση της Κίνας, αφού η Αμερική παραμένει ισχυρότερη. Ότι και να κάνει η Κίνα, οι ΗΠΑ είναι η Νο1 χώρα του πλανήτη. Αυτό όμως είναι αφελές. Όσο η Κίνα αναπτύσσεται, οι νόμοι της αριθμητικής εγγυώνται πως σύντομα θα ξεπεράσει την Αμερική, και θα γίνει η πιο πλούσια χώρα της υφηλίου. Και όπως ξέρουμε, ο πλούτος είναι δύναμη, και άλλωστε αυτό το απέδειξε η Αμερική επί έναν σχεδόν αιώνα.

Μέχρι τώρα όμως θεωρούσαμε πως η Αμερική δεν βρίσκεται σε πτώση. Και πως η μετατόπιση της παγκόσμιας ισορροπίας οφείλεται στην αύξηση της κινεζικής ισχύος, αντί της αμερικανικής παρακμής. Ότι, όσο και να αναπτυχθεί η Κίνα, η Αμερική θα παραμείνει ζωντανή και  οικονομικά πανίσχυρη .

Σήμερα όμως βλέπουμε την άνοδο της μίας, και τη πτώση της άλλης. Έτσι, η παγκόσμια ισορροπία αλλάζει πολύ πιο γρήγορα, και υπάρχει κίνδυνος για αποσταθεροποίηση.

Το φιάσκο του κογκρέσου με το αμερικανικό χρέος, και η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P έπαιξαν μεγάλο ρόλο, μετατοπίζοντας τα πολιτικά και οικονομικά θεμέλια της χώρας. Ανέκαθεν, μετά από οποιαδήποτε κρίση, η Αμερική επανέκαμπτε. Αυτή τη φορά η κατάσταση διαφέρει.

Η αμερικανική οικονομία άλλαξε κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Μια μεγάλη αλλαγή ήταν η συρρίκνωση του κατασκευαστικού και παραγωγικού τομέα που αποτελούσε πηγή καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Τα εργοστάσια που κατασκεύαζαν προϊόντα ήταν από πάντα η βάση της αμερικανικής οικονομίας. Πριν 30 χρόνια, 20 εκατομμύρια Αμερικάνοι δούλευαν στον παραγωγικό τομέα. Σήμερα, μόλις 12 εκατομμύρια. Και ο αριθμός αυτός μειώνεται κατά 50.000 κάθε μήνα. Και ο λόγος για αυτό δεν είναι άλλος παρά ο κινεζικός ανταγωνισμός.

Υπάρχει μια άνοδος στον τομέα των υπηρεσιών «γνώσης», όπως είναι η πληροφορική, και η οικονομία. Αυτοί όμως οι τομείς δεν παράγουν πολλές καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης, οι οποίες αποτελούσαν κάποτε την σπονδυλική στήλη της αμερικανικής κοινωνίας. Προσφέρουν μεγάλες αμοιβές σε πολύ λίγους ανθρώπους. Έτσι δημιουργείται στασιμότητα στα εισοδήματα των Αμερικανών. Το μέσο αμερικανικό εισόδημα δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια. Στην Αυστραλία αντιθέτως, υπάρχει μια σταθερή αύξηση του μέσου εισοδήματος.

Τι ακριβώς παράγει η Αμερική; Η αξία είναι μια αφηρημένη έννοια, και δύσκολα μπορούμε να προσδιορίσουμε την αξία που οι τραπεζίτες της Wall Street προσθέτουν στην αμερικανική οικονομία εδώ και αρκετά χρόνια, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με όση αξία  πρόσφερε στην οικονομία η αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ. Σίγουρα τα Windows και το  Word έκαναν τη διαφορά στη παραγωγικότητα σε ολόκληρη την οικονομία, αλλά αυτό δεν ισχύει για τις μετέπειτα γενιές λογισμικού, όπως π.χ. το Facebook.

Όλα αυτά δημιουργούν κάποια ανησυχητικά ερωτήματα. Μπορεί αυτή η μεταβιομηχανική οικονομία της γνώσης να βοηθήσει τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την παγκόσμια θέση τους; Μπορεί να δημιουργήσει εκατομμύρια καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας; Πως μπορεί η Αμερική να διατηρήσει μια οικονομία υψηλών εισοδημάτων χωρίς κατασκευές; Και πως μπορεί να επανέλθει στις κατασκευές όταν έχει να ανταγωνιστεί τη Κίνα;

Η  αμερικανική έφεση στη καινοτομία βοηθά, αλλά μόνο όσο δεν υιοθετεί την ίδια καινοτόμο διάθεση και η Κίνα. Όσο οι αγορές παραμένουν ορθάνοιχτες, η μόνη λύση για την Αμερική είναι να μειώσει τα μεροκάματα σε κινεζικά επίπεδα.

Και αυτό το βλέπουμε ήδη. Θα πρέπει όμως να μειωθούν πολύ ακόμη, ώσπου η Κίνα να πάψει να κλέβει τις αμερικανικές δουλειές. Αυτό αποτελεί μια άσχημη είδηση για τον Αμερικανό εργαζόμενο, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη οικονομική πορεία της χώρας.

Έτσι καταλήγουμε στη πολιτική. Γενικά, η αμερικανική πολιτική ανέκαθεν παρήγαγε και καλή διακυβέρνηση. Η διακυβέρνηση αυτή όμως έχει δυσκολέψει πολύ τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερο η πολιτική έχει καταντήσει απλά η διανομή του παραγόμενου πλούτου. Και αυτό ήταν σχετικά εύκολο στην Αμερική λόγω του πολύ πλούτου που παράγονταν. Τώρα που ο πλούτος μειώθηκε, οι επιλογές δυσκόλεψαν, και οι εντάσεις αυξήθηκαν.

Έτσι έχουμε κάποιες δύσκολες εξελίξεις. Το χρέος αυξάνεται, αφού για τη αποφυγή επιλογών, τόσο το κράτος όσο και οι πολίτες αρχίζουν να δανείζονται. Η πολιτική πολώνεται, καθώς οι ψηφοφόροι αγωνίζονται σκληρότερα για τις καλύτερες επιλογές. Τρίτον, οι πολίτες πέφτουν θύματα οποιουδήποτε πολιτικού μπορεί και τους πείθει ότι δεν χρειάζεται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.

Οι Αμερικάνοι πίστεψαν τον Bush όταν τους είπε ότι αν εισβάλλουν στο Ιράκ θα μειωθούν οι φόροι. Και μετά πίστεψαν και τον Obama, όταν επαναλάμβανε πως «ναι, μπορούμε», πείθοντάς τους ότι δεν χρειάζεται να κάνουν δύσκολες επιλογές. Μια υπόσχεση που ποτέ δεν τήρησε. Σήμερα, οι περισσότεροι μοιάζουν να πείθονται από το Tea Party, που ισχυρίζεται ότι αν μειωθούν οι φόροι, όλα τα άλλα θα λυθούν από μόνα τους.

Η Αμερική είναι ένα θαυμάσιο μέρος, με πολλούς πόρους κάθε είδους. Θα παραμείνει η δεύτερη ισχυρότερη υπερδύναμη του πλανήτη για πολλά χρόνια, προσφέροντας καλή ζωή στους πολίτες της και επηρεάζοντας τα διεθνή δρώμενα.

Σήμερα όμως αντιμετωπίζει προκλήσεις, δυσκολότερες από όσες είχε να αντιμετωπίσει εδώ και εκατόν τόσα χρόνια. Το πολιτικό της σύστημα μοιάζει ανήμπορο να τις αντιμετωπίσει. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό.

 

Του Hugh White

 

Sydney Morning Herald

http://www.smh.com.au/opinion/contributors/america-is-rotting-at-its-core-20110815-1iunv.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. stanley@gr avatar
  stanley@gr 09/09/2011 08:32:43

  Μιζερη πολιτικη αναλυση καποιου απο το Down and Under!!!
  Οσο η Αμερικη συνεχιζει να ειναι η χωρα της πρωτοποριας, της καινοτομιας, της γνωσης, και της τεχνολογιας και η Κινα η χωρα της ρεπλικας και της αντιγραφης δεν θα υπαρχει κανενα προβλημα!
  Επιπλεον ο αρθρογραφος ειναι και αδιαβαστος!!
  Μολις πριν λιγες μερες δημοσιευτηκε δημοσκοπηση στους NY Times που δειχνει οτι η επιρροη του Tea Party στους αμερικανους ψηφοφορους μειωθηκε δραστικα απο τον προηγουμενο Μαρτη!!!

 2. Πέτρος avatar
  Πέτρος 09/09/2011 09:46:09

  Αγαπητέ stanley,

  Η Κινα δεν παράγει μόνο τη ρέπλικα του iphone αλλα το ιδιο το iphone και βασικά όλα τα προιόντα της Apple μεταξύ άλλων. Για να το κάνει αυτο δε χρειάζεται τεχνολογία? Σε 2-3 χρόνια θα παράγει μεγάλα αεροπλάνα, τα καλύτερα αυτοκίνητα (οχι αντιγραφές) και πρακτικά οτι παράγεται, με μια ποιότητα εφάμιλλη της Δυσης. Στη Κίνα δουλεύουν για ολα αυτά και πάρα πολλοί Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι επιστήμονες και δημιουργικά στελέχη, και κινέζοι δεν αντιγράφουν μόνο τα προιόντα της Δυσης αλλά και το τρόπο οργανωσης, δοιήκησης, εκπαίδευσησ και παραγωγής καινοτομίας. Τα μεγέθη δε είναι τεράστια.
  Το σενάριο παίζεται όπως και για την Ιαπωνία τις δεκαετίες μετά το πόλεμο. Μέσα σε 20 χρόνια η Ιαπωνία, από αντιγραφέας και παραγωγός φτηνών προιόντων, έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου.
  Εχουν λιγότερη καινοτομία απο την Αμερικη? Ενταξει, ισως έχουν ελάχιστα λιγότερη. Στη περίπτωση της Κινας μιλάμε για μια χώρα 10 φορές μεγαλύτερη, σε περιβάλλον πολύ πιο παγκοσμιοποιημένο, και με ένα λαο πιό ευέλικτο και ´πονηρό´. Από την άλλη, άσχετα με τα tea parties κτλ., η Αμερική έχει πια καταντήσει βαρετή. Ακρατος φιλελευθερισμός σε όλα, σε σημέιο που έχει χαθεί η όποια κουλτούρα και ιστορία τους, μια στεροτυπικότητα που καταντά γελοία, και μια πολιτική με την οποία όλος ο κόσμος κουνάει το κεφάλι του...Το μόνο που της έχει μείνει είναι η Fed, η οποία κι αυτή παλεύει να διατηρήσει το δολλάριο νόμισμα αναφοράς. Αλλά πραγματικά, ως πότε άρραγε? Ας πούμε 10 χρόνια? 15? Ελάχιστος χρόνος...μετά το μόνο που μένει είναι ο πόλεμος... Ωραία πρωτοπορία και καινοτομία.

  ΥΓ Η Ευρώπη, πλην κάποιων τομέων, εμφανίζεται πιο καινοτομική από την Αμερική: GSM, Airbus, αυτοκινητοβιομηχανία, συγχρονες υποδομές...

  • stanley@gr avatar
   stanley@gr @ Πέτρος 09/09/2011 22:24:30

   αγαπητε Πετρο,
   το iphone και βασικά όλα τα προιόντα της Apple παραγονατι στην Κινα μετα απο αναπτυξη των προιοντων στην Αμερικη (Steve Jobs, remember??) και καθ' υποδειξην τους!!
   Οι Κινεζοι δεν εχουν να επιδειξουν καμμια τεχνογνωσια στην καινοτομια!! Αυτο ειναι και το βασικο τους προβλημα. Προσπαθουν να το ξεπερασουν στελνοντας χιλιαδες φοιτητες στα μεγαλυτερα πανεπιστημια της Αμερικης αλλα βρισκονται δραματικα πισω!
   Οσο για την Ιαπωνια (εχει πολυ λιγοτερη καινοτομια απ' την Αμερικη, αυτοι τουλαχιστον το ξερουν, για σενα δεν γνωριζω), θα επρεπε να διαβαζεις περισσοτερο διεθνη τυπο. Η οικονομια της Ιαπωνιας βρισκεται στην κοψη του ξυραφιου με το χρεος της να βρισκεται πανω απο το 200% του ΑΕΠ της!!! Πολυ χειροτερα απο μας! Για αλλους λογους που δεν ειναι της παρουσης δεν βρισκονται στο στοχαστρο καιρδοσκοπων και γερακιων των funds!!!
   Τελος, για την Αμερικη θα αργησουμε πολυ να δουμε το τελος της, ειτε μας αρεσει, ειτε οχι. Το τελος της Αμερικης θα σημανει και το τελος του δυτικου κοσμου και τροπου ζωης οπως το ξερουμε! Δεν ξερω αν μας συμφερει ως λαο!

   • stanley@gr avatar
    stanley@gr @ stanley@gr 09/09/2011 22:25:44

    οσο για την καινοτομια στην Ευρωπη περιοριζεται κυριως στη Γερμανια και καπως στην Γαλλια και Αγγλια. Καμια συγκριση με την Αμερικη!

 3. mind trap avatar
  mind trap 09/09/2011 10:44:34

  Συμφωνώ με Πέτρο.
  Το Αμερικάνικο κεφάλαιο σε συνδυασμό με τις τελευταίες νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις περί εφήμερου κέρδους, καταφέρανε να ξυπνήσουν τον κινέζο γίγαντα που ασφαλώς δε ξύπνησε για να ξανακοιμηθεί.
  Οι κινέζοι ξεφεύγουν από την απλή αντιγραφή προϊόντων και συστημάτων και προχωρούν σε δικές τους εκδοχές. Σύντομα (σε 5-10 χρόνια) οι δυτικές πολυεθνικές φίρμες κάθε είδους προϊόντων θα είναι παρελθόν, αφού οι κινέζοι θα παρουσιάζουν την δική τους εφάμιλλη εκδοχή και μάλιστα αρκετά φτηνότερα.
  Δε ξέρω αν τότε τους σώσουν οι δασμοί που μπορεί να θυμηθούν οι δυτικοί, ή οι ανεξήγητες και άγνωστες αρρώστιες που θα ξεπετάγονται στη Κίνα, αλλά το σίγουρο είναι ότι και τα δύο θα σημάνουν δυσχέρειες σχέσεων Κίνας - Δύσης.
  Ποικιλοτρόπως διαπιστώνω ότι η ανθρωπότητα πλησιάζει σε ένα κομβικό σημείο συμφερόντων στο οποίο όλοι θέλουν έπαθλο μεγαλύτερη σφαίρα επιρροής, τουλάχιστο για τις μεγάλες δυνάμεις μιλώντας (άσχετο: η πορδή που ονομάζεται Τουρκία είναι σαν το ποντίκι που βρυχάται και δεν προσμετράται όσο και να της το προσάπτουν).
  Συνεπώς μία επιτάχυνση των κακών καταστάσεων που πιθανόν προκύψουν οφείλεται αποκλειστικά στο μοναδικό, αλλά και δυστυχώς ατελές καπιταλιστικό σύστημα.

 4. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 09/09/2011 10:55:28

  Η αμερικη χωρα παραγωγης των παντων που σωστα λεει stanley καινοτομει τεχνολογικα μαζι με ιαπωνια

  Οποιος εχει επισκευτει κινα και αμερικη να συγκρινει το επιπεδο ζωης βγαζει ευκολα συμπερασματα
  Τι να τους κανουμε τους ψευτικους αριθμους της οικονομιας οταν ο μεσος κινεζος ζει σα ταλιμπαν , σε καθεστως τρομοκρατιας και χουντας?

  Με 1,3 δις ανθρωπων μελλοντικα θα εχουν τεραστιο προβλημα , δεδομενου οτι τοσος πολυς κοσμος δεν φτανει να τραφει και να καλυφθει απο τους φυσικους πορους, οι κινεζοι εχουν σπασει την φυσικη ισορροπια μεταξυ φυσικων πορων και πληθυσμου
  Ιδιο προβλημα εχει και η ινδια που ενω ευημερει στους αριθμους , ειναι τριτος κοσμος στος επιπεδο διαβιωσης
  Οι κινεζοι και γενικα ασιατικες χωρες εχουν τα μεγαλυτερα ποσοστα μεταναστασης γιαυτο ακριβως το λογο


  Επιπλεον ο αρθρογραφος μιλαει λες και η αμερικη θα σταματησει να παραγει
  Φυσικα μπορει να αντιμετωπισει την χρεωκοπια αλλα αυτο δεν σημαινει οτι θα αφανιστει , καλλιστα μπορουσε η αμερικη μεσα απο την κριση να αναθεωρησει ολο το συνολικο χρηματοπιστωτικο συστημα υπερ των πολιτων της και ολοκληρου της υμφηλιου
  Κρατικοποιωντας την φεντ και επιβαλωντας απαγορευσεις σε κερδοσκοπικα παιχνδια

  Παντα υπαρχουν λυσεις αρκει να θελουν να τις εφαρμοσουν και οπως και αλλαγη νοοτροπιας των ανθρωπων

 5. ORIMA avatar
  ORIMA 09/09/2011 11:32:46

  Συμφωνώ για την αδιαμφισβήτητη ανάπτυξη της Κίνας, όπως και γειτονικών οικονομιών όπως Ινδίας, Κορέας, Λάος, Ταυλάνδης, Σιγκαπούρης κλπ. Μερικές από τις περιοχές αυτές ήταν πριν μερικές δεκαετίες "frontier markets", λόγω του υψηλού ρίσκου τους. Όμως η Κίνα και η Ινδία (και η Β. Αφρική που τώρα "πλασάρεται"), είναι αφανείς. Μπορούν να απορροφήσουν και εκθρέψουν τεράστιες βιομηχανίες με ανύπαρκτες προβλέψεις για μεροκάματα, περιβάλλον, σε πραατικά άποικιακές συνθήκες. Από πολλούς οικονομολόγους ο αιώνας μας έχει χαρακτηριστεί ο αίωνας της Κίνας. Νομίζω επίσης ότι δεν άρχουν χώρες σήμερα αλλά μεγάλες πολυεθνικές χωρίς πατρίδα. Είναι "άπατρεις" με την Αρχαία Ελληνική σημασία. Οι νεές αυτοκρατορίες είναι οι JPMorgan, η Monsanto (η οποία ελέχγει την τροφική αλυσίδα, η Coca Cola η οποία έχει μοναδικό ανταγωνιστή το νερό κλπ.

  • Agrofylakas avatar
   Agrofylakas @ ORIMA 09/09/2011 19:17:33

   Το να βγάζουμε συμπεράσματα για την διεθνή ισσοροπια δυνάμεων από μια (επιλεκτικά διαλεγμένη, και μεταφρασμένη) Αυστραλέζικη δημοσιογραφική ανάλυση από τον S.A. είναι σαν να βασιζόμαστε στις ‘αναλύσεις’ του Καμπουράκη (και παλιότερα του συγχωρεμένου του Κακαουνάκη) για την εγχώρια πολιτική κατάσταση (τίποτα το προσωπικό προς τον Σ.Α.). Ας καταλάβουμε πρώτα τι γίνεται κάτω από την μύτη μας και δεν χρειάζεται να δείξουμε τον δρόμο σωτηρίας στην Αμερική (οποίος έχει τα γένια έχει και τα χτένια). Καλά κάνει πάντως ο Σ.Α. και μεταφράζει μερικά τέτοια άρθρα για να μαθαίνουν και οι μη Αγγλομαθείς τι γίνεται και πιο πέρα, αρκεί να παρουσιάζονται όλες οι απόψεις, διαφορετικά η όλη προσπάθεια κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί αντιαμερικανική προπαγάνδα. Προσωπικά, έχω επισκεφθεί πολάκας ΗΠΑ και Κίνα (και μάλλον έχω πιο πολλούς Κινέζους φίλους παρά Αμερικάνους) αλλά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα προς τα πού θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πράγματι υπάρχει απίστευτη ανάπτυξη στην Νοτιοανατολική Κίνα και ο σιδηροδρομικός σταθμός του Πεκίνου είναι πιο όμορφος από το αεροδρόμιο J.F. Kennedy αλλά τι γίνεται και τι θα γίνει με το άλλο ένα δισεκατομμύριο Κινέζους όταν μάθουν πως ζουν οι προνομιούχοι συμπατριώτες τους της Ανατολικής Κίνας? Προς το παρόν, η εικόνα προϊδεάζει για την άποψη που εκφράζει το αναρτηθέν άρθρο αλλά αυτό που βλέπει ο επισκέπτης είναι μονό η μπροστάντζα. Φαντασθείτε ότι πολλοί συνάδελφοι μου, που όπως η μεγάλη πλειοψηφικά των Κινέζων είναι άκρα εθνικιστές, δέχονται δελεαστικές προσφορές εργασίας για να γυρίσουν στην Κίνα προτιμούν να παραμείνουν στην Β. Αμερική. Και κάτι άλλο. Είναι προφανές ότι πολλοί χαίρονται γιατί η Κίνα είναι έτοιμη να υπερσκελίσει την Αμερική. Παρόλα τα τρωτά και αποκρουστικά της Αμερικανικής πολιτικής, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την Κινεζική ηγεμονία του κόσμου? η μήπως πιστεύουν ορισμένοι ότι μόλις εκλείψει η Αμερική θα ζούμε στην γη της επαγγελίας?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.