#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/02/2011 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αίγυπτος ενώνει το Ισραήλ και το Ιράν !Οι σχέσεις Ισραήλ-Ιράν ήταν και είναι  τεταμένες. Πρόσφατα, ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης της Hezbollah στον Λίβανο, τις χειροτέρεψε κι άλλο. Τα γεγονότα όμως της Αιγύπτου έφεραν τις δυο χώρες πιο κοντά, καθώς τώρα μοιράζονται κάποια κοινά συμφέροντα. Τόσο για το ισλαμικό Ιράν, όσο και για το Ισραήλ, οι διαδηλώσεις στο Κάιρο είναι εξίσου βλαβερές.

Οι χιλιάδες πολιτών που αψηφούν την αστυνομία και βγαίνουν στους δρόμους, προκαλεί νευρικότητα στην ιρανική ηγεσία. Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών και άλλων βασικών προϊόντων, έχουν δυσχεράνει την οικονομική κατάσταση των Ιρανών. Έτσι, οι ηγέτες της χώρας ανησυχούν, μη τυχόν και οι Ιρανοί αποφασίσουν να μιμηθούν τους Αιγύπτιους.

Υπάρχει επίσης και ο πολιτικός παράγοντας. Στην αρχή, οι διαδηλωτές ζητούσαν απλά κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια όμως άρχισαν να απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του όχι και τόσο δημοκράτη Hosni Mubarak. Μετά τη περσινή αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Mahmoud Ahmadinejad, και τα επεισόδια που την ακολούθησαν, όλο και πιο πολλοί Ιρανοί πιστεύουν πλέον ακράδαντα ότι ζουν σε καθεστώς δικτατορίας. Σε δήλωση του της 29/1, ο ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης Mir Hossein Mousavi παρομοίασε τα γεγονότα της Αιγύπτου με αυτά του Ιράν τον Ιούνιο του 2009. «Οι Φαραώ συνήθως ακούνε τη φωνή του λαού, όταν είναι πολύ αργά», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως το ιρανικό καθεστώς απειλείται επίσης.

Προς το παρόν, η ιρανική ηγεσία κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή. Μάλιστα, προσπαθεί να πείσει πως ο βασικός λόγος της εξέγερσης των Αιγυπτίων είναι το Ισλάμ. Όπως λένε, ο λαός ξεσηκώθηκε επειδή αφυπνίστηκε στη περιοχή ο Ισλαμισμός. Πιστεύουν μάλιστα πως η Αίγυπτος σύντομα θα μετατραπεί σε ισλαμικό καθεστώς. Σύμφωνα με τα καθοδηγούμενα ιρανικά ΜΜΕ, «η μοίρα του Σάχη περιμένει και τον Mubarak».

Κάτι παρόμοιο ισχύει και όσον αφορά στην ισραηλινή ηγεσία, για διαφορετικούς όμως λόγους. Πρώτον, υπάρχει ο παράγοντας Γάζα. Την ίδια ώρα που ο Αιγυπτιακός στρατός ανησυχεί για τις εξελίξεις στο εσωτερικό, οι Ισραηλινοί ανησυχούν μη τυχόν η Hamas εκμεταλλευτεί το χάος και αυξήσει τη μεταφορά όπλων και ανδρών μέσω του Sinai στη λωρίδα της Γάζας.

Υπάρχει και ο φόβος ότι οι διαδηλώσεις εξασθενούν το καθεστώς του Mubarak, το οποίο βολεύει το Ισραήλ, αφού είναι σύμμαχός του στη περιοχή. Ο Mubarak συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ εδώ και χρόνια στη συγκράτηση της Hamas, και στη διατήρηση της διμερούς ειρήνης. Αν τυχόν ανατραπεί ο Mubarak, δεν είναι βέβαιο αν το επόμενο καθεστώς που θα προκύψει, θα συνεχίσει τη φιλοϊσραηλινή πολιτική της χώρας.

Μακροπρόθεσμα, και αν δεν επαναληφτούν στο Ιράν τα γεγονότα της Αιγύπτου, η απομάκρυνση του Mubarak μπορεί και να ωφελήσει το ισλαμικό καθεστώς. Ο ElBaradei, που έχει προκύψει ως ηγετική φιγούρα της αντιπολίτευσης, είναι πολύ πιθανό να επιτρέψει το άνοιγμα ιρανικής πρεσβείας στο Κάιρο. Στη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της IAEA, προσπάθησε να τηρήσει ισορροπίες μεταξύ της Δύσης και της Τεχεράνης. Είναι πολύ πιθανό πως θα ακολουθήσει την ίδια τακτική και ως πρόεδρος. Υπό την ηγεσία του, η Αίγυπτος μπορεί να μετατραπεί σε μια νέα Τουρκία, ένα κράτος δηλαδή που θα κάνει ανοίγματα τόσο στη Δύση όσο και στον αραβικό κόσμο.

Αν όμως κυριαρχήσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, τότε το Ιράν θα χαίρονταν ιδιαίτερα. Κάτι τέτοιο ανησυχεί σφόδρα τον Benjamin Netanyahu. Κάποια όμως δεξιά πολιτικά κόμματα του Ισραήλ, όπως αυτό του οποίου ηγείται ο Avigdor Lieberman θα χαίρονταν εξίσου με τους μουλάδες, για διαφορετικούς όμως λόγους. Ο Lieberman, που πριν δυο χρόνια είχε καταφερθεί με σκληρές εκφράσεις κατά του Mubarak, θα χαίρονταν ιδιαίτερα αν στην Αίγυπτο επικρατούσε ένα καθαρά αντί-ισραηλινό καθεστώς, που θα εξυπηρετούσε την υπερεθνικιστική  ρητορική του κόμματός του. Θα επιβεβαιώνονταν η άποψη του, πως ολόκληρος ο αραβικός κόσμος μισεί το Ισραήλ.

Έτσι , βλέπουμε πως οι εξελίξεις στην Αίγυπτο φέρνουν πιο κοντά δυο παραδοσιακούς εχθρούς. Περίεργο πράγμα η πολιτική.

S.A.-Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

 1. υδρόκερος avatar
  υδρόκερος 03/02/2011 17:43:31

  Αν η Αιγυπτος γίνει μιά νέα Τουρκία τότε δεν αποκλείεται στο μέλλον να συνάψει και στρατηγική συμμαχία μαζί της και οι δύο χώρες να συμφωνίσουν για κοινή ΑΟΖ πράγμα που θα είναι πολύ αρνητικό τετελεσμένο και θα καταλύει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
  Θα είναι πολύ χειρότερη εθνική τραγωδία από αυτήν των Ιμίων διότι θα έχουμε χάσει την θαλάσσια οδό που για αιώνες μας ενώνει με την Κύπρο.
  Μιά συμμαχία Τουρκίας- Αιγύπτου θα σπρώξει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και την Κύπρο στην αγκαλιά του Ισραήλ.

  • Καράφλας avatar
   Καράφλας @ υδρόκερος 03/02/2011 18:13:08

   ολα ειναι ανοιχτα, δεν πρεπει ομως να ξεχναμε οτι η ηγετιδα δυναμη των αραβων ηταν, ειναι και θα ειναι η αιγυπτος και ως εκ τουτου μαλλον ανταγωνιστικες παρα οτιδηποτε αλλο θα παραμεινουν μακροχρονια οι σχεσεις τους με τη διαδοχο της οθωμανικης αυτοκρατοριας τουρκια.

 2. man8os avatar
  man8os 03/02/2011 18:00:02

  Μια Ισλαμικη Αιγυπτος με κυριαρχικες φιλοδοξιες στον Ισλαμικο κοσμο ειναι οτι χειροτερο μπορει να συμβει στην Τουρκια.
  Ακομη χειροτερα, μια Ισλαμικη Αιγυπτος που θα τα εχει βρει με το Ισραηλ.
  Εαν τα πραγματα πανε ετσι μας συφερει ως ενα βαθμο, δεδομενου οτι θα κερδισουμε χρονο, οσο η Τουρκια θα αναπροσαρμοζει στρατηγικη και θα βλεπει να φευγουν τα κυριαρχικα οραματα,εμεις να ξανασηκωθουμε...

  • υδρόκερος avatar
   υδρόκερος @ man8os 03/02/2011 18:11:32

   Το θέμα αυτή την στιγμή δεν είναι τόσο τα κυριαρχικά οράματα της Τουρκίας στον Ισλαμικό κόσμο και αν θα βρεί ανταγωνιστή σε αυτά την Αιγυπτο. Γιά μιά χώρα που δεν είναι αραβική όπως η Τουρκία είναι δύσκολο να διαφεντεύσει τον Ισλαμικό κόσμο.
   Και η Τουρκία είναι ανταγωνιστής με το Ιράν στην κούρσα αρχηγίας του Ισλάμ αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να έρθουν πιό κοντα σε σχέσεις που μπορούν να χαρακτηρισθούν συμμαχικές.
   Δηλ. Τουρκία-Ιράν τα βρήκαν παρά της διαφορές τους .
   Αυτό που θα πρέπει να μας ανυσηχεί είναι αν μία ισλαμική Αίγυπτος προσχωρίσει στην στρατηγική συμμαχία Τουρκίας -Συρίας- Λιβάνου.
   Τότε η Τουρκία θα αποκτήσει έναν ακόμη σύμμαχο στην προσπάθειά της να υφαρπάξει την ελληνική ΑΟΖ και τους ελληνικούς ενεργειακούς πόρους.

  • Misha avatar
   Misha @ man8os 03/02/2011 18:15:21

   «Ισλαμική Αιγυπτος που θα τα βρει με το Ισραήλ» είναι απολύτως απίθανο ενδεχόμενο.
   Οι σιωνιστές έφτιαξαν το κράτος με κυριο στόχο την ανοικοδόμηση του ναού του Σολομώντος . Για να επιτευχθεί αυτό το κεντρικό ζητούμενο τους, απαιτείται η «απαλλοτρίωση» του ιερότερου , μετά την Μέκκα, τόπου του Ισλάμ , τού τόπου όπου βρίσκονται τα τεμένη Αλ Άκσα και Ομάρ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
   Εκεί όπου ξεκινησαν και οι Ιντιφάντα

   • man8os avatar
    man8os @ Misha 03/02/2011 18:19:59

    Οσο αγαπουν τους Παλαιστινιους οι Ισραηλινοι,αλλο τοσο τους αγαπουν και οι Αιγυπτιοι.
    Εχουν φορτωσει το προβλημα στο Ισραηλ και εχουν το κεφαλι τους υσηχο. Δες και το καταιβατο που ειχαμε γραψει περισυ με τα 800 σχολια για τον στολο της ελευθεριας.
    Ειναι πολυ πιθανο, η νεα ηγεσια της Αιγυπτου, να δειξει επεκτατικες τασεις στην Μεση Ανατολη, αλλα να σεβαστει και να συνεχισει την συμμαχια με το Ισραηλ.
    Αλλα πρεπει να τονισω, οτι η καινουρια Αιγυπτος θα ειναι πιο δυναμικη απο την τωρινη, και θα χρειαστει να περασει χρονος πριν ισσοροπησει το status quo.

    • man8os avatar
     man8os @ man8os 03/02/2011 18:22:34

     http://www.antinews.gr/2010/05/31/47950/
     Δες το λινκ

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/02/2011 18:17:27

  Η Αίγυπτος ενώνει το Ισραήλ και το Ιράν, η Τουρκία ένωσε το Ισραήλ και την Ελλάδα.
  Ενδιαφέρον "σπόρ" με απρόβλεπτες ανατροπές τα διπλωματικά: Σαν τον χθεσινό αγώνα ΑΕΚ- Παναθηναικού.
  Μού 'λεγε η καημένη μάνα μου να γίνω διπλωμάτης, δεν την άκουσα κι έγινα μηχανικός. Τώρα είναι αργά.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 03/02/2011 18:21:26

   "Οι διπλωμάτες δημιουργούν προβλήματα για να κολακεύονται αργότερα οτι τα επιλύουν"!

   Η φράση αποδίδεται στον Χ. Κισσιγκερ!

 4. Misha avatar
  Misha 03/02/2011 18:33:48

  Μάνθο

  Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί το θέμα.Γνωρίζω όμως καλά πως οι πιστοί του Ισλάμ θεωρούν casus belli τις κινήσεις του Ισραήλ στο χωρο των τεμενων της Αν.Ιερουσαλήμ.
  Κι αυτό ανεξάρτητα από τη σχέση τους με τους Παλαιστίνιους, τους οποίους έχουν εγκαταλείψει πολλάκις, στο έλεος των σιωνιστων .

  • Misha avatar
   Misha @ Misha 03/02/2011 18:36:11

   Αν λοιπον πάρουν το πανω χέρι οι ισλαμιστές στην Αιγυπτο, η κότεψη (sic) της Αιγύπτου έναντι του Ισραήλ θα αποτελει παρελθον. Και οι Τουρκοι του Ερντογάν δε θα μείνουν αμέτοχοι.

  • man8os avatar
   man8os @ Misha 03/02/2011 18:44:10

   Οχι Μισα. Θα προχωρησουν στο παναραβικο οραμα νομιζω. Το εδαφος του Ισραηλ δεν το διεκδικουν πια. Ολη η γραμμη που κατεχετε απο Ισραηλινους ειναι ντε φακτο δοσμενη. Εχουν μονο ενσταση για την Ιερουσαλημ. Αλλα κι αυτη χλιαρη. Δεν ειναι τρελοι οι Αιγυπτιοι.. Ομως θα στραφουν στις περιοχες δυτικα τους (Μαγκρεμπ) και ανατολικα τους (Αραβικες χωρες). Μια δυναμικη Αιγυπτος μπορει να γινει τοσο αισθητη, οσο η Γαλλια του 1793-1813

   • Misha avatar
    Misha @ man8os 03/02/2011 18:53:33

    Μάνθο, αγνοείς τις προτεραιότητες των ισλαμιστών.
    Σκασίλα τους για το «παναραβικό μέτωπο», τό είχαν επι πολλά χρόνια εξάλλου με τους ηγέτες των διαφόρων Μπάαθ, (Νάσερ, Καντάφι, Σαντάμ, Αραφάτ, Άσαντ κλπ).
    Το χουνέρι από τους εβραίους και τους αμερικάνους δεν το έχουν καταπιεί, ούτε προκειται...
    Όποιος γνωρίζει καταλαβαίνει.

    • man8os avatar
     man8os @ Misha 03/02/2011 19:11:30

     Δεν εχω καποια special πληροφορηση. Αλλα νομιζω οτι θα καατευθηνθουν προς ενα προτυπο Ισλαμικης δημοκρατιας. Και νομιζω θα εχουμε δομικες ριζοσπαστικες αλλαγες συντομα.

 5. υδρόκερος avatar
  υδρόκερος 03/02/2011 18:37:03

  Και γω θεωρώ ότι η χώρα να ηγηθεί των Αράβων και του Ισλάμ ήταν πάντα η Αίγυπτος.
  Το θέμα όμως είναι αν θα υπογράψουν μεταξύ τους και θα αλληλοαναγνωρίσουν κοινή ΑΟΖ βγάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου στην ΝΑ Μεσόγειο από την μέση?

  • υδρόκερος avatar
   υδρόκερος @ υδρόκερος 03/02/2011 18:57:23

   και οι σχέσεις με το Ισραήλ μας συμφέρει να τις αναπτύξουμε σε περίπτωση επικράτισης των Ισλαμικών καθεστώτων?
   ΚΑΙ τί πρέπει να κάνει η Κύπρος να καταστρέψει τα συμφέροντά της και τις σχέσεις της με το Ισραήλ για να συμπαρασταθεί στους Παλαιστήνιους?

 6. brankaleon avatar
  brankaleon 03/02/2011 18:51:14

  Με συγχωρείτε, αλλά πραγματικά πιστεύετε ότι η Τουρκία πορεύεται σε δρόμο ισλαμικό;
  Light Ισλάμ ίσως, χωρίς και να πέσουμε και ξεροί από τις μαντήλες.
  Μία Ισλαμική, πραγματική προοπτική για την Αίγυπτο, περισσότερο θα δυσκολέψει την Τουρκία, παρά θα στρώσει με ροδοπέταλα την προσέγγιση με την Αίγυπτο.

  • υδρόκερος avatar
   υδρόκερος @ brankaleon 03/02/2011 19:05:58

   και πώς τα βρήκε η Τουρκία με το Ιράν που και οι δύο χώρες έχουν ισλαμικά καθεστώτα? συμμάχισαν και οι δύο για να βγάλουν από την μέση τους Κούρδους.Τί θα τους εμπόδιζε να συμμαχίσουν και εναντίον μας για τον διαμοιρασμό του πλούτου της ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου βγάζοντας Ελλάδα και Κύπρο εξω από το παιχνίδι?

   • Καράφλας avatar
    Καράφλας @ υδρόκερος 03/02/2011 20:19:59

    Εαν η Τουρκια ειχε πραγματι παρασυρθει στο Ισλαμ πολυ απλα τα οσα συμβαινουν στους στρατηγους εδω και 10 περιππου χρονια με Εργκενεκον, Βαριοπουλες κτλ δεν θα συνεβαιναν.Οι ΗΠΑ θα προσταευαν με καθε θυσια τα οργανα τους που με τοσο κοπο προστατευουν απο το '50.
    Αντ'αυτου προωθουν (οι ΗΠΑ) μια βιτρινα του Ισλαμιστικου προσωπου της Τουρκιας (βλ συμβαν στολισκου) ωστε να ελενγχουν μεσοπροθεσμα τουλαχιστον τον αυξανομενο πληθυσμο με μηδαμινη εως ανυπαρκτη παιδεια που φευγατος ελεω στρατηγων κ ΡΚΚ απ τα νοτιοανατολικα ξεχειλησε τα παραλια και την Πολη και ειναι ευκολη λεια των μουλαδων.

    Αυτος ο πληθυσμος ειναι που εχει στοχο να τιθασευσει ο Ερντογαν ως οργανο τις μοντερνας πολιτικης των Αμερικανων στην περιοχη.

    Ως αναφορα τις ΑΟΖ και την πιθανη συμμαχια Αιγυπτου-Τουρκιας-Ιραν ειναι στα ορια της επ. φαντασιας (και κρυβει μια τρομολαγνεια) λογω
    α)της ιδιοτητας της Τουρκιας ως χωρας μελους του ΝΑΤΟ με οσα αυτο σημαινει για την ιδια την υποσταση της ως κρατους (Κουρδοι-στρατιωτικοπολιτικο κατεστημενο) αλλα και
    β) της πληρους εξαρτησης της Αιγυπτου απο τους δυτικους μετα το Καμπ Ντειβιντ και τα οσα επακολουθησαν.

    Σημειωτεον οτι ο Αιγυπτιακος λαος ενω λατρευει τον στρατο της χωρας δεν εμφανιστηκε μεχρι στιγμης σε κανενα στιγμιοτυπο καυση Αμ. ή Ισρ. σημαιων.Αυτο δειχνει οτι ο κοσμος δεν διψαει για πολεμους και εκδικηση-αντεκδικηση εις βαρος του Ισραηλ αλλα για πολυ βασικοτερα και πιεστικοτερα ζητηματα.
    ΨΩΜΙ.

    Προσωπικη αποψη

    • υδρόκερος avatar
     υδρόκερος @ Καράφλας 03/02/2011 21:22:01

     Το ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα κάνει τους Αμερικάνους να επέμβουν ώστε να μην χαραχθεί ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας- Αιγύπτου?
     για να μην δυσαρεστηθεί η Ελλάδα?
     Το βρίσκω τελείως απίθανο.Οι αμερικάνοι μπορεί να επέμβουν στον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου μόνο αν τους το ζητήσουν οι Ισραηλινοί.
     Μα η Τουρκία ήδη έχει κάνει ενέργειες που δείχνουν ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπό όψην της, τις αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων.
     Πώλησε πυρηνικά υλικά στο Ιράν!!! ενέργεια καθαρά πραξικοπιματική κατά του ΝΑΤΟ!!!!!

     • Καράφλας avatar
      Καράφλας @ υδρόκερος 03/02/2011 22:10:47

      Δεν ειπα ουτε αφησα να εννοηθει οτι οι ΗΠΑ θα επεμβουν υπερ ημων για την χαραξη της νοτιας-νοτιοανατολικης ΑΟΖ μας μεταξυ Ελλαδος-Αιγυπτου.Απλα παρεθεσα σκεψεις που - πιστευω- οδηγουν στο συμπερασμα οτι συμμαχιες μεταξυ Τουρκιας-Αιγυπτου-Ιραν ειναι πολυ δυσκολο να σταθουν για τους πιο πανω λογους.

      Στο κατω κατω η Αιγυπτος δεν εχει να κερδισει απολυτως τιποτα με το να δημιουργει προβληματα στην μεταξυ μας χαραξη της ΑΟΖ παρα μονο να εμπλακει (εν μερει) στα Ελληνο-Τουρκικα.
      Την συμφερει ? Εχει κατι να κερδισει ? Εαν ναι τι ?
      Ρητορικο το ερωτημα.

      Εαν δε, βαλεις στην εξισωση και την δυναμικη που θα δωσει στην Τουρκια (ως πιθανα μελλοντικη ηγετιδα μουσουλμανικη δυναμη) περισσοτερα αρνητικα παρα τυχον θετικα στοιχεια εχει μια αμφισβητηση των Ελληνικων θεσεων για την ΑΟΖ (απ'την Αιγυπτο) που ειναι μαλιστα και αρκετα ισχυρες (κατοικημενο και ενεργο οικονομικα Καστελοριζο).

      Οποτε επανερχομαστε στα τρομολαγνα σεναρια ορισμενων που για τον α ή β λογο προωθουν την Ελληνο-Ισραηλινη συνεργασια (ή συμμαχια) για τους δικους τους σκοπους.Το ποιοι ειναι αυτοι ειναι κατι που θα φανει μετα το οριστικο ξεκαθαρισμα της διαδοχης των σημερινων καθεστωτων στην Β.Αφρικη και Μ.Ανατολη.
      Μεχρι εκει.

      Φιλικα

 7. Νίκος Παπαδημητρίου avatar
  Νίκος Παπαδημητρίου 03/02/2011 19:08:25

  παρά τις διαφωνίες σας, να παρατηρήσω ότι καμιά από τις υποθέσεις που έγιναν εδώ (και στο άρθρο και στα σχόλια) δεν έχει τίποτα παράλογο ή υπερβολικό. Το σίγουρο είναι πως όλοι αναμένουν να δουν αν η κατάσταση θα καταλαγιάσει ή αν θα ακολουήσει χάος. Επειδή οι εξελίξεις τρέχουν κι επειδή κανείς δε γνωρίζει ποιος θα παίζει μπάλα στην Αιγυπτο μεθαύριο, είναι βέβαιο πως όλοι (όπως κι εμείς εδω) επιδίδονται σε σενάρια επί χάρτου.

  Γι'αυτό καλό θα ήταν η ελληνική ηγεσία να πάρει σοβαρά οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Κάποια πρόοδος στο θέμα της ΑΟΖ ίσως τώρα να είναι περισσότερο επιβεβλημένη για να προλάβουμε την όποια αυριανή κατάσταση.

  Προσωπικά προτιμώ μια συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για το μέλλον, αν και αυτή ειναι άλλη συζήτηση. Κατά τα λοιπά, δεν βλέπω η ΑΘήνα να κάνει κάτι με την ΑΟΖ, και πείτε με απαισιόδοξο.

  • man8os avatar
   man8os @ Νίκος Παπαδημητρίου 03/02/2011 19:14:18

   Γενικα η Αθηνα δεν κανει τιποτα σε τιποτα.

  • υδρόκερος avatar
   υδρόκερος @ Νίκος Παπαδημητρίου 03/02/2011 19:27:45

   Όσο το θέμα της ΑΟΖ εκκρεμεί, τα εθνικά μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα μπαίνουν όλο και περισσότερο σε περιπέτειες.
   Κινδυνεύουμε να υποστούμε μεγάλο εθνικό εξευτελισμό.

   Ο Μιχ. Ιγνατίου είχε ρώτησει τον κυρ. Παπ. γιατί η κυβέρνησή του δεν προχωρά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και ο κυρ Παπ. κοιτούσε το ταβάνι για ένα τρίλεπτο χωρίς να απαντάει!!!!!Το μόνο που δήλωσε είναι ότι συμφωνεί και θα το θέσει τι ζήτημα στις συναντήσεις του με τον Ερντογάν κάτι που ουδέποτε έκανε!!!!

   Η κυβέρνηση αυτή μας οδηγεί σε νέα ήττα πολύ χειρότερη απο αυτήν των Ιμίων.
   Αποφεύγει να θέσει θέμα ΑΟΖ και η στάση της αυτή είναι καταστροφική για τα εθνικά συμφέροντα . Η Λιβύη του Καντάφη δεν αναγνωρίζει την Γαύδο!!! η Ιταλία μας πληροφορεί ότι θέλει περισσότερη ΑΟΖ από υφαλοκρυπίδα να της αναλογεί, η Αλβανία δεν τηρεί την συμφωνία που υπέγραψε για την ΑΟΖ μαζί μας , η ελληνική κυβέρνηση δεν τολμά να υπογράψει χάραξη ΑΟΖ με την Κύπρο ενώ οι Κύπριοι την παρακαλούν να το πράξει.Η κατάσταση είναι θλιβερή.
   Αν δεν αλλάξει στάση η ελληνική κυβέρνηση ασφαλώς και θα πρόκειται
   εθνικό έγκλημα για εθνομειοδοσία με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την εθνική μας επιβίωση.
   Θα καταλήξουμε παρίες αξιοθρήνητοι και καταγέλαστοι χωρίς αξιοπρέπεια από όλες τις γειτονικές χώρες τις μεσογείου.

 8. Νίκος Παπαδημητρίου avatar
  Νίκος Παπαδημητρίου 03/02/2011 19:25:42

  Μάνθο, υποννοείς ότι οι καταστάσεις θα μας προλάβουν? Γιατί ο ΓΑΠ είχε τη φήμη πως είναι πάντα 2 βήματα μπροστά...

  • man8os avatar
   man8os @ Νίκος Παπαδημητρίου 03/02/2011 20:12:58

   Βεβαιως και ειναι! Μετα απο μια καλη τρικλοποδια, σκας 2 βηματα μπροστα.

   • Νίκος Παπαδημητρίου avatar
    Νίκος Παπαδημητρίου @ man8os 03/02/2011 20:24:45

    γεγονός. Τουλάχιστον δύο.

 9. Νίκος Παπαδημητρίου avatar
  Νίκος Παπαδημητρίου 03/02/2011 19:38:06

  ""Θα καταλήξουμε παρίες αξιοθρήνητοι και καταγέλαστοι χωρίς αξιοπρέπεια από όλες τις γειτονικές χώρες τις μεσογείου.""

  Άρα δεν καταλήξαμε ακόμη... Αυτό κι αν είναι αισιόδοξο.

  Δεν ξέρω πως πήρε δημοσιότητα το θέμα της ΑΟΖ. Όσο η κατάσταση θερμαίνεται, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να κυνηγάνε τέτοια θέματα. Μήπως θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο με το όλο πλέγμα (την απραξία ΓΑΠ) που ανέφερες?

 10. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 03/02/2011 19:53:53

  Παρά τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας [με συνταγές ΔΝΤ] και τους ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 7% η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και η φτώχεια που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των αραβικών χωρών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπων που ζούν κοντά στα όρια της εξαθλίωσης να βγουν στους δρόμους και να ζητήσουν πολιτικές αλλαγές. Οι μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες στην Τυνησία που αναγκάσαν τον πρόεδρο Μπεν Αλί να φύγει στο εξωτερικό και η εμφύλια σύρραξη της Αιγύπτου είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάστασης που μπορεί να πυροδοτήσουν κύμα αναταραχών για έναν νέο τρόπο ύπαρξης σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο. Αν, όπως φαίνεται, η επανάσταση συναντήσει απήχηση και παρακινηθούν οι καταπιεσμένοι λαοί της περιοχής μπορεί να δημιουργήσει βίαιες συγκρούσεις που ίσως φτάσουν μέχρι να ‘παρασύρουν ’ ακόμη και το σκληροπυρηνικό Ιράν. Η διαμορφωθείσα κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές χώρες έχουν οικονομικά και άλλα συμφέροντα στην περιοχή δημιουργεί ένα περίεργο μείγμα που ενδέχεται να προκαλέσει εξελίξεις που θα αλλάξουν ριζικά τον γεωπολιτικοοικονομικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
  Βέβαια, η κατάσταση στην Αίγυπτο, αν και φαίνεται σε πολλά σημεία ίδια έχει σημαντικές διαφορές με την επανάσταση της Τυνησίας. Οι Τυνήσιοι επηρεασμένοι από την φτώχεια και την αυτοκτονία του συμπατριώτη τους μπροστά στο προεδρικό μέγαρο διεκδίκησαν ένα πιο δημοκρατικό καθεστώς, και, παρακίνησαν τους Αιγύπτιους.
  Στην Αίγυπτο των 85 εκατομμυρίων κατοίκων τα πράγματα αλλάζουν.
  Στις εκλογές του περασμένου χρόνου η αντιπολίτευση της Αιγύπτου κατήγγειλε εκτεταμένη νοθεία. Η απαγορευμένη μουσουλμανική αδελφότητα που στις εκλογές του 2005 είχε κερδίσει με ανεξάρτητους υποψηφίους 88 από τις 450 κοινοβουλευτικές έδρες στις πρόσφατες εκλογές δεν πήρε ούτε μια έδρα. Το γεγονός εξόργισε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και καλλιέργησε αντικυβερνητικά αισθήματα. Η επίθεση από φανατικούς μουσουλμάνους σε εκκλησία χριστιανών Κοπτών στην Αλεξάνδρεια στις αρχές του χρόνου προκάλεσε ανησυχία και είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή, με τους ισλαμιστές που μέχρι πρότινος διαμαρτύρονταν για τις διακρίσεις που υφίστανται όσον αφορά τις θέσεις τους στο δημόσιο ή σε ευαίσθητους τομείς όπως ο στρατός, η δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας να διεκδικούν πλέον με αξιώσεις την εξουσία.
  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα αυταρχικά καθεστώτα τύπου Μουμπάρακ θα ανασχηματιστούν από ισλαμικές δημοκρατίες τύπου Τουρκίας.
  Με άλλα λόγια, σε μια σημαντική για την ισορροπία του διεθνούς συστήματος περιοχή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια πολιτική επανάσταση που θα βάλει τα θεμέλια για μια γεωπολιτική αλλαγή με κεντρικό συντελεστή το δόγμα του «νεοοθωμανισμού», δεδομένου ότι η Τουρκία ήδη έχει σημαντική πολιτική, πολιτιστική και οικονομική παρουσία στα πράγματα της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζει, εδώ και χρόνια, θερμά τις αλλαγές στον ισλαμικό κόσμο δια σκέψεων Davutoğlu και ως εκ τούτου θα εμφανιστεί ως φυσικός εκφραστής- παράδειγμα όλων των μουσουλμανικών πληθυσμών της περιοχής.
  Αναπόφευκτα, θα υπάρξουν δύο βασικές συνέπειες:
  -Η περαιτέρω, πολιτική και πολιτιστική διείσδυση της Τουρκίας, με όχημα το κοσμικό Ισλάμ, στο μεσογειακό χώρο θα αναδείξει την Άγκυρα σε ηγεμονική δύναμη της περιοχής και σε μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις του πλανήτη.
  -Η Ελλάδα και η Κύπρος, από τη στιγμή που η παρακμιακή πορεία της χώρας γίνει μη αναστρέψιμη, θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να υποταχτούν στο μητροπολιτικό κέντρο της περιοχής, δλδη στην Άγκυρα.
  Συνεπώς, η προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού στις εν λόγω περιοχές, τα όσα διαδραματίζονται , οι εξελίξεις, σε σχέση με τα οικονομικά, στην Ευρώπη και η κατάσταση που έχει δημιουργήσει στη χώρα η πολιτική του μνημονίου βάζουν την Ελλάδα, [κυρίως επειδή δεν μπορεί στην παρούσα φάση να παράγει κάτι καλύτερο από αυτό] σε τροχιά γεωπολιτικής και οικονομικής έκλειψης.

 11. υδρόκερος avatar
  υδρόκερος 03/02/2011 20:10:21

  ////---το δόγμα του «νεοοθωμανισμού», δεδομένου ότι η Τουρκία ήδη έχει σημαντική πολιτική, πολιτιστική και οικονομική παρουσία στα πράγματα της Μέσης Ανατολής.--////

  Το δόγμα του νεοοθωμανισμού είναι ευσεβείς πόθοι της Τουρκίας αλλά δεν βρίσκει καμιά ανταπόκριση σε χώρες με 85εκ. πλυθησμό όπως η Αίγυπτος .

 12. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 03/02/2011 20:15:05

  Όλα είναι πιθανά από τη στιγμή που η νέα κατάσταση θα είναι, ιδεολογικά και πολιτικά ποιο κοντά στην Τουρκία.

 13. φωτεινη avatar
  φωτεινη 03/02/2011 20:15:51

  και τα δυο αυτα κρατη ομως εχουν ισχυρες μειονοτητες.κουρδοι,αλεβιτες και κοπτες.πως θα αντιδρασουν σε μια ισλαμικου τυπου δημοκρατια.?οι αλεβιτες στην τουρκια βρισκονται πληθυσμιακα εκει που στο ρεφερεντουμ ο ερντογαν πηγε ασχημα.παραλια της μικρας ασιας και κωσταντινουπολη.

 14. Νίκος Παπαδημητρίου avatar
  Νίκος Παπαδημητρίου 03/02/2011 20:22:27

  ο βουνίσιος λογικά αναφέρεται στο πωγς η δυναμική των πραγμάτων δείχνει να ωφελεί την Τουρκία. Και πως η απραξία της Ελλάδας βοηθά προς την ίδια κατεύθυνση.

  Ότι η νεο-οθωμανική πολιτική είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη κατ'αρχήν για τους Τούρκους, δεν αναιρεί να παίξουν υπέρ της Αιγύπτου. Παρά τη φημολογούμενη διπλωματική δεινότητά τους (την οποία κυρίως εμείς τους αποδίδουμε) οι Τούρκοι συχνά λειτούργησαν με ευσεβείς πόθους. Που σημαίνει ότι "επιθετική φιλία" των Τούρκων προς τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία, θα εκθέσει την Αγκυρα ακόμα περισσότερο, δηλαδή θα προσφέρει στην Ελλάδα ακόμα περισσότερες ευκαιρίες επωφελών ελιγμών και εκμετάλλευσης της συλλογικής ανασφάλειας που θα υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο) λόγω των αλλαγών.

 15. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 03/02/2011 20:32:02

  Κατά τη γνώμη μου, η επανάσταση είναι ένας ανασχηματισμός.
  Οι Τούρκοι έχουν τον τρόπο τους για να ελέγχουν τις μειονότητες. Πρόσφατα στην ανατολική Τουρκία ανακαλύφθηκαν μαζικοί τάφοι, ειδeς κάποιαν στην Ευρώπη ή αλλού να πάρει θέση;

 16. υδρόκερος avatar
  υδρόκερος 03/02/2011 22:30:28

  Δυστηχώς έχουμε το κακό προηγούμενο της Λιβυης η οποία συντάχτικε με τις τουρκικές θέσεις και μας διεμύνησε οτι δεν αναγνωρίζει την Γαύδο!!!!! οπότε τίποτα απίθανο να δεχθεί και η Αίγυπτος πιέσεις από την Τουρκία και να δούμε αυθαίρετη χάραξη ΑΟΖ Αιγύπτου-Τουρκίας .

  • υδρόκερος avatar
   υδρόκερος @ υδρόκερος 03/02/2011 22:40:51

   Η Λιβύη δεν αναγνωρίζει την Γαύδο άρα δεν αναγνωρίζει ώς ελληνική υην ΑΟΖ νότια της Κρήτης

   http://vimeo.com/18985379

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.