#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/07/2011 14:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ηνωμένες Πολιτείες της …Κατάθλιψης

Σήμερα γιορτάζεται η 4η Ιουλίου. Σε ολόκληρη την Αμερική, οι άνθρωποι θα μαζευτούν για να ψήσουν στις αυλές τους, να παρελάσουν στους δρόμους των πόλεων, και να απολαύσουν τα νυχτερινά πυροτεχνήματα.

Σήμερα οι Αμερικάνοι γιορτάζουν τα 235α γενέθλια της χώρας τους. Σαν σήμερα, το 1776, οι 13 αποικίες αποσκίρτησαν από τη Βρετανία, ιδρύοντας ένα νέο έθνος, ελεύθερο να κυβερνά τον εαυτό του, και στο οποίο ο κάθε πολίτης θα είχε το αναφαίρετο δικαίωμα στη «ζωή, στην ελευθερία, και στην επιδίωξη της ευτυχίας». Ένα έθνος που στη πορεία εξελίχτηκε στο σημαντικότερο του πλανήτη.Αυτά είναι τα καλά νέα. Από την άλλη, οι ΗΠΑ είναι ένα έθνος με σήμα κατατεθέν του την αισιοδοξία, ακόμη και σε εποχές αβεβαιότητας και αμφιβολιών.

Με τη χώρα να είναι μπλεγμένη σε τρία ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, χτυπημένη από μια βαθιά ύφεση, και απογοητευμένη τόσο από τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και από την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, η εθνική διάθεση δεν είναι καθόλου καλή.

Μια παρόμοια 4η Ιουλίου ήταν το 1980, όταν και πάλι υπήρχε ύφεση, το πετρέλαιο είχε εκτοξευτεί στα ύψη, και οι Ιρανοί κρατούσαν 53 Αμερικανούς ομήρους στη Τεχεράνη. Σήμερα, τα πράγματα είναι χειρότερα. Όπως λέει ο δημοσκόπος Frank Luntz : «Την εποχή του Κάρτερ, όλοι νόμιζαν πως απέτυχαν οι ελίτ, κι όχι το σύστημα. Πιστεύαμε πως τα θαλάσσωσαν οι κυβερνώντες. Δεν κατηγορούσαμε τους εαυτούς μας». Σήμερα, οι περισσότεροι Αμερικάνοι πιστεύουν πως η κατάσταση θα χειροτερέψει, και πως οι καλές εποχές δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ.

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση των NY Times  & CBS, το 39% των ερωτηθέντων μιλάνε για μια μόνιμη παρακμή, και δεν πιστεύουν πως θα επανέλθει ποτέ η οικονομία. Τον περασμένο Οκτώβριο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28%. Το 48% πιστεύει πως αναμένεται ένα δεύτερο οικονομικό κραχ.

Οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν πως το 44% των Αμερικανών πιστεύουν πως οι καλές εποχές αποτελούν οριστικό παρελθόν, το 57% δεν αναμένει ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν όπως αυτοί, και το 53% ισχυρίζεται ότι είναι πολύ λιγότερο ελεύθεροι απ ότι πριν 5 μόλις χρόνια.

Τι συμβαίνει; Πως αυτή η χώρα των γενναίων, των ελεύθερων, που πριν από 3 χρόνια εξέλεξε για πρόεδρο έναν νεαρό μαύρο, με την ελπίδα για αλλαγή, κατέληξε έτσι;

Μια αιτία είναι η άσχημη οικονομία. Πιο σημαντική όμως αιτία είναι η διάρκεια αυτής της ύφεσης. Η χαρούμενη ατμόσφαιρα του 2008, με την εκλογή του Ομπάμα, τερματίστηκε άδοξα. Υπήρχαν υποσχέσεις ότι το πακέτο κινήτρων ύψους $787 δισ. θα μειώσει την ανεργία, αλλά αυτή έφτασε το 9.1% σε σχέση με το 7.8% επί Μπους. Το δε εθνικό έλλειμμα τριπλασιάστηκε, και σήμερα είναι στα $1.5 τρισεκατομμύρια!

Στη Ουάσιγκτον επικρατεί ένα πολιτικό αδιέξοδο, με τους Δημοκρατικούς να θέλουν αυξήσεις φόρων και μείωση του ελλείμματος, και τους Ρεπουμπλικάνους κάθετα αντίθετους σε οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση. Χαρακτηριστικό του δηλητηριασμένου κλίματος, ο ισχυρισμός των Δημοκρατικών ότι οι αντίπαλοί τους θέλουν συνειδητά να πλήξουν την οικονομία για να μην επανεκλεγεί ο Ομπάμα!

Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί για σκληρές συνέπειες αν μέχρι και τον Ιούλιο δεν υπάρξει συμφωνία, και η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών. Ο Ομπάμα ανακεφαλαίωσε τη στάση των Ρεπουμπλικάνων λέγοντας «Θέλετε να διακινδυνέψετε την ασφάλεια των παιδιών σας ώστε κάποιος πάμπλουτος που διαθέτει ιδιωτικό τζετ, να έχει φορολογικές ελαφρύνσεις;».

Στην εξωτερική πολιτική υπήρξε ένα διάλειμμα χαράς, με την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Όμως, η απόφαση του προέδρου να αποσύρει 33.000 στρατιώτες από το Αφγανιστάν, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να θεωρήσουν ότι οι ΗΠΑ υποχωρούν και παραδίνονται. Πριν από ένα χρόνο, σαν σήμερα, ο στρατηγός Petraeus ανέλαβε τη διοίκηση των δυνάμεων του Αφγανιστάν, δηλώνοντας πως «θα νικήσουμε». Τώρα οι δυνάμεις αποχωρούν, χωρίς καμιά αναφορά στο αν νικήσαμε ή χάσαμε, ενώ επιστρέφει και ο

Petraeus για να αναλάβει την CIA.

Παράλληλα, στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, η Αμερική του Ομπάμα έπιασε την πίσω θέση, δίνοντας την πρωτοβουλία στους Ευρωπαίους, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ο όρος «ηγούμαστε από πίσω».

Βέβαια οι Αμερικάνοι δεν κατηγορούν αποκλειστικά τον πρόεδρο. Η εθνική κατάπτωση δεν έχει να κάνει με μια μόνο κυβέρνηση. Όπως λέει ο Luntz: «Κάθε θεσμός στην Αμερική έχει καταρρεύσει… η εκκλησία δεν είναι αυτή που ήταν, χάρη στα τόσα σκάνδαλα, τα ΜΜΕ δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη όπως πριν από 20-30 χρόνια. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι πλέον αξιόπιστες».

Η ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων, των μπλογκς, και της καλωδιακής τηλεόρασης, σε συνδυασμό με την παρακμή των μεγάλων ραδιοτηλεοπτικών δικτύων και του τύπου, σημαίνει πως οι Αμερικάνοι έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη πληροφόρηση, η οποία όμως είναι μερική, και πνίγεται στις απόψεις. Και επειδή υπάρχει πλέον μεγάλη επιλογή, ο καθένας διαλέγει και ενημερώνεται από πηγές που ενισχύουν τις ήδη διαμορφωθείσες απόψεις του, αποκλείοντας αντίθετες γνώμες.

Μια  από τις ελάχιστες ειδήσεις τελευταία που κάλυψε όλα τα πολιτικά στρώματα, ήταν η σύλληψη του τότε αρχηγού του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn. Όλοι συμφώνησαν πως μόνο στην Αμερική θα μπορούσαν να υπερισχύσουν τα δικαιώματα μιας αφρικανής μετανάστριας σε αυτά ενός πανίσχυρου αλαζονικού πολιτικού. Ακόμη όμως κι αυτό κατέρρευσε προχθές, με την αποκάλυψη ότι η γυναίκα συνεργάστηκε με εγκληματίες ώστε να κερδίσει χρηματικά οφέλη από το περιστατικό. Τώρα, ο γλοιώδης  Γάλλος είναι έτοιμος να διεκδικήσει τη προεδρία της χώρας του, ενισχυμένος από τον άκρατο αντιαμερικανισμό που επικρατεί στη Γαλλία.

Οι ενδιάμεσες εκλογές του 2010 ανέδειξαν το κίνημα Tea Party, που θέλει περιορισμένο κράτος, και χαμηλή φορολόγηση, εμπνευσμένο από τους επαναστάτες που έδιωξαν τους Άγγλους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ίσως φέρει τα πάνω κάτω στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές μάχες, η επιλογή ήταν το λιγότερο από τα δυο κακά. Το 2010 όμως η εκλογή είχε να κάνει με την εκδίωξη των άχρηστων. Όπως προβλέπει ο Luntz, το 2012 οι εκλογές θα αφορούν στο «κανέναν από τους δυο».

Αυτό που χρειάζεται είναι η αισιοδοξία. Κάτι απαραίτητο, αν είναι να παρθούν ρίσκα. Χωρίς αισιοδοξία, θα πραγματοποιηθεί η αυτοεκπληρούμενη προφητεία περί της αμερικανικής παρακμής.

Το 1980 εξελέγη ο Ρέιγκαν με μήνυμά του την αισιοδοξία. Σήμερα δεν βλέπουμε κάποιον νέο Ρέιγκαν να ξεπροβάλλει. Και το χειρότερο είναι ότι όλα όσα εκπροσωπούσε από πλευράς αισιοδοξίας, απουσιάζουν σήμερα που γιορτάζεται η 4η Ιουλίου.

S.A.-Daily Telegraph

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/07/2011 15:02:44

  Όσο η Κίνα ξεχειλίζει και δανείζει στον καλό πελάτη, ο πελάτης άδικα καταθλίβεται.
  Μετά; Après moi le déluge, που λέμε και οι Γάλλοι!

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/07/2011 15:17:26

  Ο συνδυασμός κατάθλιψης και χοντρής πλάκας πάντως, είναι αχτύπητος. Αχτύπητοι χακεράδες.
  h**p://news.in.gr/world/article/?aid=1231116252

 3. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 04/07/2011 16:39:20

  4Η ΙΟΥΛΙΟΥ ! (http://graphics.hi5comments.net/graphics/4th-of-july/04.gif )

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΩΡΓΟ (Β΄) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ –Σ΄ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ¨ΠΡΩΤΗ ΣΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ¨ - ΤΟ ¨ΠΡΩΤΟ -ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΡΑΤΟΣ- ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.¨ ΄

  ΓΙΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ¨ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ¨ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ¨ Happy Birthday To You¨ Το :

  ¨Born In The USA - Bruce Springsteen¨

  http://www.youtube.com/watch?v=tIekamBDiAw

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΟΙ ΜΕΛΟΘΑΝΑΤΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ –Ω- ΚΑΙΣΑΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ…

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 04/07/2011 17:47:19

  Με τη λέξη ΄΄Αμερική΄΄, έρχονται στο μυαλό μου οι Ινδιάνοι, οι καλοί και κακοί σερίφηδες, η Harley, η rock, η garage, ο αμερικανικός πατριωτισμός, το αμερικάνικο όνειρο...πράγματα που είχαν κάνει τους περισσότερους από μας να την αγαπήσουν...το πρόβλημα είναι πάντα η ηθική..που δεν υπάρχει

  • Dee Jay Stelios avatar
   Dee Jay Stelios @ ΕΥΑ 05/07/2011 15:31:36

   Και μόνο που σου αρέσει η garage μουσική σε συμπάθησα,μη μου πεις ότι ακουγες Lyres και Fuzztones?

 5. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 04/07/2011 19:13:59

  Για να μην ξεχνιόμαστε, κανένα Έθνος, πουθενά στον κόσμο, δεν είναι τεχνητό, προερχόμενο από ένα ετερογενές συνοθύλευμα. Το μοναδικό Αμερικανικό Έθνος που υπάρχει, είναι εκείνο των ηρωικών Ινδιάνων, που υπέστησαν από τους, βρετανογενείς κυρίως, κάφρους άποικους, την χειρότερη γενοκτονία, που γνώρισε ποτέ η υφήλιος. Μια γενοκτονία, που κανένα κοινοβούλιο του ...πολιτισμένου κόσμου δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει...

 6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 04/07/2011 20:24:23

  ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΦΙΛΟΙ,ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ.ΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΟΤΙ ΚΑΚΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΣ ΤΟΥΣ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

 7. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 05/07/2011 06:15:21

  Σήμερα οι Αμερικάνοι γιορτάζουν τα 235α γενέθλια της χώρας τους. Σαν σήμερα, το 1776, οι 13 αποικίες αποσκίρτησαν από τη Βρετανία, ιδρύοντας ένα νέο έθνος, ελεύθερο να κυβερνά τον εαυτό του, και στο οποίο ο κάθε πολίτης θα είχε το αναφαίρετο δικαίωμα στη «ζωή, στην ελευθερία, και στην επιδίωξη της ευτυχίας». Ένα έθνος που στη πορεία εξελίχτηκε στο σημαντικότερο του πλανήτη.

  Oι αποικίες ίδρυσαν το έθνος; Kλασικός ιστορικός υλισμός. Tις αποικίες ποιος τις ίδρυσε; Eίναι εκπληκτικό να πολεμάει ο άλλος δηλώνοντας ρητά ότι είναι Αμερικανός και εσύ να λες 'όχι δεν ήταν Αμερικανός, έγινε μετά΄ αγνοώντας: 1- τι λέει ο ίδιος ότι είναι (με άλλα λόγια δεν επιτρέπεις τον αυτοπροσδιορισμό των ανθρώπων),
  2- το γεγονός ότι πολεμάει για να προστατεύσει μια ταυτότητα που έχει ήδη και είναι ο πολιτισμός του, όχι μια που θα δημιουργηθεί μόλις υπογραφτούν μερικά χαρτιά, δηλαδή μια νομική οντότητα, κανείς δε θα σκοτωνόταν για κάτι τέτοιο
  3- δεν είναι δυνατό να μην είχε ο άλλος από πριν εθνική συνείδηση και να του δημιουργείται ξαφνικά, με θεία φώτιση, την ώρα που φτιάχνει το Αμερικανικό Σύνταγμα.

  Α ρε Μαρξ... Τους χάζεψες όλους μάγκα. Ακόμη ψάχνονται να βγουν από την τρύπα που τους έριξες.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/07/2011 14:27:53

  Thomas Paine, ένας ριζοσπαστικός "υποκινητής επαναστάσεων" πρίν το 1800, πρώτα Αμερική και μετά Γαλλία. Ένας "Τσέ" της εποχής των αστικών και αντι-απολυταρχικών επαναστάσεων, αλλά με λιγότερο άτυχο πεπρωμένο.΄
  Ένας διεθνιστής πολίτης της εποχής του και του κόσμου, ο τρόμος όλων των Ancien Régime και κάθε παλαιάς τάξης πραγμάτων.
  h**p://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Paine

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/07/2011 15:56:10

  Ανδρέας Θαδδαίος Μποναβεντούρα Kościuszko : Ο Πολωνο-Λιθουανός "Τσέ Γκουεβάρα", εθνικός ήρωας τεσσάρων χωρών παρακαλώ (Πολωνίας, Λιθουανίας, ΗΠΑ και Λευκορωσίας).
  Η ζώσα διάψευση κάθε εθνικιστικού ιδεολογήματος.
  h**p://en.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Ko%C5%9Bciuszko
  Συνταγματάρχης στον Αμερικανικό Ηπειρωτικό Απελευθερωτικό Στρατό, το 1783 το Κογκρέσσο του έδωσε το βαθμό του στρατηγού και τον έκανε Αμερικανό πολίτη.
  Το 1794 ήταν ο γενικός διοικητής του Πολωνικού Στρατού (Najwyższy Naczelnik Siły Zbrojnej Narodowej) στην εξέγερση κατά των δυνάμεων κατοχής της χώρας του, δηλαδή της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και του Βασιλείου της Πρωσσίας. Τραυματίσθηκε, πιάστηκε από τους Ρώσους και φυλακίστηκε στην Αγία Πετρούπολη, στον Πύργο του Πρίγηπα Ορλώφ.

  • Αίθρα avatar
   Αίθρα @ Ο Θείος 06/07/2011 00:05:19

   :)

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/07/2011 16:02:56

  Για επάνω για τον l' ami du peuple είναι. Συγγνώμη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.