25/01/2011 14:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ημέρα εξέγερσης» στην Αίγυπτο, στα χνάρια της Τυνησίας

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οργανώνουν μέσω του Facebook μια από τις μεγαλύτερες και σπάνιες για την Αίγυπτο διαδηλώσεις εμπνευσμένοι από την λαϊκή εξέγερση της Τυνησίας. Πολύ αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας με χιλιάδες αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους του Καΐρου.

Ωστόσο η κυβέρνηση απειλεί με συλλήψεις και καλεί τους υποστηριχτές της σε αντιδιαδήλωση. Περίπου 20.000 με 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και κυρίως στη συνοικία όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι δήλωσε στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα αλ-Αχράμ ότι οι οργανωτές των διαδηλώσεων αυτών είναι "ασυνείδητοι".

"Οι δυνάμεις της τάξης είναι ικανές ν' αντιμετωπίσουν κάθε απειλή κατά της ασφάλειας του πληθυσμού", τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η αστυνομία θ' αντιμετωπίσει σοβαρά κάθε παραβίαση του νόμου.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Αίγυπτο αν δεν έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως άδεια και σύμφωνα με την αντιπολίτευση δεν έχει δοθεί άδεια για τις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κάιρο αλλά και σε 16 ακόμα πόλεις, συνεπώς είναι πιθανό η αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις.

"Η σημερινή διαδήλωση είναι η αρχή του τέλους. Το τέλος της παθητικής σιωπής και της υποταγής σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Είναι η αρχή μιας νέας σελίδας στην ιστορία της Αιγύπτου" δήλωσε ένας από τους οργανωτές υπό το καθεστώς της ανωνυμίας σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο όπως μεταδίδει το BBC.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις σχετίζονται άμεσα με τις εξελίξεις στην Τυνησία και έχουν οργανωθεί μέσω του διαδικτύου.

Το Σαββατοκύριακο ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να αντιδράσουν όπως έγινε στην Τυνησία. Όμως η Ισλαμική Αδελφότητα που είναι και η βασικότερη αντιπολιτευτική δύναμη στην Αίγυπτο κρατά ακόμη χαμηλούς τόνους στην όλη υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Maximilien avatar
  Maximilien 25/01/2011 14:52:41

  Στη Τυνησία συμβαίνει αυτό που τρέμουν οι ελίτ. Δεν είναι η εξέγερση αλλά η επανάσταση. Ο λαός δεν επιστρέφει στα σπίτια του ικανοποιημένος μόνο με μια απλή εναλλαγή στην εξουσία αλλά θέτει αιτήματα και στόχους που ξεπερνούν και ανατρέπουν ραγδαία κάθε σχεδιασμό των πολιτικών δυνάμεων. Ο στρατός πέρασε με το μέρος του λαού και εξουδετέρωσε τις δυνάμεις ασφαλείας μαζί και τον κίνδυνο μιας αντεπανάστασης. Συλλαμβάνονται καναλάρχες και μεγαλοκαρχαρίες. Ο κόσμος ριζοσπαστικοποιείται μέρα με τη μέρα. Παίζει να δούμε και αλλαγή της στάσης της ΕΕ και των ΗΠΑ αν αυτή η ριζοσπαστικοποίηση οδηγήσει σε κυβέρνηση τύπου Τσάβες και μάλιστα τόσο κοντά στο μαλακό υπογάστριο της ΕΕ, τον μεσογειακό νότο που είναι και ο αδύναμος κρίκος της.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Maximilien 25/01/2011 15:18:55

   Μαξιμιλιέν, οι Τυνήσιοι είχαν σοσιαλισμό και δεν θα είναι τόσο χαζοί να ζήσουν πάλι τα ίδια.
   Αντιδρούν γιατί υπάρχουν ακόμη σοσιαλιστικά κατάλοιπα στην νέα κυβέρνηση και ζητούν τιμωρία για την κλοπή

   • Maximilien avatar
    Maximilien @ Orestios 25/01/2011 15:21:54

    Με όλο τον σεβασμό Ορέστιε αλλά είναι ώρα σιγά σιγά να επιστρέψεις στην πραγματικότητα.

    • Orestios avatar
     Orestios @ Maximilien 25/01/2011 15:52:21

     Ξεχνάς ότι ο Μπεν Άλι είναι σοσιαλιστής?
     Δεν το ξέρεις?
     Και μιλάς για αποκατάσταση του σοσιαλισμού?

     • Maximilien avatar
      Maximilien @ Orestios 25/01/2011 16:19:23

      Καταρχήν δεν μίλησα για αποκατάσταση του σοσιαλισμού. Μη βγάζεις δικά σου συμπεράσματα. Με αυτά και με αυτά έχεις καταφέρει μια παγκόσμια κρίση που όλοι ακόμα και οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, ακόμα και οι οπαδοί του Φριντμαν, να την ονομάζουν καπιταλιστική εσύ να την ονομάζει κρίση του σοσιαλισμού. Και όλα αυτά γιατί έχεις μπερδέψει απίστευτα τις έννοιες σοσιαλισμός και σοσιαλδημοκρατία επειδή δεν μπορείς να ξεχωρίζεις το αντικειμενικό από την πολιτική προπαγάνδα. Όλο το φάσμα από την σοσιαλδημοκρατία και την ρεφορμιστική αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά είναι κόμματα που είτε το θέλουν είτε όχι στηρίζουν το καπιταλιστικό σύστημα. Και ο καπιταλισμός περιλαμβάνει και τα μονοπώλια και τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Και το πολυκομματικό σύστημα και την δικτατορία των ΜΜΕ. Γιατί ο καπιταλισμός μπορεί να ελίσσεται και να διορθώνει τις αντιφάσεις του και να επαναστατικοποιεί τα μέσα παραγωγής. Καπιταλιστική είναι και η Αγγλία του Εργατικού Μπλερ και η Αγγλία του Συντηρητικού Κάμερον. Και η Αμερική του Ρεπουμπλικάνου Μπους και του Δημοκρατικού Ομπάμα. Και η Ισπανία του Θαπατέρο και η Ισπανία του Αθνάρ. Και η Ιταλία του σοσιαλδημοκράτη Πρόντι και η Ιταλία του δεξιού Μπερλουσκόνι. Και οι δύο είναι φανατικοί υπερασπιστές της ελεύθερης οικονομίας και του δικαιώματος να ανταγωνίζονται "ελεύθερα" ο γίγαντας με το μυρμήγκι. Λυπάμαι που αναταράσσεται και κινδυνεύει με κατάρρευση το ιδεολογικοπολιτικό θεμέλιο πάνω στο οποίο έχεις οικοδομήσει τις απόψεις σου αλλά είναι καιρός να αντιληφθείς ότι είναι οι ιδέες σου που διαψεύδονται και αναιρούνται τώρα και όχι οι ιδέες του Σοσιαλισμού.

     • Orestios avatar
      Orestios @ Maximilien 25/01/2011 21:32:23

      Ότι έγινε πριν 20 χρόνια στις Σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης γίνεται τώρα στον Αραβικό κόσμο.
      Εσύ συνέχισε να ευλογείς τον σοσιαλισμό.

     • Maximilien avatar
      Maximilien @ Orestios 25/01/2011 21:43:44

      Ορέστιε, θα σου αναφέρω μόνο αυτό που είπε ο Warren Buffet (γκουγκλάρισε να δεις ποιος είναι αν δεν τον γνωρίζεις) με την ελπίδα ότι δεν θα τον βγάλεις και αυτόν άχρηστο: There’s class warfare, all right,but it’s my class, the rich class, that’s making war, and we’re winning.

     • Orestios avatar
      Orestios @ Orestios 25/01/2011 22:48:00

      Οι σοσιαλιστές είναι η τάξη των πλουσίων σήμερα.

 2. factorx avatar
  factorx 25/01/2011 17:26:23

  Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση προσπάθησε η αιγυπτιακή αστυνομία να διαλύσει τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Καΐρου στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που οργανώνονται σε όλη τη χώρα κατά του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του.

  Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα γκλομπ τους και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές σε δύο σημεία της πρωτεύουσας.

  Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας στις διαδηλώσεις στο Κάιρο, που ξεκίνησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και εξαπλώθηκαν στη συνοικία Μοχαντεσίν, στα δυτικά της πρωτεύουσας, συμμετέχουν περίπου 15.000 άνθρωποι.

  Διαδηλώσεις έχουν επίσης οργανωθεί στην Αλεξάνδρεια, το Ασουάν και το Ασιούτ, στη νότια Αίγυπτο, σε πολλές πόλεις στο δέλτα του Νείλου, στην Ισμαϊλίγια και στο βόρειο Σινά. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα υπέρ των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και συνθήματα όπως "Η Τυνησία είναι η λύση", παραπέμποντας έτσι στην εξέγερση των Τυνήσιων που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπεν Άλι.

 3. Enzo avatar
  Enzo 25/01/2011 18:11:35

  αντε και στα δικα μας παιδια με το καλο!

 4. Orestios avatar
  Orestios 25/01/2011 21:10:29

  Έπεσε η κυβέρνηση της Αιγύπτου?
  h--p://www.ndp.org.eg/en/index.aspx
  (το επίσημο σάιτ του σοσιαλιστικού κόμματος του μουμπάρακ)

 5. Orestios avatar
  Orestios 25/01/2011 21:19:46

  Αν και η οικογένεια που κυβερνά την Αίγυπτο διέφυγε( έτσι λέγεται) με χρυσό, τότε μάλλον κάποιοι θέλουν να συγκεντρώσουν χρυσό από ανατραπέντες ηγέτες.
  Παιδιά, προσοχή στον χρυσό της Ελλάδας!!!!!!!

 6. Orestios avatar
  Orestios 25/01/2011 21:42:01

  Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έπεσε.
  Οι Μουμπάρακ πετούν προς Αγγλία!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.