ΗΠΑ-Τουρκία: Εντείνουν τη συνεργασία τους με τη δημιουργία «ζώνης ασφάλειας»
27/07/2015 14:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ-Τουρκία: Εντείνουν τη συνεργασία τους με τη δημιουργία «ζώνης ασφάλειας»

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν για τις κατευθυντήριες γραμμές μιας de facto «ζώνης ασφάλειας» κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, υπό τους όρους μιας συμφωνίας που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής και το ρυθμό της αεροπορικής, υπό αμερικανική ηγεσία, εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα σχέδιο για να οδηγήσει το Ισλαμικό Κράτος έξω από μια περιοχή 68 μιλίων δυτικά του ποταμού Ευφράτη, φθάνοντας στην επαρχία του Χαλεπίου, που στη συνέχεια θα τεθεί υπό τον έλεγχο της συριακής αντιπολίτευσης. Εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα φέρει, επίσης, αμερικανικά αεροπλάνα πολύ κοντά στις βάσεις, τα αεροσκάφη και τα αμυντικά συστήματα της κυβέρνησης της Συρίας, ωφελώντας άμεσα τους αντάρτες της αντιπολίτευσης που αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι επιχειρήσεις στην στοχευμένη περιοχή δεν θα αντεπεξέλθουν στις μακροχρόνιες τουρκικές αξιώσεις για μια πλήρους κλίμακας ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά η περιοχή θα μπορούσε τελικά να γίνει ένα προστατευμένο καταφύγιο για τους περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες της Συρίας που έχουν καταφύγει στο Τουρκία.

Η συμφωνία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να επιτρέψει σε πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να πετάξουν έξω από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Τουρκικά μαχητικά άρχισαν να επιχειρούν στη βόρεια Συρία. Πρόσθετες λεπτομέρειες, όπως η σύνθεση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης της Συρίας που πρόκειται να εισέλθουν για να κρατήσουν την προστατευόμενη περιοχή, είναι ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε την Κυριακή ότι «οι κοινές στρατιωτικές προσπάθειες» με την Τουρκία «δεν θα περιλαμβάνουν την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 28 μέλη της συμμαχίας θα πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις την Τρίτη στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε τουρκικό αίτημα που ακολούθησε την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα. Οι διαβουλεύσεις, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, επιτρέπουν σε κάθε μέλος να συγκαλέσει συνεδρίαση όταν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα ή ασφάλεια. Το ΝΑΤΟ ανέπτυξε αντιπυραυλικά συστήματα Patriot στην Τουρκία στις αρχές του 2013, αφού η Τουρκία επικαλούμενη το άρθρο 4, υποστήριξε ότι πολίτες της είχαν σκοτωθεί από βλήματα που πυροδότησε η κυβέρνηση της Συρίας κατά μήκος των συνόρων και ότι συριακά αεροπλάνα είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εδώ και καιρό αντισταθεί στην ίδρυση ζωνών ασφάλειας στη Συρία, που προστατεύονται από τις ΗΠΑ και τις αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας, και έχει πει πως οι αεροπορικές δραστηριότητες της θα αφορούν μόνο το Ισλαμικό Κράτος. Το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι στοχευμένες περιοχές της δυτικής Συρίας, κοντά στο σημείο όπου η κυβέρνηση πολεμά πολλές ομάδες ανταρτών και μαχητές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σύγκρουση με τις συριακές εναέριες δυνάμεις άμυνας που επικεντρώνονται σε αυτόν τον τομέα.

Στο παρελθόν, η Τουρκία είχε αρνηθεί τη χρήση του Ιντσιρλίκ ως βάση για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούσαν να ιδρύσουν μια προστατευόμενη ζώνη κατά μήκος των συνόρων. Ωστόσο, αρκετές πτυχές της σύγκρουσης έχουν αλλάξει και για τις δύο κυβερνήσεις, από όταν συζήτησαν για πρώτη φορά επισήμως το θέμα στα τέλη του περασμένου έτους. Οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν χάσει κατά τους τελευταίους μήνες σημαντικό έδαφος στα βορειοδυτικά, όπως στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, από μια συμμαχία μετριοπαθών δυνάμεων που δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια στιγμή, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων έδιωξαν από πολλά βόρεια οχυρά του προς τα ανατολικά του Ευφράτη μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, άρχισε να πιέζει προς τα δυτικά. Οι μαχητές ελέγχουν τώρα τη Συρία κατά μήκος των συνόρων από το ποτάμι ως ένα σημείο κοντά στη συριακή πόλη Αζάζ, βόρεια του Χαλεπίου.

Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας ξεκίνησε πριν από περίπου έξι εβδομάδες, μετά από μια ώθηση από το Ισλαμικό Κράτος το Μάιο να καταλάβει την Αζάζ, το πιο ζωτικής σημασίας πέρασμα των συνόρων για τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ μετριοπαθείς αντάρτες. Η επίθεση περιορίστηκε, με την καθυστερημένη βοήθεια των περιορισμένων αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ. Αντάρτες της Συρίας, οι οποίοι τότε απηύθυναν επείγουσα έκκληση για εναέρια στήριξη, κατήγγειλαν ότι τα κονβόι των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους είχαν συγκλίνει προς τις θέσεις τους χωρίς καμία παρέμβαση από πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι τουρκικές επιθέσεις θα ήταν πιο αποτελεσματικές αν τα αεροσκάφη πετούσαν από το Ιντσιρλίκ, περίπου 250 μίλια μακριά, παρά από μια μακρινή βάση στο Μπαχρέιν. Η ζώνη που είναι πλέον ανοιχτή για τις αμερικανικές επιθέσεις εκτείνεται ανατολικά από της Αζάζ ως την Τζαραμπλούς, στον Ευφράτη. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα επεκταθεί προς νότο από την πόλη της αλ-Μπαμπ, στα περίχωρα του Χαλεπίου, αλλά δεν θα περιλαμβάνουν το ίδιο το Χαλέπι.

Δεν ήταν σαφές κατά πόσον η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την κυβέρνηση της Συρίας για τις νέες δραστηριότητές της στα βορειοδυτικά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έμμεσα είχε προειδοποιήσει τον Άσαντ να μην παρεμβαίνει στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους που άρχισαν τον Σεπτέμβριο στη βόρεια, κεντρική και ανατολική Συρία. Όμως αυτές οι επιθέσεις δεν είχαν θεωρηθεί ως ένα πρόβλημα, δεδομένου ότι η συριακή κυβέρνηση είχε ουσιαστικά παραχωρήσει τις περιοχές στους μαχητές και έκανε ελάχιστες επιχειρήσεις.

Όταν καθαριστεί η περιοχή, το σχέδιο είναι να δώσουν το έλεγχο σε μετριοπαθείς ομάδες ανταρτών της Συρίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν διαφορετικές ερμηνείες όμως για το ποιες ομάδες μπορεί να οριστούν ως μετριοπαθείς. Τότε θα ήταν δυνατόν οι εκτοπισμένοι πολίτες να βρουν καταφύγιο στην περιοχή, κάτι που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την μείωση του προβλήματος των προσφύγων στην Τουρκία. Ο περιορισμός του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή θα είναι ένα σημαντικό στρατηγικό πλήγμα για την ομάδα, στερώντας από τους μαχητές της τα τελευταία εναπομείναντα σημεία πρόσβασης προς τον έξω κόσμο.

Αφού έχασε τον έλεγχο της σημαντικής συνοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ από κουρδικές δυνάμεις, τον Ιούνιο, το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μόνο δύο μικρές διασταυρώσεις, στην Τζαραμπλούς και την Αλ-Ράι, μέσω των οποίων περνούν λαθραία ξένοι μαχητές. Αυτές οι συνοριακές πόλεις είναι η επόμενη προτεραιότητα στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους από τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Η ταχύτητα με την οποία οι μαχητές του ISIS κατέρρευσαν στο Ταλ Αμπιάντ, μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, απέδειξαν ότι η αεροπορική ισχύς μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της ομάδας, δήλωσαν αμερικανοί και Κούρδοι αξιωματούχοι.

Η συμφωνία θα αλλάξει, επίσης, τη δυναμική και σε άλλα μέρη της βόρειας Συρίας με τρόπους που θα λειτουργήσουν προς όφελος της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει παρακολουθήσει με ανησυχία τους Κούρδους της Συρίας να επωφελούνται από τις επιθέσεις των ΗΠΑ ανατολικά του Ευφράτη.

washingtonpost.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.