#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/10/2013 10:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ: Η ανεπαρκής προσφορά της Βουλής για το χρέοςΟ Τζον Μπένερ δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν πρόθυμος να καθυστερήσει για λίγο μια καταστροφική χρεοκοπία των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας, αλλά δεν ήταν πρόθυμος να επαναλειτουργήσει την κυβέρνηση. «Θα ήθελα να ελπίζω ότι ο πρόεδρος θα το δει ως μια ευκαιρία και μια καλόπιστη προσπάθεια από την πλευρά μας να προχωρήσουμε σε μια ενδιάμεση λύση –όσον αφορά αυτά που απαίτησε», είπε. Αυτό όμως δεν είναι και καμία σπουδαία ένδειξη καλής πίστης, γράφει το editorial των New York Times.

Αν και ο Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του που τα πιο «ψύχραιμα κεφάλια» επικρατούσαν στη Βουλή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Τζέι Κάρνεϊ, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η προσφορά θα πρέπει να λήξει την διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης. Η αναβολή της χρεοκοπίας με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για πέντε έως έξι εβδομάδες προσφέρει μόνο στιγμιαία ανακούφιση και η άρνηση να το πράξουν θα ήταν αδιανόητη. Ο υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου είπε στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας την Πέμπτη ότι οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις και τα προνόμια κινδύνευαν σοβαρά, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι άφηναν το ανώτατο όριο του χρέους αμετάβλητο. Οι επιχειρηματικοί ηγέτες - οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων μέχρι που τους έβγαλε από τη μέση το Κόμμα του Τσαγιού - πιέζουν τους ηγέτες να αλλάξουν πορεία.

Μια χρεοκοπία θα προκαλούσε προβλήματα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, ανεβάζοντας τα επιτόκια και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε νέα ύφεση. Αν και ο Μπένερ παρουσίασε μεγαλειωδώς την καθυστέρηση των έξι εβδομάδων ως μια σπουδαία παραχώρηση, το Κογκρέσο θα αντιμετωπίσει τον ίδιο κίνδυνο πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ήταν λογικοί, θα είχαν αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους και θα πέρναγαν ένα καθαρό ψήφισμα για να λήξει η διακοπή λειτουργίας. Αυτό θα έκανε πρόθυμο τον πρόεδρο Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου.

Προς το παρόν, οι ηγέτες της Βουλής φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει το αίτημά τους να συνδέουν την επαναλειτουργία της κυβέρνησης με τον τερματισμό της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά καθώς υποχωρούν στη διαμάχη για τις δαπάνες, εξακολουθούν να θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη συνεχιζόμενη διακοπή λειτουργίας ως όπλο τους για να πετύχουν περισσότερες περικοπές από τον προϋπολογισμό, χωρίς καμία αύξηση των εσόδων.

Κάθε μέρα που η διακοπή συνεχίζεται, η έλλειψη των υπηρεσιών γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι Ρεπουμπλικάνοι γνωρίζουν ότι βλάπτουν αυτούς που εξαρτώνται περισσότερο από την κυβερνητική βοήθεια (που τείνουν να είναι Δημοκρατικά στοιχεία). Για να αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα, πολλές πολιτείες πρόκειται να ξεμείνουν από τις ομοσπονδιακές ενισχύσεις για τη διατροφή των φτωχών. Το Μίσιγκαν, μαζί με άλλες πολιτείες, είναι έτοιμο να κλείσει το Επισιτιστικό Πρόγραμμα για Γυναίκες, Νήπια και Παιδιά, την  Προσωρινή Συνδρομή σε άπορες οικογένειες, τα σχολικά γεύματα και τα κουπόνια τροφίμων.

Οι ηγέτες της Βουλής εξακολουθούν να εργάζονται για τις λεπτομέρειες της πρότασης για τον καθορισμό του ανώτατου χρέους. Αλλά ακόμα και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας έχουν κουραστεί από την συγκρουσιακή τακτική του Σώματος και σκοπεύουν να περιλάβουν ένα τέλος στη διακοπή στο νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο του χρέους που θα προκύψει από τη Βουλή. Ερωτηθείς κατά πόσον θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις επί του προϋπολογισμού εάν η κυβέρνηση παραμείνει κλειστή, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Χάρι Ράιντ, την Πέμπτη, έδωσε μια απάντηση σαφή και σωστή: «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

http://www.nytimes.com/2013/10/11/opinion/an-inadequate-offer-from-the-house.html?_r=0

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.