#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/01/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ: Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕυρώπηΜια άμεση πρόκληση στον Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με την Ευρώπη εξέδωσε η κυβέρνηση Ομπάμα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά  με την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ αμφισβήτησε το δικαίωμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ενώ η εκστρατεία του βρετανού πρωθυπουργού για να επαναπροσδιορίσει την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ επικρίθηκε επίσης από τις Βρυξέλλες και το Δουβλίνο.

Μόλις λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι την ομιλία ορόσημο του Κάμερον, στην οποία αναμένεται να υποσχεθεί ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για μια «νέα συμφωνία» της Βρετανίας στην ΕΕ. Ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Φίλιπ Γκόρντον, προειδοποίησε ότι «τα δημοψηφίσματα έχουν κάνει συχνά εσωστρεφείς τις χώρες». «Καλωσορίζουμε μια εξωστρεφή Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Βρετανία να ανήκει σε αυτήν. Θα ωφεληθούμε αν η ΕΕ είναι ενωμένη, εκφράζεται με μια ενιαία φωνή και επικεντρώνεται στα κοινά συμφέροντά μας σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γκόρντον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του Λονδίνο. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να δούμε μια ισχυρή βρετανική φωνή σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το αμερικανικό συμφέρον». Ο Γκόρντον βέβαια τόνισε ότι εξαρτάται από τη Βρετανία να καθορίσει το ρόλο της στην Ευρώπη.

Η παρέμβαση Γκόρντον, ο οποίος πήγε στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντιγκτον, τονίζει το πόση σημασία δίνει η Ουάσιγκτον στο θέμα. Ο Κάμερον αναμένεται να πει στην ομιλία του ότι, εάν εκλεγεί με πλειοψηφία το 2015, θα χρησιμοποιήσει μια αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ για τη στήριξη των νέων ρυθμίσεων διακυβέρνησης της ευρωζώνης, ώστε να «επαναπατρίσει» κάποιες αρμοδιότητες. Οι νέοι όροι συμμετοχής των Βρετανών θα τεθούν στο λαό με το δημοψήφισμα.

Η θέση των ΗΠΑ, επί αρκετά χρόνια, είναι ότι η στενή βρετανική εμπλοκή στην Ευρώπη ήταν προς όφελος των αμερικανικών συμφερόντων. Αλλά οι παρατηρήσεις του Γκόρντον φαίνεται να είναι ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι η «ειδική σχέση» θα υποτιμηθεί στα μάτια του Ομπάμα, αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ, ή κολλήσει στις λεπτομέρειες της συμμετοχής της.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Οι ΗΠΑ θέλουν μια εξωστρεφή ΕΕ με τη Βρετανία μέσα και το ίδιο και εμείς». Η άμεση αμερικανική παρέμβαση ήρθε καθώς ο Κάμερον δέχεται συντονισμένη επίθεση από τις Βρυξέλλες και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι, η χώρα του οποίου κατέχει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια σχετική με την προεδρία εκδήλωση στο Δουβλίνο, ο Κένι περιέγραψε την προοπτική να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ «καταστροφή», ενώ ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ένα «ενεργό, πλήρες και ηγετικό» μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Βαν Ρομπάι αμφισβητεί επίσης το εάν θα γίνει μια σημαντική αναθεώρηση της Συνθήκης - απαραίτητη για τα σχέδια του Κάμερον. «Σε αυτό το στάδιο της συζήτησης δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ την αλλαγή της Συνθήκης, αλλά σκεφτόμενους ανθρώπους» είπε. «Για αυτές τις ιδέες όπου χρειάζεται αλλαγή της Συνθήκης, απλά δεν υπάρχει συναίνεση». Σχολίασε επίσης ότι θα περιμένει να ακούσει τι θα πει ο Κάμερον για τη Βρετανία στην Ευρώπη, αν και υπάρχει μεγάλη σύγχυση στις πρωτεύουσες της ΕΕ σχετικά με το πότε και πού ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει την περίφημη ομιλία του.

Η στρατηγική του Κάμερον για να εξασφαλίσει μια πιο χαλαρή συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ εξαρτάται από το αν οι 27 θα επαναδιαπραγματευτούν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε η Βρετανία να πιέσει τις αλλαγές «επαναπατρισμού» εξουσιών από τις Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα, οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν την αλλαγή της Συνθήκης, δεδομένου ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρόνια εξαντλητικών διαπραγματεύσεων και να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας σε ανταγωνιστικές απαιτήσεις. Ανώτεροι ιρλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προτρέπουν τον Κάμερον να μην προσχωρήσει. Ο Κένι προειδοποίησε ότι «οι πύλες» της ΕΕ «πύλες» θα ανοίξουν, εάν η Συνθήκη της Λισαβόνας αναθεωρηθεί ώστε να ταιριάζει περισσότερο σε μία χώρα.

Guardian

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ewiak Ryszard avatar
    Ewiak Ryszard 11/01/2013 12:46:01

    Η διάλυση της ΕΕ είναι μόνο θέμα χρόνου. Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [αθεϊστικό κράτος ]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [κρίση, η οποία θα επισκιάσει την Μεγάλη Ύφεση, η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]. Και θα μπει στα νότια [Γεωργία]· αλλά δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά [1921] και όπως την τελευταία φορά [2008]». (Δανιήλ 11:28, 29) Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα επιτεθεί η Ρωσία. (Δανιήλ 11:30α).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.