#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2013 18:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ: Ένας πυροβολισμός σε σχολείο κάθε δύο εβδομάδεςΑπό το περιστατικό του Νιούταουν, τουλάχιστον 24 πυροβολισμοί σε σχολεία έχουν στοιχίσει τουλάχιστον 17 ζωές, σύμφωνα με έρευνα του Daily Beast. Μετά τον θάνατο είκοσι παιδιών στο Δημοτικό Sandy Hook, συμβαίνει ένας πυροβολισμός σε σχολείο κάθε δύο εβδομάδες, κατά μέσο όρο.

Αυτά τα γεγονότα δεν είναι απαραίτητα τα είδη των τραγωδιών που έρχονται στο μυαλό κάποιου όταν σκέφτεται «πυροβολισμούς σε σχολεία» - τρελοί με στολές που περιφέρονται στους διαδρόμους, με αυτόματα, δολοφονώντας αδιακρίτως-  ούτε και τραβούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Αλλά μπορεί να είναι εξίσου τραυματικοί για τους φοιτητές και το προσωπικό και έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 24 τραυματισμούς και 17 θανάτους κατά το περασμένο έτος.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα μέσα ενημέρωσης και εν μέρει από την ομάδα δράσης για τον έλεγχο των όπλων Moms Demand Action, συγκεντρώσαμε 24 πυροβολισμούς σε σχολεία κατά τη διάρκεια του 2013 - δηλαδή πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις ή σχολεία όταν οι μαθητές ήταν παρόντες. Οι πυροβολισμοί που έγιναν σε τέτοιους χώρους αλλά σε ώρες εκτός σχολείου δεν συμπεριλαμβάνονται.

Η καταμέτρηση περιλαμβάνει πυροβολισμούς που δεν οδήγησαν σε θανάτους, καθώς και εκείνους που το μόνο θύμα ήταν ο δράστης, όπως στην περίπτωση του 17χρονου Joseph Poynter, στο Γυμνάσιο La Salle στο Σινσινάτι, ο οποίος τον Απρίλιο έφερε ένα πυροβόλο όπλο από το σπίτι του «το τοποθέτησε στον δεξιό κρόταφό του και το άδειασε στο κεφάλι του» μπροστά σε μια τάξη γεμάτη με μαθητές, σύμφωνα με τις εκθέσεις της αστυνομίας .
Τα δύο τρίτα αυτών των πυροβολισμών πραγματοποιήθηκαν σε Λύκεια και πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Οι υπόλοιποι πραγματοποιήθηκαν σε Γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε 15 πολιτείες σε όλη τη χώρα, με τους περισσότερους στη Φλόριντα (πέντε) και τη Τζόρτζια (τρεις) .
Αντίστοιχα δεδομένα από προηγούμενα έτη δεν υπάρχουν, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καθοριστεί αν η εθνική συζήτηση που ξεκίνησε από την τραγωδία του Νιούταουν έχει οδηγήσει σε οποιαδήποτε πραγματική αλλαγή. Από μία άποψη, υπήρξε μια μείωση των μαθητών που μεταφέρουν όπλα στους χώρους του σχολείου. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Έρευνα για την Επικίνδυνη Συμπεριφορά της Νεολαίας σε εθνικό επίπεδο δείχνουν ένα ποσοστό που αποτελεί χαμηλό, της τάξης του 5,4 τοις εκατό, των μαθητών μεταξύ 14 και 18 ετών που κουβαλούν όπλα στα σχολεία - ένα ποσοστό που είναι λιγότερο από το μισό του ποσοστού το 1993. Ακόμα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, ένας στους τρεις γονείς λένε ότι φοβούνται για τη σωματική ασφάλεια των παιδιών τους στο σχολείο - ένα συναίσθημα που αυξήθηκε κατά 33 τοις εκατό αμέσως μετά τους πυροβολισμούς στο Sandy Hook και δεν έχει υποχωρήσει ακόμη.

Από νομοθετικής πλευράς, τουλάχιστον 540 ξεχωριστά νομοσχέδια που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία του σχολείου πέρασαν σε 50 πολιτείες το τρέχον έτος. Αυτό είναι σίγουρα «μια αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε σχέση με τα όπλα» λέει η Lauren Heintz, αναλύτρια του Εθνικού Συνεδρίου για τα Πολιτειακά Νομοθετικά σώματα, μια ομάδα που παρακολουθεί τη νομοθετική δράση. Από αυτά τα 540 νομοσχέδια, 106 νόμοι θεσπίστηκαν, θέτοντας προληπτικά μέτρα όπως μαθήματα για την ασφάλεια των όπλων, προσωπικό ασφαλείας, σχέδια ασφάλειας και ασκήσεις και την ανάθεση μελετών σε συμβούλια για την ασφάλεια του σχολείου.
Σχολικά συμβούλια και τοπικές κυβερνήσεις έχουν επίσης υιοθετήσει νέες πολιτικές - συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων ένστολων αστυνομικών και τον εξοπλισμό των εκπαιδευτικών και άλλου προσωπικού του σχολείου - σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών. Η NRA προσέφερε ένα τέτοιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της σφαγής στο Νιούταουν. «Το μόνο πράγμα που σταματά έναν κακό με ένα πυροβόλο όπλο είναι ένας καλός τύπος με πυροβόλο όπλο» είπε  ο αντιπρόεδρος της ομάδας Wayne LaPierre, αποκαλύπτοντας το σχέδιό τους να προσλάβουν ένοπλους φρουρούς στα σχολεία της χώρας.
Και στην πραγματικότητα, τουλάχιστον 33 πολιτείες ακολούθησαν αυτή την προσέγγιση, εισάγοντας 80 νόμους το 2013, που θα οπλίσουν τους δασκάλους του σχολείου ή το προσωπικό. Νόμοι που επιτρέπουν τη μεταφορά όπλων (με πιστοποίηση και κατάρτιση), πέρασαν σε οκτώ πολιτείες: την Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, το Κάνσας, την Οκλαχόμα, τη Νότια Ντακότα, το Τενεσί και το Τέξας. Οι υποστηρικτές αυτών των μέτρων ενισχύθηκαν από περιγραφές πυροβολισμών σε σχολεία, όπως αυτό το περιστατικό σε Γυμνάσιο της Ατλάντα το Φεβρουάριο. Εκεί ένας 15χρονος μαθητής πυροβόλησε ένα άλλο αγόρι στο πίσω μέρος του λαιμού και αμέσως αφοπλίστηκε και συνελήφθη από έναν ένοπλο αστυνομικό.

Άλλες ομάδες όπως η National School Safety and Security Services, μια εταιρεία συμβούλων ασφαλείας σχολείων, προειδοποιούν εναντίον του οπλισμού των εκπαιδευτικών. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους εκπαιδευμένους αστυνομικούς και στο «να κουβαλάνε ένα όπλο στο σχολείο με εκατοντάδες παιδιά, καθηγητές, φύλακες, εργαζόμενοι σε καφετέριες και άλλοι επαγγελματίες» δήλωσε ο Πρόεδρος του οργανισμού Kenneth S. Trump.

Όσον αφορά την αντίδραση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο Trump λέει ότι υπήρξε «ελάχιστη έως καμία ενέργεια σε σχέση με αυτό που είδαμε μετά το Columbine». Μετά την τραγωδία του 1999 στο Littleton του Κολοράντο, η οποία έληξε με 12 θανάτους, τα σχολεία έσπευσαν να εγκαταστήσουν ανιχνευτές μετάλλων και σαφείς κανόνες στη μεταφορά σακιδίων. Όπως εξηγεί ο Trump, ο Πρόεδρος Κλίντον, με την υποστήριξη του Κογκρέσου, έθεσε επίσης σε εφαρμογή προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των πόρων για τη σχολική αστυνόμευση, την πρόληψη της βίας, προγράμματα ψυχικής υγείας για ασφαλή σχολεία, καθώς και την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης και τον σχεδιασμό αντιμετώπισης κρίσεων. Αμέσως μετά το Νιούταουν, ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ένα σχέδιο καλώντας το Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία που θα απαγόρευε τα περιοδικά που σχετίζονται με όπλα και θα επέκτεινε τους ελέγχους του ιστορικού. Το νομοσχέδιο «πέθανε» στη Γερουσία.

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/12/12/the-school-shootings-you-didn-t-hear-about-one-every-two-weeks-since-newtown.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. parsifal avatar
    parsifal 12/12/2013 22:04:27

    Δεν σας κάνει εντύπωση οτι το φαινόμενο πυκνώνει απο τότε που η πολιτική ορθότητα - υστερία εβαλε τέλος σε κεκτημένα 200 ετών ; Απο τότε που αρχισαν οι περιορισμοί της απολύτως ελεύθερης οπλοφορίας που ισχυε βάσει του αμερικανικού συντάγματος, απο τότε που κάποια οπλα εγιναν απαγορευμένος καρπός ( π.χ. κατέβασαν απο το διαδίκτυο τα blueprints του πανεύκολου στην κατασκευή MAC - 10, απαγόρευσαν τα full auto τυφέκια εφόδου κ.α.) διάφοροι τρελλαμένοι ξεσπούν με χρήση κατά αμάχων.
    Δεν συζητώ για την ευρωπαική υστερία με τα οπλα... Πάλι καλά που μας επιτρέπουν (ακόμη...) τα κυνηγετικά και τα αεροβόλα !
    Ουδείς βλάξ εχει σκεφθεί οτι οι ενδιαφερόμενοι να οπλισθούν για κακό σκοπό θα το επιτύχουν και απλώς θα τους διευκολύνει να εχουν απέναντι τους αοπλους πολίτες... Ας εγνώριζαν οι διάφοροι εγκληματίες με τα ΑΚ - 47 οτι θα ευρεθούν ενώπιον εστω ημι-αυτόματων ραβδωτών οπλων η οτι θα αμυνθεί κάποιος με 9Χ19 η 0.45 μέσα στο σπίτι του, τα πράγματα θα ησαν διαφορετικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.