#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/09/2012 22:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζορίζει η κατάσταση στην ΠορτογαλίαΧιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα το απόγευμα στη Λισσαβόνα έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου πραγματοποιούνταν η σύνοδος του Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να αναλυθούν τα νέα μέτρα λιτότητας, που έχουν προκαλέσει ένα κοινωνικό ορυμαγδό στη χώρα.

«Κλέφτες, κλέφτες…» διατράνωναν οι διαδηλωτές, κρατώντας επιγραφές με την φωτογραφία του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου, ο οποίος προκάλεσε  την μήνιν των συμπατριωτών του μετά την αναγγελία των αυξήσεων, από τον επόμενο χρόνο, των κρατήσεων για το κοινωνικό κράτος, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερη μείωση των απολαβών τους.

«Ο λαός έχει κουραστεί να τον κλέβουν και να τον ταπεινώνουν», τόνιζαν στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μη πολιτικοποιημένων κοινωνικών δικτύων, τα οποία βρίσκονταν ήδη πίσω από τις κινητοποιήσεις που το περασμένο Σάββατο έβγαλαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περίπου 30 πόλεις.

Πάνω από 11.500 άνθρωποι ανακοίνωσαν στο Facebook την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν στη σημερινή κινητοποίηση, εκφράζοντας την «αμέριστη βούλησή τους για αλλαγή».

«Αξιώνουμε την παραίτηση όλης της κυβέρνησης», τόνισε στα τηλεοπτικά δίκτυα ένας σπουδαστής, απηχώντας ένα από τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης, ενώ ένας συνταξιούχος υπερθεμάτισε λέγοντας πως «θέλω να διαμαρτυρηθώ ενάντια στα καθάρματα, τους αγράμματους, εκείνους τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτε από τη ζωή».

Μπροστά από το Προεδρικο Μέγαρο βρίσκονταν αναπτυγμένες δυνάμεις των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων, που έφραζαν την είσοδό του.

Απέναντι στο εύρος των αντιδράσεων, ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, του οποίου καίτοι ο ρόλος είναι συμβολικός, ωστόσο χαίρει μεγάλου ηθικού κύρους στη χώρα, συγκάλεσε το Συμβούλιο του Κράτους—ένα συμβουλευτικό όργανο, που συγκροτείται από πρώην προέδρους και άλλες προσωπικότητες—για να αναλύσουν τα νέα μέτρα λιτότητας, στα πλαίσια του σχεδίου δανεισμού των 78 δισεκ. ευρώ που συμφώνησε η Πορτογαλία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Μολαταύτα, παρά τις βαθιές μεταρρυθμίσεις, η χώρα διέρχεται μία σοβαρή δημοσιονομική κρίση και η ανεργία έχει φθάσει στο απόγειό της.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 21/09/2012 22:50:41

  Τελικό συμπέρασμα: Στά οικονομικά δέν είμαστε ανάδελφον έθνος

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Ιαπετός 21/09/2012 23:35:34

   Ναί, ἀλλὰ ἐνίοτε εἴμαστε... στωικοὶ μέχρις αὐτοκτονίας

   • ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
    ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/09/2012 01:28:33

    Αγαπητέ Αστυάνακτα και λοιποί φίλοι του antinews , από τόσους και τόσους προγόνους μας ... την σοφία των Στωικών τελικά φαίνεται ότι αποδεχτήκαμε (;) !
    Αμ έτσι εξηγούνται όλα ...
    ΥΓ
    Βέβαια αξιοθαύμαστος είναι ο Επίκτητος (στωικός φιλόσοφος & τέως δούλος) που σ' ελεύθερη μετάφραση έγραψε πριν 2.000 χρόνια περίπου : "Εαν θέλεις να γίνεις πρώτος (ηγέτης) πρέπει ν' σαι πάντα άγρυπνος , να προστρέχεις (περιδραμών) για να φιλάς το χέρι φαύλων κι' ισχυρών , πολλά κι' ΄΄κι' ανελεύθερα΄΄ να λές και φυσικά να πράττεις, όπως λείχειν , κολακεύειν και περισαίνειν(κουνώ την ουράν ως σκύλος , βλ. λεξικό Σκαρλάτου Δ. του Βυζαντίου). Ενώπιον ξένων θυρών να κατασαπίζεις (προφανώς για ρουσφετάκια !) ... έως αν του Θώκου επιβείς , ότε έξεστί σοι των άλλων τυραννείν" .
    Συγγνώμη για τα μπλεγμένα νέο - αρχαία Ελληνικά , αλλά επειδή είμαι της Θετικής κατεύθυνσης και κάπου έχω δανίσει το βιβλίο ... βγήκε το παραπάνω , που νομίζω έχει αξία για να πληροφορηθούμε τα έργα των προγόνων μας (!) , αντιπαραβάλλοντάς τα με το Σήμερα ...

 2. γραφή avatar
  γραφή 21/09/2012 23:35:48

  Διορθώστε το --προκάλεσε τη μήνη-- σε --προκάλεσε τη μήνιν--. Η λέξη κλίνεται ως εξής: η μήνις, της μήνιος, την μήνιν, μήνις.

 3. Factorx avatar
  Factorx 22/09/2012 00:28:36

  σωστό, ο editor είναι ήδη στην γωνία με το ένα πόδι!

 4. kat avatar
  kat 22/09/2012 06:05:30

  Aς μας βγάλουν τ' αδέλφια απ' την αιώνια μακαριότητα ...

 5. kat avatar
  kat 22/09/2012 17:33:12

  ΘΑΎΜΑ ! Μελετούν στην πορτογαλλική ηγεσία εναλλακτικές λύσεις..... Και ο Αγιος φοβέρα θέλει...Αντε και στα δικά μας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.